Szupercella 2. – Hades

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szupercella 2. – Hades
(Escape Plan 2: Hades)
2018-as amerikai–kínai film
RendezőSteven C. Miller
ProducerRobbie Brenner
Mark Canton
Randall Emmett
George Furla
Zack Schiller
Műfaj
ForgatókönyvíróMiles Chapman
FőszerepbenSylvester Stallone
50 Cent
Dave Bautista
Huang Xiaoming
Jaime King
ZeneThe Newton Brothers
OperatőrBrandon Cox
VágóVincent Tabaillon
Gyártás
GyártóLionsgate
OrszágUSA, Kína
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Költségvetés20 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Summit Entertainment
Magyarország Big Bang Media
BemutatóHollandia 2018. június 21.
Magyarország 2018. június 28.
USA 2018. június 29.
KorhatárUSA R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel13,2 millió dollár
Kronológia
ElőzőSzupercella (2013)
KövetkezőSzupercella 3. – Az ördögverem
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szupercella 2. – Hades (eredeti cím: Escape Plan 2: Hades) 2018-ban bemutatott amerikai-kínai börtönös akciófilm Steven C. Miller rendezésében, a 2013-as Szupercella című film folytatása. A főszerepeket Sylvester Stallone, Dave Bautista, 50 Cent, Huang Xiaoming, Jaime King, Jesse Metcalfe és Wes Chatham alakítják. Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. június 29-én mutatta be a Summit Entertainment, míg Magyarországon egy nappal hamarabb, június 28-án szinkronizálva a Big Bang Media.

Elkészítették a filmsorozat harmadik részét is Szupercella 3. – Az ördögverem címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

A film nyitójelenetében két nő és két férfi látható a börtön falain belül. Három személy, Shu Ren (Xiaoming Huang), Luke (Jesse Metcalfe) és Kimbral (Wes Chatham) beszivárog a börtönbe, hogy kiszabadítsák a túszokat a terrorista csoporttól, miközben Kimbral a számítógépes technológia segítségével felrobbantja a helyet, de mivel 40 másodperccel eltért az eredeti tervtől, az egyik túsz életét veszti. Kimbralt elbocsájtja a cégtől Ray Breslin (Sylvester Stallone), mivel a küldetés során az összetartás helyett inkább a technológiával foglalkozott.

Egy évvel később Shu találkozik az unokatestvérével, Yushenggel (Chen Tang), aki a Ruscho-nak (egy genfi székhelyű óriási technikai cég) védelmet nyújtó, műhold-technológiával foglalkozik, ám a cég már háromszor próbálta őt megvenni. Bangkokban (Thaiföld), Yushenget maszkos férfiak próbálják elrabolni, de Shu a harci képességével védekezik ellenük, majd eszméletlenné teszik őket elektromos fegyverekkel.

Shu börtönben találja magát, harcolnia kell egy másik rabbal, Akalával (Tyron Woodley), aki ellen megnyeri a küzdelmet, így két órát eltölthet az oázisban, míg Luke, Hush (Curtis "50 Cent" Jackson) és Breslin próbálják megtalálni őt a külvilágban. Az oázis után visszatér a cellájába, ahol meglátja Kimbralt besétálni az ő saját cellájába. Shu próbálja felhasználni a Breslintől tanult tudását, hogy valahogy kijusson a börtönből. Shu megismerkedik a "Gondozó" becenévre hallgató Gregor Fausttal (Titus Welliver), aki az egész börtönt állatkertnek hívja. A gondozó tájékoztatja Shut, hogy az unokatestvére felhagyott az első szabadalmi technológiájával, valamint az összes specifikációval kapcsolatos részletével, most már a második szabadalmát akarja, amelyet Yusheng nem akar kiadni. A gondozó felkéri Shut, hogy segítsen neki a második szabadalom megszerzésében. Amikor Shu megkérdezi unokatestvérét ezekről a szabadalmakról, Yusheng feltárja, hogy az első szabadalma nem más, mint a második szabadalma, ami nagyon veszélyessé válhat, ha rossz kezekbe kerül; valaki bármelyik rendszerét a második szabadalmaztatott technológiájával vezérelheti, bármely védelmi rendszer leállítható, bármely nukleáris fegyver indítható, rossz kezek alatt.

Kimbral találkozik Shuval és Yushenggel, majd közli velük, hogy a Galileo technológiával épült H.A.D.E.S. (High Asset DEtention Service) börtönben vannak, és már hónapok óta ott tartózkodik. Breslin rájön, hogy Shu és Yusheng a HADES-ban vannak, ami fejlettebb és törhetetlenebb lett, miután elpusztították a "SÍRKŐ"-t az első filmben. Amíg Breslin segítséget szerez, Luke-ot is elkapják, és elviszik a HADES-ba.

Shu megkísérli átlátni a börtön rendszerét, és úgy véli, hogy már közel van hozzá. A férfi némi információt megtud a börtön szakácsától és rájön, hogy éjjelente a börtön elmozdul a nyugalmi állapotából, hogy a börtön még biztonságosabbá váljék. Ezt követően Kimbral tájékoztatja őket, hogy 3 neonáci fogvatartott (a légiók) segíthetnek neki, mivel egyikőjük ismeri a börtön rendszerét. Rá kell jönnie, hogy hármójuk közül kit hívnak Zérónak. Shu barátkozni kezd velük, és rájön Zéróra, akitől kikérdezi a rendszert. Másnap Shu, Luke és Kimbral a vezérlőszoba székeihez kötözve ébrednek, és figyelik a monitorokat, ahogyan a börtönőrök őrizetbe veszik Zérót. Ekkor Kimbral feltárja, hogy ő vezeti az egész állatkertet.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Ray Breslin / 9051-es rab Sylvester Stallone Gáti Oszkár
Shu Ren / 1764-es rab Huang Xiaoming Dévai Balázs
Yusheng Ma / 1765-ös rab Chen Tang Varju Kálmán
Luke Walken / 1924-es rab Jesse Metcalfe Fehér Tibor
Jaspar Kimbral Wes Chatham Makranczi Zalán
Trent DeRosa Dave Bautista Ifj. Jászai László
Hush Curtis ’50 Cent’ Jackson Barabás Kiss Zoltán
Abigail Ross Jaime King Bozó Andrea
Gregor Faust / Gondozó Titus Welliver Hirtling István
Bug Pete Wentz Dankó István
Akala Tyron Woodley Gémes Antos
Moe Tyler Jon Olson Vajda Milán
Leon Grassi Gordon Michaels Jakab Csaba

A film készítése[szerkesztés]

A lehetséges folytatást 2016 októberében jelentették be, amelyben Sylvester Stallone visszatér a szerepébe. 2017 februárjában bejelentették, hogy Steven C. Miller fogja rendezni a második filmet, és hogy Arnold Schwarzeneggernek lehetősége volt az első után visszatérni a második részbe, de egyéb okok miatt kimarad belőle.[1] A film társfinanszírozója a Leomus Pictures kínai filmgyártó lett. 2017 márciusában Jesse Metcalfe, Pete Wentz és Wes Chatham mellett Dave Bautista, Jaime King valamint 50 Cent is aláírtak a filmre.[2]

A film forgatása 2017. március 22-én kezdődött Atlantában és Grúziában. Stallone megosztott egy videót a filmsorozatból, és felfedte a címét: Escape Plan 2: Hades, valamint bejelentette, hogy el fogják készíteni a harmadik részt is. Áprilisban Tyron Woodley harcművész már leigazolt a filmre.

Folytatás[szerkesztés]

2017 áprilisában bejelentették a film folytatását, amelyre Stallone aláírt a visszatérő Ray Breslin szerepére.[3] Dave Bautista szintén aláírt a közelgő harmadik részre. A forgatást 2017 szeptemberében kezdték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]