Szuperhatalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai B-2 bombázógép. A szuperhatalmi státusz egyik szimbóluma a fejlett haditechnológia és annak termékei.

A szuperhatalom olyan állam, amely gazdasági, katonai és diplomáciai képességével az egész világon képes érdekeinek érvényesítésre, így az egész világ eseményeire képes jelentős hatást gyakorolni. A fogalom túlmutat a nagyhatalmakén; a kifejezést magát először a Szovjetunióra, az Egyesült Államokra és a Brit Birodalomra használták 1943-ban.

A hidegháború idején[szerkesztés]

A második világháború után a szövetségesek közül kiemelkedő két szuperhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok szembenállása a hidegháború kialakulásához vezetett. Ez idő alatt a Brit Birodalom lassanként önálló államokra esett szét, s vezető szerepét a szuezi válság (1956) kapcsán egyértelműen elvesztette. (A békekötés lényegében szovjet–amerikai megállapodás volt a status quo megtartásáról.) Európa nagy része is vagy az Egyesült Államokhoz, vagy a Szovjetunióhoz csatlakozott. Ezekkel a szövetségekkel kétpólusú világ jött létre, szemben a korábbi többpólusú világgal.

A Szovjetunió felbomlása után[szerkesztés]

A Szovjetunió felbomlásával (1991) annak legnagyobb utódállama, Oroszország, nagyhatalmi szintre esett vissza, így az Egyesült Államok maradt az egyetlen szuperhatalom, ezért a világ jelenleg alapvetően egypólusú. Ebből eredően az Egyesült Államokat időnként hiperhatalomként is nevezik.[1]

Gazdasági potenciálja alapján a világ több térsége is potenciálisan szuperhatalommá válhat a nem túl távoli jövőben, különösen az Európai Unió, Kína és India. Ezeket általában emelkedő vagy feltörekvő szuperhatalom összefoglaló néven említik. Akadnak az Egyesült Államok szuperhatalmi státuszának elveszítésére vonatkozó jóslatok is.

Kritika[szerkesztés]

Egyes vélemények szerint szuperhatalmak ma egyáltalán nem léteznek, mivel a világpiac és a nemzetek növekvő egymásrautaltsága miatt a szuperhatalom fogalma már nem alkalmazható, a világ pedig multipoláris.[2][3][4][5][6][7][8]

A jelenlegi nagyhatalmak listája[szerkesztés]

・Szuperhatalom:Amerikai Egyesült Államok

NagyhatalmakOroszország, Kína, Egyesült Királyság, Japán, Franciaország

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopaedia Britannica The World's Sole Superpower
  2. The Global list (No superpower). [2006. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 10.)
  3. Washington Post (No superpower). (Hozzáférés: 2006. június 10.)
  4. Huffington Post (No superpower). (Hozzáférés: 2006. június 11.)
  5. Globalpolicy.org (No superpower). (Hozzáférés: 2006. június 11.)
  6. Townhall.com (No superpower). [2006. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 11.)
  7. A Times (No superpower). [2003. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 11.)
  8. Captol Hill Blue (No superpower). [2012. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 11.)

Források[szerkesztés]