Szerkesztővita:Xing/Archív04

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szilas 7 évvel ezelőtt a(z) Kim Jongnam cikk forrásai? témában

Oppashi vitalap-archívuma 2016. január 1-jétől december 31-ig.

É-Korea H-bomba

Szia!

A szöveget szerintem nem jól írtad be, az általad idézett cikk szerint: "nem hidrogén, hanem fúzióval megerősített atombombát robbanthattak". A hidrogénbomba ugyanis = fúziós bomba (ezért nem volt jó a megfogalmazás), de általában a hidrogénbomba elnevezés használatos rá. Javítottam a cikkben. misibacsi*üzenet 2016. január 7., 18:15 (CET)

@Misibacsi: Rendben, köszi, figyelmetlen voltam. :-) Oppashi Mesélj csak 2016. január 7., 20:03 (CET)

Fájl:D2LOD Hell vége.png

Szia! A jogvédett képekről szóló irányelv (WP:NEMSZABAD) értelmében a képernyőképek maximálisan 480x480 pixeles méretben tölthetők fel. Kérlek, módosítsd ennek megfelelően ennek a fájlnak a méretét. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. január 7., 23:11 (CET)

Árkádia

Szia Oppashi! Olyan paraméterek kivehetők a box-ból, amikhez a wikidatából is megjelenik a hozzávaló, meg olyanok fölösleges bent maradjanak, amelyekhez lesz soha infó, az olyan jellegű cikkben. Pl. A műsorvezető fölösleges a filmeknél, rajzfilmeknél mert azoknál úgyse kerül oda infó. Ugyanakkor a főszereplő, hang és narrátor fölösleges a műsoroknál. A filmeknél, filmsorozatoknál fölösleges a hang, mert igaz színészek játszanak valós díszletekkel szerepet. A rajzfilmeknél, rajzfilmsorozatoknál fölösleges a főszereplő, mert ott rajzfigurák játszanak szerepet rajzolt díszletekkel, és a szinkronszínészek csak a hangjukat kölcsönzik nekik. A narrátor ennél nem fölösleges mert van mesélő benne, de ahol nincsen mesélő ott az akkor fölösleges. A magyar cím az úgy is megjelenik, a továbbiakban meg ha a wikidatából megjelenik a port, imdb elég ha onnan megjelenik Ákos és Máté szerint. A műcímet meg ha Máté már beépítette a box-ba félkövér és dőlt legyen, akkor már legyen a bevezetőben is úgy. A piros linket meg elég, olyan személyre rátenni, akiről úgy véled nevezetesek. Akiről soha lesz magyar cikk, rá fölösleges tenni. Kicsit már herótom van a magyar többszörös túlzott helyes magyaros tagadásától, azért használtam két helyen nem magyaros formát. A cikk kírásnál ott betartom, de így beszélgetés közben elnézhetőnek ítélem. Ha van valami ellenvetésed, a cikkben levő szerkesztési formákkal, remélem nem sértettelek meg. És elnézést, hogy több elmentéssel sikerült mindent leírni. --Vakondka vita 2016. február 5., 09:43 (CET)

De frissen beillesztetted újra a box-ot, az úgy végül jó volt, csak rendeztem benne, ami elhagyató. --Vakondka vita 2016. február 5., 10:12 (CET)

Nm hemzseg túl sok piros link a bevezetőben, mert van sok kék is, így maradhat mind piros, akiről akarod leszedheted. --Vakondka vita 2016. február 5., 10:13 (CET)

Köszi a te bővítéseidet is. --Vakondka vita 2016. február 5., 10:15 (CET)

Rövidítések

Szia! Fölöslegesek a sablonba a hangul rövidítések. Ilyen erővel valamennyi koreai szót odaírhatnánk a sablonokba :) Xia Üzenő 2016. február 6., 17:29 (CET)

@Teemeah: Észak-Korea közigazgatásánál már megtettem, gondoltam nem nézne ki rosszul a délinél se. Igaz, az északinál van is gyakorlati haszna, ugyanis a rendszámtáblákon ezeket a rövidítéseket használják. Oppashi Mesélj csak 2016. február 6., 17:58 (CET)
Az teljesen mindegy, hogy hol használják, nem a navigációs sablonban van a helyük, hanem a releváns szócikkben lehet megmagyarázni. Úgyse fogja senki érteni a hangul rövidítést, aki nem tud hangult olvasni... A navbox szócikkek közötti navigációra szolgál, nem másra. Xia Üzenő 2016. február 6., 18:12 (CET)

Források

Nagyon hanyagolod őket mostanában :-). A Keszong iparvidéknél pótoltam őket, de azért légyszi figyeljünk oda erre, mert forrás nélküll nem sokat ér a beírt információ. Köszi! Xia Üzenő 2016. március 3., 15:20 (CET)

Koreai név

Hali! sablon:Koreai név, szerinted milyen? Kipróbáltam itt: Ju Ain. Xia Üzenő 2016. március 4., 16:49 (CET)

@Teemeah: Uva csotta Oppashi Mesélj csak 2016. március 4., 16:54 (CET)

Pirinyó probléma: hogy egyértelműsítjük a 송 és a 성 vezetékneveket??? :O Xia Üzenő 2016. március 7., 11:39 (CET)

Kiemelés

Szia! Nem néznél rá a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Kogurjo kiemelésére? Nemsokára lejár. Köszi! Xia Üzenő 2016. március 24., 10:07 (CET)

LInKE alkalmazás

Szia, szerintem sem nevezetes, de a biztonság kedvéért nyitottam egy TMB-t róla: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/LInKE alkalmazás --PallertiRabbit Hole 2016. április 10., 07:40 (CEST)

Nem engedte

Én cseréltem volna, de T. szerkesztő nem egyszerűen nem örült a cserének, hanem visszavonta kétszer is a benne lévő szerkesztésemet (pedig másodszor próbáltam kompromisszumos megoldással javítani, de ő ekkor is visszavonta, egyszerűen csak a maga változatát tartotta jónak) és vehemensen védte (a marhára kifejezés használata és az egyik szó nagybetűs írásmódja miatt írom, hogy vehemensen), hiába magyaráztam neki az érveimet. Apród vita 2016. május 4., 19:03 (CEST)

Együtt – Hajrá Korea! építés alatt

Szia! Immáron három hónapja nem történt szerkesztés az Együtt – Hajrá Korea! szócikken, amelyre még te tettél építés alatt sablont. Ha úgy érzed, még írnál hozzá, kérlek tedd meg, ha nem, akkor vedd le a sablont. Ez a sablon a többi szerkesztőt arra kéri, hogy ne szerkesszen a cikken addig, amíg te nem végeztél, de ezt ilyen hosszú távon nem jó fenntartani. Köszönöm! Nl vita 2016. május 8., 08:29 (CEST)

@Nl: Szia, köszi hogy szóltál! Mit ne mondjak, elfeledkeztem róla. Nem állt szándékomban senkit elrettenteni a cikktől, de kétlem hogy sokan komolyan veszik a kérést, mert volt már rá példa nem is egyszer hogy belenyúltak az egyik cikkbe, amit épp szerkesztettem. Oppashi Mesélj csak 2016. május 8., 11:39 (CEST)

Csirkefej

Szia!

Köszönöm, hogy -kérésemre, soron-kívül- ellenőrizted a lapot. Inspirállak arra, hogy a darab címével kapcsolatos -bulváros- információt töröld ki. Még akkor is, ha ez forrással alá van támasztva. A szócikk felépítése.tartalma olyan, hogy ez a megállapítás, úgymond nem illeszthető a szócikkbe és bulvárszintre süllyeszti a magyar wikipédiát.

Üdvözlettel: – Kispados vita 2016. május 16., 21:05 (CEST).

Phenjan#Közlekedés

Szia!

Majdnem belejavítottam, de láttam, hogy "tataroz" sablont tettél rá. Kérlek az általad nagybetűvel írt repülőtér neveket írd át kisbetűsre, ahogy a többi repülőtér nevében is van (pl. Pekingi nemzetközi repülőtér). misibacsi*üzenet 2016. május 19., 18:21 (CEST)

@Misibacsi: Szia! Köszi az észrevételt, igazából azon kattogtam, hogy most mindegyik nagybetű, ha mondat közepén van, vagy mindegyik kisbetű? Mert tulajdonnév végülis, egy létesítmény neve, ugyanakkor ha a földrajzi névnél van -i, akkor kisbetűvel kell írni... Oppashi Mesélj csak 2016. május 19., 18:47 (CEST)
Pontos magyarázatot vagy nyelvtani levezetést nem tudok most adni, de a logika az, hogy a repülőtér neveket kisbetűsen írjuk. Mindegy, hogy a mondatban hol fordul elő a kifejezés, persze értelemszerűen az első betű nagybetű (tulajdonnév esetén esetleg több szó is), még akkor is, ha az első szó jelző (pl. "pekingi", ami egyéb esetekben kisbetűvel írandó).
Remélem, hogy elég annyi megerősítés, hogy az összes repülőteres szócikkben (50-100?) így vannak írva a nevek (ha más írásmóddal találkozol, akkor szólj nekem, hogy írjam át kisbetűsre, mert akkor nincs rajta a figyelőlistámon). misibacsi*üzenet 2016. május 19., 18:56 (CEST)

Kvangdzsu

Hali. Elárulod nekem ebben hol van kínai szöveg, amihez ki kéne tenni a pinjint? A handzsa nem indokolja a pinjin átírót... [1] Xia Üzenő 2016. június 1., 10:21 (CEST)

@Teemeah: Szia! Bocsi, először elkezdtem lábjegyzetben fejtegetni, hogy a 주 az a kínai chou/csou (州) közigazgatási egységből származik, aztán végül kitöröltem, mert végülis kit érdekel, elég annyi, hogy a fény városa. A pinjinváltót viszont benne felejtettem. Oppashi Mesélj csak 2016. június 1., 10:25 (CEST)

Halálbüntetés szócikk ellenőrzése

Szia!

Előtted valaki névtelenül szerkesztette a cikket: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Hal%C3%A1lb%C3%BCntet%C3%A9s&type=revision&diff=17583791&oldid=17269472

Ez a te szerkesztésed után is benne van a cikkben. Láttad ezt a beírást? Szerintem kellene hozzá forrás. Én próbáltam kérni az illetőtől, de bizonyára nem olvassa a saját vitalapját, vagy nem ugyanazt az IP-címet kapta meg. misibacsi*üzenet 2016. június 6., 17:39 (CEST)

Én is ezt tettem volna, mivel nem értek a témához és nincs anyagom hozzá. misibacsi*üzenet 2016. június 6., 17:58 (CEST)

Re:Javítás

Szia! Véletlenül vontam vissza a szerkesztésedet, majd elvileg visszaállítottam. :-) Történelem pWas gibt's Neues? 2016. június 20., 15:02 (CEST)

@Történelem p: Igen-igen, latom, csak telefonon elsore nem lattam, bocsi :) Oppashi Mesélj csak 2016. június 20., 16:27 (CEST)

Portál

Hali! Nem akarsz a portálon segíteni picit? :-) Az érdekességek részt elvállalhatnád :) A többit update-eltem. Szinte minden dél-koreai, szóval érdekességbe mehetne pár észak-koreai dolog. Köszi előre is a segítséget :) Xia Üzenő 2016. június 22., 09:48 (CEST)

@Teemeah: Szia! Persze, szívesen elvállalom, bár mobilról nehézkesebb lesz :-) Oppashi Mesélj csak 2016. június 22., 09:51 (CEST)
Ráér :D Xia Üzenő 2016. június 22., 09:52 (CEST)

Terror

Szia! Láttam a sablont, amit most csináltál, ehhez egy-két gondolat. Szerintem lehet, hogy az "Európában" szűkítés nélkül jobb lehetne a sablon, hiszen nem csak Európában történnek terrorcselekmények. Mivel – Ferenc pápa szavaival élve – a harmadik világháború zajlik, nos, ezzel egyetértve szerintem annak a csatáit tartalmazza ez a sablon: iszlám kontra más civilizációk.

Nem tudom a jó megoldást, de lehet, hogy olyan módon kellene időszakokra osztani a sablont, mint a Nobel-díjasok esetében, és az adott időszakra teljességre törekedve sorolni fel a világon elkövetett, iszlám indíttatású terrorcselekményeket.

További jó munkát, – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 24., 19:31 (CEST)

@Burumbátor: Szia! Még teljesen új az ötlet, elképzelhető, hogy kontinensekre osztva lenne a dolog, tehát Iszlám terrorizmus Afrikában, Amerikában, Ázsiában etc. Mindenképp itt lenne az ideje egy sablont készíteni arra, hogy összefoglalja a támadásokat, és átláthatóbbá tegye, hol és mikor történtek. Oppashi Mesélj csak 2016. július 24., 19:37 (CEST)

Szia! Én is láttam a sablont, kérdésem, nem kellene megvárni, amíg tisztázódnak a körülmények pl. a müncheni lövöldözés ügyében? Egyre több hír szól arról, hogy magányos ámokfutó volt, akinek Breivik volt a példaképe, pszichiátriai kezelés alatt állt stb.. Tudom én, hogy az Iszlám Állam mindent megérdemel, de a tényszerűség érdekében várjuk meg szerintem, amíg a vizsgálatok lezárulnak. Ogodej vitalap 2016. július 24., 19:46 (CEST)

@Ogodej: Ez a „Tudom én, hogy az Iszlám Állam mindent megérdemel” kicsit azt sugallja, hogy elfogultnak tartasz, és úgy érzed, politikai szubjektivitásból szerkesztek. Ha nem gond, ezt visszautasítanám, mert ilyesmiről szó sincs. Egyébként erről a „magányos farkas”-elméletről a müncheni lövöldözéssel kapcsolatban pedig most hallok először. Oppashi Mesélj csak 2016. július 24., 20:24 (CEST)
Nem, nem tartalak elfogultnak, szerintem is mindent megérdemel, csak ragaszkodnék a tényszerűséghez. Addig, amíg biztosat nem tudunk, addig ne szerkesszük ezt bele enciklopédiába, legalább egy hetet várni kellene. A linket azért küldtem, hogy lám, ilyen elméletek is vannak. Az, meg hogy az IÁ magára vállalja ezt az esetet is, nem lep meg, mindent igyekszik a saját hasznára fordítani. Ogodej vitalap 2016. július 24., 20:33 (CEST)
@Ogodej: Végülis, lehet hogy morbid hasonlat, de olyan ez nekik, mint az ingyen reklám. Oppashi Mesélj csak 2016. július 24., 20:39 (CEST)
Ez találó :-). Épp ezért gondoltam, hogy ne reklámozzuk mi is, legalább addig, amíg kétséget kizárólag meg nem állapítanak iszlamista kötődést. Mert ez nekik csak jó lenne. Ogodej vitalap 2016. július 24., 20:43 (CEST)

Szerintem az iszlámot nem kellene belevenni, annak ehhez nem sok köze van. misibacsi*üzenet 2016. július 24., 19:56 (CEST)

@Misibacsi: Én tisztában vagyok vele, hogy nem ezt tanítja alapvetően az Iszlám, de ők ezt félreértelmezik, és a saját kegyetlenségeik igazolására használják fel. Ők maguk kiáltják ki magukat Iszlám-követőknek, ők hivatkoznak az Iszlámra. Ezzel az erővel vegyük le az Iszlám Állam nevéből is, és legyen szimplán csak „Állam” :-) Oppashi Mesélj csak 2016. július 24., 20:06 (CEST)
Ennek a propagandának sem kellene bedőlni és terjeszteni. Semmiféle "állam"-ról nincs szó. Van egy terrorszervezet, és ennyi. misibacsi*üzenet 2016. július 24., 22:00 (CEST)

A sablon fejlécében jobb lenne szerintem az iszlám helyett az iszlamista jelző. Egyébként a sablon utolsó sorában a "Nizza, Würzburg, Ansbach" szerintem necces, ezeket egyelőre ki kellene venni, nem sok közük van az iszlámhoz. Az, hogy valaki Iránból, vagy Tunéziából származik, szerintem attól nem lesz automatikusan vallásos fanatikus, pláne nem szélsőséges. Ezzel az erővel aki Mo-on él, az automatice katolikus? Mert ugye ez a többségi vallás. Én például papíron sem vagyok az, illetve nem vagyok vallásos (meg velem együtt pár millióan szerintem).

Az "iszlám terrorizmus" egy megbélyegző és téves kifejezés, ami valami olyan tévképzetet sugall, hogy ha valaki az iszlám vallás híve, az kvázi vagy potenciálisan terrorista is; tehát ezzel a fogalommal csínján kellene bánni, mert teljesen félretájékoztatja az embereket.

Egyébként is: van "terrorizmus", mint fogalom, ezt miért kell színezni, miért kell hozzátenni, hogy "iszlám"? Más vallású emberek is robbantgatnak, vagy más eszközökkel ölnek meg embereket. Az "iszlám terrorizmus"-nak van valami megkülönböztető jellemzője? Azt ne számoljuk ide, hogy az illető milyen országból érkezett, és esetleg milyen vallású családból származik. Technikailag mi különbözteti meg ezt a terrort a többitől? Ezt lenne értelme körüljárni egy kicsit (én nem igazán tudok tartalmilag hozzászólni). Például támpont, ha valaki katolikus templomot robbant fel a hívekkel együtt? Ezt más vallásúak is megteszik (lásd pl. Pakisztán).

Az IÁ-t egyébként nyugaton ISIL-nek nevezik, ha jól tudom, és nem "értelmezik" a rövidítést, tehát nem mondják hozzá, hogy "iszlám állam", ez nálunk szokás.

Egyébként könnyű megfordítani a kérdést: Mo-on kényes téma és a szőnyeg alá söprik, ha az elkövető cigány származású (a hírekben tilos bemondani), de azt sem szokták mondani, hogy "egy keresztény férfi megerőszakolt, majd megölt egy nőt". Miért nem? Mo-on él, tehát keresztény, akkor miért nem teszik hozzá? misibacsi*üzenet 2016. július 25., 16:51 (CEST)

@Misibacsi: Szerintem te ezt egy picit eltúlzod, főleg a végefelé. Senki nem beszélt például a magyarországi romákról. Nem Muszlim, hanem Iszlám terrorizmusról beszélünk. Az Iszlám Államot hívhatjuk Daeshnek is, ha így jobb, de lényegében nem változtat semmin. Nem értem, miért akarod eltűntetni ezt a három merényletet (Nizza, Würzburg, Ansbach).
Ha az általad példaként felhozott keresztény tömeggyilkosságoknál az elkövető azt üvöltötte volna előtte, hogy DEUS VULT, vagy AVE MARIA, még azt mondanám, mondjuk annak. Hiszen ezeknél az Iszlám nevében elkövetett tevékenységekben is van egy közös pont: az, hogy a szokásos felkiáltással, a takbírral kezdődnek, és mindig azért művelik, hogy a sok gyaúr meggyilkolása után a mennybe jussanak, a 72 szűzhöz. Az senkit nem érdekel, hogy a Koránban az is benne van, hogy sose támadásból öljenek. Őket legalábbis biztos nem. Az Iszlámra hivatkoznak, de félreértelmezik azt. És a muszlimokat sem kímélik, mégis, mivel az Iszlámra hivatkoznak, Iszlám terrorizmusnak nevezzük a jelenséget, őket pedig Iszlamistáknak, Iszlamista terroristáknak hívjuk.
Amit te felhoztál, olyan, mintha azt állítanánk, hogy mivel 1979-ben a Szovjetunió megtámadta Kínát, amiért Kína megtámadta Vietnamot, amiért Vietnam megtámadta a Demokratikus Kambodzsát, vonjuk csak kétségbe: biztos szocialista/kommunista ország Kína?!
Egyébként a würzburgi támadás igencsak rossz példa, hiszen ISIL zászlót találtak az elkövető lakásán, aki az eset előtt videóüzenetben esküdött fel, hogy „bosszút áll a hitetleneken”. Ez se volt szerinted Iszlám terrorizmus? Itt is csak egy pszichopata (aki teljesen véletlenül muszlim vallású volt) kattant be? Oppashi Mesélj csak 2016. július 25., 17:23 (CEST)

"würzburgi támadás":

  • Ez se volt szerinted Iszlám terrorizmus? Nem
  • Itt is csak egy pszichopata (aki teljesen véletlenül muszlim vallású volt) kattant be? Igen

(Mivel sarkítva kérdezted, annak megfelelően válaszoltam). A fickó indíttatása az volt, hogy gyerekkori jó barátját megölték Afganisztánban a "hitetlenek", bosszúból ő is ölni akart, lehetőleg "hitetlenek"-et. Ennyiben iszlamista háttérről beszélhetünk. De akárki jóbarátjának megöléséről beszélhetnénk, amit meg lehet bosszulni, illetve meg lehetne említeni, hogy háborúban (pl. Afganisztánban jelenleg háború van?) szabad, sőt helyes gyilkolni, de békében (pl. Németországban jelenleg béke van?) nem szabad. Miért van ez a különbség? Ha Afganisztánba megy egy német vagy amerikai katona, kötelessége ölni, ki hatalmazta fel rá, Jézus Krisztus? Mert valaki szerint ott mindenki terrorista?

A kiindulópont rossz. Várom, hogy valaki meghatározza az "iszlám terrorizmus" fogalmát és tisztázza a keletkezését (az iszlám kisbetűvel írandó (mint minden vallás), ezt következetesen, de rosszul írod). Ha valaki (valamennyire) vallásos, pláne, ha iszlámhívő, az természetesen az "Alláh Akbár" felkiáltással fog támadni másokra. A fő kérdés az, hogy MIÉRT támad? Nyilván nem azért támad, mert a vallása történetesen az iszlám. Ez önmagában nem jelent "iszlám terrorizmus"-t, hiszen, mint te is írod, a nizzai merénylő például iszlám vallásúakat is megölt, tehát nem válogatta meg az áldozatait. (mellesleg nem volt vallásos)

Tehát van valaki, aki valamilyen okból bekattan, és elhatározza, hogy embereket fog gyilkolni, nem tök mindegy, hogy mit kiabál? Van értelme ebbe kapaszkodni? Egy elmebeteg állapotról beszélünk és racionalitást keresünk benne. Ha már elhatározta, hogy gyilkolni fog, akkor szimpatizálhat az ISIL-lel is akár (most ez a legismertebb terrorszervezet). Nem egyszerű megállapítani a sorrendet és ok-okozatot megállapítani, mivel a sorrend lehet fordított is (előbb a gyilkolási vágy, majd az ISIL, mint példa).

misibacsi*üzenet 2016. július 25., 18:27 (CEST)

@Misibacsi: Azért írtam nagybetűvel, nehogy az a vád érjen, hogy nem tisztelem meg őket, és emiatt írom kicsivel :-) Nyilvánvalóan az európai katonákat sem hatalmazta fel semmilyen vallási vezető arra, hogy gyilkoljanak. A továbbiakban azonban nem szeretnék politikai jellegű vitát folytatni itt, mert nem az én dolgom megítélni, hogy iszlamista indíttatású volt-e, megteszik ezt a nemzeti és nemzetközi (elsősorban németországi) tisztségviselők, sajtóorgánumok. Ha pedig azt kéred, legyen Iszlám terrorizmus Európában helyett Iszlamista terrorizmus Európában a fejlécszöveg, akkor következetes lenne a Kategória:Iszlám terrorizmus-t is átnevezni. Oppashi Mesélj csak 2016. július 25., 19:41 (CEST)

Legyünk következetesek, támogatom az átnevezést. misibacsi*üzenet 2016. július 25., 20:13 (CEST)

@Misibacsi: A probléma az, hogy három kategóriát is látok ezen a következetességen: Kategória:Iszlám terrorszervezetek, Kategória:Iszlám terroristák, Kategória:Iszlám terrorizmus. Tehát akkor szerinted mindet át kellene nevezni? Oppashi Mesélj csak 2016. július 25., 21:36 (CEST)

A sorrend rossz. Nem besorolással és skatulyázással kell kezdeni, hanem előbb az alapfogalmat kell tisztázni, hogy mit értünk alatta: iszlám terrorizmus. Amíg ez nincs meg, addig egy homályos fogalmat felmutató mindenféle besorolás szubjektív és gyenge lábakon áll, amolyan bulvárfogalom. Most azt nem is említve, hogy ez egy faji, vallási alapon való előítélet, ami személyiségi jogokat sért. misibacsi*üzenet 2016. július 26., 17:14 (CEST)

München

Szia! Nincs kedved velem közösen felhozni vállalható szintre a müncheni lövöldözés cikkét? A nemzetközi reakciók nagy részét már összegyűjtöttem. – Történelem pWas gibt's Neues? 2016. július 25., 21:03 (CEST)

@Történelem p: Részemről okés :-) Oppashi Mesélj csak 2016. július 25., 21:31 (CEST)

Zsidók

A Stuttgarti Bibliai Kislexikon azt írja (322. old) hogy a számkivetés után használják a zsidó kifejezést az izraeliták helyett.. Másrészt meg szerintem pont a zsidó kifejezés utal inkább a vallásra... Mindenesetre megnéztem történelemkönyvekben, és mind a 2 kifejezést használják a honfoglalásra vonatkozóan. De ha neked szebb a zsidó honfoglalás, nyugodtan nevezd vissza, nem fogunk összeugrani. – Milei.vencel vita 2016. augusztus 3., 07:51 (CEST)

Cikkajánló: http://jezsuita.blog.hu/2015/02/14/_heber_izraelita_zsido_a_szavak_bibliai_eredete_es_jelentese

RE: Anastacia

Szia! Persze, már gondoltam rá, csak úgy látom, hogy néhol talán túl részletes, illetve helyenként forráscsere is szükséges, mert a korábbiak elavultak. Úgyhogy ezeket mindenképp szeretném még átnézni, mielőtt meglépném a jelölést. :-) De a közeljövőben nagyon szeretném, ha elérhetné ezt a státuszt! Üdv! – VikiFanily vita 2016. augusztus 4., 20:04 (CEST)

Mindenképp! Nagyon köszönöm előre is! :-) – VikiFanily vita 2016. augusztus 4., 22:28 (CEST)

Észak-Korea

Te, ez komoly, tényleg három együttes van az egész országban? Akkor ott könnyű lehet a fesztiválprogramot összeállítani. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 08:41 (CEST)

@Bináris: Biztos van még több, kisebb szerveződés is, de a főbb együttesek tényleg csak ők. Az biztos, hogy a Pocshonbo megszűnt, helyette lett a Moranbong. Még az is lehet, hogy már a Vangdzseszan se funkcionál. Azonban az Unhaszut kifelejtettem, mikor írtam a cikket, most gyorsan bele is írtam. Oppashi Mesélj csak 2016. augusztus 7., 08:49 (CEST)
Jav: Találtam még párat. Oppashi Mesélj csak 2016. augusztus 7., 08:52 (CEST)

Mindenképpen úgy kéne szövegezni, hogy az olvasónak egyértelmű legyen, milyen kevés van. Érdemes lenne kibővíteni azzal is, hogy miért, milyen a zenei élet szervezete. Komolyzene nincs is? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 09:01 (CEST)

Köszönet

Kedves kolléga! Szeretném megköszönni a tanácsot. Igyekszem majd megfogadni, de régebbi kiadás vagyok, úgygmond elavult modell, így nekem a számítógép és a szerkesztés nagyon komplikáltnak tűnik. Minden segítséget, tanácsot szívesen veszek. Tisztelettel, Miki. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Meszaros Miklos (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 11., 18:27‎

Büki Zoltán

Igazából a Büki Zoltán nem azonnalira való (lehet berzenkedni, de muszáj volt megemlítenem, mert már tizenvalahány azonnali van, túlnyomó többségük jogosan). És hogy legyen egy csavar is, a borzalmasan kinéző Sloganban még linkesítve is van - egy másik Büki Zoltánra. Apród vita 2016. augusztus 12., 22:16 (CEST)

Levettem az azonnalit, mert ha nevezetességi alapon akarsz töröltetni, akkor inkább megbeszélést indíts a {{törlés}} sablon segítségével. Megjegyzem jobb lenne megfelelő cím alá vinni és feljavítani a lapot semmint vitatkozgatni róla. --Karmela posta 2016. augusztus 14., 12:01 (CEST)

Rim dzsongsim

Hali. Van érem infobox ;) Xia Üzenő 2016. augusztus 16., 09:11 (CEST)

Karimov

Szia! A "hivatalos" szót óvatosan használnám, ami forrásból dolgozol, az a Reuters hírügynökség anyaga, három diplomatára hivatkozva. A hivatalos oldal ez itt: [2], természetesen mind tudjuk a halogatás indokát, de 24 órán belül el kell temetniük, tehát sokáig már nem halogathatják a bejelentést. – Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 2., 11:17 (CEST)

@Burumbátor: Érdekes hogy augusztus 31-én a hírügynökség szerint még ünnepi közleményt adott ki Vigyor Oppashi Mesélj csak 2016. szeptember 2., 11:37 (CEST)
Nekem van egy olyan érzésem, hogy az elnök nem szeptember 2-án, azaz ma halt meg, hanem akár már aug. 26-án, amikor agyvérzést kapott. – Norden1990 vita 2016. szeptember 2., 12:33 (CEST)
@Norden1990: Simán meglehet, de egyelőre csak a Reuters jelentésére tudunk támaszkodni. Oppashi Mesélj csak 2016. szeptember 2., 12:36 (CEST)

Jelek persze már vannak: A kazah elnök félbeszakítja kínai látogatását és sürgősen Taskentbe repül; a kirgiz miniszterelnök sürgősen Taskentbe készül... Re Norden1990: egy súlyos agyvérzés után még 2-3-4 napig küzd a test, csak utána hal meg teljesen... – Burumbátor Súgd ide! 2016. szeptember 2., 12:39 (CEST)

Alighanem már készülődik a temetés, csak éppen az üzbég állam hírügynöksége nem számol be róla. Kérdés, mi lesz vajon Karimov után? Feloldódik az ország, vagy fenn fogják tartani ezt a rendszert a jövő emberei is? Oppashi Mesélj csak 2016. szeptember 2., 12:42 (CEST)
Mondanám, hogy kitör a klánháború, de amikor példának okáért meghalt a Türkménbasi, ott is elég zökkenőmentesre sikeredett a hatalomátvétel. – Norden1990 vita 2016. szeptember 2., 12:54 (CEST)

Re: Játékprogramok, Videojátékok

Játékprogramok amik a számítógépen vannak, a Videojátékok amik játékkonzolon vannak, nálam ez a különbség. Amíg a számítógép és játékkonzol között pedig az, hogy az egyik, amivel többféle felhasználói feladatot lehet végezni, a játszáson kívül, a másik, ami kizárólag játszásra van. Amikkel játszottam, azokban nem szinkronhangon hanem mesterséges program hangon szólaltak meg a karakterek, de már nagyon régiek. De sokban nem is volt hang, ahol volt is csak az intro-ban. Ma már az újak sok nem érdekel, azokban már elképzelhető személy hangfelvételén szólalnak meg a karakterek. Majd egyik nap E-mailben leírom neked, mik voltak azok. – Vakondka vita 2016. szeptember 20., 21:09 (CEST)

Válasz

Igen, 1991. június 20., ezt az idősebb fia mondta, de az édesanyja, Mártonfi Ferenc 1. felesége (3 felesége volt, a harmadik már nem él, meg két fia) bemegy kikérni a halotti anyakönyvi kivonatot, és ha nekem is elküldték, elküldöm neked is igazolásként.Peadar vita 2016. szeptember 22., 16:33 (CEST)

Névtelen fehér kalapos

Szia. Az általam szerkesztett képkivágás szerintem informatívabb, hiszen a kamera dátuma és a fehér kalapos pozíciója is látható az egyébként homályos képen. -Dencey vita 2016. szeptember 28., 13:53 (CEST)

@Dencey: Ne haragudj, de itt pedig a képleírásban szerepelt a dátum, a kép pedig így egyértelműen a fickóra fókuszált. Nem volt ez így jó? Oppashi Rakontu 2016. szeptember 28., 13:57 (CEST)
Nézd @Oppashi:, ez értelmezés kérdése, a képkivágás térben és időben helyezi el pontosan a névtelen fehér kalapost egy egyébként elmosódott különös részleteket ezért nem tartalmazó pacás foltok helyett. -Dencey vita 2016. szeptember 28., 14:03 (CEST)

migráns, migráció

Nem értelek, mi a probléma egy egzakt meghatározás szerepeltetésével, ismerd fel azt, hogy nem én erőltetek valamit, hanem te. -Dencey vita 2016. szeptember 29., 11:03 (CEST)

@Dencey:
  • menedékkérő migránsok: Migránsok (vándorlók) akik menedéket kérnek egy országban, egyszerű jelzős szerkezet. Ezt te lecserélted arra, hogy:
  • lakóhelyüket változtató, vándorló migránsok: tehát egy lakóhelyüket változtató, vándorló vándorlók. Ez az amiről beszélek: felesleges kétszer leírni, hiszen ez nem ad hozzá a jelentéséhez. Az viszont, hogy menedéket kérnek, fontos információ, amit nem kellene kitörölni azért, hogy megmagyarázd, mit is jelent a szó. Arra tudod mi való? Ez: wiktionary:hu:Migráns. Kérlek, feleslegesen ne adj hozzá dolgokat, mert elképzelhető, hogy kitakarsz vele fontosabb információkat. Oppashi Rakontu 2016. szeptember 29., 11:11 (CEST)
Mindegy, te érted legalább. hiszen a többiek még mindig csak a szavakon lovagolnak :D -Dencey vita 2016. szeptember 29., 11:47 (CEST)

Jelölt-jelölt

Szia!

Ennek a szerkesztésednek a kapcsán:

Az amerikai rendszerben azok az emberek, akik szeretnék elnyerni az elnöki címet, először valamelyik párt elnökjelöltségéért versenyeznek. Aki az adott párt körében a legnagyobb támogatást kapja, abból lesz elnökjelölt. Szigorúan véve tehát Ted Cruz vagy Bernie Sanders nem volt elnökjelölt, csak elnökjelölt-jelölt (és azon belül is sikertelen elnökjelölt-jelölt, hiszen a két elnökjelölt végül Trump illetve Clinton lett). Ezt figyelembe véve a javításod egy picit pontatlanná tette a címet. Szerintem a jelölt-aspiráns, ha egy kicsit esetlen is, nem volt rossz megoldás. – Malatinszky vita 2016. október 12., 18:49 (CEST)

@Malatinszky: Szia! Teljes mértékben megértem, de attól függetlenül hogy nem ők lettek a pártjuk jelöltjei, ugyanúgy elnökök akartak lenni, tehát vehetjük őket elnökjelöltnek, még akkor is, ha végül nem őket jelölte a pártjuk. Oppashi Rakontu 2016. október 12., 20:10 (CEST)

John heartfield

üdvözletem tisztelt Oppashi úr. megjegyzésére a szócikk tervezetemmel kapcsolatban röviden reflektálnék, mivel új tag vagyok még ezen az oldalon nincs túl sok tapasztalatom a megfogalmazások terén. ha pátoszosnak érzett volna egynémely gondolatom az nyilván nem lehet véletlen,hiszen egy általam személyesen is kedvelt témához illetve képzőművészhez próbálok hiánypótlásként valamiféle információt írni, persze gondolom ön szerint nem etikus esetlegesen egy olyan alkotó emberről írni bármiféle jelzős kontextusban ami érzelmeket kelthet az olvasóban, azonban hagy szögezzem le a fent említett alkotó egy Európa szerte elismert képzőművész aki azon kevesek közé tartozott akik a múlt század nehéz éveiben ki mert állni a saját gondolataiért. a két világháború közötti időszak Európai művészeti életében jelentőset alkotott képei témáitól függetlenül (mert festhetett volna virágokat is) a John Heartfield által alkalmazott képalkotó metódus maradandó értéket képvisel az Európai művészeti életben. Megkövetem önt és megnevezném egyik forrásomat tájékozódhasson ezentúl ígérem önnek megpróbálok csak tárgyilagosabban fogalmazni. lásd.: 1999 Thames and Hudson Ltd, London / Magyar kiadás Glória Kiadó, 2000 / Edward Lucie-Smith: XX.századi művészek élete c. 145.old.Dőlt szöveg

tisztelettel: Lovasl. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lovas László (vitalap | szerkesztései)

@Lovas László: Tisztelt Lovas László! Megértem, de muszáj hogy itt, a Wikipédián a semleges nézőpont elvét mindig figyelembe vegyük. Sajnos akkor sem szabad magasztalni semely cikkben szereplő személyt, ha nagyon kedveljük. Oppashi Rakontu 2016. október 17., 09:53 (CEST)
@Oppashi, Oppashi: köszönöm az észrevételeket a szedetetmindenképpen még töbször tervezem korekturázni publikáció elött. zárojelben megjegyzem még a felénél sem tartok, képanyag is lesz hozzá, illetve kontextusban még előkerül egy két cseh művész is ) úgyhogy nagyon örülök minden építő jellegű észrevételnek.

hétvégére marad sajna :/ üdvözletem

Színezés

Szia! Nem támogatom a navboxok kifestőkönyvvé változtatását. Korábban is többször több helyen leírtam, hogy idiótán néz ki, amikor egy szócikkben van akár 6-7 navbox is, és mindegyik más rikító színű. Nem hiszem, hogy kifestőkönyvvé kellene varázsolni a wikit. a focisablonok színezését is vehemensen ellenzem. Legalább a komoly témáknál ne menjünk el kifestőbe... Légyszi :-) Xia Üzenő 2016. október 17., 12:17 (CEST)

@Teemeah: Pedig olyan szép volt :-) Oppashi Rakontu 2016. október 17., 13:24 (CEST)

Félbemaradt cikk

Szia Oppashi!

Van egy félbemaradt cikked, az I Dzsongszok (színművész, 1987), ami lő személyről szól de nincs forrása. Csak félbemaradt és esetleg tudod forrással ellátni, vagy közben lemondtál róla? Üdv: Piraeus vita 2016. október 26., 22:43 (CEST)

@Piraeus: Szia! Igazság szerint a koreai cikket fordítottam le, az interneten kvázi semmit nem találtam az úrról, de még a dolgok mélyére nézek, hátha. Oppashi Rakontu 2016. október 26., 22:52 (CEST)
Kösz, az nagyon jó lenne, mert ugye elé személy cikke források nélkül... Piraeus vita 2016. október 27., 21:40 (CEST)
@Piraeus: Köszi különben hogy szóltál, találtam két forrást, sajnos egy harmadik blog lett volna csak. Ez az úr kifejezetten példája annak, amikor valakit híressé akarnak tenni, de nem jön össze. Pár hónapig szerepelt csak a képernyőn, nehéz volt róla bármiféle forrást is találni, de megvannak. Oppashi Rakontu 2016. október 27., 21:56 (CEST)
Hát nem mondom, hogy könnyen ellenőrizhetőek a forrásaid! Vigyor Köszönöm. Üdv! Piraeus vita 2016. október 27., 22:36 (CEST)

Javítás

Szia. Megtudod javítani a Jog és Igazságosság cikket ? Mert a Jegyzeteket nem tudom normálisan megjavítani, és gondoltam megkérlek szépen, hogy meg tudod e javítani a cikket ? Ott vannak az Index linkek, amit oda tettem, csak rosszul sikerült. – ViceCity343 vita 2016. október 27., 23:03 (CEST)

@ViceCity343: Szia, kész. Ezt használd: {{jegyzetek}} Oppashi Rakontu 2016. október 27., 23:08 (CEST)

Köszönöm szépen! – ViceCity343 vita 2016. október 27., 23:09 (CEST)

Bud Spencer

Szia! Ezt a képet: File:Bud Spencer graffiti.jpg a Commonson törlésre jelölték. Tudsz róla? OsvátA Palackposta 2016. november 4., 17:00 (CET)

@OsvátA: Szia, köszi, tudok, már válaszoltam is rá Oppashi Rakontu 2016. november 4., 18:44 (CET)

Libertariánus Párt (Amerikai Egyesült Államok)

Szia! Átneveztem a Libertariánus Párt nevét Libertariánus Párt (Amerikai Egyesült Államok) névre! Régen (USA) neve volt, de most megváltoztattam. Remélem jó lett! – ViceCity343 vita 2016. november 7., 17:59 (CET)

@ViceCity343:Szia! Köszönöm, jó lenne az a. e. á-beli pártokat ... Párt (USA) névről ... Párt (Amerikai Egyesült Államok) névre mozgatni. Oppashi Rakontu 2016. november 7., 18:16 (CET)

Magyar Nemzet Online

Szia! Megnéztem a Magyar Nemzet Online (MNO)-on, hogy a Libertariánus Pártot Libertárius Párt néven említették, és emiatt én megváltoztattam! Itt van a linkje: http://mno.hu/kulfold/gary-johnson-szerint-a-libertariusok-mar-nyertek-1370428

Ez nem vicc, ez igaz! Ezért neveztem át Libertárius Párt névre! Remélem jó lett. – ViceCity343 vita 2016. november 8., 21:14 (CET)

Anastacia

Szia! Csak eljutottam a szerkesztések végére, és ma jelöltem a cikket. :) Lenne kedved támogatni? (Most csinálok ilyet először, szóval kicsit izgulok, hogy egyáltalán jól hoztam-e létre a hozzá tartozó lapot... :)) Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/AnastaciaVikiFanily vita 2016. november 16., 13:08 (CET)

Szia! Nagyon szépen köszönöm a támogatást! :-) Üdv! – VikiFanily vita 2016. november 20., 19:49 (CET)

Országspecifikus

Ezt komolyan gondolod...? Honnan kellene észak-koreai forrást szerezni a népi ünnepekre? Ha ismersz ilyet, egészítsd ki. Kétlem, hogy találsz olyat, ami független és nem valami pártpropaganda weboldal. Xia Üzenő 2016. november 20., 15:49 (CET)

@Teemeah: Csupán a megnevezésébe kötök bele, mert Északon 돐잔치 a neve, és ez nem kerül említésre a cikkben. Természetesen a koreai népünnepek északi változatáról aligha tudunk internetes forrásokat szerezni. Oppashi Rakontu 2016. november 20., 16:16 (CET)
@Oppashi: akkor írd bele, pont annyi idő, mint rátenni a sablont... Xia Üzenő 2016. november 20., 17:54 (CET)

Waco-i ostrom

Szia, ez helyesen wacói. :) És az -sh végű nevekkel is egybeírjuk a toldalékot. – Pagony foxhole 2016. november 25., 14:40 (CET)

@Pagony: Köszi! Oppashi Rakontu 2016. november 25., 14:42 (CET)

SVG segítség

Szia! Kérhetek segítséget? A File:Coa Illustration Tincture none.svg alapsablonból kiindulva az aláábi képeket kellene újraalkotni, egy órája böngészem a címerábrákat commonson, és nem találok ezekhez hasonlót, viszont itt forrás nélkül vanna feltöltve. Tisztább lenne svgben. Lehet hogy lesz még (sőt biztos..., amennyit felöltött az illető minden jelölés nélkül...). Holnap én is neki tudok állni megcsinálni párat. Ha egy-kettővel tudnál segíteni, gyorsabban menne. :)

A commons:Category:Hungarian heraldic dictionary alá mehetnek. Köszönöm előre is a segítséget (nem sürgős). Xia Üzenő 2016. december 7., 14:07 (CET)

Királyság! Köszi szépen :) Xia Üzenő 2016. december 7., 15:18 (CET)

A többit megcsináltam. Xia Üzenő 2016. december 8., 20:06 (CET)

Anastacia

Szia!

Kiemelt lett a cikk a mai napon! :-) Köszönöm szépen, hogy felfigyeltél rá és aztán támogattad a szavazáson! Igazán hálás vagyok! :-) Szép estét! – VikiFanily vita 2016. december 18., 16:45 (CET)

@VikiFanily: Szia, gratulálok hozzá! :-) Örülök, hogy a Magyar Wikipédia ismét gazdagodott egy kiemelt szócikkel. Szép estét neked is! Oppashi Rakontu 2016. december 18., 17:02 (CET)

Magyar forint pénzérméi

Szia!

Kocsmafalon kérdezted régebben a magyar forint pénzérméinek szerzői jogi vonatkozásait. ITT az MNB rendelkezése az utánzatkészítésről, ami azt írja "Nem szükséges az MNB engedélye a nem fém alapanyagból készülő forintérme-utánzathoz, amennyiben valamely forintérmével nem téveszthető össze vagy ahhoz képi megjelenésében nem hasonló, valamint az illusztrációként papír és egyéb nem fém alapanyagon, illetve az elektronikus eszköz útján, internetes honlapon, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközzel hozzáférhetővé tett forintérme-utánzathoz." Én ezt úgy értelmezem, hogy fényképet/grafikát készíthetsz róla. Régebben egyébként szigorúbb volt a szabályozás, azért is nem lettek feltöltve. -Sasuke88  vita 2016. december 20., 10:41 (CET)

@Sasuke88: Szia! Köszi :-) Oppashi Rakontu 2016. december 20., 16:48 (CET)

Ünnepek

Áldott karácsonyt és boldog újévet kívánok, barátom! Történelem pWas gibt's Neues? 2016. december 26., 16:10 (CET)

Kim Jongnam cikk forrásai?

Szia!

Megtennéd, hogy megjelölöd a Kim Jongnam cikk forrásait? Amilyen tapasztalt szerkesztő vagy, biztos nem kell magyaráznom, hogy miért fontos ez. Előre is köszönöm. – Malatinszky vita 2016. december 29., 17:50 (CET)

Nem világos, hogy amit most forrás gyanánt betettél, az rosszindulatú vicc akar lenni, vagy csak egyszerűen lusta vagy forrást keresni. Mindenesetre, ahogy bárki, akinek hozzáférése van a Google fordítóhoz megállapíthatja, a te állítólagos forrásod valójában egy újsághír, amely felsorolja a Kim Dzsongil temetésére összeállított bizottság 232 tagját, erősorrendben. Itt valóban szerepel Kim Jognam a második helyen, de ettől még a te állítólagos forrásod nem támasztja alá a cikk egyetlen szavát se. Nem akarsz még egyszer nekifutni ennek a dolognak? – Malatinszky vita 2016. december 29., 23:11 (CET)

Nem igazán elegáns hülyének nézni a cikked olvasóid, bármennyire is ismered a koreai nyelvet.Szilas vita 2016. december 30., 08:39 (CET)

@Malatinszky, Szilas:: A kowiki cikke ami alapján írtam a cikket, erre a forrásra hivatkozott. Nem elegáns a legrosszabbat feltételezni egyből. Kitöröltem azokat a részeket, amikre nem találtam sehol se forrást, és új forrás alapján írtam meg. Oppashi Rakontu 2016. december 31., 09:32 (CET)

Köszönöm a válaszodat.Szilas vita 2016. december 31., 09:46 (CET)