Szingapúr bombázása (1944–1945)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szingapúr bombázása (1944–1945)
Második világháború
Japán zsákmányul esett brit úszódokk a szingapúri kikötőben. 1945-ben az amerikai légierő kétszer is támadta ezt a dokkot.
Japán zsákmányul esett brit úszódokk a szingapúri kikötőben. 1945-ben az amerikai légierő kétszer is támadta ezt a dokkot.
Dátum1944. november 5. — 1945. május 24.
HelyszínCsendes-óceáni hadszíntér
EredményMindkét oldalon veszteségek
Harcoló felek
USA Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
 Japán
Haderők
XX. bombázó parancsnokság
RAF 222. bombázó csoport
Japán légvédelmi tüzérség és vadászrepülőgépek
Veszteségek
9 bombázó repülőgép4 hajó elsüllyedt, 11 megrongálódott
Károk a kikötői létesítményekben

Szingapúr bombázása 1944–1945-ben a szövetséges (amerikai és brit) légierő által végrehajtott bombatámadások sorozata volt, amelynek célpontja a japán császári haderő által elfoglalt Szingapúr kikötője volt. 1944. november 5. és 1945 márciusa között az amerikai-brit légierő összesen 11 támadást intézett Szingapúr ellen, ezek többsége a kikötő, a még a britek által kiépített kikötői létesítmények és haditengerészeti bázis és az ott horgonyzó hajók ellen irányult, bár sor került a környező vizek elaknásítására is. Miután az amerikai légi egységeket más hadszíntérre vezényelték, a brit bombázók folytatták az aknatelepítést, egészen május 24-ig.

A támadás-sorozatnak vegyes eredményei voltak: bár sikerült jelentős károkat okozni a kikötői létesítményekben és a haditengerészeti bázisban, egyes támadások nem jártak eredménnyel és a kikötő közelében telepített olajtároló létesítményt sem sikerült megsemmisíteni. A szövetségesek által telepített aknazár megzavarta a Szingapúrba irányuló japán hajóforgalmat, az aknák következtében három hajó elsüllyedt, további 10 megrongálódott. A hajózási forgalom azonban nem állt le teljesen, ahogyan azt a szövetségesek remélték.

A bombatámadások viszont nagyban javították Szingapúr polgári lakosságának hangulatát, mivel azt az érzést keltették, hogy a városállam hamarosan felszabadul a japán megszállás alól. Emellett a bombatámadások alig okoztak veszteségeket a polgári lakosság körében, bár néhány kikötői munkás életét vesztette.

Előzmények[szerkesztés]

Szingapúr brit koronagyarmat kikötőjét az 1920-as, 1930-as években az angolok, elsősorban Japán ellen, a világ egyik legnagyobb haditengerészeti támaszpontjává és erődítményévé építették ki. A terület a szingapúri csata során került japán kézre.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bombing of Singapore (1944–1945) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.