Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége
Adatok
ElnökBranimir Glavaš

Alapítva2006. május 6.
SzékházEszék

Ideológiaregionalizmus
nemzeti konzervativizmus
jobboldali populizmus
nacionalizmus
Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlétSzábor:
1 / 151
Hivatalos színeivörös, arany

Horvátország politikai élete
Weboldala

A Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége (horvátul: Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, HDSSB)[1] egy regionalista,[2] nemzeti konzervítív[2][3] jobboldali[3] párt Északkelet-Horvátországban, Eszék-Baranya megyében.

Története[szerkesztés]

Formálisan 2006. május 6-án alapították,[4] de története már egy évvel korábban kezdődött, amikor a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) helyi politikusainak csoportja, Branimir Glavaš, függetlenségi háború veteránja vezetésével a 2005. májusi önkormányzati választások előestéjén a Horvát Szlavónia és Baranya Demokratikus Nemzetgyűlése (horvátul: Hrvatski demokrazi sabor Slavonije i Baranja) néven egy nagyon hasonló politikai szervezetet hozott létre. Az új csoport kinyilvánított célja Horvátországnak a szlavóniai állapotok javítása érdekében veló regionális átszervezése volt, amelyet - Glavaš és támogatói szerint - a zágrábi központi kormány figyelmen kívül hagyott.

Az Ivo Sanader vezette HDZ elítélte ezt a platformot, és Glavašt kizárta a pártból. A HDZ helyi szervezetének többsége azonban Glavašt és az ő független választási listáját követte, amely relatív többséget szerzett az Eszék-Baranya megyei és az Eszék városi közgyűlésben. A függetlenek e csoportjának neve 2006. május 6-án Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetsége, rövidítve HDSSB lett. A 2007-es horvát parlamenti választáson a szövetség 44 552 szavazatot, azaz az országos szavazatok 1,8%-át kapta, és 3 mandátumot szerzett a horvát parlamentben. A következő választáson 6 mandátum megszerzésével tovább javították pozíciójukat a parlamentben. 2014-ben a HDSSB a Szövetség Horvátországért koalíció tagja lett, amely 2015-ben feloszlott. Jelenleg a párt a kormány egyik külső támogatója.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje - HDSSB. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 28.)
  2. a b Nordsieck, Wolfram: Croatia. Parties and Elections in Europe , 2020
  3. a b Zulianello, Mattia (2020. április 1.). „Varieties of Populist Parties and Party Systems in Europe: From State-of-the-Art to the Application of a Novel Classification Scheme to 66 Parties in 33 Countries”. Government and Opposition 55 (2), 327–347. o, Kiadó: Cambridge University Press. DOI:10.1017/gov.2019.21.  
  4. STATUT HRVATSKOG DEMOKRATSKOG SAVEZA SLAVONIJE I BARANJE (DOC). Hidra.srce.hr . (Hozzáférés: 2016. március 11.)

További információk[szerkesztés]

Hivatalos oldal