Szerkesztővita:KI 80

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 14 évvel ezelőtt a(z) Wikipédián belüli hivatkozások témában
Köszöntünk a Wikipédiában, kedves KI 80!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Bennófogadó 2009. szeptember 1., 23:03 (CEST)Válasz


If you don’t speak Hungarian, please click here.

Szervusz, észleltük a kérdésözönt, mindjárt jönnek a válaszok! Kis türelmet kérek! Beroesz 2009. szeptember 1., 22:11 (CEST)Válasz

Wikipédián belüli hivatkozások[szerkesztés]

Ha más cikkekre mutató hivatkozásokat szeretnél elhelyezni a szövegben, akkor a kiválasztott kifejezéseket két pár szögletes zárójelben kell elhelyezned. Példa:[[Budapest]]; ezt eredményezi: Budapest.

A hivatkozás valódi céljának helyes kiválasztásáról az Előnézet gomb megnyomásával győződhetsz meg. Ha a hivatkozás nem oda mutat, ahová kell, akkor egy másik ablakban e Wikipédia keresőjében kutatva akadhatsz a egyéb értelmezésekre. Lehetséges, hogy az általad elhelyezett hivatkozás egy ún. Egyértelműsítő lapra (Például ilyenre: Bréma) mutat. Ilyenkor onnan választhatod ki a helyes célcikket.

A Wikipédia új szerkesztőinek szóló gyorstalpalóját itt találodBeroesz 2009. szeptember 1., 22:18 (CEST)Válasz

Még annyit tennék hozzá, hogy ha magánhangzóra végződik egy szó, és ragozni kell, akkor így kell berakni: [[Amerika|Amerikát]]. A | jel: alt gr-w. – Alensha sms 2009. szeptember 2., 00:13 (CEST)Válasz

Képek feltöltése[szerkesztés]

Képet akkor tudsz majd feltölteni, ha a regisztrációd négy napnál régebbi lészen. A bal oldali menüsorban találsz majd egy "Fájl feltöltése" menüpontot, azt értelemszerűen kitöltve tudsz képet küldeni a Wikipédiába.

A Wikipédia ún. Szabad licencek alatt publikált képeket fogad. Ha a képek valóban a saját képeid, akkor a feltöltésnél {{cc-by-2.5}}(?), {{cc-by-3.0}}, {{cc-by-sa-2.5}}, {{cc-by-sa-3.0}}, vagy {{közkincs-saját}}(?) licenceket kell megadnod. Tudnod kell, hogy bármely licenc szerint is teszed közzé a képeket, az azt jelenti, hogy lemondasz a hagyományos értelemben vett szerzői jogaidról. A képeidet egy akár tőlünk is független személy, kritizálhatja, átalakíthatja, ha pedig kedve úgy tartja, akkor el is adhatja, mindössze azzal a megkötéssel, hogy szerzőként megemlít Téged. Csak akkor tölts föl képet, ha képeidet fenntartások nélkül dobod be az emberiség közös tudástárába!

A képek jogtisztaságát a wikipédia többi szerkesztője ellenőrzi. A tapasztaltabbak első pillantásra kiszimatolják a szerzői jogsértéseket és törlésre jelölik a nem jogtiszta képeket. Egyetlen kép sem kerüli el az ellenőrzést, mivel megjelenik ezen a listán. Ha jogilag tisztázatlan képet találunk, akkor 5 nap áll rendelkezésre, hogy a helyzetét rendezzük.

Kérlek, hogy kép feltöltésénél ügyelj a képhez tartozó dokumentáció pontos és minél teljesebb kitöltésére! – Beroesz 2009. szeptember 1., 22:36 (CEST)Válasz