Szivárványzászló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A melegbüszkeség mozgalom támogatója a szivárványzászlóval

A szivárványzászló a szivárvány színeit követő sávokból álló zászló. Számos, egymástól független csoport és mozgalom használja, ezek közül legismertebb a melegbüszkeség mozgalma és a békemozgalom.

Története[szerkesztés]

A szivárványszínek szimbolikája számos kultúrában jelen van, és igen hosszú múltra tekint vissza mint a sokszínűség, a befogadás, a remény és a vágyakozás szimbóluma. A jelképnek bibliai forrása is van, Noé történetében a szivárvány jelzi Isten ígéretét, hogy többé nem lesz hasonló özönvíz. Az 1524-25-ös német parasztfelkelésben már használták a szivárványzászlót mint az új kor, a remény és a társadalmi változás jelképét. Thomas Müntzert, aki a forradalmi mozgalmakat a bibliai tanítással kapcsolta össze, gyakran szivárványzászlóval a kezében ábrázolják.

Melegbüszkeség[szerkesztés]

A melegbüszkeség zászló
Szivárványzászlók a bukaresti GayFest felvonuláson, 2005

A szivárványzászló az 1970-es évek óta szimbóluma a meleg és leszbikus büszkeségnek. Az első melegbüszkeség-zászlót 1978-ban Gilbert Baker készítette harminc önkéntes társával együtt kézifestéses technikával. Ez a zászló még nyolc sávból állt, Baker minden színt külön jelentéssel ruházott fel: a rózsaszín a szexualitást, a piros az életet, a narancssárga a gyógyulást, a sárga a napot, a zöld természetet, a türkiz a művészetet, a kék a harmóniát, az ibolya pedig a lelket szimbolizálja. Harvey Milk 1978. novemberi meggyilkolását követően a zászló iránti igény rendkívüli módon megnőtt, és a Paramount Zászlótársaság megkezdte annak sorozatgyártását. A zászló az évek során számos módosuláson ment keresztül: először a rózsaszín, majd a türkiz sáv került le róla. A mai hatszínű változat 1979 óta van forgalomban.[1]

A zászló, amely eredetileg a melegbüszkeség-napi felvonulások elengedhetetlen kelléke volt, ma már számos formában él tovább. A szivárványzászló a meleg és leszbikus közönséget megcélzó szórakozóhelyek könnyen felismerhető cégére. Számos homoszexuális ember és melegjogi aktivista teszi ki a zászlót házára vagy lakásának ablakába, hogy ezzel is mutassák, nyíltan vállalják melegségüket, illetve a melegjogok ügyének képviseletét. A zászlók mellett ma már kaphatók szivárvány színű karkötők, nyakláncok, övek, kulcstartók, és más ékszerek, kiegészítők is.

Békemozgalom[szerkesztés]

A PACE zászló

A szivárványzászlót Olaszországban egy 1961-ben tartott békemenet során használták először. Igazi népszerűségre 2002-ben tett szert, amikor a küszöbön álló iraki háború elleni tiltakozásul meghirdették a Pace da tutti i balconi (béke minden erkélyről) mozgalmat. A legelterjedtebb változata hét sávból áll (lila, kék, világoskék, zöld, sárga, narancssárga, piros), a közepén pedig a PEACE (béke) felirat található. A zászló azóta az egész világon elterjedt mint a békemozgalom szimbóluma.

Szövetkezeti mozgalom[szerkesztés]

A hét színből álló szivárványzászló az 1920-as évek eleje óta a nemzetközi szövetkezeti mozgalom zászlaja. Mivel a szivárványzászlót egyre több mozgalom kezdte használni, az International Co-operative Alliance(wd) 2001 áprilisában úgy döntött, lecseréli korábbi zászlaját, és a szervezet logóját (coop) tartalmazó zászlót kezdi el használni.[2]

Más csoportok és szervezetek[szerkesztés]

A szivárványzászlót számos más csoport és szervezet is használja. Az Andok népei társadalmi mozgalom szivárvány színű zászlója a wiphala nevet viseli. A tibeti imazászlók gyakran szintén a szivárvány színeiből állnak. Az Oroszországban található Zsidó autonóm terület zászlaja szintén szivárvány színű.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Rainbow flag
A Wikimédia Commons tartalmaz Szivárványzászló témájú médiaállományokat.