Szirbik Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szirbik Imre
Szűrös Mátyással 1989. november 1-jén
Szűrös Mátyással 1989. november 1-jén
Született 1953. szeptember 1. (68 éves)
Makó
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő

Szirbik Imre (Makó, 1953. szeptember 1. –) magyar politikus, országgyűlési képviselő, Szentes város volt polgármestere.

Tanulmányai, közéleti pályafutása[szerkesztés]

Makón született, középfokú tanulmányait Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban végezte. 1977-ben diplomázott közgazdászként a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. A Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán villamos üzemmérnöki képesítést szerzett, 2000-ben okleveles pénzügyi revizori vizsgát tett.

Szentes és a megye politikai életének hosszú idő óta meghatározó, egyik legtapasztaltabb szereplője: 1986-tól 1990-ig a Városi Tanács elnöke. A rendszerváltás utáni első ciklusban helyi önkormányzati képviselőként dolgozott, de mandátumot szerzett a Csongrád Megyei Közgyűlésben is, ahol a pénzügyi bizottság tagja volt. A megyei közgyűlésnek azóta is megszakítás nélkül tagja, dolgozott a külügyi bizottságban is. 1994-ben az MSZP színeiben polgármesterré választották, majd a soron következő választásokon (1998, 2002, 2006, 2010, 2014) a szavazók rendre megerősítették pozíciójában. 2006 és 2010 között Csongrád megye 5. választókerületének (Szentesnek és térségének) országgyűlési képviselője volt, az MSZP frakciójában foglalt helyet; az európai ügyek bizottságának tagjaként dolgozott. A 2010-es országgyűlési választáson - a városvezetői és a képviselői poszt egyidejű betöltése által okozott túlzott terhelésre hivatkozva - nem indult.

Tisztséget tölt be a Kisvárosi Önkormányzati Szövetség választmányában, tagja a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácsnak és az Európai Régiók Tanácsa fenntartható fejlődés szakbizottságának. A Szentes Kistérség Többcélú Társulás elnöke.

Publikációi jelentek meg önkormányzati-pénzügyi és területfejlesztési témakörökben. Az USAID koordinációja alatt részt vett az önkormányzati költségvetési reformprogram kidolgozásában. Önkormányzati és gazdasági-pénzügyi témákban rendszeresen tart előadást a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak.

2018. március 21-én a nemzetközi antirasszista napon a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Radnóti Miklós Antirasszista Díjat adományozott neki.[1]

Magánélete[szerkesztés]

Házas, felesége higiénikus, természetgyógyász. Négy gyermeket nevelnek: három fiút és egy leányt. Német nyelven társalgási szinten beszél.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat. nepszava.hu, 2018. március 21. [2018. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 23.)

Források[szerkesztés]