Szkopecek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szkopecek
kasztrált férfi és nő
kasztrált férfi és nő

Felekezet ortodox
Nyelv orosz
Alapítva 18. század
Alapító Kondratiy Ivanovich Selivanov

A szkopecek vagy szkopcok [1][2] (orosz: скопцы ; egyes sz.: скопец, a.m. "kasztrált") az orosz „szellemi keresztények” egyik mozgalma volt, akik leginkább az öncsonkítás, kasztrálás gyakorlásában váltak ismertté.

A szkopcok a világ végét várták. Bekövetkeztét attól tették függővé, hogy mikor telik be annak a 144 ezer szűznek a száma, akik János látomásában a „Bárányt” várják (Jel. 14,1-5).[3]

Történet[szerkesztés]

A szkopcok a hlisztek önostorozó mozgalmából szakadtak ki. 1770 körül lépett fel Kondratyij Szelivanov (Кондратий Селиванов), aki magát Messiásnak mondta, és számos követőt vonzott. 1775-ben elfogták és Szibériába száműzték. Követői ezután onnan megszöktették. Szelivanov sajátosan értelmezte azokat az evangéliumi mondásokat, hogy legyenek a házasságra képtelenek [4] vagy hogy boldogok azok a meddő asszonyok, akik nem szültek, nem szoptattak [5] vagy akit a keze vagy a lába megbotránkoztatja, az vágja azt le [6] stb.

A 19. század második felében mintegy 6 ezer követőjük volt,[7] főleg a Tambovi, Kurszki, Orjoli kormányzóságokban és Szibériában. A 20. század elején elérte a népszerűsége csúcsát, sok ezer taggal, a cári kormány üldöztetése ellenére. Sokan Románia területére menekültek s ott nagyobb számban tartózkodtak [8] Bukarest és Jászvásár környékén. A 20. századi Szovjetunióban is tiltották a mozgalmukat, de a nemi szervek vallásilag motivált megcsonkítása még a második világháború után is dokumentálva volt. A súlyos elnyomás ellenére a 21. század elején még mindig van egy kevés követőjük, elsősorban az Észak-Kaukázus egyes területein.

A 19. századi üldöztetés nyomán két csoportra oszlottak, az újszkopcok a megcsonkítás helyett csak szigorú aszketikusságot és szexuális absztinenciát alkalmaztak.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szkopcok – Magyar Katolikus Lexikon. lexikon.katolikus.hu. (Hozzáférés: 2022. július 6.)
  2. Szkopcok, | A Pallas nagy lexikona | Kézikönyvtár. www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2022. július 6.)
  3. Szimonidesz Lajos: Zsidóság és kereszténység
  4. Mt 19,12
  5. Lk 23,29
  6. Mt 18,8
  7. F. von Stein (Gotha): Die Skopzensekte in Russland in ihrer Entstehung
  8. Pallas
  9. Skopzen In: Brockhaus Enzyklopädie 2002, Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus AG, 2002.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Скопцы című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.