Szonátaforma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szonátaforma egy eleme a zenei formavilágnak. (Ezen formák felhasználásával komponálták műveiket nagyrészt a klasszikus zeneszerzők.) A klasszikus korban volt használatos, szonátaformában általában (mint ahogy neve is mutatja) a szonáták, és szimfóniák első tétele íródott.

A szonátaforma elődje, a barokk szonátaforma[szerkesztés]

A szonátaforma a barokk korban kétrészes:

  1. nyitó jellegű, domináns hangnemben záródó
  2. záró jellegű, közeli hangnemeket érintő, gyakran szubdominánst, majd tonikai hangnemben záródó (a klasszikus kidolgozásnak és re-expozíciónak az elődje).

A klasszikus szonátaforma[szerkesztés]

A mannheimi iskolában, az 1600-as évek végén alakult ki. A bécsi klasszicizmus legnagyobb és legmagasabbrendű formai konstrukciója. Lényegileg méreteiben megnőtt, differenciálódott dalforma. A szonátaforma is mint a dalforma, amelyből kialakult két-vagy háromtagú lehet. A klasszikus zenében általában gyakoribb a háromtagú szonátaforma.

  1. expozíció: A témák felvonultatása: Főtéma tonikai hangnemben → Átvezetés a domináns- vagy párhuzamos hangnembe → Melléktéma domináns- vagy párhuzamos hangnemben → Átvezetés (elhagyható) → Zárótéma domináns- vagy párhuzamos hangnemben → Coda (elhagyható)
  2. kidolgozás: Az eddig bemutatott, avagy új témák feldolgozása, boncolgatása. Moduláció közeli hangnemekbe, variációk, szekvenciák stb.
  3. re-expozíció/repríz: A témák visszatérése. Főtéma tonikai hangnemben → Átvezetés (itt ugyan nem kell a domináns- vagy párh. hangnembe vezetnie, mégis – gyakran az expozícióban hallottnál hosszabb, kidolgozásszerűbb – átvezetéssel találkozunk, mely tonikai hangnembe vezet vissza) → Melléktéma tonikai hangnemben → Átvezetés (elhagyható) → Zárótéma tonikai hangnemben → Coda (elhagyható)

A kéttagú szonátaformákból vagy hiányzik a feldolgozás, (tehát expozíció-reexpozíció), vagy a főtéma visszatérés helyét foglalja el; utána már csak a melléktéma tér vissza a megfelelő hangnemben.

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap