Ugrás a tartalomhoz

Szimmetrikus audiovonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyakran használt csatlakozó szimmetrikus audio vonalhoz.
Fig. 1. Balanced line in twisted pair format. This line is intended for use with 2-wire circuits.
Fig. 2. Balanced line in star quad format. This line is intended for use with 4-wire circuits or two 2-wire circuits. It is also used with microphone signals in professional audio.
Fig. 3. Balanced line in DM quad format. This line is intended for use with 4-wire circuits or two 2-wire circuits.

A szimmetrikus audio vonal (angol: balanced audio, német:Symmetrische Signalübertragung) egy hangtechnika, amely lehetővé teszi hosszú kábelek használatát kisebb külső zaj mellett. A leggyakrabban használt szimmetrikus csatlakozó a 3-pólusú XLR, amit mikrofonoknál szoktak alkalmazni erős felépítése miatt. Sok mikrofon alacsony impedanciájú (Z), emiatt a hosszú mikrofonkábelek érzékenyek bizonyos külső zajokra. Ezért a mikrofonokhoz a szimmetrikus vonal a megfelelő eszköz, ami kiiktatja ezeket a külső zajokat.

Egy szimmetrikus audio kábelben három vezeték található. Ebből kettőt a jelátvitelre használ, a harmadik pedig az árnyékolás, ami árnyékolja a másik kettőt. A jel a melegpont és a hidegpont közötti különbség. A keletkező zaj nagy része mind a két ponton egyenlő mértékben jelentkezik, így a zaj könnyen kiszűrhető egy differenciál-erősítő vagy egy "balun" használatával a bemeneten.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További források[szerkesztés]