Szerkesztő:Gyimbot/Összegképlet robot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az összegképlet robot (röviden kémia bot) összegyűjti és kereshetővé teszi a magyar Wikipédia vegyület szócikkeiben szereplő összegképleteket. Egyúttal „dicsőségtáblát” készít a szócikkek létrehozóiról, és néhány statisztikai adatot is gyűjt a szócikkek létrejöttéről. Az eredmények külső wikire kerülnek, és naponta háromszor frissülnek:[1]

Abban különbözik az 1. változattól, hogy csak az utolsó futás óta megváltozott szócikkeket kérdezi le, a változatlan szócikkek adatait az előző futásból veszi. Ezzel a korábbi 1 órás futási idő kb. 5 percre csökkent (mert sajnos nagyon kicsi az aktivitás a kémiai szócikkeknél, azok jó részét is a botok végzik).

A bot nem jelentkezik be a futás során. Ennek eredeti célja az volt, hogy csak ellenőrzött lapváltozatokat kérdezzen le, de az üzemeltetők régóta figyelmen kívül hagyják az erről szóló közösségi döntést, és a szerverek bejelentkezés nélkül is az ellenőrizetlen lapváltozatot szolgáltatják. Ez – azon kívül, hogy felháborító – nem elsősorban a kémiai lapokat sújtja (ott eddig csak egyszer tapasztaltam vandálkodást), hanem a vandáloknak lehetővé teszi rejtett, első látásra nem kiszűrhető hibák felvitelét, különösen, ha összevetjük a kb. 100 napos átlagos ellenőrzési idővel, és azzal, hogy a járőröknek nem kell szakmai ellenőrzést végezniük.

Mindenesetre a bot segít a kémiai lapok rejtett vandálkodásának felderítésében is, mert az előző futáshoz képesti különbséglistát is produkál az általa figyelt adatokról.

Angol változat[szerkesztés]

Elkészült a bot angol változata, ahol a teljes futás kb. 5 ¾ óra, a különbségé kb. fél óra. A bot reggelenként, a magyar kémia bot után fut. Az összegképletek listája itt található. A(z egyelőre magyar nyelvű) összegképlet-kereső kibővült a wiki kiválasztásával.

A magyar wikihez képest eltérés, hogy jónéhány kémiai szócikk több infoboxot tartalmaz, és a jóval több (közel 19000, míg a magyarban kb. 2400) szócikk miatt jóval többféleképpen írják le az infoboxbeli neveket és az összegképleteket is.

Az angol wiki tartalmaz összegképlet-lapokat (pl. a C2H6O összegképletű molekulákat a C2H6O lap sorolja fel), amiket kézzel tartanak karban. A bot segítségével ellenőrzöm és kézzel javítom e lapokat. Az eddigi tapasztalatok alapján többezer lap hiányzik vagy módosítandó, ami jól mutatja, hogy kézzel elég reménytelen a nyilvántartás.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Reggel 6, délután 2 és este 10 után, ha az internetszolgáltató UPC és a Wikipédia szerverei is úgy gondolják. A leggyakoribb hálózati hiba a UPC-nél a névfeloldás, a Wikipédiánál az 503-as http-hiba.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]