Szerkesztő:Sasuke88/A cselekmény sablonról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Van a Wikipédián egy borzadály, akarom mondani a sok borzadály közül a legborzadályabb borzadály. Úgy hívják: Cselekmény sablon. De mi is ez a cselekmény sablon, ami nélkül néhány szerkesztő egy cselekményleírást tartalmazó lapot sem tud elviselni?

Nemcsak, hogy a Wikipédia talán legrondább sablonjáról van szó, tudniillik két felemás részből áll, de még a hasznossága is megkérdőjelezhető. Kezdjük az esztétikánál. A sablon két részből áll, mindegyik két, ronda, szürke, vízszintes vonalból és a vonalak által közrefogott piros, illetve zöld „kezes stoptáblából” és figyelmeztető szövegből áll. Abszolút nem enciklopédiába való látvány, csúnyán megtöri a cikk folytonosságát, ráadásképp, még a két rész magassága sem egyezik meg (frissítés: ez idővel legalább kijavításra került), de legalább színesíti egy kicsit a „reverz monokróm” (fehér alapon, fekete írás) szócikket.

Hasznosság: Képzeljük el, hogy az a szegény olvasó elolvassa a szakaszcímet, hogy „Cselekmény”, majd a szeme rátéved az ominózus sablonra, melyben a következő intelmet találja: „Alább a cselekmény részletei következnek!”. Na most ezt kitalálni minden bizonnyal Nobel-díj kell, de inkább maradjunk Nicolas Cage ismert reakciójánál: You don’t say? Ja, és még ehhez hozzájön, hogy egyesek csak a sablon tetejét teszik ki – sőt, olyat is láttam, hogy csak az alja volt kint –, az alját elfelejtik, szóval az intelmet betartó olvasó, keresve a spoiler végét, hiába tekeri úgy az egere görgőjét, hogy majdnem kigyullad a súrlódástól, hoppon marad. Persze ahhoz is nyilván három diploma kell, hogy kitaláljuk, a cselekmény részletezésének vége bizony a cselekmény szakasz alján van.

Ráadásképp még egy útmutatónk is van eme szépség helyes használatáról: Wikipédia:Cselekmény részletezése. Sőt, a mazochisták számára még van egy olyan változat is, ami összecsukja a szöveget. Örömé bódottá!



Ráadás: Hogyan ne írjunk cselekményt![szerkesztés]

„Petunia egy lámpa boltban dolgozik, ahonnan Lifty és Shifty megszereznek egy lámpát, amit később elhagynak, de Nutty megszerzi és kiderül, hogy a lámpában Lumpy, a dzsinn lakik, aki mindenkinek teljesíti egy kívánságát. Nutty egy nagy nyalókát kér, amit meg is kap. Disco Bear is megtalálja a lámpát, aki egy diszkó gömböt kér, de rögtön kisüt a Nap, ezért a gömbön keresztül két napsugár megvakítja Disco Bear-t, aztán leszakad a diszkó gömb, ami ráesik a táncos medvére. Cub is meglátja a lámpát, Pop pedig egy új, modern játékkocsit kér neki, mikor viszont Lumpy ezt teljesíti, Cub valahogy kigyullad, ezért elfut, egy kocsi elüti, aztán Lifty és Shifty kamionja halálra gázolja. Nutty ezalatt belefullad a hatalmas nyalóka megevésébe. Sniffles is rábukkan a lámpára, ő egy űrhajót kér, de Lifty-ék furgonja leszakítja a kezeit, az űrhajó meg rádől, és be is indul. Az űrhajó felnyársalja Pop-ot és Mime-ot. Az űrhajó belemegy Lifty és Shifty furgonjába, az belezuhan egy szakadékba, a lámpából előjövő Lumpy azonban varázsol egy léghajót a két csibésznek, ők viszont az kérik tőle, hogy legyen pénz a léggömbben, emiatt viszont a léghajó és Shifty-ék leesnek egyenesen Petunia lámpa boltjába, Lifty-t megrázza az áram, amikor ráhull egy lámpára, Shifty pedig felnyársalódik egy lámpán, a szerte hulló pénzérmék megsebesítik Petuniát. A rakéta is bezuhan a boltba, felnyársalja Petuniát, és a Lumpy-t tartalmazó lámpa szétloccsantja a fejét. Lumpy az epizód végén meglát egy lámpát, amiből Giggles-dzsinn bújik elő. Lumpy-dzsinn azon gondolkozik, hogy mit kívánjon tőle.”

– Forrás: As You Wish „szócikk”; Szerző: Szerkesztő:Christianguy18

Ráadás: Hogyan ne írjunk egy szereplőről![szerkesztés]

„John McLane (alakító szereplője Bruce Willis) a Die Hard akciófilmsorozat összes részének főhőse, férfi New York-i rendőr. Nem a tipikus hős: iszákos, dohányzik, káromkodik, lusta és szétszórt, valamint a családja sincs rendben, feleségével elvált, 2 gyereke van. Ennek ellenére mindig megmenti a napot. A Nakatomi toronyházban kinyírja Mr. Takagit és több embert is kivégző gonosz terroristákat, köztük Hans Grubert és Karlt is, a reptéren sorban végzi ki az ezredes embereit míg végül a repülőjüket is az "egekbe repíti", a másik Gruber tesót, Simont egy galamblelkű néger, Samuel L. Jackson alakításában Zeusz segítségével végzi ki, majd a hekkerekkel is leszámol, végül pripjatyban a ruszkik lesznek az utolsó áldozat, de már készül a hatodik rész is.

Willisnek ez az egyik legismertebb szerepe. Sokat kasszírozott azzal hogy Mclane bőrébe bújt.”

– Forrás: John McLane „szócikk”; Szerző: Szerkesztő:Inkvizítor