Szputnyik–6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szputnyik–6
Űrügynökség Szovjet űrprogram
Gyártó RKK Enyergija
Típus űrmisszió
Indítás dátuma 1960. december 1.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Vosztok–L
Tömeg 4563
Pálya Alacsony Föld körüli pálya
COSPAR azonosító1960-017A
SCN00065

A Szputnyik–6-t (oroszul: Спутник-6) a szovjet műhold-sorozat tagja, biológiai technikai műhold.

Küldetés[szerkesztés]

A Vosztok űrhajó kifejlesztéséhez, a rendszer tesztelésére szolgáló Vosztok 1K műhold harmadik példánya volt, amely élőlényeket szállított. A negyedik, amely az ember szállítására alkalmas eszköz automatikus ellenőrzését biztosította éles körülmények között. Szakmai programja megegyezett a Szputnyik–5 egységgel. A televíziós felvételek folyamatosan nyomon követték a kutyák viselkedését. A program irányítását a Kalinyingrádban felépített irányítási központból végezték.

Az orbitális egység két részből állt: az ember szállítására alkalmas fülke és a műszerrekesz. A fülkébe helyezték el az állatokat (életfenntartó eszközöket, az élettani folyamatokat mérő- ellenőrző műszereket), az egyéb tudományos kutatásokra való felszerelést, a biológiai kísérletek számára szükséges növényeket, a televíziós eszközt és a rádiótechnikát. Folyamatosan ellenőrizték a tájoló berendezést, a szögsebességet, a hőmérsékletet, a zajt, a leszállást elősegítő automatikus rendszert.

Jellemzői[szerkesztés]

1960. december 1-jén a bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy (8K72) Vosztok típusú hordozórakétával állították Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 88,47 perces, elliptikus pálya-perigeuma 166 kilométer, apogeuma 232 kilométer volt. Hasznos tömege 4563 kilogramm. Aktív szolgálati ideje 1960. december 2-án befejeződött. 17 Föld körüli keringést követően automatikus parancsra a gömb alakú visszatérő kabin a pályakorrekciót segítő hajtómű hibája miatt nem megfelelő szögben hatolt be a Föld légkörébe, nem a Szovjetunió kijelölt körzetében ért volna Földet, ezért a levegőben megsemmisítették. A telemetriai adatokat és a mérési eredményeket ezt megelőzően a földi berendezések már rögzítették, így a küldetés sikeres volt.

Személyzet[szerkesztés]

A Pcsolka (méh) és Muska (légy) nevű kutyák, 40 egér, 2 patkány, rovarok, gombakultúrák, biosejtkultúrák és sok növény (borsó-, búza-, kukorica-, hajdina- és lóbabmagvak).

Források[szerkesztés]

Elődje:
Szputnyik–5

Szputnyik–6
1960

Utódja:
Szputnyik–7