Szocialista Párt (Hollandia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Socialistische Partij
Szocialista Párt

Adatok
Elnök Lilian Marijnissen
Alelnök Ron Meyer

Alapítva 1971. október 22.
Székház 'De Moed'
Partijbureau SP
Snouckaertlaan 70
Amersfoort, Hollandia
Ifjúsági tagozat ROOD (Vörös)
Tagok száma 39.500

Ideológia demokratikus szocializmus
baloldali populizmus
szociáldemokrácia
euroszkepticizmus
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét Képviselőház:
9 / 150
Nemzetközi szövetségek Nincs
Európai párt Nincs
EP-frakció Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Socialistische Partij
Szocialista Párt
témájú médiaállományokat.

A Szocialista Párt (hollandul: Socialistische Partij, rövidítése: SP) egy hollandiai baloldali, demokratikus szocialista szellemiségű párt.

Története[szerkesztés]

A párt 1971-ben alakult meg kommunista szervezetként Hollandia Kommunista Pártja/Marxisták-Leninisták néven, majd 1972-ben felvette a párt a jelenlegi nevét. A párt a kezdetekben vitát indított az értelmiség körében az osztályharccal kapcsolatban. A párt eleinte főleg a szakszervezetek, környezetvédelmi szervezetek és a bérlakások közös képviseleteiben volt népszerű. Emellett részt vettek számos helyi kezdeményezésben így számos önkormányzatban komoly befolyásra tettek szert, főleg Észak-Brabantban. Habár a párt elindult az 1977-es , 1981-es, 1982-es , 1986-os , 1989-es és 1994-es választásokon a Képviselőházban csak 1994 óta vannak jelen. Ennek oka, hogy a párt hosszú ideig a marxizmus-leninizmus eszméje mellett volt elkötelezett, 1991-ben a párt hivatalosan is szakított ezzel az eszmével, mivel elavultnak tartották.[1]

1994 után[szerkesztés]

A párt először az 1994-es választás után került a Képviselőházba és 2 mandátumot szereztek. A Munkáspárt ugyanis középpárti lett így a Baloldali Zöldekkel együtt megnyílt a lehetőség a radikálisabb baloldali szavazatok megszerzésére. A párt 1998-ban 5, 2002-ben 9 mandátumot szerzett.

2006-os választások után a párt Hollandia harmadik legerősebb pártjává vált: a szavazatok 16,6%-ával 25 mandátumot szerzett, miután a leghatározottabban ellenezte a Második Balkenende-kormány reform intézkedéseit. A párt a 2010-es választáson 10 mandátumot vesztett, 2012-ben nem vesztett, a 2017-es választáson viszont 1 mandátumot vesztett ismét.

Ideológiája[szerkesztés]

A párt magát szocialistának[2] és szociáldemokratának[3] tartja. Kiáltványuk egy olyan társadalom szükségességét fogalmazza meg, ahol a legfontosabbak az emberi méltóság, egyenlőség és szolidaritás. Legfőbb témáik a foglalkoztatás, szociális juttatások,közbiztonság, közoktatás, egészségügy és az egészségügyi ellátás. A párt ellenzi a privatizálást és kritikus a globalizációval szemben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SP - The Socialist Party - (Socialistische Partij). [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 28.)
  2. INTRODUCING THE DUTCH SOCIALIST PARTY. (Hozzáférés: 2017. október 28.)
  3. CONTINENTAL TREMORS. (Hozzáférés: 2017. október 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Socialist Party (Netherlands) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]