Szent Rumbold

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szt. Rumbold szócikkből átirányítva)
Szent Rumbold
Születése
1. évezred
Írország
Halála
8. század
Mechelen
Tisztelete
Ünnepnapjajúnius 24.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Rumbold témájú médiaállományokat.

Szent Rumbold (nevnek változatai: Rumold, Romuold, Rumoldus (latin), Rombout (holland), Rombaut (francia)) feltehetően ír vagy skót származású keresztény hittérítő volt, Szent Gummarus társa és kísérője. Hittérítői tevékenységét, miután a pápa Rómában felszentelte, Szent Willibrord irányításával Brabant és Holland tartományokban végezte. 775-ben a belgiumi Mechelen közelében halt mártírhalált: gonosz cselekedeteik miatt kiállt két férfi ellen, akik aztán tőrbe csalták és meggyilkolták.[1]

A hagyomány szerint Szent Himelin bátyja.[2] Hugh Ward angol történetíró (ca. 1590-1635) szerint Rumbold Írországban született, egy skót király fia volt és később Dublin püspöke lett belőle, mielőtt a kontinensre ment téríteni.

A szent maradványait a tiszteletére elnevezett mecheleni Szent Rumbold-katedrálisban őrzik, egy gazdagon díszített arany ereklyetartóban. A katedrális kórusában található 25 festett tábla mutatja be a szent életét és cselekedeteit.

Szent Rumbold ünnepnapját a katolikus egyház és a nyugati rítusú ortodox egyház június 24-én ünnepli.

A mecheleni Szent Rumbold-katedrális

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halálának időpontját hagyományosan 775-re teszik, azonban a szent ereklyéin végzett vizsgálatok alapján ez inkább 580 és 655 közöttre tehető. Amennyiben ez igaz, akkor Rumbold nem lehetett sem Willibrord, sem Himelin kortársa.
  2. Saint Patrick's Church: Saints of March 10. [2008. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 21.)