Szélcsendes-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlotte Amalie az Amerikai Virgin-szigetek St Thomas szigetén
A Szélcsendes-szigetek fekvése Közép-Amerikában

A Szélcsendes-szigetek a Karib-térség egyik szigetcsoportja. A csoportot a Kis-Antillák szigetlánc északi szigetei alkotják. A szigetcsoport Puerto Ricótól keletre kezdődik, majd dél felé húzódik Dominikáig. A szigetcsoport a Karib-tenger északkeleti és az Atlanti-óceán nyugati találkozásánál fekszik. A Kis-Antillák délebbi szigeteit Szél felőli szigeteknek nevezik.

A név eredete[szerkesztés]

A Szélcsendes-szigetek arról a tényről kapták nevüket, hogy az Újvilágba érkező vitorláshajók számára a széltől „távolabb” helyezkedtek el, mint a Szél felőli szigetek, mivel a Karib-térségben az uralkodó passzátszelek kelet-nyugati irányban fújnak. Az Óvilágból az Újvilágba tartó hajókat a leggyorsabb úton vivő transzatlanti áramlatok és szelek nagyjából a Szélcsendes- és a Szél felőli szigetek közé szállították azokat. Az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedő hajók, melyek az afrikai Aranypartról és a Guineai-öbölből indultak, először a Kis-Antillák délkeleti szigeteit érték el a Karib-térségbe, valamint Észak- és Közép-Amerikába tartó nyugat-északnyugati irányú útjukon.

Földrajza[szerkesztés]

A Szélcsendes-szigetek szigetei több ország irányítása alatt állnak.

Egyes szigeteken aktív a vulkanizmus, a legismertebb kitörés Montserrat szigetén volt 1997-ben.

Története[szerkesztés]

A szigetek első lakói a taíno indiánok és a karibok voltak, ez utóbbiakról kapta a Karib-térség a nevét. Ezen népcsoportok néhány leszármazottja még napjainkban is él a szigeteken.

A szigetek az első amerikai területek voltak, melyre a Spanyol Birodalom kiterjesztette hatalmát. Az európaiakkal való kapcsolat Kolumbusz Kristóf második útjával kezdődött; számos sziget neve ebből az időszakból ered. Például Montserrat a Santa Maria de Montserrate nevet kapta, a Katalóniában Montserrat hegyén található, a Szent Szűznek szentelt kolostorról.

A Szélcsendes-szigetek listája[szerkesztés]

A Szélcsendes-szigetek egy része
A legdélebbi Szélcsendes-szigetek
Anguilla

Északnyugat felől délkeletnek haladva:

Az egyszerűség kedvéért a távol fekvő aprócska Isla Aves is a csoporthoz tartozónak tekinthető.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leeward Islands című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]