Szerkesztő:Xia/Vitalap2008.1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Re:

Nem szeretnék vitatkozni, hiszen a szavazás eldölt, az okok is érthetőek, és én csak leírtam úgy kapásból a véleményemet. Meggyőzni sem akarok senkit, de Pl.: a lap találomra menüből mindjárt az első találatra kaptam a Regulus Black cikket. Kérlek magyarázd el nekem, hogy miért lekszikon szerűbb XY írónő valamely könyvében "megemlített" személy? Én a filmen láttam, de ez a név felsem tünt, nembeszélve arról, hogy a lapon felsorolt "többi adat" sem érdemelne említést. Azt tartanám jónak ebben a témában, ha az írónőről volna csak cikkünk, felsorolva műveit, megemlítve az egyes műveknél, ha kiemelkedően sok fogyott el belőle, megfilmesítették, hatalmas vagyont hozott neki, stb,stb. De egy fantasztikus irodalmi mű minden mellékszereplőjéről cikket írni - azt nem tartom jónak ebben a lexikonban. Talán a Wikikönyvek, vagy Wikiforrás adhatna neki helyet. Még nagyon sok példát tudnék találni, akár ettől silányabbakat is, de nem ez a célom.

Azt próbáltam ecsetelni, hogy a KlubD egy számunkra is hasznos kezdeményezés, csak el kellene gondolkodni hogyan kezeljük, milyen módon találjuk meg a közös pontokat. Ha hihető, hogy már 20 000 taja van, akkor az igenis meghatározó, jelentős. Ehhez persze nem a Guglit kell felkeresni, hanem a KlubD-t és meggyőződni a cikkben leírtak valóságtartalmáról.

Persze azt is elismerem, hogy ebben az esetben is át kellene kicsit alakítani, formázni a cikket, ennek ellenére én megtartanám.

Felvetésedre, hogy akkor jönnének a "nyugdíjas klubbok" és ők is helyet követelnének a Wikipédiában, csak azt tudom mondani, hogy jöjjenek... Ha van 20.000 tagjuk és leírják mind azokat az adatokat, amelyeket egy lexikon szócikkben érdemes elhelyezni, itt a helyük.

Miért írom ezt? Ha megnézel egy régi lexikont, az előkészítése, elkészítése, kiadása körüli idők minden fontosabb eseményét, az akkor fontosnak tartott személyeket is felvették, pedig náluk a terjedelem igen csak korlátozott volt - (a Wikipédiához képest).

A WP-ben sem tilos friss információkat elhelyezni, sőt néha ajánlatos, kötelező, hiszen sokan ezért is keresik fel. Bocs, hogy ilyen hosszan magyarázom a nézeteimet, nem akarlak meggyőzni, csak én másként látom, ha tehetném másként dönteneék, különösen az ilyen esetekben, amikor a WP is hasznot húzhatna egy cikk kapcsán. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. január 2., 13:29 (CET)

Asker

Szia! BÚÉK, mindenekelőtt! Épp tegnap vetődött fel bennem a kérdés, ugye ha az emlékezetem nem csal, törökül van ilyen szó, hogy asker. Nincs ez valamilyen módon összefüggésben a „szabad”, „szabadság” szavakkal? Ugyanis baszkul ugyanez a szó (ugyanígy is írják, csak magyar s-sel ejtik) azt jelenti, hogy szabad. Apropó, hogy is vannak a számok törökül 1-től 10-ig? (Most ez csak olyan magánkutakodás, bár tudom, hogy nálam jóval okosabbakat is foglalkoztatott ez a kérdés, csak kíváncsiság...) :) – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 09:17 (CET)

Mondjuk a számok annyira nem hasonlítanak, baszkul: 0 = huts [(h)ucs], 1 = bat, 2 = bi, 3 = hiru [(h)iru], 4 = lau, 5 = bost [bost], 6 = sei [sej], 7 = zazpi [szaszpi], 8 = zortzi [szorci], 9 = bederatzi [bederaci], 10 = hamar [(h)amar], 11 = hamaika (ez az egy rendhagyó), 12 = hamabi, 13 = hamahiru, stb. Érdekes egyébként, hogy az agglutináló nyelvekben, ha még nem is rokonok, sokszor vannak egymáshoz nagyon hasonló szavak. Nekem valahogy az az érzésem, hogy a baszk is ural-altaji nyelv, valahol ott kell keresni, és volt már olyan, aki próbálta rokonítani, de nem volt túl elfogadott elmélet, olyannyira nem, hogy meg sem szokták említeni a spanyol forrásokban – persze lehet, hogy ez csak a nacionalista politikájuk miatt – mert vannak eléggé szembetűnő hasonlóságok a magyarral, a finnel stb. – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 09:39 (CET)
Ui: hozzáteszem, nekem az a gyanúm, hogy a zazpi a latin septemből, a sei pedig a spanyol seisből van, de aztán lehet, hogy ezek is csak puszta véletlenek, mert pl. még a hónapok neveinek (amik aztán szinte minden nyelvben a latinból vannak) sincs semmi közük az ég világon a többi nyelvhez, a december pl. abendu. – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 09:48 (CET)

Pedig a házas speciel a latin nyelvekben is pontosan így van: sp. casa ház, casado, -a házas (szó szerint „házalt”)... és ha már a háznál tartunk, én pl. azt hittem, hogy ez rokon az indoeurópai tővel (vö. ang. house, sp./lat./ol. stb. casa), és akkor estem pofára, amikor megnéztem az etimológiai szótárban, hogy finnugor tőből származik, tehát nem indoeurópai átvétel. Bár megjegyzem, van egy-két szó, aminél én kétségbevonnám amit a szótár ír, pl. szerintem a béke szavunk egyértelműen a latin pace (eredeti kiejtése „pákje”), vö. baszk bake, mint ahogy pl. a gesztenye < lat. castanea, vö. baszk gaztaina [gasztanya]. Szóval néha meglepő érdekességeket talál az ember. Mondok még egy különöset: a hanem szó pontosan így van spanyolul is: si (ha) + no (nem) = sino (mondjuk lehet, hogy ez a szemantikai hasonlóság, vagyis a logika miatt alakult ki így). De pl. még egy-két példa a baszkból: -ra = -ba, -ra, -hoz; -k = a többes szám jele; -a = hátravetett határozott névelő (a, az), ni = én stb. – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 09:58 (CET)

Hát vesd össze a baszkkal (hónapok): urtarril, otsail [ocsajl], martxo [marcso], apiril, maiatz [majac], ekain [ekajn], uztail [usztajl], abuztu [abusztu], irail [irajl], urri, azaro [aszaro], abendu. A hangsúlyról annyit, hogy nincs jelentősége (kb. úgy beszélnek, mint magyarul a híradásokban). – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 10:07 (CET)

Ha megnézed, kicsit hasonlít a finnre, a törökre, a japánra és talán még a malájra, de hangzásában is pont ilyen :) – El Mexicano (taberna) 2008. január 3., 10:20 (CET)

Török EU-csatlakozás

Szia! Azért ellenzem, mert nem tartom európainak. Schuman, Adenauer, de Gaulle és az EU alapítói mind keresztény szellemben tevékenykedtek. Ugyanakkor Törökország politikailag és gazdaságilag egyáltalán nem érett a csatlakozásra. Túl nagy, túl szegény, és ráadásul a 97%-a Ázsiában van, Irak és Irán szomszédságában. Nem hiszek abban sem, hogy az EU nemzetközi súlyás növelné Törökország, hiszen a NATO tagja, a Nyugat éppen ezért fel tudja használni katonai célokra (az más kérdés, hogy Törökország hagyja magát kihasználni, amit én egyáltalán nem hagynék a helyükben). Elnyomják a kurdokat, az iszlám vallást követik (ami nem lenne baj, ha nem 80 milliónyian lennének, és nem lenne olyan negatív tapasztalat a nyugat-európai államokban), nincs meg bennük az Európai egységhez szükséges gondolkodás, pedig a legnagyobb döntéshozók lennének.

És alegfnyomósabb érvem, hogy én az EU műkődésének garanciáját a francia-német barátságban látom, és az EU jelenleg is e két ország együttműkődésén alapul, más a keleti bővítést is elhamarkodottnak találom, mert mi, magyarok inkább vagyunk az USA emberei, mint a francia-német partner és szövetséges (értem itt az iraki háborút, és Chiracnak tökéletesen igaza volt:D ). Ha Törökország csatlakozna, a legnagyobb állam lenne, és a legnagyobb tapasztalatlansággal rendelkező ország a döntések meghozatalában. Még mi sem tudunk a kompromiszumos politikával EU-s döntésekben részt venni, hogyan lenne képes erre az első években Törökország? Félek, felborulna az EU alapját képező francia-német mag.

Ugyanakkor támogatom a vámuniót (ami már amúgy is megvan) és a gazdasági kapcsolato kerősítését, de Törökország az inkább a Közel-Keleten egy regionális hatalom, s ott kellene a pozicióját erősíteni, hogy az EU-val pertnerségben vezető hatalom legyen a Közel-Keleten. Ha csatlakozna, nem lenne igazán európai állam, és elveszítené a közel-keleti szerepének a növelési esélyeit. :)

Részemről semmilyen formában nem tudom támogatni a csatlakozását, sem erkölcsileg, sem gazdaságilag, sem politikailag, sehogy. Törökország a történelem során soha sem volt Európai, és soha nem is lesz az. Ha csatalkozik, szétesik az EU.

Üdv: Roland Üdvözlettel: Loran * Vita 2008. január 03. 10:08

Török EU-csatlakozás folyt

Jajj, és majd' elfelejtettem a legfontosabbat, Ciprus ügyét :)

Üdv: Loran * Vita 2008. január 3. 10:15

Azzal nem értek egyet, hogy az EU rövid életű lenne. Már több, mint 50 éves. Teljesen összefonodott Nyugat-Európa, s ez egyre erősebb lesz, csak azok a fránya britek döntsék már el, hogy mit akarnak (amúgy nagyon szeretem az Egyesült Királyságot, csak nem az EU keretein belül :D ) Szerintem a legnagyobb baj nem az elnyugatiasodással van, hanem az elamerikaiasodással. Éppen ezért egy olyan Európát szeretnék látni, amelyik britek és törökök nélküli, és mondjuk egységes a NATO-ban, vagy rájön arra, hogy neki a NATO nélkül is menne, és simán ott hagyná az USA-t. Az EU-nak csak az hiányzik, hogy képes legyen megszólítani a polgárait - minket, ami most még innen úgy tűnhet, hogy nehezen megy, de pont ezért kell a kompromisszum. Egyetértek, a szocilás szakadék óriási a tagállamok között, de a kulturális alap az tökéletesen adott, a kereszténység. Csak az a baj, hogy pont ezt az identitást próbálják elnyomni. Nem vagyok valami nagy Isten-hívő, a vallást sem gyakorlom túlságosan, de a kereszténységet fontos kulturális alapnak tartom, amit becsülni kell.

Az embereknek csak be kell látniuk, hogy nem alárendelt szerepben vannak, hanem az EU-nak (nekünk!) is megvan a maga (magunk) lehetősége, s azt ki is kell használni. Üdv: Loran * Vita 2008. január 3. 10:28

Török EU-csatlakozás folyt 03

No igen, lehetett volna egyesíteni a görög-török részeket, de miért? Én simán megértem a görögöket, miért támogatnák Észak-Ciprust? A törökök csak hátráltatták volna őket. Én egyértelműen görög-párti vagyok :) Üdv: Loran * Vita 2008. január 3. 10:32

Halihó, bocs, hogy beleszólok, de nincs kedvetek esetleg lefordítani a en:Accession of Turkey to the European Union szócikket? :) (van törökül is) – Vince blabla :-) 2008. január 4., 15:41 (CET)

Kár, pedig érdemes lenne... esetleg előrébb vehetnéd a listán :) – Vince blabla :-) 2008. január 4., 16:02 (CET)

Köszi, Istennő vagy :) Igazából a török verzióra lennék kíváncsi... :P Gondolom ott is uaz van, mint az enwikin. – Vince blabla :-) 2008. január 4., 16:29 (CET)

Igazából pont ezért lennék kiv. a törökre... :) + Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz. Angolból nekem is megy. – Vince blabla :-) 2008. január 4., 16:48 (CET)

Nem akarlak semmire sem kötelezni, ha van kedved, csináld, ha nem, akkor tedd félre későbbre. Igazából a török verzió tartalmára vagyok kíváncsi, hogy mennyiben tér el az pl. az angoltól... azt hittem tudsz annyira jól törökül, hogy max 5 perc alatt simán el tudd mondani :) – Vince blabla :-) 2008. január 6., 15:30 (CET)

Köszi és bocs, hogy nem sikerült egyértelműen fogalmaznom :) – Vince blabla :-) 2008. január 8., 14:53 (CET)

Atatürk nemzetközi repülőtér

Az értékeléssel kapcsolatban kérdezem: hogyan döntötted el, hogy a szócikk mindössze "vázlatos"? Megnéztél hasonló szócikkeket? Az enwiki-n annyival több, hogy van benne néhány statisztikai adat, meg a balesetek felsorolása. A többi repülőteres cikk sem hosszabb vagy részletesebb, csak amikről van anyag, amit le lehet fordítani. Van olyan, amelyik 2-3 mondat, és abban minden benne van (kisebb reptereknél). Nem tudom, ez mekkorának számít... Te jártál már arrafelé? (igazából persze az a döntő, hogy milyen szöveget találunk az adott cikkhez). Tehát konkrét ötleteket várok arra, mi az, ami hiányzik a cikkből. misibacsi vita 2008. január 3., 20:02 (CET)

Megnéztem a török Wikipédia-cikket, az sem hosszabb. Ha a saját honlapjáról tudsz fordítani anyagot, azt megköszönjük! (gondolom, a török nyelvű az igazi forrás) misibacsi vita 2008. január 3., 20:09 (CET)

Márk

Kedves Teemeah,

Én magam nem kisérem figyelemmel, a magyar zenei életet. Dehát ezért jó a Wikipédia... mert más aki ismeri az irhat róla cikket - nem jogsértőt. Sajnos a csonk egyetlen linket sem tartalmazott így nem tudhattam meg róla többet(jelzem nem is akarok).

Másrészt szerintem nem érdemes arról beszélgetni, ki mit nem ismer mert mindenkinek más az érdeklődési köre....

Lain vita 2008. január 7., 10:41 (CET)

Zentai Márk

Teemeah,

Meggyőztél :) Legközelebb körültekintőbb leszek.

Lain vita 2008. január 7., 11:01 (CET)

Ben

Evet Türküm canım... – Spi ultimatom 2008. január 11., 17:32 (GMT+2)

Bu arada, seninle eğer ilerlettiysen türkçe konuşalım, çünkü benim macarcam senin türkçenden berbat. Seni uzun zamandır takip ediyorum, aslında türkçe wikipediasındaki Koray Candemir maddesi sağolsun. Biri Magyar nyelv yazmış. (Hadi kendi dilinde) Merak ettim acaba kim yazar diye. Bi baktım Timea diye biri. Oradan anladım sonraları herhalde Türkiye aşığı bu yenge :)

Yalnız, yanlış yaptığın çok şey var. Türkçen henüz fazla ileri değil. 4 yıldır öğreniyorsun ama Türk kültürü ve gelenekleri hakkında öğrenmen gereken çok şey var. Yazdıkların güzel, hatta çok güzel. Ama yeterli değil. Burası için olabilir ama yeterli değil. Tarkan ve Isztambul tömegközlekedése maddelerini yıldızlı yaptığın için sanada çok teşekkür ediyorum. Çok güzel maddeler. Ama dediğim gibi öğrenmen gereken çok şey var. Sana her konuda yardımcı olabilirim. Ben bir Történelem :D öğretmeniyim.

Ve sana bir tavsiye, madem Türk olmak istiyorsun o zaman Türk vatandaşlığına bir an önce (acilen) geç. Çünkü Magyar Köztársaság ile ilgili hiçbir bağlantın yok. Bizim milli marşımızı bile söylüyorsun. Sadece Macarca yazıyorsun o kadar. Çift vatandaş ol o zaman. Hem ismini Tilbe olarak değiştiririz ne güzel olur. Ama 4 yıllık Türkiye alakasıyla hakkımızda bu kadar şey biliyor olman harika. Bi ara bana anlatırmısın bu sevginin nereden geldiğini ? Fakat, hakkımızda bu kadar çok şey yazma. Burada pek Türk sever yok çünkü. kürdistan denilen lanet olası yerin kurulmasını isteyenler var. Neydi o İngilizce bilmeyen herifin tekiydi heralde. Sana bir Türk tavsiyesi. Yaz bana. Tamam mı ? Hadi Üdv:-)

Spi ultimatom 2008. január 11., 17:55 (GMT+2)

Canım o kadar Macarcamız var heralde. Budapeşte'ye, Tatabanya'ya falan Györ'e gittim. Bu arada aramıza hoşgeldin öylesine değilde öyleyse olacak.

Spi ultimatom 2008. január 11., 17:56 (GMT+2)

Ben 22 yaşındayım, yani öğretmenim ama stajyerim. Demek Tarkan yaptı ha seni ? Biliyormusun Metamorfoz albümününde çıkacağını senden öğrendim. Tarkan'ı da azcık senden takip ediyorum. Ben Tarkan'ın reklamlarınıda severim. Yani ben çocukken Şıkıdım şarkısıyla az oynamadım. Tilbe konusunda haklısın Yıldız Tilbe gelir. Ama şimdi Türk vatandaşı olursan Timea kalamazsın. Çift vatandaş olursan aynı gene Timea'sın. Ama Türkçe'de Timi diyede isim yok. Sana en uygun olanını seçiyorlar. Bak istersen Sinemis olsun. Tarkan'ın eski sevgilisiydi. Bu arada benim ismim Orkun. Eğer bana ne olur msn kullanıyorum de, msn adresini verirsen daha net konuşabiliriz. Seni tanımayı isterim. Sevgiler :D

Spi ultimatom 2008. január 11., 18:21 (GMT+2)

Ekledim, hadi bekliyorum :D

Spi ultimatom 2008. január 11., 18:44 (GMT+2)

Yok yok yanlış bir durum, endişelenme :D

Spi ultimatom 2008. január 12., 11:14 (GMT+2)

Kék mecset

Szia! Van valami különös célod azzal, hogy csináltál Kék mecset meg Kék mecset (egyértelműsítő lap) lapot is? Ez így sok, egy elég. Bináris ide 2008. január 15., 09:32 (CET)

Félreértettél, én azt mondtam, hogy egyértelműsítő lapnak nem szükséges két név. Maradt a Kék mecset, ez az egyértelműsítő, a zárójeleset töröltem, mert olyat csak akkor szoktunk csinálni, ha az alapnév foglalt az elsődleges jelentésnek. Bináris ide 2008. január 15., 09:46 (CET)

{{Segítséget kérek}}(?)

Szia! Ha már jelentkeztél a segítségkérőn szerintem leveheted a {{Segítséget kérek|}} sablont, hogy más ne menjen feleslegesen! – Beyond silence 2008. január 15., 14:15 (CET)

Már hogyne lenne forrás? :)

Külön bemutatóoldala van az ESS albumnak (http://www.thalia.com/elsextosentido) onnan van minden. Csak sajnos nem tudok rá linkekkel hivatkozni, mert flash az egész. – El Mexicano (taberna) 2008. január 15., 17:45 (CET)

Kritikák

A bulvársajtó kritikájával nem kell foglalkoznod, az nem is kritika, csak sárdobálás. Amilyen kritikára lehet adni, az az Allmusic (www.allmusic.com), az tényleg komoly, én onnan szedtem őket. Egyetlen gáz van vele, hogy sajnos nem szabad szó szerint fordítani, mert jogvédett. Tehát az alapján, amit írnak, megírhatod úgy Te, hogy nagyjából ne vesszen el a lényeg, de ne is legyen szó szerint ugyanaz.

Hogy felhasználhatod-e a saját kritikádat amit valahol publikált(att)ál, hát ez jó kérdés. Elvileg van egy olyan alapelv, hogy semleges nézőpont és saját kutatómunka nem megengedett, de szerintem ha névtelenül arra hivatkozol, hogy az ilyen és ilyen weboldalon lévő kritika alapján, akkor az elfogadható. Saját véleményt biztos, hogy nem lehet leírni szócikkben, mert az már eleve felrúgja a semleges nézőpontot.

Az idézetekkel meg majd valamit csinálok, jó ötlet volt, amit mondtál, hogy az elsőhöz teszek egy hivatkozást, hogy honnan vannak. Asszem ide {{citeweb}} fog kelleni. :) Köszi! – El Mexicano (taberna) 2008. január 15., 19:58 (CET)

Így jó lesz a forrásmegjelölés? – El Mexicano (taberna) 2008. január 15., 20:18 (CET)

Köszi, majd ha lesz vmi kérdezek. Töröltem egy képet Giorgo Napolitano olasz államelök lapján a bevezetőnél Lenin képe volt, ezt leszedtem kéne egy kép magáról az elnökről, hogy tudom felrakni. Thanks – Johnmayr vita 2008. január 15., 20:40 (CET)

és segítenél az userlapomat kicsit feltúrbozni, ja és hova írjak üzit, ide kell? – Johnmayr vita 2008. január 15., 20:41 (CET)

Kösz szépen – Johnmayr vita 2008. január 16., 07:56 (CET)

Isztambul

Az már nagyon régen volt amikor én értékelgettem, azóta rájöttem, hogy ez az egész értékelős rendszer nem működik rendesen elsősorban a szubjektivitása miatt. Ennek példája jelen eset is, amikor te, mint a téma egyik sokkal jobb ismerője bővítendőnek tekinted, én pedig, mint laikus jól használhatónak. Ha minősíteni akarsz akkor feltétlenül vedd figyelembe az adott cikk vitaoldalán szereplő többi értékelőt is, legyenek konkordanciában. Részemről a VÖRis értékelés is átcserélheted, mert igazad van. Üdv– Istvánka postafiók 2008. január 16., 10:45 (CET)

Hajrá. Jó munkát. Szeretném aztán refin és ksz-on látni;)– Istvánka postafiók 2008. január 16., 12:35 (CET)

Szia, vetettem egy pillantást Isztambulodra (mert beleraktam régebben az idézeteket és kiírta a figyelőlistám). Az alcímeknél a nagyvárosokban van egy sorrend és szerintem Isztambul még nem lett hozzáigazítva a többi városhoz az alcímei tekintetében. De biztos, hogy mindenhol a földrajzával kezdünk (már ami rendbe lett hozva:), aztán történelem, demográfia, látnivalók, kultúra, gazdaság, közlekedés, sport és az egyéb járulékos mindenfélék. Valahogy így néz ki a többi. :)

Reméljük gyönyörű lesz. Sok sikert... Kata vita 2008. január 17., 08:17 (CET)

Vay Anam Vay klip

Timi, seninki yeni klibini çekti. Youtube'dan Tarkan - Vay Anam Vay (orjinal klip) diye aratırsan bulabilirsin. Bi de sen biliyosundur, Tarkan hangi takımı tutuyor. Sakın fenerbeşçe deme küserim – Spi ultimatom 2008. január 16., 15:17 (GMT+2)

Saint Gothard Savaşı

Kedves Teemeah! Te Törökországgal foglalkozol, bár nem tudom fordulhatok hozzád. Érdekelne, hogy a törököknél miként írnak az 1664-es szentgotthárdi csatáról. A csata neve úgy vélem Saint Gothard Savaşı. Az interneten többször kerestem róla, de nem jártam sikerrel.
Ha tudnál segíteni, előre is megköszönném!  Doncsecz vita 2008. január 16., 18:48 (CET)

Hát nem vagyok pesti, az ország nyugati végében lakom egy Kétvölgy nevű falucskába. De köszönöm, hogy megnézed, tényleg érdekelne.  Doncsecz vita 2008. január 16., 19:25 (CET)

User:Johnmayr

Kikéne rakni a személyes mentor sablonodat nem de? ÉS ha folyik a mentorálás bejegyezni a Wikipédia:Új szerkesztők támogatása/Mentorálás/Projektszervezésbe... – Beyond silence 2008. január 16., 23:50 (CET)

User:Gökhan

Szia! Láttam, hogy a kollega török anyanyelvű, viszont én sem törökül sem angolul nem tudok. Ezért kérlek üdvözöld te. :) Szajci reci 2008. január 17., 08:42 (CET)

Szia, çok teşekkür ederim. Burada Türkçe bilen birini görmek ne kadar güzel. Ben Macarca bilmiyorum (ama öğrenmeyi çok isterim :)) şimdilik sadece interwiki gibi ufak eklemeler yapacağım. Tekrar teşekkürler, hoşça kalın – Gökhan 2008. január 18., 15:54 (CET)

Re: Metamorfoz

Szia! Nekem tetszik, egy-két formai dolgot javítottam. Viszont van egy javaslatom: a számlista-táblázatnál én a helyedben hozzáadnék még egy oszlopot utolsónak, ahol a hangminta lenne, és még legalább 2-3 számhoz töltenék fel hangmintát. – El Mexicano (taberna) 2008. január 17., 18:37 (CET)

Szívesen! – El Mexicano (taberna) 2008. január 17., 19:04 (CET)

Most nekem kéne egy kis segítség :)

Te Timi, hogy tudok én hangfájlt feltölteni, ahogy te csináltad a Tarkan hangmintákat? Most nálam úgy van megoldva, hogy külső szerveren vannak, de az nem a legjobb, meg igazából nem is erre való a tárhely, szóval feltölteném őket idézetként a Wikibe. Az a gondom csak vele, hogy mp3-ban vannak meg és nem tudok .ogg-ot csinálni, mert csak azt fogadja el. Ha esetleg megkérlek, meg tudnád nekem csinálni Thalía számaival? – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 14:48 (CET)

Köszi, megtaláltam a progit, és te a commonsba töltöd fel, vagy a magyarba? – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 16:27 (CET)

Hát kipróbáltam, de az a baj, hogy túl nagy fájlokat csinál... úgyhogy inkább hagyom egyelőre, ahogy van, majd egyszer, ha lesz hozzá türelmem, megcsinálom, mert rengeteg fájlt kellene :( – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 16:36 (CET)

Köszi, megcsináltam őket, most már csak fel kell tölteni :) – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 17:23 (CET)

Megvan a feltöltés is, csak azt nem tudom megint, hogy ez milyen lincesz (ezt a licensz témát kezdettől fogva értelmetlen baromságnak tartom amúgy)... na mindegy, beírtam kézzel, hogy Idézet mindegyikre, aztán döntsék el a nagyokosok, akik ezt kitalálták, hogy az micsoda :P :) – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 19:15 (CET)

Çok tessekkür ederim :D – El Mexicano (taberna) 2008. január 18., 19:53 (CET)

yaktın beni timea

lam timea, senin futbolu sevip sevmediğin beni ilgilendirmez ama ben fanatik GALATASARAYLIYIMDIR !!! Rüştü'yü bende severim ama rüştünün yediği naneleri görsen ağzın açık kalır. En iyisi her zaman HAKAN ŞÜKÜR ve ORKUN UŞAK ve TÜM GALATASARAYLILAR !!! – Spi ultimatom 2008. január 18., 19:05 (GMT+2)

Olvasnivaló

Kedves kollegina,

Szentgotthárd

Találtam három ilyen török nyelvű lapot, amiben írhatnak a szentgotthárdi csatáról.

EK B. DÖNEME AİT HARİTALAR
Avcı Mehmet
IV. Mehmet

Mit gondolsz, ezekben mennyi forrás van? Doncsecz vita 2008. január 25., 13:24 (CET)

Jó. Doncsecz vita 2008. január 25., 15:58 (CET)

Folytatás...

Kiss Olivér főszerkesztő úr:). Nagyon jó fej:). – Istvánka postafiók 2008. január 28., 15:43 (CET)

Török

Szia, a vitalapomon válaszoltam, hogy Kata is lássa. Üdv, – Mex plática 2008. január 28., 17:59 (CET)

Török vitézek

Megkérdezhetek tőled valamit, mivel te szakavatottabb vagy Törökország témájában. Amikor az oszmán hadsereg szócikket írtam egy valaminek nem akadtam a nyomára, mégpedig annak, hogy mi határozta meg a seregben ki lesz aszab, ki akindzsi, stb. És állítólag hallottam olyasmit, hogy egy akindzsi is fel tudott emelkedni a magasabb rangú szpáhi sorába, vagy ez nem helyénvaló? Doncsecz vita 2008. január 28., 17:59 (CET)

Köszönöm! Doncsecz vita 2008. január 30., 18:10 (CET)

Engedelmeddel...

...belekontárkodtam egy kicsit. Remélem nem okoztan magy galibát. Kérdés: a Marmara régió magyarosan nem Marmaris???– Istvánka postafiók 2008. január 28., 22:49 (CET)

Ma is tanultam valamit:). Köszi:)– Istvánka postafiók 2008. január 28., 22:50 (CET)

Környezet:D pedig nem is vagyok álmosIstvánka postafiók 2008. január 28., 22:57 (CET)

További folytatás...

Böszörmények

Illene egy cikket irni a böszörményekrol (ha van időd!)

Lásd Hajdúböszörmény

A város a nevét a hajdúkról és a böszörményekről kapta. A böszörmények muzulmán vallású bolgár-török nép, akik a honfoglalókkal együtt érkeztek a vidékre. Az Árpád-korban a böszörmények kereskedelemmel foglalkoztak, de a tatárjáráskor kipusztultak

Lásd Berekböszörmény is.

Feltehetően a falu egykori lakói, a böszörmények dolga lehetett az Árpád-korban a vámok és adók beszedése. (A "böszörmény" szó a régi magyar nyelvben mohamedán vallású, bolgár-török etnikumú népet jelentett, ebből következően a vidék - hasonlóan Hajdúböszörményhez - vélhetően a honfoglalás kori, csatlakozott népek szálláshelye lehetett.) Kuvasz vita 2008. január 31., 16:07 (CET)

Ortodox templomok

Hűha! Nem néztem a laptörit... de mondjuk a véleményem akkor is az, hogy felesleges a felekezet szerinti alkategória. Kolozsváron a legtöbb templom az idők folyamán minimum két, esetenként három felekezetet is kiszolgált, így nehézkes lenne a kategorizálás. A keresés sem mindig könnyű: melyik alkategóriában keresnéd az Aacheni dómot? Remélem, nem haragszol az törlésre jelölésért. – Hkoala 2008. február 3., 20:59 (CET)

Teşekkür :)

Teşekkür, azaz sukran dzsazílan, já szitti l-hánim ;). Gondoltam figyeled a cikket, így nem tartottam fontosnak külön szólni. Viszont mit szólsz ahhoz, amit javasoltam, hogy szunnita-síita bontást kéne csinálni? A síitáknál tendencia, hogy csomó ünnepük van a mártírok miatt, de mégiscsak a szunniták vannak többen :) A vizsgaidőszakot illetően nincs okom panaszra, a kreditindex 5,5 körüli ;) – al-Mathae Vita 2008. február 4., 10:16 (CET)

Most nekem is pihi ez a hét, csak az indexet kell bemennem leadni majd... Különben pedig, ami a bontást illeti: az enwikin jól látható, hogy a kisebbség aránytalanul nagy számban képviselteti magát, nagyon sok iszlámos cikk hogy-hogy nem síita beütésű, amikor pedig nem biztos, hogy kéne. Nálunk egyelőre ettől nem kell tartanunk, remélem :). Szerintem mi nyugodtan meghaladhatjuk ezeket, így pl. a szunnitákhoz képest szerény ünnepeltségű síita happeningeket külön lehet válogatni. Meg ugye tájékoztatásnak se utolsó. – al-Mathae Vita 2008. február 4., 10:38 (CET)

Persze, szívesen, csak szólj. A témában ajánlom Claude Cahen: Az iszlám c. könyvét, ha ismered, meg esetleg Montgomery Watt: Az iszlám rövid történetét, ezek hasznosak is, magyarok is :) – al-Mathae Vita 2008. február 4., 10:45 (CET)

Én összességében kb. félidőnél vagyok (arabon előrébb is), úgyhogy a zárási stressz még távol van... miről írod a szakdogád? – al-Mathae Vita 2008. február 4., 10:51 (CET)

kit36a

Szia ! Ha unatkozol, nézd meg a panoramio.com/user/793141 galériát, találsz benn anatóliai anyagot is. Szia kit36a 86.101.2.25 (vita) 2008. február 6., 20:37 (CET)

re

Kedves Kolleganő: Köszönöm sorait. Igazat adok Önnek. Sokszor azonban nagyon házagos és esetleges a már beírt anyag. Amit én írok, az pedig egységesen tekinti át a terület és a kor történelmét és művészetét. És az örmény művészethez a kor is sokmindenben hozzá tartozik. Mégegyszer köszönöm segítőkész sorait. Üdvözlettel Bérczi Szaniszló

Településsablonok lehetséges reformja

Szia! Mivel te vagy a Törökországgal kapcsolatos egyetlen illetékes, ezért neked írok a műhely vitalapja helyett :-) A Kocsmafalon felvetettem, hogy a településekre helyezett sablonokat egységesíteni kellene kinézetileg és név ügyben. Erre kialakulóban van egy lehetséges megállapodás, mely szerint egységesítjük a kinézetet, és megpróbáljuk a sablonokban megjelent paramétereket is rendberakni, hogy ne hiányozzon semmi, persze az adott nemzeteknél lehetnek egyedi értékek. Ezzel kapcsolatban szeretném, ha elmondanád a véleményeteket, tetszik-e vagy sem. Mielőtt megijednél, a sablonkészítést vállalom, és a cserét is megoldom. Nézz rá a User vita:Dani/Település infobox tartalom lapra, ahol egy lehetséges felépítést találhatsz. A zászlóval jelölt adatok csak az adott nemzetű sablonoknál jelennének meg. A törökös adatokat a sablon alapján beleírtam, de ha van még valamilyen fontos dolog, akkor azt a vitalapon jelezd, vagy helyezd el a megfelelő helyre. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. február 10., 00:37 (CET)

Település infobox újabb felvonás

Szia! Készítettem egy török mintát, magát a sablont a User:Dani/Tepülés infobox-török lapon találod meg, egy minta az Isztambul szócikkel pedig a User:Dani/temp3463 oldalon van (feltöltöttem a sablont pár pontosabb adattal az enwikiből). Egyébként a város honlapjaként megadott oldal nem működik. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. február 14., 01:51 (CET)

Turboczi

Szia! Turboczi (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) csak rád vár, hogy ellásd jótanácsaiddal. Pilgab üzenet 2008. február 20., 13:13 (CET)

kezdőlap

Szia Komámasszony!

Gratula! :) Figyu, Vivienn Leigh művésznőt ki tudnád tenni július 8 környékére? Sajna én nem tudom!

A talira ugye akkor jösz? pusz, – OrsolyaVirágThehostestwthemostest!/Tali! 2008. február 25., 11:22 (CET)

Metamorfóz :)

Véleményem a kiemeltszavazás lapján. :) – Mex plática 2008. február 29., 15:54 (CET)

Miért, nem voltam otthon? :)))))))))))))))) – Mex plática 2008. március 1., 20:36 (CET)

Találkozó után

Szia, Teemah! Kedves lány vagy, jó volt megismerkedni Veled!

Remélem nem bántottalak meg egy beszólásommal a találkozó vége felé, amikor azt mondtam, hogy idegesített a török és arab portál... Nem tudtam befejezni a mondatot, mert másfelé terelődött a beszélgetés, de azzal akartam befejezni, hogy az idegesített, hogy más népeknek milyen fantasztikus portálja van már, míg magyar portál még nincs. És ez ösztönzött azután arra, hogy csináljak egyet, még ha nem is közelíti meg a török színvonalát. Ami úgy tűnik, szinte lehetetlen is. :-) Üdv, --Adapa vita 2008. március 2., 12:18 (CET)


Jörükök és Magyarok

[1]

Magyarok? Egyszer jártam a Balatonon, de az kisebb, mint a mi tavunk – mutat a hátunk mögött hullámzó türkizkék Egirdiri-tóra a meseszép nomád szőnyegeket áruló intelligens arcú férfi. – Azt is tudom – fitogtatja tájékozottságát –, a magyaroknál a finnugor eredet az elfogadott. De nézzenek csak a szívük mélyére, és belátják, hogy maguk velünk, törökökkel állnak rokonságban. Kuvasz vita 2008. március 3., 20:15 (CET)

Nőnap

Nőnapra sok-sok szeretettel, – Istvánka posta 2008. március 8., 08:55 (CET)
  • Csatlakozom, boldog nőnapot kívánok! (sajnos nem tudom törökül) ;) – Mex plática 2008. március 8., 13:52 (CET)

Település kérdés

Szia, ha nem titok, elárulod, hogy melyik településen laksz? Szeretném kiegészíteni a statisztikát itt: Wikipédia:Magyar wikipédistatalálkozók/Budapest, 2008.03.01.#Akik tényleg ott voltak. Rob {beszól} 2008. március 8., 16:09 (CET)

Akkor mit szeretnél, mit írjak, Budapestről vagy Kisvárdáról? Rob {beszól} 2008. március 8., 23:04 (CET)

Várólista

Szia, Timi, úgy is mint törökspecialista! Ha van egy kis időd és kedved, átnéznéd ezen a listán: User:Hkoala/VárólistaTZ#Törökország a nevek helyesírását? Üdvözlettel – Hkoala 2008. március 8., 21:01 (CET)

Köszönöm! – Hkoala 2008. március 11., 22:25 (CET)

Bingöl

A Bingöl oldalhoz tartozott volna egy jogtiszta kép, ami a zaza (zazaki) nyelvű Wikipediából származott. A címe Colig.JPG volt. Fel lehetne tenni a szócikkre?

Szentgotthárdi csata

Kedves Teemeah! Van egy elképzelésem, milyen források lehetnek a szentgotthárdi csatáról a törököktől. Ahogy elnézem a svéd wikipédiának a csatáról szóló szócikkét, úgy vélem korabeli török adatok alapján íródhatott. Bár nem beszélek svédül, ám a számadatok elárultak egyet s mást. A keresztény sereg számát nyolcvanezer főre teszik, míg a törökökét csak tízezerre. Sokat olvastam olyanról, hogy a törökök krónikái az egyes ütközetekben a maguk számát kisebbnek ítélik, s az ellenségét a többszörösére teszik, mint ahogy Szulejmán visszaemlékezéseiben úgy írja, hogy a mohácsi mezőn több mint félszázezer fős magyar sereggel mérte össze erejét. A mohácsi vészről szóló svéd wikis cikk is azt hiszem a szulejmáni dokumentumra hagyatkozik.
Nyugodtan javíts ki, amennyiben tévednék. [törölt kép] Doncsecz Pošta 2008. március 9., 19:22 (CET)

SOS!E

Timeita mia!! Egy forrásom azt állítja, hogy az iszambuli óváros főutcáját, a bizánzi Meszét ma Divan Yolunak hívják, és erős a gyanúm, hogy ez töröki helyesírásilag nem így írandó. Légy jóságos, és mondd meg nekem! :) • Bennófogadó 2008. március 11., 18:10 (CET)

August von Mackensen

Szia! Én nem tom, nem én raktam ki. Szajci reci 2008. március 16., 07:21 (CET)

Admin

Elég régen. De nem kell propagálni :). Hasznos kis eszköz ez nekem, semmi több: ha könnyen elbírálható hülyeséget vagy hülyét találok, lecsapok... mélyebb tevékenységre nem vagyok hajlandó. – شهاب الويكي مجلس الحكمة 2008. március 16., 13:29 (CET)

A vitalapod tetején levő dobozolt szövegről meg valamiért a Las Ketchup jut eszembe... :D – شهاب الويكي مجلس الحكمة 2008. március 16., 13:31 (CET)

Mecsetek

Szia, Teemeah!

Tudom, hogy nem csak a mecsetek tartoznak az iszlám vallási épületek közé. A kategóriaösszevonást a könnyebb kereshetőség érdekében hajtottam végre. Ugyanis jobban kereshető, ha ország szerint bontunk, mint ha épülettípus szerint. Ugyanígy összevontam a felesleges kategóriaszinteket a következőknél: a korábbi Kategória:Templomok helyett Kategória:Keresztény vallási épületek országok szerint bontva, a korábbi Kategória:Zsinagógák helyett Kategória:Zsidó vallási épületek országok szerint bontva. Üdvözlettel, --Adapa vita 2008. március 16., 20:52 (CET)

Matt Damon

Heló!

Annyi hely van az interneten, ahol az ilyen vicces videókat be lehet linkelni.

szanalmas.hu, fórumok, saját blog ésatöbbi.

A Kocsmafalak amúgy is olyan zajosak már, jobb lenne nem rontani tovább a helyzeten...

-- ny miheznemkelladmin? 2008. március 17., 04:35 (CET)

Nyenyec! A kollegina épp javítani próbált a zajos helyzeten! Nektek nincs humorérzéketek! Most tett fel ilyet előszőr. Üdv, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 17., 16:04 (CET)

Fenerbahçe

Kedves Timi, ezért nem kell azonnalira tenni a lapot, egyszerűen megnyitod szerkesztésre, kiveszed a redirt, és beleírod az új szöveget... Bináris ide 2008. március 17., 16:09 (CET)

Sőt, van rá egy csomó hivatkozás is, ezért nem is törölhetem így, tehát levettem a sablont, nyugodtan írd bele a cikket, és légy szíves, tegyél valami egyértelműsítő sablont a tetejére, ami továbbvisz a sportklubhoz is. Köszi. Bináris ide 2008. március 17., 16:13 (CET)

Kiemeltszavazás

Szia! Nem úgy csinálom, hogy ha van 1 ellenzem, akkor a hónap végén rákérdezek az illetőre, hogy még mindig fenttartja-e, ha igen, akkor sikertelen. Ha megvan az 5 támogatom, akkor 2 hét után zárom csak le. Be vagy zsongva mi? (Isztambul) :D Szajci reci 2008. március 18., 10:31 (CET)

Sajnos, csak 27-én tudom lezárni. Addig is szavazz te is más szócikkre. :) Szajci reci 2008. március 18., 13:41 (CET)

Isztambul történelme

Kedves Teemeah! Nagyon szép és hiánypótló az új szócikked, örömmel olvasom. Csak annyi lenne a kérésem, hogy nevezd át Isztambul története címre, ha nem gond, mivel eddig minden várostörténeti és egyéb tematikus történeti szócikkünk (az országok kivételével) ezt a formát követte. Üdv, --Adapa vita 2008. március 19., 20:21 (CET)

Isztambul népessége

Szia! Lefordítottam (és egyúttal újra elkészítettem, mert ronda volt) az Isztambul népességét ábrázoló grafikont. Használd egészséggel :) Ha valami gond van vele, szólj nyugodtan. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 22., 17:13 (CET)

Ehhez az Inkscape-t használtam (ingyenes), SVG képek létrehozására és magyarítására való, innen lehet letölteni, meglévő képek magyarításához pedig itt találsz egy kis útmutatót.

Itt újra elkészítettem a PNG képet, mert ilyen egyszerűeknél ez még nem nagy munka. Térképeket például már nehezebb fordítani, bonyolultabb esetekben nem érdemes újra elkészíteni SVG-ként. Erre egyébként a Paint Shop Pro vagy Photoshop, esetleg a Gimp ajánlott, de csak az utóbbi ingyenes. Sok szerencsét a próbálkozáshoz! :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 22., 17:27 (CET)

gyengén

LOL :)))) Vannak ilyenek, "éppen eléggé korszakalkotó", "egy kicsikét fantasztikus" -- Karinthy volt ezeknek a legnagyobb mestere :) Üdv, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. március 27., 07:27 (CET)

Isztambul

Szia! Konkrétan melyik változtatás(ok) zavar(nak) és melyeket tartod helyesnek?
Az átírásaim elsősorban az ismétléseket és a tartalmi átfedéseket hivatottak kiszűrni, illetve helyenként próbálom történelmi időrendbe állítani a tartalmat és tömörebbre fogalmazni a szöveget. A méretcsökkenést nyomon követheted a laptörténetben: eddig circa 3000 karakter mínusz tartalomvesztés nélkül. Az eredeti jelentés megőrzésére vigyázok. Tudom, hogy a tömörítés nem általánosan bevett szokás, bocsi... korábban nem tudtam nekiállni, mert nem volt itthon netem. :)
Mellesleg gratulálok a cikkhez! - Xbspiro vita 2008. március 27., 11:30 (CET)

Egyébként a kiemeltség megadása előtt Szajcinak rá kellett volna nézni a laptörténetre: onnan láthatta volna, hogy még folyik vele munka és kicsit várhat a csillag. - Xbspiro vita 2008. március 27., 11:34 (CET)

Nem volt szándékos, nem volt időm előnézetre. - Xbspiro vita 2008. március 29., 12:17 (CET)

A visszavonás szo't az összefoglalo'ban kérlek akkor használd, ha az eredeti szöveget állítod helyre! - Xbspiro vita 2008. április 2., 00:36 (CEST)

A cikk vitalapján tettem néhány tartalmi észrevételt. Kérlek nézz rá! Köszönöm! - Xbspiro vita 2008. április 2., 02:12 (CEST)

Nyugalom! A módosításaim nem instant akciók, az összefoglalóban mindig le van írva, hogy mit miért tettem. Helyesebb érzés lenne az, hogy javítom, amit találok... ha jól emlékszem te voltál, aki ezt megszólta a vitalapomon, mondván, hogy csillagos a cikk. Mivel értékelem a munkádat, kompromisszumként kitettem a cikk vitalapjára, ami felkelette a figyelmemet. Most a három konrétum, amit felhoztál külön a vitalapomon:

  1. Paintball, egyéni sportok: arra, hogy két paintball-klub van, nem volt forrás, a város pedig kozmopolita, persze, hogy vannak benne fitnesz-termek. (Érzékelve a hibát, tettél be forrást és megváltoztattad a szöveget.)
  2. Net: a forrás nem azt mondja, ami a cikkben szerepel!
  3. Kurdok: rákérdeztem, hogy vannak-e... a cikk vitalapján (ami ugye erre szolgál).

És ott is folytatom, mert tartalmi jellegű a dolog... - Xbspiro vita 2008. április 2., 12:56 (CEST)

Szia! Kerestem egy forrást az 1996 (a kérdéses backbone üzembelépése) előtti török nethasználatro'l: The Use of Internet in Government Libraries: The Case of Turkey. Igaz ugyan, hogy ez nem közszolgáltatásro'l ír, de mutatja, hogy a TURNET kiépülése előtt is elérhető volt a hálo'. - Xbspiro vita 2008. április 4., 01:21 (CEST)

Kategória:Török hódoltság

User:Alensha mondta, hogy kellene egy kategóriát létrehozni Török hódoltság néven. Én megalakítom ezt a kategóriát, amibe alrészként betehetem a Török háborúkat, de pontosan nem tudom, hogy ebben a témában mennyi szócikk lehet körülbelül. Te tudnál segíteni? [törölt kép] Doncsecz Pošta 2008. március 28., 17:52 (CET)

Adminjelölés

Itttten fogadhatod el a jelölést: Wikipédia:Javaslat adminisztrátorok és más tisztségviselők megválasztására/Teemeah (adminisztrátor). :) Minden jókat! • Bennófogadó 2008. március 28., 21:22 (CET)

Csillagos Isztambul

Valóban, rég jártam itt... Gratula az Isztambulhoz! ;) -- CsTom 2008. március 28., 23:41 (CET)

Szia! Köszi hogy szóltál az ankara.hu-val kapcsolatban, én nem vettem észre. A problémát jeleztem a szerkesztőnek, az oldal át lesz dolgozva és bővítve lesz. De addig is letörlöm innen, mert így tényleg semmi értelme. Roland

Tari+Thali

Ó, én ezeket annyira ismerem... olyannyira, hogy még rákérdezni sem érdemes, kb. minden órában kitalálnak neki egy duetett, elég csak belenézni a hivatalos fórumába :))) Összehozták már Madonnával, Jennifer Lópezszel, most éppen Tiziano Ferróval akarják... :P – Mex plática 2008. április 3., 18:45 (CEST)

Jaj, Mex, ha érdekel, azért sem fogom ezután se Lópeznek írni Lopezt :D Pupika Vita 2008. április 3., 20:48 (CEST)

Bölcsek köve

Hát jó. Ezen ne múljon.Beau de Noir vita 2008. április 3., 20:45 (CEST)

Kolossé

Kolossé. Milyen jó, hogy van nekem egy ilyen szócikkem (persze a fordítás Bennó érdeme) :) – Mex plática 2008. április 5., 14:27 (CEST)

Hát ő a történész :) – Mex plática 2008. április 5., 14:57 (CEST)

kit36a

Szia !

Kár volt eltávolítanod a linkeket, mert azokat egy órája azért tettem el, hogy azok egy részéből válogatunk hkoalával a szócikkhez, a többit meg majd meglátjuk. Úgy döntöttünk, hogy megemésztjük Pergamont, mivel a pergamoni múzeumon már nayjából túljutottunk.

Szia

kit36a vita 2008. április 8., 18:06 (CEST)

Bocsi...

...kereszteztük egymást Gbarta oldalán:)– Istvánka posta 2008. április 9., 08:02 (CEST)

Világörökség doboz

Ez sajnos a világörökség doboz miatt van, nem is értem, miért oda kell az. Nem hogy a csili vili új sablont használná: {{Világörökség-portál4}}(?)... Szerintem ez pont megfelel arra a célra, amire kell. Mit szólsz hozzá? //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 9., 13:57 (CEST)

Mivel a szócikk elejének köze sincs a történelmi városrészhez, ezért szerintem cserélhető. Azért rákérdezek a Vö. műhely vitalapján. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 9., 14:23 (CEST)

Timi, az Isztambul szócikkben nincs egy szó sem arról, hogy a történelmi városrésze a világörökség része. Szerintem pótolni kellene. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 9., 14:39 (CEST)

Boszporusz-híd

Európa és Ázsia határai vitatottak. Van, ami szerint az Urál, van ami szerint az Emba folyó is elválasztó határ. forrásom jelenleg nincs, de kizártnak tartom, hogy ezeken ne építettek volna hidat, egyik sem akkora, mint a Volga. - Xbspiro vita 2008. április 9., 14:26 (CEST)

Híd: igen, valóban nem akkora dolog. Viszont úgy éreztem, hogy a mondatot semlegesíteni kell, mert lehet, hogy nem az volt az első Európa és Ázsia közötti híd. Ha gondolod, állítsd vissza, de kérlek forrással!
„Hajkurászás”: a Boszporusz-hídhoz Isztambulon át jutottam, amiről te is tudod, hogy épp átírom. Hasonlót tettem anno a Starcrafttal, senkit nem zavart. Ebben az esetben szünetet tartottam a szerkesztésekben és kiírtam vitalapra, hogy mit kívánok megcsinálni, háhta lesz ellenvélemény. Nem tudom mi mást tehetnék. Ne szerkesszek? (Áruld el kérlek, hogy mi zavar!) - Xbspiro vita 2008. április 9., 14:48 (CEST)
Boszoprusz-híd: a végeredmény egy olyan mondat lett, ami forrás nélkül is biztosan helyes. Az előtte levő forrás nélkül nem volt az.
Isztambul: ezúttal már sokat vaciláltam azon, hogy mit válaszoljak. Inkább legyen véleménykérés. - Xbspiro vita 2008. április 9., 15:24 (CEST)
Források, mindenesetre: Urál feletti (1965); Emba feletti. - Xbspiro vita 2008. április 10., 00:25 (CEST)

Isztambul

Hű, elég komplikált ennek a laptörténete, alig látom át, ki mikor mit változtatott. Szerintem jó volt úgy, ahogy meg lett szavazva kiemeltnek... – Alensha üzi 2008. április 9., 18:45 (CEST)

Összefoglalót készítettem a Véleménykérés wikilapra. Kérlek olvasd végig, majd egészítsd ki a saját nézőpontoddal és linkeld be a problémás szerkesztéseket! - Xbspiro vita 2008. április 12., 03:17 (CEST)

kérdés török szavakról

Teemeah, két szót szeretnék megkérdezni, mit jelent a su és a sıvı yağ magyarul? Előre is köszönöm, – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 10., 14:26 (CEST)

Adminszav

Szeretnék ezúton Angliába is gratulálni, hogy megválasztottak adminná. (A lezárást most zárták le). Dokeevita 2008. április 11., 22:48 (CEST)

hadd gratuláljak én is :) és üdvözlöm Tarkant :)) – Alensha üzi 2008. április 11., 23:57 (CEST)

Szintén Gratula! :) - Dorgan labor 2008. április 12., 08:21 (CEST)

Üdvözöllek beadminulásod alkalmából a klubban! :)

Háromszoros hip és hurrá! Ajánlom figyelmedbe a következőket:

  1. egy formás {{adminisztrátor}}(?) sablonnal jelezheted a júzerlapodon érdemes közösségnek, hogy ha admin kell, rád számíthatnak. :)
  2. Tanulmányozd át a Adminkézikönyvet apróra!
  3. A WP:ADMIN lapon egészítsd ki adataidat kívánságod szerint elérhetőségekkel.

Még egyszer hurrá! :) • Bennófogadó 2008. április 12., 00:00 (CEST)

Azóta Dorgan elvtárs jóvoltából már az ERŐ is veled van. :) Használd egészséggel & bölcsességgel. • Bennófogadó 2008. április 12., 10:08 (CEST)

Miután bölcsességgel csak Bennó elvtárs tudja használni :))) neked erőt és kitartást kívánok, na meg hideg fejet! Gratula! – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 12., 11:29 (CEST)
Gratula, Komamasszony! Ugyes legy am, nehogy nekem szegyent hozz a csajokra! :D A Wembley-rol meg majd kerek elmenybeszamolot, mert maj. 1-jen en is megyek valoszinuleg Robra! Bee! Csokollak, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. április 12., 12:54 (CEST)
Koszonom koszonom everyone amint visszaerek azonnal nekilatok minden adminkezikonyv es egyeb utmutato tuzetes tanulmanyozasahoz. :)) Mindenkinek pussz megyek bakingempeliszezni :) – Timish söyle 2008. április 12., 13:36 (CEST)

Jobb később, mint soha: GRATULA és jó munkát! Erőt és kitartást! – Istvánka posta 2008. április 13., 20:18 (CEST)

Yakup Satar

Szia Timi! Először is gratulálok az adminná válásodhoz, aki megérdemli, az megérdemli. :-) Amiért én igazából írok neked, az a címben látható személy, ő az utolsó ismert török I. világháborús veterán. Szerintem érdemes lenne egy rövid szócikket írni róla, ehhez kérem a segítséged. Át tudnád majd olvasni a török wikin írt szócikket, esetleg lefordítani? Segítségedet megköszönném! Üdv, Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 13., 22:29 (CEST) Ui: „Oynama şıkıdım şıkıdım”. Remélem jól szórakoztál a koncerten! Btw. mit jelent az előbb leírt mondat, remélem nem mondtam valami udvariatlant. :-)

Törökország-portál

Ránéznél erre? Köszi. Samat üzenetrögzítő 2008. április 19., 22:06 (CEST)

Sablon probléma

Szia! Nem kötelező a címer, csak ne hagyd benn az üres sort. Ajánlom a Sablomestert, így nem kell fejben tartanod a paraméterek neveit, és automatikusan berakja, ha új értéket adsz meg. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 20., 01:21 (CEST)

A sablonmestert könnyedén ki- és bekapcsolhatod a Beállításaim -> Segédeszközök fülnél. Samat üzenetrögzítő 2008. április 20., 01:31 (CEST)

Szócikk megtekintése

Szia! Megnéznéd nekem ezt a szócikket? (18 WoS Haulin) д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 14:11 (CEST)

Hát hogy hogy néz ki, tematikailag milyen, meg hasonlók (olyan cikkértékelés féleségen). -És úgy mellékesen, hogy megy az adminság?- д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 14:17 (CEST)
Hát most ez számítógépes játék. Ha külső forrást linkelek, az is tapasztalat lesz, szóval ugyanitt tartunk. Én meg a megjelenése óta tolom a játékot (a játék belső ideje szerint 450 hete [valóságban 2 nap alatt lenyomsz egy játékhetet]), és akkor most kinek a tapasztalata jobb? д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 14:30 (CEST)

Megtörtént.д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 17:00 (CEST)


Nézd meg a 22.századot. Miből gondoloják hogy addig lesz FAT fájlrendszer??д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 17:20 (CEST)

Ja hogy nem tud utána lévő időt megjeleníteni (mint a telóm is 1990-től 2033-mig "mér"). Értem már... (már kezdtem megilyedni :) )д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 20., 18:05 (CEST)

VIta: LSD

Szia! Visszavontam a szerkesztés, szerintem valami hiba csúszott a rendszerbe, aztán kicsit eltévedt :) – Mex plática 2008. április 20., 14:35 (CEST)

Wembley

Hello Komamasszony,

How are you? Figyu, mileyn volt a Tarkan koncert a Wembley-ben? Vszinu en jovo csutortokon megyek oda Robra es a matchbox twenty-re, ha lehet minden fontos infot irj meg nekem! (Security mennyire gaz? Fenykepezogep?)

Ja, mileyn az adminlet? pusz, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. április 22., 19:57 (CEST)

Csak szolni akartam, hogy Cs-on megyek Robra!!!!!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!! El sem hiszem! Biztos nagyon szar lesz.... :) Na, de megis, milyen a Wembley? Hol ultetek? puszi, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. április 28., 19:38 (CEST)

Referálás

Szia! április 13-án megszűnt a referálás. Ezentúl, ha kiemeltszócikket szeretnél, egyből a kiemeltszavazásra kell tenni a szócikket. Ott lesz referálva és szavazni is ott kell egyben. 1 szócikk másfél hónapig van kint maximum. Szajci reci 2008. április 22., 22:32 (CEST)

Nazar

Szia Timi! Remélem jól megy az adminság. Érdekes a júzerlapod, az Allah szemét arébb kéne vinned. Mivel az {{adminisztrátor}}(?) sablon szárnyaswikije eltakarja. д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 23., 21:15 (CEST)

Ha gondolod, átmozgathatom hogy jó legyen, kicsit balra. De ehhez belegyezés kell (júzerlap szerkesztéséhez). Főleg adminéhoz Vigyor. д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 23., 21:35 (CEST)

Megcsináltam. Szerintem amennyire én nem tudok törökül, te annyira nem értesz a HTML nyelvhez. Na mindegy Vigyor. Ha arréb akarod rakni, megmondom hogy tedd. A júzerlapod egy ilyen sorral kezdődik: <div style="right:40px; ... Na ha ott a „right:40px”-nél a 40-et növeled, jobbra fog a Nazar „kúszni”, ha csökkented, akkor jobbra. Mivel ez mondja meg, hogy a jobb oldali tengelytől mennyire legyen az a DIV, vagyis keret. д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 23., 21:46 (CEST)

Értem. Azért én nem is HTML-n kezdtem, hanem a PHP-n. Ráadásul a MediaWiki 0.2béta „átalakításával”. VigyorVigyor. д лекарство и спор я конструировать д 2008. április 23., 21:51 (CEST)
Ja még valami. Olvastam Tarkan koncertjéről néhány weboldalon híreknél. Hát hallod, így elcseszni valamit. Tényleg most akkor ki a hibás? Tutira nem Tarkan, neki csak úgy jött ki, ahogy. Ez most ilyen lett. És tényleg, milyen volt a koncert? д лекарство и спор я конструировать д

Dánia

Szia! De lehet, nyugodtan megcsinálhatod. Ezt a kiemelt státusz megvonásánál kell. Én Indonéziát tettem fel. Szajci reci 2008. április 24., 14:13 (CEST)

Pushing Daisies

Hali! nagyon köszi a linkek megnyírbálását, most már ki is néz valahogy:) ha van még hasonló hasznos tipped nyugodtan bombázhatsz vele. a sori meg remélem nemsokára jön valamelyik magyar adóra is. Kaktusz vita 2008. április 24., 16:53 (CEST)

Kulturális intézmények

Szia! A könyvtárak is ide tartoznak. Szajci reci 2008. április 25., 07:03 (CEST)

Anatólia

Majd ránézek, de pillanatnyilag nincs időm. Még szólnál ez ügyben? :) – شهاب الويكي مجلس الحكمة 2008. április 25., 21:58 (CEST)

Apropó, a fenti narancsos dobozodat ideje lenne update-elni. Mondjuk "leszek" helyett "voltam" beírásával :D – شهاب الويكي مجلس الحكمة 2008. április 25., 21:59 (CEST)

török közlekedés

Szia!

A Törökország szócikk közlekedési részében van jópár nem megfelelő/rosszul alkalmazott szóhasználat (gyorsvasút/nagysebességű vasút, elektromos vezeték/felsővezeték, stb). A héten átnézem majd ilyen szemmel, csak ne maradjon már így :) – Mestska vita 2008. április 27., 23:24 (CEST)

igen, látom, hogy a zene rész pl. jobban ki van dolgozva. ;) Ránézek. – Mestska vita 2008. április 27., 23:36 (CEST)

Bocs...

...hogy kötekedek. Előszedem egyetemi jegyzeteimet (valamikor vizsgáztam Törökország földrajzából) és megnézem mivel lehet még kibővíteni. De erre a hétre nem ígérek semmit.– Istvánka posta 2008. április 28., 18:22 (CEST)

volt egy olyan tantárgyam, hogy Ázsia földrajza, és ugye Törökország az Ázsia :) – Istvánka posta 2008. április 28., 19:49 (CEST)

VigyorIstvánka posta 2008. április 28., 19:58 (CEST)

Délután beszkennelem és átküldöm neked a jegyzeteimet! Abban találsz az éghajlatról is adatokat. Az úgy jó lesz? Mert én holnaptól elutazok és nem leszek wikiközelben, majd csak jövő hét derekán legközelebb.– Istvánka posta 2008. április 29., 13:05 (CEST)

Hajrá :). – Istvánka posta 2008. április 29., 15:59 (CEST)

Boldogulsz-e?– Istvánka posta 2008. április 30., 08:17 (CEST)

A könyvet Dr. Probáld Ferenc írta, címe Ázsia regionális földrajza, egyebet nem tudok róla sajna, mert nekem is csak fénymásolatban van meg néhány ország belőle. Nem mondom, hogy pontos. Én asszem 2000-2001-ben vizsgáztam belőle. De szerintem szamárvezetőnek mindenképpen jó. – Istvánka posta 2008. április 30., 10:43 (CEST)

A régiók apropóján: ezért ragaszkodom én hozzá, hogy tisztázzuk le mielőbb a természeti és közigazgtaási régiók közötti különbségeket, mert az ilyenből rengeteg félreértés származhat. Szerintem is elég a Törökország földrajza cikkben megemlíteni, és szerintem mindenképpen az aktuális felosztásról kéne beszélni. – Istvánka posta 2008. április 30., 10:46 (CEST)

Akkor minden rendben! Ezek szerint a törökök tudnak valamit amit mi nem ;). Magyarán nem bonyolítják túl életüket. ;). – Istvánka posta 2008. április 30., 11:07 (CEST)

Szerintem mindenképpen a török változatot taglald részletesebben, esetleg megemlítheted, hogy az európai szemlélet más, de szerintem nem muszáj. – Istvánka posta 2008. április 30., 11:21 (CEST)

Huhhh... nem tudom mit mondjak ). Esetleg mazsolázd ki a lényeget, nem kell mindent lefordítani. Elírt szaxavak javítását felvállalom! – Istvánka posta 2008. április 30., 11:27 (CEST)

Graves: Claudius

Igen, ismerem a könyvet, egy időben az egyik kedvencem volt Waltari Szinuhe-jével együtt. Sok sikert a cikkhez! G²Akérdezz! 2008. április 30., 19:31 (CEST)

MBT @ Wembley Arena

Szia Komamasszony,

Hat ez vmi killer volt!!!! Te jooo eg! Eletem egyik legnagyobb elmenye volt a tegnapi koncert! :) Igazi rock volt a javabol! Te is az Arenaban voltal, igaz? Ugye milyen getto a neighbourhood??? Nem semmi....

Kepzeld, a banda a koncert elott un. USB wristbend-et arult, ami tkp egy ures pendrive volt. A show-t rogzitettek, es a teljes hanganyagot a koncert utan foltoltottek a wristbendemre mp3-ban CD minosegben!!! Most is azt hallgatom! Nem zsenialis? Jaj, ez oriasi! Majd lesz mit mutogatnom a gyerekeimnek par ev mulva! :)

Neked vannak kepeid?

pusz, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. május 2., 23:32 (CEST)

:)

Boldog névnapot! :) – Alensha üzi 2008. május 3., 23:29 (CEST)

Kiemeltszavazás

Szia! Kérlek szavazz a kiemeltszavazáson a szócikkekre. Gondolok itt pl. Harisnya, Belgrád, Német-római Birodalom, stb. Szajci reci 2008. május 4., 21:02 (CEST)

Köszönöm :) Szajci reci 2008. május 4., 21:05 (CEST)

Törökország földrajza v1.2

Szerintem nagyon jó lesz így és akkor egyúttal a domborzati részről is bővebb ismertetés lesz. – Istvánka posta 2008. május 5., 08:36 (CEST)

re:Földrajz

Szia!:) Köszi:) Pont a napokban gondoltam rá, hogy írok egy pár városról, habár frissítenem kell, mert most éppen nem a földrajz felé tendálok. Spajci vita 2008. május 6., 09:57 (CEST)


Blogbejegyzés

Sajnos helyben nem tudok kommentárt hozzáfűzni a bejegyzésedhez. Csak annyit tennék hozzá, hogy az Wikipédiáról elvitt szöveganyag újságban való "értékesítése" nem bűn, de mindenképpen az ügyfelek becsapása. Hiszen nem párosul azzal az információval, hogy az ügyfél egy bizonyos címen ingyenesen, nagyobb terjedelemen is hozzájuthat a kérdéses íráscikkhez. Olyan, mint emberekhez odemenni a Tisza parti szabadstrandon és kérni a belépőjegy árát. Ez a vétség nagyobbá válik, ha az elkövető újságíró, hiszen tőlük méginkább elvárhatnánk az íratlan társadalmi szabályok betartását. – Beroesz 2008. május 6., 11:42 (CEST)

Mondtam én, hogy az index.hu bukna a témára. A blogbejegyzésed már kint van az index címlapján. Gratula!:-) - Beroesz 2008. május 6., 11:58 (CEST)

Hol? – Alensha üzi 2008. május 6., 22:52 (CEST)

Szkájp

Van Önnek olyan? S ha van, meg is mondja, illetve felhívja sallustius123-at? :) Beszélnünk kellene, ha lehet :) Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. május 6., 22:38 (CEST)

MSN? Attól folyton lefagy a gépem (ótvar egy vas ez már), de a kedvedért mindent :) Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. május 6., 22:44 (CEST)

És nem megy, beírtam az adminlistás címed msn-be, szép szürke, nem tudok írni. Hol ronthattam el? Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. május 6., 22:50 (CEST)

Na jó, írok levelet, ha azt is elrontom, füstjeleket adok le, vagy küldök postagalambot. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. május 6., 22:53 (CEST)

Azzal próbálkoztam, de inkább küldtem levelet :) Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. május 6., 22:59 (CEST)

re: dinamikus ip

Ne haragudj, de nem vettem észre eddig az üzenetedet. (Zimmyével egyszerre érkezett reggel, és a tiéd nem tűnt fel.) Az adsl-es kapcsolatok rendszerint dinamikus ip-vel rendelkeznek, azaz a rendszer az igények alapján, bizonyos időközönként új azonosítót ad a felhasználóknak (egy tartományon belül). Ez a bizonyos idő szolgáltatótól függ, pl. a T-társaság kb. óránként újraosztja, de a többiek is néhány óránként. Megnézni úgy tudod pl., ha az anon sablonban (vagy az anon vitalapok alján található sablonban) található IP-infóra vagy WHOIS linkre kattintasz: ADSL-DATANET-HU. Az ilyen címeknek teljesen felesleges néhány óránál hosszabb (de 1 napnál hosszabbat soha ne) blokkot adni, mert pár óra múlva már más fogja használni azt az azonosítót, így nem azt blokkolod, akinek szántad. A másik, hogy ilyen futó vandalizmusért amúgy sem adunk elsőre 1-2 óránál hosszabb blokkot. Ez az esetek 90%-ban elég is szokott lenni. Samat üzenetrögzítő 2008. május 8., 11:51 (CEST)


Paks

Érveimet az adminisztrátorok üzenőfalán leírtam, ott elolvashatod és már nem állítgatok vissza semmit, legfeljebb újraírom amit szeretnék :) Üdv!– Croom vita 2008. május 8., 13:49 (CEST)