Szerkesztővita:Miazmiaz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Beyond silence 16 évvel ezelőtt a(z) Mentorálás! témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Miazmiaz!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! – Rodrigó 2008. április 16., 23:34 (CEST)Válasz

If You don't speak Hungarian, go here.

Mentort kértél[szerkesztés]

Értesítettem a mentorokat, hogy segítőtársat keresel magad mellé. Addig is, amig jelentkezik valaki, a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon is felteheted a szerkesztésre vonatkozó kérdéseidet. Karmelaposta 2008. április 19., 16:28 (CEST)Válasz

Mentorálás![szerkesztés]

Üdvözöllek a Wikipédiában. Láttam, hogy mentort keresel segítségül magad mellé. Ha gondolod, én szívesen leszek a mentorod. Ebben az esetben légy szíves válaszolj nekem itt, ezen üzenet alatt. Ha akarod, választhatsz valaki mást is a többi mentor közül. – Beyond silence 2008. április 19., 16:55 (CEST)Válasz

Kedves Beyond silence! Köszönöm a segítségedet, igen, pont ez az a Dürer-tollrajz, amit szeretnék feltenni a szócikkhez. Kérlek, segíts ebben is, mert még nem tudok kiigazodni az oldal használatában. Üdv. miazmiaz

Képek beillesztése a Wikipédia szócikkekbe[szerkesztés]

Részletesebben: Képhasználati technikák.

A képeket a [[Kép:Képnév|Kép leírás]] formában tudod a cikkekbe illeszteni. Példa: Wikipédia logo. (Ne hagyd le a kép leírását!)

A képek saját lapjára a [[:Kép:Képnév|Kép leírás]] formában hivatkozhatsz. Példa: Wikipédia logo.

  • Fontos: Mindig írj a képekhez leírást! Egyrészt ezzel az olvasó dolgát könnyíted meg, másrészt pedig a webes szabvány is ezt kéri.

Kiterjesztett formátum[szerkesztés]

A kiterjesztett formátumú képhasználattal lehetséges nagy képekből kis mintaképet készíteni, illetve a képet automatikusan jobbra tolni. Használata nem kötelező.

A formátuma: [[Kép:Képnév|opció|opció|...|Leírás]]. A használható opciók:

  • thumbnail, thumb, bélyegkép, bélyeg: Automatikus mintakép (thumbnail) készítése, alapesetben jobboldalra tolva, a kép leírásával a kép alatt. A "nagyít" ikon automatikusan mellé kerül. Példa:
    Wikipédia logó
  • frame, keretezett: A képnek mindenképp lesz kerete és abban látható megnevezése, függetlenül attól, hogy az thumb-e vagy nem.
  • right, jobb, jobbra: Kép jobbra úsztatása, thumbnail nélkül is használható.
  • left, bal, balra: Kép balra tolása.
  • none: A kép beilleszkedik a szövegbe még akkor is, ha a thumbnail opció meg volt adva.
  • SZÁMpx: A SZÁM-nak megfelelő szélességű mintakép készítése (pl: "150px"). A magasság a kép arányaiból adódik.

Példa egy jobbra igazított képre: [[Kép:Wikipedia logo 2003.png|right|Wikipédia logo]]Beyond silence 2008. április 19., 22:58 (CEST)Válasz