Szuhoj Polgári Repülőgépek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szuhoj Polgári Repülőgépek
Típus zárt részvénytársaság
Alapítva 2000
Névadó Pavel Oszipovics Szuhoj
Székhely Moszkva
Vezetők Vlagyimir Szergejevics Priszjazsnyuk (vezérigazgató), Ruben Karlenovics Vardanyan (it-elnök)
Iparág repülőgépipar
Tulajdonos Szuhoj
Forma részvénytársaság
Termékek polgári repülőgépek
Szolgáltatások kereskedelem, képzés
Anyavállalata Szuhoj

A Szuhoj Polgári Repülőgépek weboldala

A Szuhoj Polgári Repülőgépek (oroszul: Гражданские самолеты Сухого) polgári célú repülőgépek fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével és javításával foglalkozó, zárt részvénytársasági formában működő oroszországi vállalat. A Szuhoj Vállalat része, központja Moszkvában található.

2000-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az addig csak katonai repülőgépekkel foglalkozó, de tevékenységét a polgári repülőgépgyártás területére is kiterjeszteni kívánó Szuhoj Vállalaton belül elkülönítsék egymástól a polgári és katonai célú tevékenységet. A vállalat kezdetben az OKB Szuhoj tervezőiroda részeként működött, majd a holdinggá átszervezett, 100%-ban orosz állami tulajdonú Szuhoj Vállalat alárendeltségébe került. 2008 januárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzájárult ahhoz, hogy a Szuhoj Polgári Repülőgépek vállalatban 25% plusz egy db részvény részesedést szerezhessen az olasz Alenia Aermacchi repülőgépgyártó vállalat.[1]

A vállalat fő projektjei a Szuhoj Superjet 100 regionális utasszállító repülőgép fejlesztése, majd későbbi gyártása és forgalmazása, valamint az SSBJ szuperszonikus üzleti repülőgép tervezése.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]