Szibériai csíkosmókus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Szibériai csíkosmókus
Rágcsálás közben
Rágcsálás közben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Mókusalkatúak (Sciuromorpha)
Család: Mókusfélék (Sciuridae)
Alcsalád: Földimókusformák (Xerinae)
Nemzetség: Marmotini
Nem: Csíkosmókus (Tamias)
Illiger, 1811
Alnem: Eutamias
Faj: T. sibiricus
Tudományos név
Tamias sibiricus
Laxmann, 1769
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szibériai csíkosmókus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szibériai csíkosmókus témájú médiaállományokat és Szibériai csíkosmókus témájú kategóriát.

A szibériai csíkosmókus vagy burunduk (Tamias sibiricus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjába tartozó faj.

Az úgynevezett pofazacskós mókusok (Tamias fajok) közé tartozik. Összesen 25 fajukat ismeri a tudomány, bár más források 22 fajt említenek.

Előfordulása[szerkesztés]

Ázsiában, Oroszország, Kína, Korea és Japán északi részén honos. Fogságból kiszabadult példányok elszaporodása miatt Európában szórványosan előfordul. Ellentétben a hazai mókusokkal ez a faj leginkább az erdők talajszintjén mozog szívesen, bár kiváló akrobatának bizonyulnak az ágakon is.

Alfajai[szerkesztés]

  • Tamias sibiricus sibiricus Laxmann, 1769 - szinonimája: Tamias sibiricus altaicus (Hollister, 1912)
  • Tamias sibiricus asiaticus Gmelin, 1788 - szinonimái: Tamias sibiricus uthensis (Pallas, 1811), Tamias sibiricus jacutensis Ognev, 1935
  • Tamias sibiricus lineatus Siebold, 1824
  • Tamias sibiricus okadae Kuroda, 1932
  • Tamias sibiricus ordinalis Thomas, 1908 - szinonimája: Tamias sibiricus albogularis (J. A. Allen, 1909)
  • Tamias sibiricus orientalis Bonhote, 1899 - szinonimája: Tamias sibiricus barberi (Johnson & Jones, 1955)
  • Tamias sibiricus pallasi Baird, 1856 - szinonimája: Tamias sibiricus striatus (Pallas, 1778)
  • Tamias sibiricus senescens Miller, 1898 - szinonimája: Tamias sibiricus intercessor (Thomas, 1908)
  • Tamias sibiricus umbrosus A. H. Howell, 1927

Megjelenése[szerkesztés]

Fán surranó csíkosmókus

Míg az amerikainak három, a főleg Szibériában élőnek öt csíkja van. 12–20 cm hosszú, farka 10–14 cm.

Föld alatti járatokat ás, ott alussza téli álmát és oda halmozza fel a télire gyűjtögetett táplálékot. Egy-egy példány általában 1-7 kilogrammnyi táplálékkal biztosítja be magát télire.

A mókus, mint háziállat[szerkesztés]

Sokan szeretnének háziállatként szibériai csíkos mókust, azonban figyelembe kell venni: tartása és beszerzése sem egyszerű. Sokkal nagyobb a kereslet iránta, mint amennyi mókust eladásra szántak, így rendkívül sokba kerül. A tenyésztett fiatalok érthető módon különösen drágák - nagyobb odafigyelést kapnak, mint az állatkereskedésben megtalálható, szűkebb ketrecekbe zsúfolt társaik. Lehet vadon fogott példányokat is kapni, ám ezek nem könnyen szelídíthetőek, de kicsinyük az; kondíciójukkal is sokszor baj van, mivel amire ezek a befogott állatok elérnek Európába, a rossz körülmények közötti viszontagságos utazás során nagy részük elpusztul.

Ketrece[szerkesztés]

Figyelembe kell venni, hogy nem háziasított állatról van szó. A kézhez szoktatásról megoszlanak a vélemények, de még ha kölyökkorban is kezdjük el a szelídítést, sem lesznek olyan szelídek, mint például az aranyhörcsög. A tartására nem elég egy hagyományos ketrec, mozgásigénye miatt legalább 1m x 1m alapterületű, másfél méter magas ketrecbe kell helyezzük a mókust. Ajánlatos földdel almozni, mivel a mókus szeret ásni. Tegyünk a ketrecbe még különböző vastagságú ágakat, valamint alvó- és kamradobozokat is! Jobb, ha kemény fából készülnek, különben kedvencünk könnyen szétrágja azokat. Az odút földre, vagy talajközelbe tegyük. A burunduk számára mégis s kerti tartás a legideálisabb: ha a kinti megoldás mellett döntünk, használjunk minél nagyobb, erős drótozású ketrecet. Téli álmot alszik, bár többször felébred és kinyújtózik, ilyenkor is fontos, hogy elérhető legyen számára egy kis víz és táplálék.

Tápláléka[szerkesztés]

Az állat közelről

A szibériai csíkos mókus rendkívül változatos kosztot igényel. Az alapot egy jó minőségű magkeverék szolgáltatja, fontos azonban megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget adni neki. Különösen a bogyótermésűeket szereti, például a málnát, a szamócát és a szedret. Szívesen fogyasztja a makkot, a diót és a toboz termését. Állati fehérjeként tücsköt adhatunk neki, ezeket a legtöbb állatkereskedésben könnyű beszerezni. Szeretik még a háztartási kekszet, a sajtot és a főtt tojást is.

Források[szerkesztés]