Szerkesztővita:Szalakóta/archivum5

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Malatinszky 13 évvel ezelőtt a(z) Diszkrét topológia témában

Augusztus másodikától nyolcadikáig táborban leszek. Az ez alatt kapott üzenetekre csak utána lesz módom reagálni.

Archív[szerkesztés]

archívum

archívum2

archívum3

archívum4

archívum5

Hasznos[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/archivum5!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)Válasz

A tudakozó sablonjai[szerkesztés]

A figyelmedbe ajánlom, hogy van néhány válaszadó sablonunk itt: Kategória:Tudakozó. Köztük ez is: {{leona}}(?). Karmelaposta 2008. május 4., 23:58 (CEST)Válasz
Ez lesz belőle:

Ez az egyik leona rejtvény. Ne vedd rossz néven, de ez itt nem egy rejtvényfejtő fórum, hanem az enciklopédia olvasószolgálata. Akkor kívánunk segítséget nyújtani, ha egy adott cikkből hiányzik valamilyen, az enciklopédiába illő információ, vagy ha valakinek segítség kell ahhoz, hogy megtalálja, melyik cikk illetékes egy idevaló témakörben. Éppoly kevéssé vállaljuk a rejtvények megfejtését, mint a házifeladatok megoldását.
Ha mástól várod a megfejtést, nem pedig magad akarsz azután kutatni, akkor a választ keresd inkább a leona fórumán, a spoilerek között.
Jó szórakozást kívánunk!

Köszönöm. Szalakóta vita 2008. május 5., 21:34 (CEST)Válasz

Re: Ubuntu[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta!
Mivel nem vagyok szakember, ezért kérlek, hogy minden állításomat kétséggel fogadd.
Az Ubuntu éppen ráfér egy CD-re. A telepítés ideje alig fél óra, kérdés nagyon kevés van. A hardver-igény minimális, egy P4-es gép és 512 MB memória elég neki, a partíció mérete inkább 10-14 GB legyen, mint 4.

Az internet beállítása is egyszerű (ennek ellenére a tudatlanságom miatt először zavarba kerültem). A program kéri, hogy adj egy felhasználói nevet és egy jelszót. Kér még egy szolgáltatót, a különböző opciók közül kell kiválasztani a megfelelőt, nálam mobil van: vodafone (előf.). A jobb felső sarokban van az értesítési terület, az internet ábrájának piros x-ére klikkelve kijelölöd a hálózatot, a bal felső sarokban az Alkalmazások legördülő menüjéből kiválasztod a böngészőt.

A program alapesetben nem képes zenét és videót lejátszani, de ha fent vagy a neten, megkeresi és letölti a szükséges programokat, ezt install után azonnal használhatod. Még nem néztem szét a programban, de iszonyú gyors, az internet egy pillanat alatt bejön.

Kapásból ennyit tudok írni, nézd el a rossz minőséget és a minimálist sem elérő mennyiséget, kérlek.

Linkek:

http://www.ubuntu.com
http://www.ubuntu.hu
http://ubuntulinux.buzz.hu/categories/Ubuntu/
http://phoenix_art.wps4.info/
http://szabilinux.hu/index.html
http://szabilinux.hu/linuxprog/LinuxProg-0.1.pdf
http://sugo.ubuntu.hu/

Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 30., 11:05 (CEST)Válasz

Az előző folytatása[szerkesztés]

Szia, Szalakóta!

Mint fordító, megérdemelnéd a csillagot. Ilyen cikket lefordítani a magamfajta emberkének felérne egy szakdolgozattal. Nehogy félreérts, mindig tiszteltem és most is tisztelem a matekos nőket (matematikus, matek szakos, építész/építő/gépész/stb. mérnök). Kevés van belőletek.

Lássuk a problémát: Valószínűleg fekvő géped van. A csavarok kihúzva, ez rendben. A tetőlemez a gép elején szokott beakadni, főleg felül. Feszegetni nem illik, mert a gép is nőből van (folyton bosszúságot okoz). Ha nem megy, vigyétek el egy szaküzletbe, ott szétszedik és szakszerűen ki is tisztítják (mindegy, hogy Te tegnap megtetted, ők másként látják a gépet).

A lényeg: 128 MB memória szerintem ma már szinte semmire sem elég. Ha Budapesten élsz, a bontókban kapsz modulokat, pl. a Klauzál térhez nagyon közel, a Wesselényi u. felől vagy a Nagy Diófa-, vagy a Nyár utcáról lehet bemenni (40-50 m. különbség). Ha sikerül szétkapni a gépet, felírod a memória típusát - vagy kiemeled a modult és elviszed - és legalább 384, de inkább 516 MB-ra bővítsd, ezzel már minden program vidámabban fut. Van (?) még bontó a Vadász utcában és a Kálvin téren és néhány más helyen is.

Az fvwm-et nem ismerem, de azt tudom, hogy kis memóriaigénye van. Ha valamit elfelejtettél volna vele kapcsolatban, alul lesz két link. (Ugye nem sértődsz meg emiatt?)

Gondolom a cpu legalább 500 MHz-es, de ha 733-as, vagy valahol a kettő között, az már elég. (A kislányom, Moony gépe 733 MHz/384 MB, vígan internetezik vele.)

Az Ubuntu telepítés előtt cserepartíciót kér, de nem ragaszkodik hozzá túl szigorúan. Könnyű a telepítés, kérdés alig van.

Az ígért linkek: [1] és [2]

Megismétlem a múltkorit: nem vagyok szakember, fenntartásokkal kezeld, amit írok, de bármiben szívesen segítek.

Üdvözlettel:– Ronastudor a sznob 2009. július 31., 18:18 (CEST)Válasz

Online kártya[szerkesztés]

Szia Szalakóta.A kártyaklubbokkal kapcsolatban csak arra gondolta,hogy az Ídősebb Generácio hibáit ne kövessétek el. Játákra felnőtt korban is szükség van. Üdv:Gyuri-40+∞

Magyar zenetörténet cikk[szerkesztés]

Köszönöm szépen szavazataidat a kiemelési eljárás során. Üdvözöl  … szalax vita 2010. július 18., 11:49 (CEST)Válasz

orvosi cikkek[szerkesztés]

Szia! Sok egészségügyi témájú cikket eddig nem szerkesztettem, de még sor kerülhet rá. Ha segíthetek valamiben nyugodtan szólj Föld-lét vita 2010. július 25., 17:21 (CEST)Válasz

Fekete sery[szerkesztés]

A fajtának van hivatalos fajtaleírása, az UCI által befogadott fajta. Innentől kezdve ha egy anon forrás nélkül kiteszi a POV sablont, mint ahogy kitette az angol és cseh szócikkre is (a finnről elfelejtkezett), és legalábbis érdekes indoklást ad, szerintem nem igazán vehető komolyan. Ezért vettem le a POV-ot. – Lily15 üzenet 2010. július 28., 19:41 (CEST)Válasz

Német[szerkesztés]

Köszönöm, hogy szóltál, ezentúl nem fogom linkelni a szakaszok címét.

De ha már itt vagyok, szeretnélek megkérni valamire. Látom, hogy te nemcsak hogy jártas vagy a Wikipédiában, de németül is jól tudsz, ezért szeretnélek megkérni, hogy nézz rá a Főnevek a német nyelvben lapra. Nagy részét a forrás segítségével írtam, de van benne saját munkám is. Mivel én még csak most ismerkedem a Wikipédiával és a német nyelvvel, előfordulhat, hogy vannak a szócikkben hibák. Ezért is kérem a segítséged: ha ráérsz, kérlek, nézd át a cikket.

Előre is köszönöm, – Olma4000 vita 2010. július 29., 13:04 (CEST)Válasz

Haben Sie vielen Dank! – Olma4000 vita 2010. július 29., 13:45 (CEST)Válasz

Hello Szalakota. Elsőkérdésem az lenne, bár tudom, hogy nem vagy szótár: mit jelent németül a VITORLÁS . Utána szeretnélek meghívni A Magyar Ulti-sok közé, valamint a német Skat kártyajátékosok közé.A honlapot megtalálod a Game Twist.hu-n. Üdv:Gyuri-40+∞

Buddhák[szerkesztés]

Szia, te talán segíthetsz nekünk a nap képe ügyében, mert a mi matematikatudásunkkal csak hümmögésre futotta. :-) Nézz be ide kérlek, ha van pár szabad perced. Üdv, – Burrows vita 2010. augusztus 1., 17:58 (CEST)Válasz

Német önálló birtokos névmás[szerkesztés]

Szia! Megint én vagyok, Olma4000. Ismét a te némettudásodra lenne szükségem. Most a Névmások a német nyelvben c. lapon dolgozom. Az önálló birtokos névmásokra vonatkozóan nem találtam sok mindent, ezért ezt a szakaszt nem mertem kirakni a szócikk-névtérbe, hanem allapra raktam, ide. Kérlek, vess rá egy pillantást, hogy helyes-e vagy nem.

Köszönöm a segítséged! – Olma4000 vita 2010. augusztus 9., 11:23 (CEST)Válasz

Szájról olvasás[szerkesztés]

Sorry, nem néztem meg, hogy ki szerkesztette, mikor, csak kerestem gyorsan egy iw-t hozzá, és rátettem a csonkot. Bennóiroda 2010. augusztus 20., 14:29 (CEST)Válasz

Szia!

Tudnál forrást mutatni a "32%-os megértés"-re? Ez nagyon kevésnek tűnik. 2x is benne van a cikkben, az elsőre tettem "forrás" sablont, a másodikra már nem. Egy helyen nem lenne elég megemlíteni? Esetleg ki lehetne egészíteni a cikket a különböző nyelvek összehasonlításával, valószínűleg nem egyformán ismerhető fel mindegyik. Lehetne egy "Érdekességek" szakasz is, ahol az olyan alkalmazásokat fel lehetne sorolni, mint pl. a 2001: Űrodüsszeia film, amiben a számítógép az emberek szájáról olvassa le, hogy mit terveznek ellene. misibacsi*üzenet 2010. augusztus 20., 16:57 (CEST)Válasz

Szia!

Csak azért javasoltam, mert mivel új cikkről van szó, nem lehet tudni, hogy az eredeti szerkesztője (ez esetben Te) mikor tekinti a maga részéről befejezettnek a cikket. Sokan nem szeretik, ha úgymond már szerkesztés közben mások belejavítanak az éppen elkezdett cikkbe. Beleírom, amit fent javasoltam. misibacsi*üzenet 2010. augusztus 20., 20:29 (CEST)Válasz

Köszönöm![szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Köszönöm a jelölést és a bizalmadat! – Olma4000 vita 2010. augusztus 23., 10:31 (CEST)Válasz

Mellé :-)[szerkesztés]

Ez mellément, az a bot gyakorlóterepe, az éles lista Wikipédia:Nem létező kategóriák. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2010. szeptember 5., 22:39 (CEST)Válasz

Kvízhez: küszöbrágás[szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Szeretném az elmetornáidat felhasználni a Gyalogló-chat Kvíz szobájában vasárnaponkint este vezetett kvízeimben, ha nincs ellene kifogásod. Ha van, akkor is szeretném felhasználni őket, de nem fogom. Forrásként természetesen megjelöllek, noha a játékosok amúgy ismerik már a stílusomat, a gyakorlottabbaknak feltűnik, ha logikus a kérdés, rendezett a gondolatmenet, de azért csak jó, ha biztosak lehetnek az eredeti ötletgazda kiléte felől. Barátsággal: Winterrose havas tüskebokor 2010. szeptember 11., 19:27 (CEST)Válasz

szia :-) Köszönöm a gyors választ, és külön az engedélyt, a kiigazítást is! A pókosakat is köszönöm. Isten megáldjon minden lépésedben! Szívből: Winterrose havas tüskebokor 2010. szeptember 11., 21:03 (CEST)Válasz

Fordítás[szerkesztés]

Szia!

Az ilyen információkat, amit a Boole-algebra vitalapjára is írtál ("A cikk az en:Boolean algebra (structure) fordítása.") írhattad volna egyből bele a cikkbe, ott van a helye (nézd meg, hogyan csináltam). misibacsi*üzenet 2010. szeptember 16., 12:17 (CEST)Válasz

Re: Jogok[szerkesztés]

Köszi a tisztázásért, megirtam az oldalukra hogy megerősitett szerkesztő szeretnék lenni. – Gcsaba2 vita 2010. szeptember 22., 17:55 (CEST)Válasz

Szögpárok[szerkesztés]

Tisztelt Szalakóta! Belejavítottam a Szög címszó alatti szövegbe. Különvettem a szögek fajtáit a szögpároktól. A te szövegedet nem töröltem, így most a szögpárok duplán vannak meg a szövegben. Szerintem a régebbi szöveg hiányos és pontatlan, de a törlést és a vita folytatását réd bízom. Tisztelettel B. Varga József okleveles matematikus, alias – BVJ vita 2010. szeptember 25., 00:31 (CEST) http://imomath.com/index.php?options=gl%7Cimotres&imetakm=B.%20Varga,%20Jozef&p=0Válasz

Wikitali Veszprémben[szerkesztés]

Drága Szalakóta!
Íme eme lap mondja: novenber 12-13 péntexombat Wikipédia:Wikitalálkozók/Veszprém, 2010. 11. 12–13.
Szeretettel nekemtől Tőlednek: Winterrose havas tüskebokor 2010. október 3., 23:43 (CEST)Válasz

RE: Az ügy[szerkesztés]

Üdv!

Láttam, hogy írtál a vitalapomra egy, a tudakozóban felvetett témával kapcsolatban, amit nem én vetettem fel, én csak beszúrtam a tudakozó-sablonokat, miszerint nem tudunk segíteni ebben az ügyben... Persze azt is láttam,hogy már törölted a hibás bejegyzést, ezt köszönöm, gondolom már magadtól is rájöttél,hogy nem én tettem fel a kérdést. (:

További szép napot – barricade breaker vita 2010. október 16., 22:46 (CEST)Válasz

Levél[szerkesztés]

Szia! Fontos leveled érkezett egy még fontosabb levlistára. Nézd meg, kérlek, s cselekedj. :-) Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. október 19., 19:36 (CEST)Válasz

WT[szerkesztés]

Szia! Ezt komolyan kérdezed? Megint legyek WT-tag?– Mathae Fórum 2010. november 2., 17:39 (CET)Válasz

Elgondolkodtam, de nemet mondok. Mindazonáltal köszönöm a megkeresést. – Mathae Fórum 2010. november 3., 10:42 (CET)Válasz

Re Wikitanács[szerkesztés]

Szia! Nagy megtiszteletetés, de nem vállalom a jelölést. Nem szeretném, hogy a WT létezzen, ilyen formában biztos nem. De más formában sem, csak ha nagyon muszáj. Ezért részt venni sem szeretnék benne, sem most, sem a jövőben. Lehet, hogy a WT valójában egy hasznos és szükséges dolog, ez esetben hozzánemértésem is alátámasztja alkalmatlanságomat. A tagok munkájához sok bölcsességet, igazságosságot és türelmet kívánok, és még egyszer köszönöm, hogy rám gondoltál. Jó szerkesztést! Föld-lét vita 2010. november 2., 17:51 (CET)Válasz

Felmérés[szerkesztés]

Szia! Felmérés folyik a járőrök körében az alábbi két kérdéskörben:

  1. Aktív járőre vagy-e a Wikipédiának, illetve ha nem, igényt tartasz-e a járőrjogodra? (a kérdés második fele adminisztrátorokra nem vonatkozik)
  2. Ha aktív vagy, sorold fel érdeklődési köreidet, mely témákban lehet számítani Rád a megjelölések terén.

A felmérés lényege, hogy megtudjuk, milyen témakörökben van kellő járőrlefedettség, és melyekben lenne szükség újak bevonására (is). Ezen tudsz javítani, ha az érdeklődésedbe tartozó témakörökből minél több szócikket veszel fel a figyelőlistádra.

Ha időd engedi, a Szerkesztő:RepliCarter/Járőrök lapra várom válaszodat. Előre is köszi. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2010. november 10., 22:03 (CET)Válasz

WT[szerkesztés]

Béke Veled :-)
Igazán nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltatok rám, de nem tudom elvállalni. Vannak hetek, amikor föl se tudok nézni a WP-ra, és könnyű asztalborogatós hangulatba kergetni; elég hozzá pár célzatos kifejezés, amit esetleg a feladó nem is tud, így bizonyára nem szándékos. Ez az én működési hibám. Mindazonáltal a felkérés számomra megtiszteltetés és elismerés. Egyrészről sajnálom, hogy nem tudok gyakrabban jönni, másrészről viszont örülök, hogy a munkahelyemen is, a templomban is és a kórusban is számítanak a jelenlétemre. Megjegyzem a mostani Wikitalin többeknél láttam laptopot (notebookot, stb.), elkezdtem ezen a vonalon gondolkodni. Megígérem, ha egyről kettőre jutok, feltétlenül megírom, de kérem, hogy ne várjatok rám! Ez nálam mindig sokáig tart, mert még nagyon sok mást kell előtte megcsinálnom (ezek egy részét nem bánom, de a kisebbik részét egyáltalán nem szívesen, ezek veszik el a legtöbb időt, ráadásul éppen ezek ismétlődnek).
Hiányoztatok a Wikitalicskáról, de tudomásul veszem a nem megváltoztathatókat. Képeket egyszer csak hirtelen, előre megfontolt szándékkal, majd pottyantok ide, ha megvannak (sokat lődöztem, még le se töltöttem).
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a megtisztelő bizalmat. Megígérem, hogy nem felejtem el és igyekszem megszolgálni idejében.
Baráti szeretettel: Homokzsák havas tüskebokor 2010. november 13., 21:51 (CET)Válasz

Pásztázó elektronmikroszkóp[szerkesztés]

Szia! Mivel sok rossz link volt Szerkesztő:Lji1942 szerkesztéseiben, amiért a megerősített jogát is megvonták, azért szedi ki a linkeket. Nem vandálkodik. Tambo vita 2010. november 18., 12:46 (CET)Válasz

Tambo teljesen világosan látja a helyzetet. Tényleg nem akarom elszúrni a saját szócikkemet. Csak a fesleges linkelésért eléggé megszívattak már, és kaptam helysírásról is legalább háromféle tanácsot.(Hol használjak névelőt és hol nem.) Elnézést, de ami az egyik adminnak/szerkeszőnek jó, a másiknál halálos bűn. Ebből néha vegyes dolog jön ki. De megígérem, mostmár a linkeket békén hagyom, vagy az indokoltakat visszarakom. Egyébként köszönet a jószándékú észrevételért:Lji1942 vita 2010. november 18., 13:02 (CET)Válasz

admin[szerkesztés]

Kedves Szalakóta!

Te viszont nem szeretnél adminisztrátor lenni? Szerintem nagyon jót tenne a projektnek ha az lennél. Ha már kérdezte valaki, akkor bocs. Föld-lét vita 2010. november 19., 15:21 (CET)Válasz

Alice Csodaországban szindróma[szerkesztés]

Szia! Rá tudsz kérlek nézni az Alice Csodaországban szindróma szócikkre? Átnézésre szorul... Cassandro Ħelyi vita 2010. november 21., 14:16 (CET)Válasz

Tudtad, hogy...?[szerkesztés]

Szia! Gyere megbeszélni! Szerkesztővita:Perfectmiss/Érdekességek#IrányelvPerfectmisside írj! 2010. november 21., 17:22 (CET)Válasz

Re: Linux[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta! Átadom az üzenetedet, ahogy találkozom Ronastudorral. Üdvözlettel: – Moony vita 2010. november 25., 11:40 (CET)Válasz

Szervusz, Szalakóta! Moony átadta az üzenetedet. Már nem szerkesztek, de az üzenetekre illik válaszolni… Az Ubuntu nem megy fel a gépemre sem az XP, sem a Vista mellé és régebben a Windows 7 CR mellé sem tudtam felrakni. Önállóan nem akarom feltenni, mert a Linux tudást igényel, annak viszont én híján vagyok. További remek munkát kívánok! Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2010. november 26., 08:44 (CET)Válasz

Diszkrét topológia[szerkesztés]

Szia,

Látom, hozzászerkesztettél a diszkrét topológia című cikkhez. A legtöbb kiegészítésed abszolút helyénvaló, és nagyon jó a forrás is (nem is tudtam, hogy ez elérhető az interneten), viszont nem értem azt a mondatot, hogy „A diszkrét topológia csak nulla dimenziós vektortér felett lineáris.” Lehet, hogy itt csak gyorsírásszerűen próbálsz elmondani valami bonyolultabb állítást, és az zavar meg, de nem világos, mit értesz azon, hogy egy topológia lineáris. Kérlek, ezt vagy magyarázd el, vagy bökj rá egy konkrét oldalra a Kristóf-könyvben, ahol ennek utánaolvashatok.

Köszönöm,

Malatinszky vita 2010. december 10., 20:37 (CET)Válasz

Á, értem már. Lineárisnak nevezel egy topológiát, ha az alaphalmaz vektortér és a vektorösszeadás és skalárral szorzás folytonosak. – Malatinszky vita 2010. december 10., 20:45 (CET)Válasz

Szerintem minimum meg kellene említeni a kontextust, de én még arról sem vagyok meggyőződve, hogy ez az állítás tényleg való ebbe a cikkbe. – Malatinszky vita 2010. december 10., 20:50 (CET)Válasz