Szobeknaht (háznagy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szobeknaht szócikkből átirányítva)
Szobeknaht
I3n
xt
x t

Szobeknaht ókori egyiptomi hivatalnok volt, háznagy valószínűleg I. Amenemhat uralkodása alatt.

Egy, a sírjából származó domborműves kőtömbről ismert el-Listből, I. Amenemhat piramisának közeléből. Stilisztikai alapon pár másik kőtömböt is azonosítottak ebből a sírból származóként, de ezeken Szobeknaht neve nem szerepel. A sírt mindeddig nem sikerült teljes bizonyossággal megtalálni. Egy szobra is ismert Thébában, ezen jelentős címeket visel: „a nemesség tagja”, „tettekben az első”, „királyi pecsétőr” és „egyetlen barát”. Mivel I. Amenemhat uralkodásának utolsó évtizedében már Hór volt a háznagy, Szobeknaht ez előtt az idő előtt tölthette be hivatalát.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sobeknacht (Obervermögensverwalter) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dieter Arnold: Middle Kingdom Tomb Architecture at Lisht, New York 2008, S. 85–86, Tafeln 162–164, ISBN 978-1-58839-194-0