Szputnyik–5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szputnyik–5
Űrügynökség Szovjet űrprogram
Gyártó RKK Enyergija
Típus űrmisszió
Indítás dátuma 1960. augusztus 19.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Vosztok–L
Tömeg 4600
Pálya Alacsony Föld körüli pálya
COSPAR azonosító1960-011A
SCN00055

A Szputnyik–5 (oroszul: Спутник-5) a szovjet műhold-sorozat tagja, biológiai technikai műhold.

Belka és Sztrelka, az első orosz űrutazó kutyák
Belka és Sztrelka, az első orosz űrutazó kutyák

Küldetés[szerkesztés]

A Vosztok-program keretében a második, ember szállításra alkalmas űreszköz volt, amelyik élőlényeket (kutya) szállított. A harmadik, amely az ember szállítására alkalmas eszköz automatikus ellenőrzését biztosította éles körülmények között, és az első olyan űrjármű, ami a szállított élőlényeket sikeresen visszahozta a Földre. Szakmai programja megegyezett a Szputnyik–4 egységgel. A televíziós felvételek folyamatosan nyomon követték a kutyák viselkedését. A földet érést követően egészséges kölyökkutyák születtek. Nyikita Szergejevics Hruscsov küldött egyet John Fitzgerald Kennedy lányának, Caroline Bouvier Kennedynek.[1] A program irányítását a Kalinyingrádban felépített irányítási központból végezték.

Az orbitális egység két részből állt: az ember szállítására alkalmas fülke és a műszerrekesz. A fülkébe helyezték el az állatokat (életfenntartó eszközöket, az élettani folyamatokat mérő-ellenőrző műszereket), az egyéb tudományos kutatásokra való felszerelést, és a biológiai kísérletek számára szükséges növényeket, a televíziós eszközt és a rádiótechnikát. Folyamatosan ellenőrizték a tájoló berendezést, a szögsebességet, a hőmérsékletet, a zajt, a leszállást elősegítő automatikus rendszert.

Jellemzői[szerkesztés]

1960. augusztus 19-én a bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Voszhod (11A57) hordozórakétával állították Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 90,72 perces, elliptikus pálya-perigeuma 287 kilométer, apogeuma 324 kilométer volt. Hasznos tömege 4600 kilogramm. Aktív szolgálati ideje 1960. augusztus 20-án befejeződött. A göb alakú visszatérő kabin hagyományos módon, első űrhajóként sikeresen visszahozta a kísérleti élőlényeket, növényi és egyéb kultúrákat.

Személyzet[szerkesztés]

A Belka és Sztrelka kutyák, 40 egér, 2 patkány, rovarok, gombakultúrák, biosejtkultúrák és sok növény (kukorica, búza, borsó és hagymák) magja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kutyakölyökkel robbantott cukiságbombát Hruscsov (magyar nyelven). Múlt-kor, 2014. január 8. (Hozzáférés: 2014) „... a szovjet Sztrelka volt ugyanis másodmagával az első kutya, amely sikeres űrutazáson vett részt.”

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Szputnyik–4

Szputnyik–5
1960

Utódja:
Szputnyik–6