Sziámi harcoshal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Sziámi harcoshal
Betta splendens.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Anabantoidei
Család: Gurámifélék (Osphronemidae)
Nem: Betta
Faj: B. splendens
Tudományos név
Betta splendens
(Regan, 1910)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Sziámi harcoshal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sziámi harcoshal témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sziámi harcoshal témájú kategóriát.

A sziámi harcoshal (Betta splendens) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj. Az egyik legkedveltebb édesvízi akváriumi hal.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Ázsiából, a Maláj-félsziget és Thaiföld vízinövényzettel sűrűn benőtt álló- és lassú folyású vizeiből származik, de a halviadalok népszerűsége miatt sokfelé elterjedt még Délkelet-Ázsiában. Így manapság már Szingapúrban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban is sűrűn előfordul.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Karcsú teste 7 cm-re nő meg átlagosan, és kis akváriumban is jól érzi magát(minimum 20 liter). A hímek páratlan úszói (hát-, farok alatti és farkúszói) nagyobb felületűek, sugaraik hosszabbak a nőstényekénél és vitorlaszerűen megnagyobbodtak. A nőstény úszói rövidebbek, színezetük kevésbé élénk. Az ívási időszakon kívül testükön többnyire sötét, hosszanti sávok láthatók. A hímek szebbnél szebb színváltozatait tenyésztették ki, a rózsaszíntől a piroson és a gesztenyebarnán át egészen a kékig.

Amikor egy gyönyörű hím agresszív magamutogatása során kifeszíti fátyolos úszóit, akkor azok egyetlen kört alkotnak. A nőstényeknek mindig jóval rövidebbek az úszói és rövid, de feltűnő ivarszemölcse van, így könnyen meg lehet különböztetni a halak nemét is.

Színeik és úszóik alakulása nagyon különböző, mivel a legtöbb akváriumi példányt évek óta szelektív módon tenyésztik fogságban. A hímek harciasak, ezért csak egyet szabad a medencében tartani. A hímek körülbelül 8 centiméterre, míg a nőstények 5-6 centiméteresre nőnek meg.

Táplálkozása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sziámi harcoshalak szája felfelé forduló, így elsősorban a felszínen lebegő táplálékot tudják magukhoz venni, de ha az élelem a fenékre süllyed, akkor sem hagyják ott, hanem lemennek érte, és ott eszik meg. Természetes élőhelyükön a szúnyoglárvákat, és a vízbe hulló rovarokat is szívesen fogyasztják. Akváriumi tápláléka inkább élő eleségből (tubifex, szúnyoglárva), mintsem száraz tápból kell, hogy álljon.

Akváriumban tartása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elterjedt, kék színváltozatú hím
Párzásuk

Nagyobb akváriumban (20-40 literes), mutatós csak igazán a Betta család, melynek vize közepesen kemény (7 pH körüli) és 24-27 °C-os legyen. Heti egyszeri vízcserét igénylik. Általában békés természetű, kivéve a szaporítási időszakot, amikor el kell különíteni.

Nagyon könnyen szaporítható, ha íváskor aránylag sekély (20 cm mély), enyhén savas vízben tartják. Szaporítását kisebb akváriumban (10-20l) is megoldható. Nem szabad behelyezni egyszerre a medencébe a szaporítandó párt. Először a hímet kell betenni az ívató medencébe, hogy megszokja új környezetét, majd egy ivadéknevelő hálóban vagy befőttes üvegben kell belelógatni a nőstényt is.

Szaporodásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A betták nem hosszú életű halak, legfeljebb 2 évig élnek, szaporodásra 6 és 12 hónapos koruk körül a legalkalmasabbak. A nőstény úgy jelzi hajlandóságát a párzásra, hogy teste megduzzad, és függőleges csíkozottságot mutat. Ha érdeklődik a hím iránt, akkor közel lehet engedni hozzá.

A hím belekezd a habfészek építésébe, és legfeljebb 2-5 napon belül sor kerül az ívásra. Amikor a nőstény közeledik, kifeszített úszókkal hevesen ráveti magát. Ha a nőstény kész a párzásra, a fejét lefele tartva közeledik a fészekhez. A hím ekkor körülöleli, a nőstény kiengedi magából az ikrákat, s a hím azonnal megtermékenyíti azokat. A nőstény teljesen kábult, mialatt a hím összeszedi az ikrákat.

A labirintkopoltyús halak közül egyedül a betták ikrái nehezebbek a víznél, ezért azonnal lesüllyednek. A hím serényen felszedegeti és visszaköpi őket a habfészekbe. A párzás után halásszuk ki az anyát, mert a hím halálosan megverheti. A kicsik 20-30 óra múlva kelnek ki. A hímet 3-4 napig hagyjuk az ikrákkal, kikelteti őket, vigyáz rájuk, aztán őt is távolítsuk el. Az ivadékok nagyon aprók, lassan fejlődnek, érzékenyek a megfázásra. Első eleségként főtt tojássárgája vagy infuzória adható nekik, később sóféreglárvákkal kell etetni. 3 hetes koruk körül kezdenek el színesedni, amint megállapítjuk az ivarokat, különítsük el a fiatal hímeket.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A képeken jól látható a sziámi harcoshal színváltozatai.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szűcs Pál tervezte 1962-as magyar postabélyeg a halról
  • Lányi György: A sziámi harcoshal (magyar nyelven). terebess.hu. (Hozzáférés: 2011. július 30.)
  • Betta splendens (magyar nyelven). Zoo Média. (Hozzáférés: 2011. július 30.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Internetes leírások a sziámi harcoshalról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]