Sztepancminda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztepancminda (სტეფანწმინდა)
Közigazgatás
Ország Grúzia
Körzethívószám245
Népesség
Teljes népesség1326 fő (2014. nov. 5.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1740 m
IdőzónaUTC + 4 (grúz idő) (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 42° 39′ 30″, k. h. 44° 38′ 40″Koordináták: é. sz. 42° 39′ 30″, k. h. 44° 38′ 40″
A Wikimédia Commons tartalmaz Sztepancminda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sztepancminda (kvartéli írással: სტეფანწმინდა), korábbi nevén Kazbegi (ყაზბეგი) kisváros Grúzia északkeleti részén, Mcheta-Mtianeti régióban. Történelmileg és néprajzilag a település a Khevi tartomány része. A Kazbegi önkormányzat központja.

Földrajz és éghajlat[szerkesztés]

Sztepancminda látképe
Sztepancminda, Szt. Miklós templom

A város a Tyerek folyó partján fekszik, Tbiliszitől 157 km-rel északra, 1740 méter tengerszint feletti magasságban.

Sztepancminda éghajlata mérsékelten nedves, viszonylag száraz, hideg telekkel, hosszú és hűvös nyarakkal. Az átlagos éves hőmérséklet 4,9 Celsius fok. Január a leghidegebb hónap, átlagos hőmérséklete –5,2 Celsius fok, míg júliusban a legmelegebb hónap átlagos hőmérséklete 14,4 Celsius fok. Az abszolút minimális rögzített hőmérséklet -34 Celsius fok és az abszolút maximum 32 Celsius fok.

Sztepancminda éves átlagos csapadékmennyisége 790 mm. A települést mindenütt nagy hegyek veszik körül. A régió legjelentősebb hegye, a Kazbek hegy, közvetlenül a település nyugati oldalán fekszik. A második legjelentősebb csúcs, Mt. Shani 4451 méter magasan emelkedik a tengerszint felett, 9 kilométerrel Sztepancmindától keletre.

Sztepancmindától 10 kilométerre található a híres Darjal-szoros (Darial Gorge).

Története[szerkesztés]

A hagyomány szerint a Sztepancmindát Stephan grúz ortodox szerzetes után nevezték el. A település a Tbiliszi és Vlagyikavkaz között kiépített egykori grúz hadiút mentén fekszik. A térség később a Csopikasvili klán irányítása alá került, akik a 18. század végén felelősek voltak az utazók utazásának biztonságáért. Az orosz birodalomnak Grúziában a 19. század elején bekövetkezett kiterjesztése után a régió népe fellázadt az orosz uralom ellen. Azonban a helyi úr, Gabriel Csopikasvili, Kazi-Beg fia szilárdan megmaradt az Oroszország iránti lojalitásában, és segített megszüntetni a lázadást. Viszonzásul az orosz hadsereg tisztje lett. Kazi bég (Kazbegi) neve után az ő irányítása alatt álló falut gyakran Kazbeginek is nevezték, majd 1925-ben a szovjetek alatt hivatalosan is Kazbeginek nevezték el a települést. Gabriel Csopikasvili-Kazbegi unokája Alexander Kazbegi híres grúz író volt, aki ebben a városban született. Később, 2006-ban a város visszatért eredeti, Sztepancminda nevéhez.

Sztepancminda a Nagy-Kaukázus hegyvidéki tájaként ismert, és a túrázás és a hegymászás központjaként ismert.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Kazbegi Múzeum
  • Néprajzi Múzeum
  • Gergeti Trinity templom (a városon kívül)
  • Kazbegi Természetvédelmi Területek alpesi rétjei és erdei
  • Természetes ásványvizek
  • Kazbek-i hegymászás
  • Gleccserek

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stepantsminda című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • "Kazbegi." Grúz szovjet enciklopédia. 10. kötet, Tbiliszi, 1984, 617
  • Rosen, Roger. Grúzia: a Kaukázus egyik szuverén országa. Odyssey kiadványok: Hong Kong, 1999. ISBN 962-217-748-4

  1. http://www.geostat.ge/index.php?action=page&p_id=2152&lang=geo