Szvázi nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szvázi nyelv
Írásrendszerditema szótagírás, latin írás
A Wikimédia Commons tartalmaz Szvázi nyelv témájú médiaállományokat.

A szvázi nyelv a nguni nyelvcsoportba tartozó bantu nyelv, amelyet a dél-afrikai Szváziföldön (modern nevén Eswatiniban) élő szvázi nép beszél. A beszélők számát 2,4 millióra becsülik. A nyelvet Szváziföldön kívül a Dél-afrikai Köztársaság Mpumalanga tartományában tanítják, különösen a korábbi KaNgwane területeken. Szváziföld hivatalos nyelve (az angollal együtt), és a Dél-Afrikai köztársaság tizenegy hivatalos nyelvének egyike.

A hivatalos elnevezés az anyanyelvi beszélők körében "siSwati". A nyelv leírására a latin betűs írás mellett a 2010-es években kifejlesztett Ditema szótagírást (Ditema tsa Dinoko) is használják.

Nyelvjárások[szerkesztés]

A nyelv négy nyelvjárásra osztható, amelyek megfelelnek az ország négy közigazgatási régiójának: Hhohho, Lubombo, Manzini és Shiselweni.

A sisvatinak legalább két változata van: a hivatalos, amelyet főként az ország északi, középső és délnyugati részén beszélnek, és egy kevésbé ismert változat.

Távol délen, különösen az olyan városokban, mint Nhlangano és Hlatikhulu, a beszélt nyelvváltozatot jelentősen befolyásolja a zulu nyelv. Sok szvázi (többes számban emaSwati, egyes számban liSwati), beleértve azokat is, akik délen beszélik ezt a változatot, nem tekinti "igazi" szvázinak. Ezt az ország második dialektusának is nevezhetjük. A Dél-Afrikában (főként Mpumalanga tartományban és Sowetóban) jelentős számú szvázi népesség az anyaországban élők szerint a nyelv nem szabványos formáját beszélik.

Az Eswatini déli részén beszélt nyelvváltozattal ellentétben az Mpumalangában beszélt nyelvjárást a jelek szerint kevésbé befolyásolja a zulu, és így közelebb áll a hivatalos szvázihoz. Az mpumalangai változat azonban mégis megkülönböztethető a hangsúlyok és talán a hanglejtés különbségei alapján. Az mpumalangai szvázi hanglejtési mintázatát (és a "hangsúly" nem hivatalos felfogását) a szvázi fül gyakran diszharmonikusnak tartja. A szvázi e dél-afrikai változata a szvázi közelében beszélt más dél-afrikai nyelvek hatását mutatja.

A szvázi hivatalos változatának (amelyet Szváziföld északi és középső részén beszélnek) jellegzetessége a királyi stílusú, lassú, erősen hangsúlyos kiejtés, amely az anekdoták szerint a hallgatóság számára "mézédes" érzést kelt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Swazi language című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.