Szerkesztővita:Prücsök/2010. január 6-ig

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Teemeah 14 évvel ezelőtt a(z) Sablon:Pekingi metró infobox témában

Képek jogi helyzete

Szia Kelvdi! Tegnap - biztosan láttad - több olyan jogsértő képet is töröltem, amelyet Te töltöttél fel a Wikipédiára. Közöttük olyanok is voltak, amelyekhez hasonlók pillanatok alatt megtalálhatóak voltak a Commonsban, vagy szabadon felhasználható képként a Flickr-en.

Egyszer nagyon pórul fogunk járni a jogtalanul feltöltött képekkel. Ezennel megkérlek rá, hogy ne tölts fel olyan képet, amely alatt nem az áll kerek perec odaírva, hogy {{cc-by-2.5}}(?) vagy {{cc-by-sa-2.5}}. Ha egy kép alá nincs odaírva nincs semmi, mint a volánbusz vonalhálózata esetében, az nem azt jelenti, hogy szabad préda. Az utcán talált kerékpárra sem ülünk fel, csak mert az nincs leláncolva.

De ha már feltöltesz engedélyköteles képeket, akkor kérj engedélyt a kép gazdájától! Ott vannak az engedélyért esdeklő szabványlevelek, amelyekkel megírhatod a honlap gazdájának, hogy szeretnéd elkérni a képet. lécci, lécci, lécci, stb... Ha kéred, akkor szívesen segítek ebben. – Beroesz 2009. február 25., 11:31 (CET)

Újra csak a képek. Megmutatnád kérlek, hogy a Volán a honlapján pontosan hol mondja ki, hogy ez a lép Fájl:60 Erd-helyi-kis.jpg közkincs? Mert én csak nagy piros betűkkel olyat találtam, hogy engedély nélkül semmit nem lehet másolni tőlük! [1] Legyél szíves ne tölts fel több olyan képet, ami egyértelműen mások jogtulajdona! – Timish levélboksz 2009. február 25., 12:57 (CET)

http://en.wikipedia.org/wiki/File:MetroCard.SVG Átvetted ezt a képet az enwikiből, mondván, hogy közkincs. Légyszi ne hamisíts képlicencet... Világosan ott van az alján, hgy "non free use". Ez a magyar wikiben nem hazsnálható. Ráadásul járőr vagy, éppen neked kellene figyelemzetetni a jogsértő tartalmat feltöltőket - közbben meg magad is ilyeneket töltesz fel! Légyszi hagyd abba... Én megértem, hogy idegesítő ez a szerzői jogi hercehurca, de attól még be kell tartanunk - és járőrként be kell tartatnunk. Hogy fog ráfd hallgatni egy kezdő, ha azt látja a vitalapodon, hogy magad is megsérted azokat az irányelveket, amiket járőrként propagálnod kellene? Légyszi... – Timish levélboksz 2009. február 25., 16:20 (CET)

Rendben van, megértettem. Akkor ezennel lemondok a járőr jogról (az ehhez szükséges lépéseket hamarosan megteszem) és a (mindenféle) képek feltöltését is abbahagyom. - PrücsökPanaszkönyv 2009. február 25., 21:30 (CET)

Szia. Ideiglenesen megvontam a járőr jogodat. Ha a későbbiekben egy ideig semmilyen probléma nem lesz a tevékenységeddel, természetesen visszakaphatod akár a megerősített szerkesztői, akár a járőri jogot. Ajánlom figyelmedbe a tervezés alatt álló járőröknek szóló ismertető előadásokat (azt hiszem, IRC-en lesz), melynek egyik szervezője éppen Timish. Részletekről szívesen ad felvilágosítást. Samat üzenetrögzítő 2009. február 26., 12:45 (CET)

Bécsi térképek

Intézkedem. Keresek hasonlót, vagy megpróbálom átrajzolni. Ha át kell rajzolni, akkor az nem két perc lesz. Az a "zizis", hogy rajta van a cég logója, emiatt biztosan nem lehet szabad licenc alatt feltölteni. Egyik cég sem oly botor, hogy kiengedje a kezéből a saját logóját. – Beroesz 2009. március 9., 11:49 (CET)

No, alaposan megvizsgálva a témát. A két kép kiváltható az alábbi ábrákkal:

Ebben a galériában több térképet is találsz. Amit én ezen túl érdekesnek és megrajzolásra fontosnak tartok, az egy olyan térképvázlat lenne, amely valamilyen méretarány szerint mutatná be a környéket. – Beroesz 2009. március 9., 13:04 (CET)

A metróhangok nem felküldhetőek. Az eredeti oldalon ([2]) ez szerepel is: ©Wiener Linien. Arról az oldalról, amelyen ezt a bekarikázott C-betűt látod, az azt jelenti, hogy a szerzői jog által védett, tehát nem használhatjuk. – Beroesz 2009. március 9., 13:41 (CET)

Felhívás az Autópályaműhely, a Közlekedésműhely és a Vasútműhely tagjainak!

Kedves műhelytagok! Bizonyára mindannyiótoknak van – egy vagy több – olyan kedvenc cikke, amelyet szívesen viszontlátna a Közlekedésportálon. Arra kérlek benneteket, hogy ajánljatok cikket (cikkeket), válasszatok ki egy szimpatikus hetet az évben és írjátok meg az összefoglalót a kedvenc, közlekedéssel kapcsolatos cikk(ek)ről. Nyugodtan szóljatok hozzá a már meglévő ajánlásokhoz (ezt a cikkek összefoglalóját beidéző sablon alatt tegyétek meg), bátran véleményezzétek a cikkeket. Örömmel veszem mindenki részvételét, mindenféle ötletet, javaslatot szívesen látok, elvégre mégsincs az rendjén, hogy én egyedül döntöm el, hogy mi kerüljön ki a portálra. Ezen a gyakorlaton szeretnék változtatni ezzel a felhívásommal, melyet a három közlekedéses műhely minden tagja megkap. (Nagyon remélem, hogy nem hagytam ki senkit.)

Itt láthatjátok a javasolt cikkeket: Wikipédia:Közlekedésműhely/Szócikkek a Közlekedésportálon

Ugyanitt tudtok cikkajánlót (összefoglalót) írni. (Kattints a kiválasztott, még szabad hétnél az Írj cikkajánlót! piroslinkre.)

Csak arra kérlek benneteket, hogy lehetőleg olyan cikket ajánljatok, amely legalább jól használható (4) besorolású.

Szócikkek a Közlekedésportálon
Ezen a héten: 16. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)
A jövő héten: 17. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)
Két hét múlva: 18. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)
Három hét múlva: 19. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)
Négy hét múlva: 20. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)
Öt hét múlva: 21. hét (Az összefoglaló még nincs megírva!)

Ha van hozzá kedved, örömmel látlak a Közlekedésportál szerkesztői között.

CsGábormegbeszélés 2009. március 10., 11:46 (CET)

(Most csak nagyon röviden válaszolok, mert csak pár szabad percem van.) Részemről semmi akadálya, itt írtam egy összefoglalót: Portál:Közlekedés/Cikkek/2009-14 (Beérkezési sorrend alapján jelenleg a 14. hét cikke.) Ha gondolod, nyugodtan írd újra a cikkajánlót, cseréld ki a képet, akármi, bátran. – CsGábormegbeszélés 2009. március 11., 16:53 (CET)

A Bécs közlekedése cikkről szóló ajánló holnapután ki fog kerülni a Közlekedésportálra. Kérlek nézz rá az összefoglalóra, hogy így megfelelő-e. Portál:Közlekedés/Cikkek/2009-14 CsGábormegbeszélés 2009. március 28., 13:04 (CET)

Re: Tag toborzás

Üdv! Természetesen mond egyet és mást a két betűszó! ;) Örömmel várunk majd a... „repüléssel kapcsolatos” műhelyben (akár kínai rep.dolgokkal is, rep.irányítás stb., ami éppen tetszik, nincs megkötés). Egyelőre a név megalkotásán fáradozunk, szerintem a jövő hét elejétől-közepétől már aktívak lehetünk. --Gyantusz vita 2009. március 28., 12:51 (CET)

Tegnap megnyílt a Repülési műhely! Írd be magad a Résztvevők közzé, illetve tedd be a Bábeledbe a {{User repülési}} sablont. Vedd fel a figyelőlistádba a „Hang-ár” vitalapot és a Sablont is, a többi folyamatban van (a hétvégén szerintem meggyógyítom őket). Ha vannak észervételeid, előbbiben közöld. --Gyantusz vita 2009. április 3., 14:43 (CEST)

Húsvét

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked! Madura Máté EmailHúsvétvitasarok 2009. április 9., 21:53 (CEST)

Wikipédia:Szócikkíró verseny/Értékelés

Hali!

Ha nem tűnök tolakodónak, akkor megkérlek, hogy szíved szerint add le szavazataidat! Figyelmedbe ajánlom az egyetlen közlekedési témájú - Magyarország autópályái - cikket! Előre is köszönök mindent! Madura Máté EmailHúsvétvitasarok 2009. április 10., 20:55 (CEST)

szerkesztői lap

Szia! szeretnéd, hogy az userboxsablonokat jobbra rakjam, mint ahogy nálam is van? Szajci reci 2009. április 18., 16:01 (CEST)

Műhelyt csak akkor lehet indítani, ha van 3 aktív tag. Portálról meg kérdezd szerkesztő:Tukant, mert ő sokat foglalkozott vele. Én sajnos járatlan vagyok ebben. Szajci reci 2009. április 18., 21:30 (CEST)

Portál

Ez a lap a segítségedre lehet. Milyen témában szeretnél portált létrehozni? Ha kell, szívesen segítek. Tukanokoskodik 2009. április 19., 14:32 (CEST)

Én személy szerint jobban örülnék egy Ausztria portálnak, szerintem arra nagyobb szükség van, de ez nyilván a Te döntésed. Nézted már a német wikipédián az Ausztria- és Bécs-portált? Sok mindent át lehetne venni belőlük. Tukanokoskodik 2009. április 19., 21:08 (CEST)

Narnia

Szia! Az olyan szócikkeknél, amelyek egy kitalált univerzum helyszíneit, szereplőit, eseményeit mutatják be, kérlek ügyelj arra, hogy ez az első mondatból egyértelműen kiderüljön (pl. XY egy kitalált szereplő a Narnia című regénysorozat univerzumában; hasonlóan az eseményekkel is). Köszi, – Dami vita 2009. május 9., 14:07 (CEST)

Irtás

Kérlek távolítsd el a bemutatkozó lapodról az emberirtásra való felszólítást. Senkivel, még a nácikkal kapcsolatban sincs itt helye ilyen megjegyzésnek. Karmelaüzenőlap 2009. május 12., 10:18 (CEST)

Köszönöm! Karmelaüzenőlap 2009. május 12., 21:27 (CEST)

Tudakozó

Nagyon örülök neki, hogy te is beszállsz a Tudakozóbeli munkába, címeket adsz az egyes kérdéseknek, és válaszolsz amire lehet. Volt azonban olyan is, ahol nem értek egyet „az ügy elintézésével”, amikor a google-ra, vagy az egészségügyi portálra küldted a kérdezőt.

Ez így, minden segítségnyújtás nélkül csak akkor lenne indokolt, ha a kérdés nem egy enciklopédikus témával kapcsolatos. Ha azonban a kérdés idevaló, csak nincs hozzá cikkünk, akkor jobb, ha a egy kis segítséget próbálunk nyújtani, és csak azt követően tesszük ki például a {{Tudakozó-eü}} sablont egy orvosi témánál, vagy a {{Tudakozó-gugli}}(?) sablont, ha nyilvánvaló, hogy a kérdező meg sem próbálkozott az önálló kereséssel.

Remélem, hogy nem riasztottalak el a további munkától a Tudakozóban és továbbra is számíthatunk rád, hiszen minden értelmes és művelt szerkesztő segítségére szükség van.

Karmelaüzenőlap 2009. május 24., 19:34 (CEST)

Re:Jogi segítség!

Szia! Forrásként természetesen használhatod a könyvet, de mivel '52-es kiadás jó lenne utánanézni az adatok valódiságának. Egyre ügyelj: hogy ne szó szerint másolj, hanem a saját szavaiddal írd át a szöveget. Üdv– Istvánka posta 2009. május 25., 10:16 (CEST)

Képek megint

Szia, megint vagy forrás vagy licenc nélküli képet töltesz fel, vagy pedig jogvédett képeket. Légy szíves hagyd ezt abba végre.. Ha a kép szabadon használható, rakj hozzá olyan licencet, de ha sehol a forrásoldalon nem szerepel szabad licenc, akkor ne töltsd fel a képeket, mert jogvédettek. Mivel ez már nem az első eset, figyelmeztetnem kell téged, hogy legközelebb figyelmeztető blokk fog járni, kérlek böngészd át a Wikipédia:Felküldési útmutató oldalt. Köszönöm a figyelmed. – Timish levélboksz 2009. május 31., 16:45 (CEST)

Régi dolgok...

Hello! Megkérhetlek arra, hogy a műhelyvitát nézd meg és nyílváníts véleményt a névváltozatokról! Szvsz ideje lenne már pontot tenni az ügy végére, hisz már nagyon régóta évődik, és folytonos viták tárgya az egyész wp-n. Előre is köszönök mindent! – –Madura MaTe Emailvitasaroksz 2009. június 9., 19:56 (CEST)

Visszautasítás a Tudakozóban

Kérlek olvasd el, és gondolkodj el rajta kérlek, mert bizony rád is gondolva írtam. Szerintem időnként visszautasítasz olyanokat is, akik jó kérdéseket tesznek fel. Karmelaüzenőlap 2009. június 16., 15:00 (CEST)

Hali!

Nem akarok tolakodó lenni, de ha a Salgótarján cikkel meg vagy elégedve akkor, tanúsítsd kérlek Régóta szeretnék egy kiemelt cikket írni. A város végre ismerté válik.

Előre is köszi.

A választ várom ezzel kapcsolatban.

Jojoka2Tarjáni bakterház

Ferihegyi nemzetközi repülőtér!!!!

Szia Dávid! A Ferihegyi repülőtér lappal kapcsolatos szerkesztésed miatt írok. Bocs, de nem tudok egyetérteni azzal, hogy a code-share (amúgy így írják helyesen, de mindegy...) járatokat is beleírtad a különböző terminálokról üzemelő járatok alcímbe. Azt meg pláne nem ,hogy indoklásként ennyit írsz: "Hiába Codeshare-járatok, akkor is üzemelnek...". Utána kéne nézned a code-share szócikkben hogy pontosan mit is jelent, amikor két vagy több légitársaság code-share megállapodásban van egymással. Ha ültél már valaha menetrendszerinti járaton (amit sorry, de erősen kétlek), akkor hallottál volna már ehhez hasonló bejelentésta fedélzeten: "Köszöntjük kedves utasainkat az Alitalia, az Air France és a Delta Air Lines által KÖZÖSEN üzemeltetett XY (város-reptér, pl. Róma-Fimuicino) - XY (úticél:város-reptér, pl. Párizs-Charles de Gaulle ) járatunkon..." Ez tehát EGY járat, csak hárman üzemeltetik és az említett három légitársaság közül CSAK az egyik repüli a saját gépével, a saját színeiben. Annyi, hogy mindhárom foglalási rendszerében lehet rá foglalni jegyet és mindháromnak a járatszáma rajta van a repjegyen/kijelzőn/stb., de maga a járat az EGY és attól, hogy egy másik légifuvarozó járatszáma is rajta van, az nem lesz az ő saját, "különbejáratú" járata!!!!! Következésképpen nincs helye az ilyen code-share járatoknak külön járatként feltüntetve a szócikkben (lásd pl. a szerkesztésedben azt írtad: KLM-Royal Dutch Airlines Amszterdamból repül Bp-re.... a KLM nem repül Amszterdamból a saját kis kék KLM Fokkerjével Bp-re, mint korábban (!!!), hanem a Malév adja a gépet, a KLM meg [természetesen a Malévval együtt] elad rá jegyeket... van, aki KLM-es, van aki Maléves jeggyel ül a gépen, de ugyanazon a járaton... Meg bocs, de a negatív csúcs, az a TAP prágai járata... hogy a csudába üzemeltetne már a TAP Prágából Bp-re akárcsak code-share járatot is???? Közvetlent meg pláne eszébe nem jutna...) Ez még csak a kisebbik gond, de a szerkesztéseddel kitöröltél egy halomnyi olyan járatot is, amelyek a közeljövőben fognak startolni Ferihegyről (pl. a Carpatai holnaptól, dec. 7-től repül menetrendszerint Velence-Marco Polo reptérre, vagy a MALÉV dec. 14-én indítja be a belgrádi járatát, de van még jónéhány ilyen...). Nem beszélve arról, hogy a charterek közül teljesen felesleges belevenni azokat, amikből egy évben ha 10 üzemel, azzal sokat mondtam... (lásd Icelandair keflavíki chartere...) Bocs, "hosszúlére" eresztettem, nem akarlak nagyon beledorongolni a betonba, de szépen kérlek, tájékozódj jobban, mielőtt hozzányúlsz egy szócikkhez, amit igyekszünk az aktualitásnak megfelelően karbantartani... Előre is köszi a megértésed! bye! Lovasd vita 2009. december 6., 23:34 (CET)



Oké, többet nem szólok bele a dolgaidba, mert tök felesleges, nem érted a problémát... további jó szerkesztgetést!
PS: a TAP prágai járatának - napok óta figyelem a hivatalos honlapon - nyoma sincs, sem az induló, sem az érkező járatok között... ahogy a SWISS göteborgi és malpensai, a Capatair chişinău-i, és a British Airways gatwicki járatának sem! Lovasd vita 2009. december 7., 12:45 (CET)

Karácsony

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet kívánok! Kossuthzs.
Csillagszóró szórja fényét,

árasztja a szeretetet s a békét.
Angyalka száll házad felett,
hogy átadjon egy üzenetet: BOLDOG KARÁCSONYT!
Istvánka posta 2009. december 21., 22:50 (CET)


Sablon:Pekingi metró infobox

Szia, van Sablon:Metró infobox, nem hiszem, hogy szükség van minden városhoz külön infoboxra, ha egyszer tulajdonképpen ugyanaz a paramétersoruk, ugyanazokat az adatokat tartalmazzák. Azért mert az enwikiben ezekre külön sablon vagy, az még nem feltétlen jelenti azt, hogy át kell vennünk az angolok hülyeségeit :) Engedelmeddel én ezt lecserélném a már bejáratott metró infoboxra, hogy egységes legyen. Kérlek, mielőtt átemelsz egy sablont, nézd meg a kategóriákat, hogy nincs-e már hasonló. Köszi! – Timish sablongyári üzenőfal 2010. január 6., 23:52 (CET)