Szupercella (film, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szupercella
(Escape Plan)
2013-as amerikai film

A film magyar plakátja
A film magyar plakátja
RendezőMikael Håfström
ProducerRobbie Brenner
Mark Canton
Remington Chase
Randall Emmett
Kevin King Templeton
Vezető producerBrandt Andersen
Alexander Boies
George Furla
Jason Gandhi
Stepan Martirosyan
Jeff Rice
Zack Schiller
Spencer Silna
Nicolas Stern
Mark Stewart
Műfaj
ForgatókönyvíróMiles Chapman
Jason Keller
FőszerepbenSylvester Stallone
Arnold Schwarzenegger
James Caviezel
ZeneAlex Heffes
OperatőrBrendan Galvin
VágóElliot Greenberg
JelmeztervezőLizz Wolf
DíszlettervezőBradford Johnson
Gyártás
GyártóAtmosphere Entertainment
Emmett/Furla Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő115 perc
Költségvetés50 000 000 amerikai dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóAmerikai Egyesült Államok Summit Entertainment
Magyarország ProVideo
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 2013. október 18.
Magyarország 2013. október 24.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel125 824 703 dollár[2]
Kronológia
KövetkezőSzupercella 2. – Hades
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szupercella (eredeti címén: Escape Plan / korábbi címén Exit Plan, illetve The Tomb) 2013-ban bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Mikael Håfström rendezett, a forgatókönyvet Miles Chapman és Jason Keller írta. A film főszereplői Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger és James Caviezel.

A történet főszereplője egy mérnök, Ray Breslin (Sylvester Stallone), aki elítéltnek adva ki magát börtönök biztonságának tesztelésével foglalkozik. Legutóbbi megbízása értelmében egy szupertitkos börtönből kell megszöknie, de egy árulás miatt Breslin ténylegesen fogollyá válik. A börtönből való szökéshez Breslin hamarosan segítőtársat talál, Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) személyében.

A film premierje 2013. október 9-én volt a Fülöp-szigeteken, az Amerikai Egyesült Államokban október 18-án, míg Magyarországon október 24-én került mozikba a film.

Cselekmény[szerkesztés]

Ray Breslin visszavonult ügyész, jelenleg társtulajdonosa a Breslin-Clark nevű Los Angeles-i cégnek, mely börtönök biztonságának tesztelésére szakosodott. Breslin szakmájából kifolyólag azzal foglalkozik, hogy bekerül ezekbe a börtönökbe, majd azok szerkezeti felépítésének, illetve az őrök szokásainak megfigyelésével, és a felfedezett hiányosságok kihasználásával feltűnés nélkül megszökik. Célja annak biztosítása, hogy a börtönökbe bekerülő bűnözők ott is maradjanak. Egy nap üzleti partnerével, Lester Clarkkal együtt egy ötmillió dolláros megbízást kap egy CIA-ügynöktől, Jessica Millertől, melynek fejében Breslinnek egy maximális biztonságú börtönt kell tesztelnie. Breslin elfogadja az ajánlatot, és egy Portos nevű spanyol terrorista identitását felvéve elraboltatja magát New Orleansból, ám a terv kudarcba fullad: elrablói eltávolítják Breslin testéből a korábban elhelyezett jeladó chipet és bedrogozzák a férfit.

Breslin egy üvegcellákkal teli komplexumban tér magához. Találkozik a szintén elítélt Emil Rottmayerrel, akivel megrendeznek egy verekedést, hogy magánzárkába kerülhessenek. A zárkában – melyet nagy teljesítményű lámpákkal világítanak meg, hogy a rabokat összezavarják és dehidratálják – Breslin felfedezi, hogy a padló alumíniumból készült, de a rögzítő szegecsek acélból vannak. Rottmayer szerez egy fémlapot a börtönigazgató, Willard Hobbes irodájából, mielőtt egy arab elítélttel, Javeddel együtt mindhárman ismét magánzárkába kerülnének. A fémlappal Breslin felforrósítja a szegecseket, majd sikerül eltávolítania őket, ezzel felfedve egy átjárót a zárka alatt. A felszínre jutva felfedezi, hogy a börtön valójában egy teherhajó belsejében található, a nyílt óceánon, így az egyszerű szökés terve megvalósíthatatlannak bizonyul. Breslin és Rottmayer tanulmányozni kezdi az őrök napi rutinját, miközben Breslin látszólag elárulja Rottmayert és információkat ad át a börtönigazgatónak Rottmayer főnökéről, Victor Mannheimről. Mindeközben Breslin munkatársai, Abigail Ross és Hush gyanakodni kezdenek, amikor Breslin aktuális munkájáért kapott fizetési csekkjét visszatartja a bank. Titkos dokumentumokat feltörve rájönnek, hogy a Sírkő fedőnevű börtön magánkézben van és Clark, Breslin üzlettársa 5 millió dolláros éves fizetési ajánlatot kapott cserébe azért, hogy Breslin a rácsok mögött maradjon.

A börtönben Hobbes elárulja Breslinnek, hogy tisztában van a férfi valódi személyazonosságával, és a börtön biztonsági főnöke, Drake segítségével biztosítani akarja, hogy Breslin örökre a börtön foglya maradjon. Rottmayer tervét követve a muzulmán Javed meggyőzi Hobbest, hogy éjszaka felengedjék a fedélzetre imádkozni (cserébe bizonyos információkért), azonban ima helyett Javed egy Breslin által készített szextánssal beméri a hajó földrajzi szélességét. Korábbi megfigyelések, illetve Javed mérési eredményei alapján Breslin és Rottmayer kikövetkezteti, hogy a hajó valahol az Atlanti-óceánon tartózkodik, Marokkó partjainál. Breslin felkeresi a börtön orvosát, Dr. Kyrie-t és az orvosi lelkiismeretére hatva meggyőzi őt, hogy segítsen neki és küldjön el egy üzenetet Mannheimnek. Egy hamis morze-üzenetben, melyet Hobbes és emberei megfejtenek, Breslin lázadást tervez a C-blokkban, azonban valójában az A-blokkban robbantanak ki lázadást, így időt nyernek az őrökkel szemben. Breslin menekülés közben megöli Drake-et, azonban Javed is halálos lövést kap. A gépházban Breslin leállítja az épület energiarendszerét, ezzel 5 másodpercnyi időt nyer Rottmayernek, hogy a fedélzetre jusson. Itt Mannheim emberei már helikopterrel várják őt, akik tűzharcba keverednek a börtön őreivel. Breslin a börtön automatikus ürítésű csatornarendszerével a felszínre jut, de amikor a helikopter egy hágcsóval felveszi őt, Hobbes lőni kezd rá. Breslin a börtönigazgató mellett álló olajoshordókat szétlőve robbanást idéz elő és megöli Hobbest.

A Marokkó partjain való landolás után Rottmayer felfedi, hogy valójában ő Victor Mannheim, a CIA-ügynök Miller a lánya, a Portos név pedig egy kód volt, mely figyelmeztette Mannheimet, hogy Breslin a szövetségese. A marokkói reptéren Breslin megtudja, hogy az áruló Clark elmenekült, de Hush Miami-ban elfogta, majd egy teherhajó rakománya közé zárta őt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Filmbeli karakter 'Magyar hang[3]
Sylvester Stallone Ray Breslin / Anthony Portos Gáti Oszkár
Arnold Schwarzenegger Emil Rottmayer / Victor Mannheim Reviczky Gábor
Curtis '50 Cent' Jackson Hush Barabás Kiss Zoltán
James Caviezel Willard Hobbes Kárpáti Levente
Vinnie Jones Drake Sarádi Zsolt
Sam Neill Dr. Kyrie Mihályi Győző
Faran Tahir Javed Haás Vander Péter
Vincent D’Onofrio Lester Clark Berzsenyi Zoltán
Amy Ryan Abigail Ross Ruttkay Laura
Caitríona Balfe Jessica Miller Kovács Patrícia
Graham Beckel Brims börtönigazgató Áron László
Matt Gerald Roag Zöld Csaba
Christian Stokes Babcock Garamszegi Gábor
David Joseph Martinez Newal Beradah százados Koncz István
Brian Oerly Kopasz rab Mikula Sándor
Technikus Seder Gábor


Megjelenése[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. február 4-én jelent meg, Magyarországon február 26-án a ProVideo forgalmazásában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office / business for ESCAPE PLAN (2013). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. január 15.)
  2. ESCAPE PLAN (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. január 15.)
  3. ISzDb - Szupercella (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. november 24.)

További információk[szerkesztés]