Szintonikus komma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szintonikus kommának azon különbséget nevezzük, mely 4 egymásra épített tiszta kvint és a tiszta nagyterc között található, a közös oktávba való transzponálás után. A szintonikus kommát hívják didümoszi kommának is, a Püthagorasz után 100 évvel élő és a tiszta nagytercet bevezető Didümosz után.

Értéke[szerkesztés]

Az érték meghatározásakor számolhatunk frekvenciaviszonyokban illetve centekben.

a) Frekvenciaviszonyokban számolva

A tiszta kvint viszonyszáma 3/2, a tiszta nagytercé pedig 5/4. A 4 egymásra épített tiszta kvint és tiszta nagyterc frekvenciaviszonya tehát – a 2 oktáv levonásával együtt – így számítható:
Láthatóan eltér a két szám, a 4 tiszta kvint valamivel magasabb hangot ad – transzponálás után – a tiszta nagytercnél.

b) Centekben számolva

A tiszta kvint centértéke:
A tiszta nagyterc centértéke:
A szintonikus komma kiszámítása:
Átszámítva frekvenciaviszonyra (ellenőrzésül):

A szintonikus komma értéke tehát 1,0125 illetve 21,506 C, ami valamivel nagyobb a kiegyenlített hangolású félhang egyötödénél.

Jelentősége[szerkesztés]

Különösen a középhangú temperálásban fontos a szintonikus komma, ugyanis ott kívánalom a tiszta nagyterc; más rendszerekben általában nem szoktak törekedni a kiküszöbölésére, s megelégednek a püthagoraszi vagy más nem tiszta tercek használatával.

A középhangú temperálás legelterjedtebb, negyedkommás változatában a szintonikus kommát teljesen kiegyenlítik, méghozzá azáltal, hogy a 12 kvint közül 11-et beszűkítenek a komma egynegyedével (innen származik az elnevezés). Így ezen 11 közül minden 4 tiszta nagytercet ad; ugyanakkor a püthagoraszi komma kiküszöböléséhez szükséges a 12. kvint kibővítése (farkaskvint), és ezáltal minden olyan nagyterc, melynek kvintlánca tartalmazza a farkaskvintet, eltér a tiszta nagyterctől. A negyedkommás középhangú temperálásban 8 tiszta nagyterc található és 4 hamis, a kistercek közül pedig egyik sem tiszta teljesen.

A szintonikus komma kiegyenlítésének képlete a negyedkommás középhangú temperálás tiszta – a farkaskvintet kvintláncukban nem tartalmazó – nagyterceinél:

Szintonikus komma – 4 · Szintonikus komma / 4 = 21,506 – 4 · 5,3765 = 0

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap