Szuhoj Polgári Repülőgépek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szuhoj Polgári Repülőgépek
Típuszárt részvénytársaság
Alapítva2000
NévadóPavel Oszipovics Szuhoj
SzékhelyMoszkva
VezetőkVlagyimir Szergejevics Priszjazsnyuk (vezérigazgató), Ruben Karlenovics Vardanyan (it-elnök)
Iparágrepülőgépipar
TulajdonosSzuhoj
Formarészvénytársaság
Termékekpolgári repülőgépek
Szolgáltatásokkereskedelem, képzés
Árbevétel34 481 000 000 ₽ (2015)[1]
AnyavállalataSzuhoj

A Szuhoj Polgári Repülőgépek weboldala
SablonWikidataSegítség

A Szuhoj Polgári Repülőgépek (oroszul: Гражданские самолеты Сухого) polgári célú repülőgépek fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével és javításával foglalkozó, zárt részvénytársasági formában működő oroszországi vállalat volt. A Szuhoj vállalat része, központja Moszkvában található. 2020. február 17-én beolvadt az Irkut vállalatba, és annak polgári repülőgépgyártó díviziója részeként, Regionális Repülőgépek (Regionalnije Szamoljoti) néven működik.

Története[szerkesztés]

2000-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az addig csak katonai repülőgépekkel foglalkozó, de tevékenységét a polgári repülőgépgyártás területére is kiterjeszteni kívánó Szuhoj Vállalaton belül elkülönítsék egymástól a polgári és katonai célú tevékenységet. A vállalat kezdetben az OKB Szuhoj tervezőiroda részeként működött, majd a holdinggá átszervezett, 100%-ban orosz állami tulajdonú Szuhoj Vállalat alárendeltségébe került. 2008 januárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzájárult ahhoz, hogy a Szuhoj Polgári Repülőgépek vállalatban 25% plusz egy db részvény részesedést szerezhessen az olasz Alenia Aermacchi repülőgépgyártó vállalat.[2]

A vállalat fő projektjei a Szuhoj Superjet 100 regionális utasszállító repülőgép fejlesztése, majd későbbi gyártása és forgalmazása, valamint az SSBJ szuperszonikus üzleti repülőgép tervezése.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]