Szerkesztővita:Orion 8/Napfogy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



áttenni a napfogyhoz


Figyelem! A jelenség megfigyeléséhez ugyanazok a biztonsági előírások érvényesek, mint egy napfogyatkozás esetén! Részletesebben olvashat ezekről lejjebb.▼


Megfigyelés[szerkesztés]

Az átvonulás megfigyelésekor a napkorongot kell nézni. Ez viszont károsíthatja a szemet, ezért különös gonddal kell figyelnünk az ezzel kapcsolatos óvintézkedések betartására. A káros hatás három tényezőből ered: a nap látható fénye, az infravörös sugárzása (egyszerűbben szólva a melege) és az ultraibolya sugárzása. A szem, a szemlencse mindhárom fénytartományt ugyanúgy fókuszálja.

Ha a napot szabad szemmel figyeljük, akkor a szemlencse által fókuszált fény tartósan a retinára, annak a sárgafolt nevű érzékeny és fontos pontjára vetül. Ezek a sejtek az ilyen erős fényt és hőt hosszabb ideig nem képesek károsodás nélkül elviselni. Gondoljunk arra, amikor egy domború lencsével a nap fényét összegyűjtve egy darabka papírt is meg tudunk gyújtani. Ezért ha a napot szabad szemmel nézzük, ne tegyük azt folyamatosan, legalább 5-10 másodpercenként tartsunk egy percnyi szünetet. A retinában nincsenek fájdalomérzékelő idegvégződések, ezért a károsodásra nem figyelmeztet fájdalom. A retina tartós károsodásának az eredménye az, hogy onnantól a látómező közepén állandóan egy fekete foltot fogunk látni.

A napot szabad szemmel hosszú ideig nézni nem bátorság, hanem önkárosítás. Petőfi Sándorról feljegyezték, hogy miután az 1842. július 8-i napfogyatkozást szabad szemmel nézte végig, az egyik szemére sosem látott többé tökéletesen.[1][2]

Azt gondolnánk, hogy ilyenkor a napszemüveg segít elkerülni a károsodást, pedig ez nem igaz. A napszemüveg a napba nézéskor ártalmasabb, mint ha a szemüveget levesszük. A szemüveg nélkül ugyanis a pupilla automatikusan összeszűkül, csökkentve a szembe jutó fény mennyiségét, bár a biztonsághoz ez sem elég. A napszemüveg viszont a látható fény egy részét elnyeli, a szemet kevésbé erős fény éri, emiatt a pupilla nem húzódik össze annyira. Így a szembe zavartalanul árad a nap ultraibolya (UV) fénysugárzása, amelyet ugyan nem érzékelünk, ám az a retinát huzamosabb idő alatt súlyosan károsítja. A napszemüvegekről általban azt állítják, hogy azok kiszűrik az ultraibolya-tartományú fényt, de ez csak a hétköznapi, szórt fényre értendő, a nap koncentrált fényének erejét már nem csökkentik hatékonyan.

Ugyanez a baj minden más olyan módszerrel, amelyek csak a nap fényerejét csökkentik. A kormozott üveg, a feketére színeződött film, a floppy lemez, CD és más, leleményesen összeszedett eszközök megszűrik a látható fényt, de a tág pupillán át nagyjából változatlan mennyiségben átengedik az ultraibolya fényt és a sejteket felforrósító infravörös fényt, és a szemünk észrevétlenül, de akár életre szólóan is megsérülhet.

Melyek a jó megoldások? Számos ilyen közül választhatunk. Az egyik lehetőség valamilyen szűrő használata, olyan szűrőé, amely a nem látható fénytartományt is nagy hatékonysággal elnyeli vagy visszaveri. Amatőrcsillagász-egyesületek mindig tudnak olyan helyeket sorolni, ahol az általuk is használt szűrőfóliák beszerezhetők. Nem kerülnek sokba, érdemes rászánni annyit, hogy láthassunk egy érdekes kozmikus eseményt, ugyanakkor a szemünk épségét sem kockázatjuk.

Az 1999. augusztusi napfogyatkozás idejéről még sokaknak meglehet az akkor beszerzett szűrő vagy szemüveg. Azok ehhez a megfigyeléshez is ugyanúgy használhatók, bár nincs tapasztalat arról, hogy a fóliák tizenhárom év után is biztonságos UV-szűrést nyújtanak-e. Olyan üzletekben, ahol UV-szűrő réteggel ellátott napszemüvegeket árulnak, lehet olyan eszköz, amellyel másodpercek alatt megmérhető a szűrőfólia elnyelőképessége is, érdemes próbát tenni ilyen helyekkel.

Szóba szokott kerülni a hegesztéshez használt védőmaszkok nagyon sötét üvege. Ezek között a legalább 12-es DIN-számú[3] UV-szűrésű üvegek már megfelelőek, mint ahogy az is beválik, ha két ilyen üveget teszünk egymás mögé (Két 90%-os szűrésű üveg együtt már 99%-os szűrést eredményez.) A cikk forráshivatkozásai között (a lap alján) egy árlista is elérhető.

Ezek a szűrők a nap szabad szemmel történő figyelésére vannak méretezve. De felszerelhetünk egy szűrőt a távcső "elejére", azaz az objektív vagy a tükör elé is, ügyelve arra, hogy ne eshessen le. Ám a távcső nagy átmérőjű objektívje sokkal több fényt gyűjt össze, mint amennyi a távcső nélkül a szembe jut, ezért a távcső elé sokkal erősebb szűrő kell. A legjobb, ha több szűrőt is egymásra teszünk, amíg a nap képe nem válik csak egy kényelmesen nézhető koronggá. Nem szabad a távcső felénk eső végére, az okulár mögé, vagy a távcsőbe tenni a szűrőt, mert az az összegyűjtött fénytől megolvad, meggyullad, elpattan.

Soha nem szabad megfelelő szűrő nélküli távcsővel a napba nézni! A sokszorosára koncentrált erősségű fény másodpercek alatt is vakságot okozhat. Különösen óvjuk ettől a távcső körül kíváncsiskodó gyerekeket is!

Egy nagyon egyszerű, biztonságos módszer, ha a napra irányozott távcső mögé valamilyen távolságra egy fehér lapot tartunk. Azon ugyanis meg fog jelenni a nap részletgazdag, kivetített képe, amely veszélytelenül (szabad szemmel), ráadásul egyszerre akár több ember által is figyelhető. Javítja a kép minőségét, ha a távcső köré valamilyen árnyékvető lapot is szerelünk. Ezt a megoldást viszi tökélyre a Bűvös Doboz naptávcső nevű leleményes szerkezet, erről a lap alján látható hivatkozások egyike részletes leírást ad.

Kitűnően beválhat egy ősrégi találmány is, a sötétkamra (camera obscura). Ez lehet egy hosszúkás doboz is, amelynek a végén áttetsző papírra vetül a kép, és azt hátulról nézzük; vagy lehetünk mi magunk is a sötétkamrában, vagyis egy elsötétített helyiségben, ahová egy kis lyukon át beengedett fény az útjába tett felületre vetíti a nap képét. Igaz, hogy a nap korongja így kisebb lesz, mint ha távcsővel vagy lencsével erősítenénk meg a nagyítást, viszont a kép élesebb, és lényegében semmilyen eszközt nem igényel.

Nem indokolatlan a kérdés arról, hogy a szemüvegesek több veszélynek vannak-e kitéve. Nos, a homorú lencsés ("mínuszos") szemüveget hordó rövidlátók esetében egyáltalán nincs ok aggodalomra. A domború lencsés, a távollátók által hordott szemüvegek enyhén "előfókuszálják" a szemhez érkező fényt, amely a szaruhártyát és a szivárványhártyát elvileg kis többletterhelésnek teszi ki, de ez csak akkor számítana, ha szabad szemmel tartósan néznénk a napba, ami viszont mindenkire veszélyes, ahogy erről már szó volt, a megfelelő napszűrő viszont a szemüvegeseknek is teljes védelmet ad.

Források[szerkesztés]

  1. Cikksorozat a napfogyatkozásról (astro.u-szeged.hu)
  2. " ... a napnak fénye tellyességgel el vesze." (Paksa Balázs)
  3. Nem szabad összekevernünk a filmek fényérzékenységét megadó DIN-számokkal!




klubok