Szuperintelligencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szuperintelligencia
SzerzőNick Bostrom
Eredeti címSuperintelligence: Paths, Dangers, Strategies
Ország UK
Nyelvangol
Témamesterséges intelligencia
Műfajismeretterjesztő irodalom
ElőzőGlobal Catastrophic Risks
Kiadás
KiadóOxford University Press
Kiadás dátuma2014. július 3.
Magyar kiadóAd Astra
Magyar kiadás dátuma2015
Média típusanyomtatott, elektronikus
Oldalak száma352 oldal UK
ISBN978-0199678112
SablonWikidataSegítség

A Szuperintelligencia (Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies) egy 2014-ben megjelent ismeretterjesztő könyv Nick Bostrom tollából, melynek központi témája a mesterséges intelligencia fejlődése, és a jövőre mért hatása. Nick Bostrom azon MI-t, mely minden tekintetben képes felülmúlni az emberi agyat, szuperintelligenciaként definiálja.

A könyv felkapaszkodott a New York Times bestseller listájára,[1] és az utóbbi évek egyik meghatározó tudományos munkájává nőtte ki magát. Kiadásának pillanatában több országnak is eladták a kiadási jogokat. Magyarországon az Ad Astra kiadó jelentette meg és a könyv elejét online ingyenesen elérhetővé tette.[2]

Téma[szerkesztés]

A könyv az emberi agyat felülmúló mesterséges intelligenciával, az ún. „szuperintelligenciával” foglalkozik. Biztosra veszi, hogy a közel- vagy a távoli jövőben mindenképpen feltaláljuk a minket felülmúló mesterséges értelmet. Annak pozitívumával és negatívumával, nem csak természettudományos, hanem filozófiai értelemben is körüljárja a kérdést. Nick Bostrom szerint a „rossz útra tért” MI-k hozzájárulhatnak az emberiség egyeduralmának megdöntéséhez vagy kipusztításához, ezért nagyon fontos, hogy a fejlesztésüknél a biztonságra, azaz az irányíthatóságra törekedjünk. A Szuperintelligencia c. könyv az utóbbiakhoz ad útmutatást.

Fogadtatás[szerkesztés]

A könyv számtalan pozitív kritikát zsebelt be a szakma nagyjaitól. Elon Musk (többek közt a PayPal, a SpaceX és a Tesla alapítója) egyetért Bostrommal abban, hogy a mesterséges intelligencia veszedelmesebb a nukleáris fegyvereknél.[3][4][5] Bill Gatest a könyv győzte meg arról, hogy az MI kontrollálatlan fejlődése még ebben az évszázadban a vesztünket okozhatja.[6][7] Robert Li, a Baidu CEO-ja azt nyilatkozta, hogy csak ajánlani tudja mindenkinek a professzor könyvét.[8] A Financial Times tudományos szakértője szerint Bostrom elég realistán ábrázolja az MI fejlődésében rejlő veszélyeket ahhoz, hogy elgondolkodtassa az embereket. A The Guardian kritikusa szerint még a legszofisztikáltabb gépeknek is vannak határai, annak lehetőségével pedig, hogy az MI megdönti az emberiséget, már az 1960-as évek óta riogatják a népet. Ennek ellenére ő is ajánlotta Bostrom könyvét.

Bostrom kollégái közül többen állították, hogy a nukleáris háború és a nano- és biotechnológiát felhasználó fegyverek jelenleg nagyobb veszélyt jelentenek ránk nézve a szuperintelligencia megszületésénél.[9] A The Economist szerint Bostrom könyvére érdemes odafigyelni, mindannak dacára, hogy nagyon sok filozófiai tartalmat kever össze a természettudományos ismereteivel. Más újságírók szerint Bostrom túlbecsüli a szuperintelligencia kártékonyságát, mivel napjaink legsürgetőbb veszélyforrásának tartja. A The Daily Telegraph újságírója, Tom Chivers szerint a könyv nehéz olvasmány, de megéri a fáradságot.[10]

Magyarul[szerkesztés]

 • Szuperintelligencia. Utak, veszélyek, stratégiák; ford. Hidy Mátyás; Ad Astra, Bp., 2015

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Best Selling Science Books. New York Times . New York Times, 2014. szeptember 8. (Hozzáférés: 2014. november 9.)
 2. Nick bostrom szuperintelligencia”, Issuu (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.) (angol nyelvű) 
 3. http://www.thetimes.co.uk/tto/technology/article4166795.ece
 4. http://www.cbsnews.com/news/elon-musk-artificial-intelligence-may-be-more-dangerous-than-nukes/
 5. The New York Times Blog. The New York Times. (Hozzáférés: 2015. március 4.)
 6. Forbes. Forbes. (Hozzáférés: 2015. február 19.)
 7. The Fiscal Times. The Fiscal Times. (Hozzáférés: 2015. február 19.)
 8. Baidu CEO Robin Li interviews Bill Gates and Elon Musk at the Boao Forum, March 29 2015. YouTube. (Hozzáférés: 2015. április 8.)
 9. Guardian review, July 2014.
 10. Superintelligence by Nick Bostrom, review: 'a hard read'”, 2014. augusztus 10. (Hozzáférés: 2014. augusztus 16.) „If you’re looking for a friendly, accessible introduction to AI issues, then this is probably not the place to start. But if you’re interested in this topic, and you’re prepared to do a bit of mental spadework, it is rewarding.” 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]