Szivarka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szivarka fém doboza.

A szivarka eredetileg a cigaretta magyarosított neve volt. Vörösmarty Mihály alkotta meg a "szivar" szót a korábbi "szipa" helyett. Ezt fejlesztették tovább, és a kis cigaretta tehát a szivarka lett.

A szó valójában az spanyol Cigar – Cigarillo (szivar, szivarka, kicsi szivar) páros fordítása, mely a hagyományosnál jóval rövidebb és sokkal vékonyabb szivart jelöl, de ennél a belső dohánytartalom mellett a külső borítás is valódi dohánylevél.

Története[szerkesztés]

Cigarettát Magyarországon először a Fiumei Dohánygyár kezdett el gyártani 1865-ben, ekkor még papírszivarkának nevezték. A századfordulóra az "új" termék neve szivarkára rövidült és így használták egészen az 1960-as évekig. Ekkor került először a dobozokra a "cigaretta" elnevezés. Erre példa az egykori Harmonia cigaretta kétféle csomagolása.[1][2]

Magyarországon később a dohányfóliába töltött cigarettát nevezték így. Például ilyen volt a Corvina. A dohányfólia porrá zúzott dohányból készül, különféle anyagokkal összekevert és összeragasztott, papírhoz hasonló, barna színű anyag.[3]

Napjaink szivarkái[szerkesztés]

Szivarkák

Napjainkban is van szivarka forgalomban. 1999–2000 körül adózási megfontolásból vezették be ismét a dohányfóliába csomagolt cigarettákat, mint például a Pakli, a Marshall, a Sláger és a Club.[4][5][6][7]

Ezek más jövedéki adó kategóriába tartoztak, mint a cigaretta, így jóval alacsonyabb áron kerültek forgalomba. Ezt persze nem tartott így sokáig, hiszen szigorú előírások születtek a szivarka fogalmának tisztázása érdekében. Csak adott súlyú dohányrudat lehet így nevezni, melyre átlósan, meghatározott szögben van felcsavarva a burkolópapír. Így a hagyományos cigarettákhoz hasonlóan készült márkák megszűntek és újabbak kerültek forgalomba (Enter 100'S, Sláger 100'S, Silverado 100'S, Star), melyek már megfelelnek ezeknek az előírásoknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Harmonia szivarka-3-0. Dohány Múzeum. [2010. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  2. Harmonia szivarka-4-2. Dohány Múzeum. [2010. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  3. Corvina Füstszűrős szivarka. Dohány Múzeum. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  4. Marshall filteres szivarka. Dohány Múzeum. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  5. Pakli filteres szivarka. Dohány Múzeum. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  6. Sláger filteres szivarka. Dohány Múzeum. [2010. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  7. Club filteres szivarka. Dohány Múzeum. (Hozzáférés: 2010. december 28.)[halott link]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az szivarka címszót a Wikiszótárban!