Székelykő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Székelykő
A Székelykő a torockószentgyörgyi vártól
A Székelykő a torockószentgyörgyi vártól

Magasság1129 m
Hely Románia, Erdély, Fehér és Kolozs megye
HegységTorockói-hegység
Relatív magasság600 m
Elhelyezkedése
Székelykő (Románia)
Székelykő
Székelykő
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 27′ 10″, k. h. 23° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 46° 27′ 10″, k. h. 23° 34′ 35″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Székelykő témájú médiaállományokat.

A Székelykő (románul: Piatra Secuiului vagy Colții Trascăului) egy kopár hegycsúcs Torockótól keletre, a Torockói-hegység része.

A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető: az ostrom alól a falut kézdi székelyek mentették fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és annak környékét.[1]

Jellegzetes formája miatt, a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap. Miután felkel, hirtelen eltűnik az 1129 m magas Székelykő mögé, és aztán ismét megjelenik.[2] Ezt Jókai Mór az Egy az Isten című regényében is megírta.

Torockó faluból gyalogosan megközelíthető. A hegycsúcsról szép a kilátás, jó időben akár Tordáig is el lehet látni.

A hegy megmászása a kijelölt túraútvonalon nem igényel különleges felkészülést, de egy általános edzettség mindenképpen kell a feljutáshoz. Torockó főteréről indulva a kék+ jelzést követve könnyen megközelíthető. A kijelölt túraútvonalat elhagyni nem ajánlott, csak azok számára, akik megfelelő felszereléssel rendelkeznek és kellő tapasztalattal a nehéz terepen való mozgásban.

Kőzettani felépítése[szerkesztés]

A környékre jellemző nagyon változatos domborzat elsősorban a különböző összetételű kőzettani elemek jelenlétével magyarázható, mint a: mészkő, homokkő, konglomerátum és vulkanikus kőzet. A változatos - 300 métertől 1280 méterig emelkedő - felszínt a többrendbeli tektonikai mozgások alakították ki, melyek az összerepedezett kéregtáblákat hol kiemelték, hol lesüllyesztették. 

A Székelykő legfőbb alkotókőzete, az egész Torockói-hegységre jellemzően, a mészkő, amely helyenként eléri a 400-700 méteres vastagságot. A különböző geológiai korokból - őskor és középkor, azaz mezozoikum (jura és kréta korszakból) - származó mészkövek igazolják, hogy itt valamikor több millió évig tengerfenék volt. A mészkő ugyanis főleg meleg vizű tengeri állatkák (korallok, kagylók, csigák) meszes vázainak lerakódásából keletkezett.

Tetején a hegyképző erők munkájának szeszélyéből egymás mellett került a felszínre az üledékes és fehér színű mészkő és a szürkés-barnás vulkanikus kőzet.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Torockó Archiválva 2007. május 4-i dátummal a Wayback Machine-ben – Külföldi Szállások.hu
  2. Ahol kétszer kel fel a nap Archiválva 2013. május 18-i dátummal a Wayback Machine-ben – Hetek, 2007. február 16.

Külső hivatkozások[szerkesztés]