Szomorúság maszkja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 59° 35′ 30″, k. h. 150° 48′ 44″

A Szomorúság maszkja

A Szomorúság maszkja (oroszul Маска скорби [Maszka szkórbi]) az oroszországi Magadan város feletti dombon állított szobor, amely arra a nagyszámú fogolyra emlékeztet, aki az 1930-as, 1940-es és 1950-es években a Szovjetunió Kolima régiójában lévő Gulág börtöntáborokban szenvedett és halt meg. Egy nagyméretű, betonból készült, arcot formázó szoborból áll, melynek bal szeméből könnycseppek formájában kisebb maszkok hullanak alá. A jobb szem egy berácsozott ablakot formáz. A hátsó rész egy zokogó fiatalasszonyt és egy kereszten lévő, lefejezett férfialakot jelenít meg. Belül a Sztálin-éra egy tipikus börtöncellájának másolata található. A maszk alatti kőfaragványok több kolimai kényszermunkatábor nevét, illetve a különféle vallási és politikai rendszerek jelképeit hordozzák, melynek követői itt szenvedtek.

A szobrot 1996. június 12-én leplezték le az orosz kormány támogatásával és hét orosz város – köztük Magadan – pénzügyi hozzájárulásával. A tervet Ernst Neizvestny szobrász készítette, akinek a szülei az 1930-as évek sztálini tisztogatásainak áldozatává váltak; az emlékművet Kamil Kazaev építette fel. A maszk 15 méter magas és 56 köbmétert tesz ki.

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Mask of Sorrow memorial
A Wikimédia Commons tartalmaz Szomorúság maszkja témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mask of Sorrow című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.