Szerkesztővita:Kolibri1803

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Kolibri1803!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. június 13., 20:38 (CEST)

Vandalizmus[szerkesztés]

Stop hand.svg

Üdvözlünk a Wikipédiában! Mindenkit örömmel látunk, aki konstruktívan kíván hozzájárulni enciklopédiánk fejlődéséhez. Kérünk, olvasd el az üdvözlőlapot, ha többet szeretnél megtudni erről. Ugyanakkor a destruktív, romboló szerkesztéseket vandalizmusnak minősítjük, és ha továbbra is ebben a szellemben módosítod a lapokat, irányelveink értelmében blokkolni fogunk. Arra kérünk, hagyj fel mostani tevékenységeddel, és próbáld meg inkább javítani az enciklopédiát ahelyett, hogy mások munkáját igyekeznél tönkretenni. Előre is köszönjük. – Tambo vita 2019. március 26., 20:13 (CET)

Úgy gondoltam, hogy nem minősül vandalizmusnak egy származási ábra feltüntetése hivatkozásokkal alátámasztva, de a jövőben tartózkodni fogok ettől a fajta tevékenységtől. Kolibri1803 vita 2019. március 26., 22:45 (CET)

Szerintem nem minősül vandalizmusnak az, amit csinálsz, csupán ott tartunk 2019-ben is, hogy egyesek még mindig az 1930-as évek szellemi színvonalán vannak leragadva és burkolt zsidózásnak, listázásnak, "náculásnak" veszik már elhunyt személyeknél is a családi adatok közzétételét. Igényesebb történészi munkákban pedig jelentősége van ezeknek is, úgy mint a családi háttérnek. Haladó szelleműbb, felvilágosultabb emberek ezt a helyén is tudják kezelni. Érdemes megtekinteni a Nagy Imréről szóló Viharos emberöltő c. könyvet, ahol szintén szerepel a származási tábla, vagy a sötét 1950-es években, 1955-ben megjelent Kardos László-féle Tóth Árpád-életrajzot, ahol úgyszintén 2-3 generációra visszamenőleg közlik az adatokat, ráadásul ebben az időszakban ez nem is volt nagy divat, ugye. Móricz Zsigmond önéletírásában is bemutatja felmenőit, Szabó Magda műveiben is helyet kapnak felmenői, Kosztolányi Dezsőné férjéről írt könyvében is fellelhetők a családi adatok és még hosszan lehetne sorolni. Valamint inkább büszkének kellene lenni arra, hogy a Kárpát-medence ennyi tudóst, művészt, írót adott Európa számára, s köztük történetesen számottevő a zsidó származásúak száma, akik létszámarányukhoz képest kiemelkedő mértékben gazdagították a hazai tudományt és kultúrát. Viszont annyi kérésem lenne, hogy a házastársat, házasságkötést dátummal, helyszínnel beleírhatnád a folyószövegbe is, ne csak az infoboxba, mert onnan boldog-boldogtalan kénye-kedve szerint törölget vagy írogat át rendre. Gyurika vita 2019. október 6., 11:16 (CEST)

Zsidó származású kategória és zsidóság portál[szerkesztés]

Szia!

Megkérlek, ne pakolgasd ki a szócikkre a zsidó származású (vagy más etnikai/felekezeti) kategóriákat és a zsidóság portált. Ezeket csak akkor tesszük ki, ha az illető életére, munkásságára jelentős hatást gyakorolt, és ez megfelelő módon ki lett fejtve a szócikkben. Köszönöm a megértésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. június 25., 14:25 (CEST)

Kemény Egon zeneszerző neve[szerkesztés]

Kedves Kolibri1803! Köszönöm, hogy fáradtál, de Kemény Egon zeneszerző művésznévként sem használta a Ferenc nevet. Ezért kérlek tiszteletből maradjunk az ő akaratánál. Egyéb részletes családi adatok sem tartoznak ide. Köszönettel: – Hársfa vita 2019. augusztus 4., 16:13 (CEST)

Rősler Endre utónevei[szerkesztés]

Szervusz! Rősler Endre további utónevei honnan vannak? Én nem találtam a familysearch-ben. Ha megvan neked a forrása, légy szíves tedd be a linkjét a cikkbe! (Egyébként köszönöm az eddigi kiegészítéseidet a cikkekben, különösen Ladányi Ilona esetében!) Üdvözlettel: – Sir Morosus vita 2019. október 2., 12:00 (CEST)

_____ Szia!

Kiegészítettem a házassági bejegyzésével. Ott szerepeltek a további keresztnevei, illetve a halálozásának időpontja is tévesen szerepelt, így azt is átraktam egy nappal későbbre. – Kolibri1803 vita 2019. október 2., 14:01 (CEST)

Szervusz! Köszönöm! Rőslerre a jobb helyeken is 13. van halálnapként megadva, legalább már van rá okirat is. Van aki ragaszkodik a rövid -ö-s Röslerhez, de kb. 30 éve már lefolyt arról egy „sajtóvita“, hogy Rőslernek írt alá, és a névtábláján is így volt kiírva. Babosnak a születési bejegyzését megtaláltam az abaújszántói anyakönyvekben, még Schwartz néven + a temetését már Babosként (Kozma u.). (Az ő révén vagyok rokona Ladányi I.-nak, de már mindenki meghalt, aki ismerte őket.) Üdv: – Sir Morosus vita 2019. október 2., 18:28 (CEST)

Jegyzetek sablon beszúrása[szerkesztés]

Hali! Nagyon jó kiegészítéseket teszel, példaszerűen adatolva. Viszont gyakran helytelenül jegyzetelsz - már ha nincs "Jegyzetek" szakasz. Megtennéd, hogy - amennyiben a szócikkben nincs jegyzetek szakasz - beszúrod az alábbi szakaszcímet és sablont? Lehetőleg a "Források" vagy hasonló tematikájú elé, a szócikk vége felé: =="Jegyzetek"== sortörés/enter, majd Sablon:"jegyzetek" (a 4 idézőjel elhagyásával - azért tettem be őket, mert különben jelen bejegyzésben is alkalmaztatnak és szétesik a bejegyezés), lásd pl. https://hu.wikipedia.org/wiki/Elekes_Mikl%C3%B3s#Jegyzetek. Sokat söprögetek utánad - jobb lenne, ha magad is csinálnád, nem ördöngösség! Amúgy gratula, csak így tovább! Kösz és üdv: Turokaci vita 2019. október 23., 18:10 (CEST)

Szia! Először is köszönöm a kedves szavakat, másodszor pedig a részletes leírását annak, hogy hogyan tudom javítani az eddigi hiányosságomat a szerkesztés terén. Üdvözlettel – Kolibri1803 vita 2019. október 24., 12:05 (CEST)


Breuer Imre kapcsán[szerkesztés]

Kedves,hogy ennyire utánajártál a nevezett felmenőinek. De: (1) ezen infó.-k jó részét korábban - akkor is feleslegesen - valaki már felvitte "Családja" alfejezetbe; (2) ezek, különösen a nagyszülők adatai vagy a felmenők foglalkozásai, teljesen érdektelenek az szócikk személyének életpályája leírásában. Mondhatjuk: a származási adatok nem az életpályája része, holott nevezettnél az életpálya az érdekes. Szóval, kérlek, a most felvitt - szerintem nagyon felesleges - dolgokat vagy vond vissza, vagy szerkeszd be/össze a "családja" fejezetben találtakkal, és oda tedd. Ezek a szócikkek nem családfáról, családfa-kutatási eredményekről stb. szólnak, hanem életutakról. Köszi. – Brepaga vita 2019. október 29., 14:44 (CET)

Elkerülte a figyelmemet. Átszerkesztem oda. Véleményem szerint nem elhanyagolható a családi háttér egy életút kialakulásában. – Kolibri1803 vita 2019. október 29., 14:51 (CET)