Szilágyi Sándor (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilágyi Sándor
Személyes adatok
Teljes névSzilágyi Sándor
Születési dátum1950. július 5.
Születési helyDebrecen, Magyarország
Egyéb foglalkozásSportvezető
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19831993NB IJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Szilágyi Sándor (Debrecen, 1950. július 5.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása: cégvezető, sportvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Debrecenben nevelkedett, már hatéves korában igazolt labdarúgó volt a Debreceni Építőkben, majd a Debreceni Volánban fejezte be pályafutását. A legmagasabb osztály, melyben játszhatott, az NB. II. volt, akkor a Debreceni Honvéd Bocskai SE-ben szerepelt. Pályafutása azonban egy sérülés miatt korán befejeződött, és ezután játékvezető lett.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

1983-ban lett a legmagasabb labdarúgó bajnokságnak, az NB. I-nek játékvezetője. Még ebben az évben debütált, a NyíregyházaMTK (0:1) bajnoki találkozón. Az aktív nemzeti játékvezetői pályafutástól 1993-ban, a CsepelSopron (3:1) bajnoki mérkőzés szolgálatával búcsúzott. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzésen segítette partbíróként működő társát. Partjelzőként 40 nemzetközi mérkőzésen működött. Szerepelt az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, aztán asszisztálhatott Puhl Sándornak, a JuventusBorussia Dortmund Bajnokok Ligája-döntőn is. Első ligás mérkőzéseinek száma: 80

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Játékvezető Bizottsága (JB) felszólította tagszövetségeit, hogy hozzanak létre önálló partbírói keretet. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) JB az európai tagszövetségeknek ajánlotta, hogy hozzanak létre partbírói keretet. Szilágyi Sándor ennek a követelmények lett Magyarországon az első üstököse.

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Svédországban rendezték a IX., az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság záró szakaszát, ahol a FranciaországAnglia (0:0) csoportmérkőzést vezető Puhl Sándor – asszisztensei: Szilágyi Sándor és Varga László – negyedik játékvezető Varga Sándor lehetett.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

2002-ben Szima Gábor lett a DVSC többségi tulajdonosa, aki megkereste, hogy egyen a DVSC cégvezetője. Kinevezését követően eredményesen irányítja Debrecenben, a DVSC-TEVA NB. I-es labdarúgó csapatot. Szilágyi is remek kapcsolatokat ápol az MLSZ vezérkarával. Elvégre dr. Bozóky Imre MLSZ-elnökkel és Puhl Sándor alelnökkel együtt fújta a sípot annak idején az élvonalban. A csapat szép sikere, hogy 2009-ben bejutott a Bajnokcsapatok Ligája torna főtáblájára.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és az MLSZ elnöke, Kisteleki István adta át a több, mint tíz kategória győztesének járó elismeréseket. A 2008 évad sportszervezeti vezetője (Minarik Ede-díj): Szilágyi Sándor (DVSC-TEVA).

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]