Szputnyik–6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szputnyik–6
Űrügynökség Soviet space program
Gyártó RKK Enyergija
Típus űrmisszió
Indítás dátuma 1960. december 1.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Vosztok–K
COSPAR azonosító1960-017A
SCN00065

A Szputnyik–6-t (oroszul: Спутник-6) szovjet mesterséges műhold-sorozat tagja, biológiai technikai műhold.

Küldetés[szerkesztés]

A Vosztok űrhajó kifejlesztéséhez, a rendszer tesztelésére szolgáló Vosztok 1K műhold harmadik példánya volt, amely élőlényeket (kutya) szállított. A negyedik, amely az ember szállítására alkalmas eszköz automatikus ellenőrzését biztosította éles körülmények között. Szakmai programja megegyezett a Szputnyik–5 egységgel. A televíziós felvételek folyamatosan nyomon követték a kutyák viselkedését. A program irányítását a Kalinyingrádban felépített irányítási központból végezték.

Az orbitális egység kettő részből állt: az ember szállítására alkalmas fülke és a műszerrekesz. A fülkébe helyezték el az állatokat (életfenntartó eszközöket, az élettani folyamatokat mérő- ellenőrző műszereket), az egyéb tudományos kutatásokra való felszerelést, és a biológiai kísérletek számára szükséges növényeket. A televíziós eszközt és a rádiótechnikát. Folyamatosan ellenőrizték a tájoló berendezést, a szögsebességet, a hőmérsékletet, a zajt, a leszállást elősegítő automatikus rendszert.

Jellemzői[szerkesztés]

1960. december 1-jén a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy (8K72) Vosztok típusú hordozórakétával állították Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 88,47 perces elliptikus pálya perigeuma 166 kilométer, az apogeuma 232 kilométer volt. Hasznos tömege 4563 kilogramm. Aktív szolgálati ideje 1960. december 2-án befejeződött. 17 Föld körüli keringést követően automatikus parancsra a gömb alakú visszatérő kabin a pályakorrekciót segítő hajtómű hibája miatt, nem megfelelő szögben hatolt be a Föld légkörébe, nem a kijelölt körzetben ért volna Földet, ezért a levegőben megsemmisítették.

Személyzet[szerkesztés]

A Pcsolka (kicsi méh) és Muska (kicsi légy) kutyák, 40 egér, 2 patkány, rovarok, gombakultúrák, biosejt kultúrák és sok növény (kukorica, búza, borsó és hagymák magja.

Források[szerkesztés]

Elődje:
Szputnyik–5

Szputnyik–6
1960

Utódja:
Szputnyik–7