Szilágyi Dezső téri református templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  A Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
világörökségi helyszín része
Szilágyi Dezső téri református templom
Valláskeresztény
Felekezetreformátus
EgyházkerületDunamelléki Református Egyházkerület
LelkészIllés Dávid

Sebestyén Katalin Szontágh Szabolcs Molnár Péter Siba-Rohn Hilda Lakatos Enikő

Építési adatok
Építése18931896
Stílusneogót
TervezőjePecz Samu
Felszentelés1896. virágvasárnap
FelszentelőSzász Károly püspök
Elérhetőség
TelepülésBudapest I. kerület
Hely1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 3.
Elhelyezkedése
Szilágyi Dezső téri református templom (Budapest)
Szilágyi Dezső téri református templom
Szilágyi Dezső téri református templom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 14″, k. h. 19° 02′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 14″, k. h. 19° 02′ 20″
Térkép
A Szilágyi Dezső téri református templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szilágyi Dezső téri református templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szilágyi Dezső téri református templom Budapest I. kerületében található, a Vízivárosban, az azonos nevű téren. A Kálvin téri templom utáni második legnagyobb református templom Budapesten.

Története[szerkesztés]

1872-ig (Pest, Buda és Óbuda egyesítéséig) mindössze két református temploma volt a fővárosnak: Pesten a Kálvin téren és egy Óbudán. A város 19. század végi gyors fejlődése viszont lehetővé tette, hogy az első világháborúig még három új Isten háza épüljön Pesten: egy a Városligeti-fasorban (Erzsébetváros), egy Kőbányán, egy Zuglóban.

A budai I. és II. kerületi reformátusok kezdetekben a Budavári evangélikus templomban tartották istentiszteleteiket, de az 1880-as években, a már 2300 lélekre növekedő létszámuk miatt szükségét látták egy saját templom építésének. A tervpályázat nyertese, Pecz Samu (1854-1922), a majdani Szilágyi Dezső térre, hatszáz ember befogadására alkalmas templomot tervezett és építtetett fel 1893-1895 között. A templomot 1896 virágvasárnapján szentelték fel. A berendezés és a bútorzat is Pecz Samu tervei alapján készült.

A neogótikus stílusú, barna-sárga-zöld mázas Zsolnay-cserepekkel fedett templomban kötött házasságot 1915-ben Ady Endre, 1940-ben pedig a kormányzó fia, Horthy István. A pentagon alaprajzú, vörös téglából épült zömök templomtest és a mellette álló karcsú, 62 méter magas torony a budai Dunapart egyik jellegzetes építménye.

Benne 3 acélharang lakik, amelyek 1895-ben készültek. A nagyharang 1890 kg, alaphangja: F1, alsó átmérője 126,2 cm a középharang 1085 kg-os, A1 alaphangú, alsó átmérője: 103,4 cm. A Kisharang 590 kg tömegű, alaphangja: Cisz/Desz2, alsó átmérője 83,5 cm. A nagyharang egyben Budapest legnagyobb református és harmadik legnagyobb acélharangja,hangilag viszont a református templomok harangjai közül a kőbányai, a budafoki, a Kálvin téri, a kelenföldi, és a fasori nagyharangok is mélyebb hangzásúak (előbbi két harang alaphangja D1, utóbbiaké Esz1).

Korábban 4 harangja volt; a negyediket, egyben az addigi legkisebbet 2012 őszén a Budai Református Egyházközség elajándékozta az új templomot építő pestszentlőrinc-szemeretelepi (XVIII. kerület) gyülekezetnek, mivel nem volt összehangolva társaival. A budai gyülekezet a harang leszerelésének és elszállításának költségeit is vállalta. A harangot Farkas Titusz Monori harangöntő mester restaurálta és 2013. február 9-n üzembe helyezte.

A Budai harangokat Pecz Samu rendelte a Bochumi acélgyárból, hármat összehangolva, melyeket 1896 januárjában emeltek a harangházba.

A negyedik harangot a Borosnyai házaspár készíttette 1895-ben. Ezt a harangot kapták meg adományként a szemeretelepiek. A harang tulajdonságai: 160 kg súlyú acél harang, füles felfüggesztésű, magassága 56 cm, a fülekkel 68 cm, alsó átmérője 68 cm. Ezek az arányok a hagyományos harangméreteket jelentik.

A harang felirata: „A BUDAI EV. REF. TEMPLOMNAK ÖNTETTÉK BOROSNYAI OSZKÁR ÉS FELESÉGE RÁCZ HERMINA 1895”.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Róka Enikő: A budai református templom. Szilágyi Dezső tér; szerzői, Budapest, 1999

Galéria[szerkesztés]