Szerkesztővita:HSzabi1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cvbncv 6 évvel ezelőtt a(z) LEGO vonatok témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves HSzabi1!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 26., 11:50 (CEST)Válasz

LEGO vonatok[szerkesztés]

Szia! Kérlek ügyelj arra, hogy a szócikk szövege enciklopédikus legyen, de anekdota- vagy élőbeszédszerű. Ilyenekre gondolok:

  • "...ez az, ami fájóan hiányzik a mai vasúti kínálatból..."
  • "A Lego olyan erőfeszítéseket tett e téren, amelyek ma elképzelhetetlenek. "

A szokásos stílusról itt olvashatsz: SW:STÍLUS.

Néhol pontosítást kérő sablont helyeztem el a szövegben, ahol úgy találtam, nem egy általános tájékozottságú olvasónak íródó állítások voltak. Kérlek ügyelj arra,

Ezen kívül kérlek ügyelj a helyesírásra is. Néhány helyen beleszerkesztettem a szövegbe, hogy lásd, miről beszélek. Köszönöm! Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 26., 17:49 (CEST)Válasz

Szia, itt tudunk üzenetet váltani? Olvastam a javításaidat, hát sajnos a tartalmat a nyelvi szempontból szebb forma kicsit homályossá teszi :-) De nem is ez a probléma gyökere. Sajnos sok fotó tenné ezt az írást igazán szórakoztatóvá és jól érthetővé, de a wiki nem engedi ezeket feltölteni, és ugye a linkelt képek egy idő után esetleg törlődhetnek, igaz próbáltam olyan helyekről linkelni, amelyek szerintem stabil weboldalak. A fejezetem egészének forrása a német weboldal, ezt fordítottam le és egészítettem ki, ezért tettem a hivatkozást mindjárt az első alcímhez "12 V-os korszak 1980-1991".

Egyéb weboldalakon etttem közzé írásokat, itt még csak kezdő vagyok, köszi a segítséget, a képek feltöltésében kérném segítségedet, nyilván nem az én képeim, de kereskedelmi és dokumentációs fotó az összes, szerzői jogi kérdéseket nem vet fel, annál inkább sem, hogy 1980- 1989 közötti termékek fotóiról van szó. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője HSzabi1 (vitalap | szerkesztései)

Szia HSzabi1! Igen, ha ide írsz, azt látom, mert felvettem ezt a lapot a figyelőlistámra. A hozzászólásodat a vitalapokon négy hullámvonallal (~~~~) tudod aláírni, amit a szerkesztőfelület automatikusan aláírásra és dátumra cserél. Ezt a visszakövethetőség kedvéért szoktuk megtenni. Az átfogalmazásokkal a célom az volt, hogy a témában nem jártas, de középfokú végzettséggel rendelkező jobban értse. Kérlek ha konkrét "homályosulást" tudsz mutatni, ami a változással rosszabb lett, kérlek idézd, vagy pontosítsd. A Wikipédiára csak szabad tartalmak tölthetők fel. Ha egy fotós munkakörében fotózta a kereskedelmi célú fotókat, akkor a jog tulajdonosa a cég, aminek az alkalmazottjaként fotózott. Tehát valószínűleg igenis felvet szerzői jogi kérdéseket. Ha ilyeneket szeretnél feltölteni, az alábbiak szerint érdemes eljárni:
  • Nézd meg, hogy a nemzetközi Wikimedia Commonsban van-e már olyan fotó, amit más korábban feltöltött, és tudnád használni. Ott például van Lego kategória, amit érdemes lenne átnézned. A Commons képei problémamentesen felhasználhatók a magyar Wikin is.
  • Ha nincs ilyen, akkor vizsgáld meg, hogy amit fel szeretnél tölteni, közkincs-e, vagy közzé van-e téve valamilyen szabad licenc alatt valahol.
  • Ha nem közkincs, akkor az OTRS rendszerben kell beküldeni képengedélyt, melyet a kép jogtulajdonosától kértél. Ez egy beleegyezési nyilatkozat arról, hogy ő engedi neked a képet közzétenni valamilyen szabad licenc alatt. Ettől fogva az illető nem akadályozhatja meg a kép méltányos, szabad és jogszerű használatot.
További megjegyzések:
  • Ha a szócikked nagyban támaszkodik egy forrásra, akkor célszerű azt a Források szakaszban {{cite web}}(?) forrássablonnal feltüntetni, majd a cikkben lábjegyzetként, <ref></ref> hivatkozással is hivatkozni, jellemzően a bekezdések és szakaszok végén. Nem szokásos, hogy a fejezetcímet lábjegyzeteljük, például azért sem, mert a tartalomjegyzékben is megjelenik egy hamis hivatkozásszám ettől.
  • A szócikkek szövegtörzsében kerülendők a külső hivatkozások. Ezek ugyanis később halott linkek lehetnek. Jobb megoldás a forrásokat a Források szakaszban feltüntetni, lábjegyzetelni, a szövegtörzsben pedig csak belső (a Wikipédia más cikkeire mutató) hivatkozásokat elhelyezni.
Az engedélykérésről itt: WP:ENGEDÉLY, a szabad forrásokról itt: WP:SZABAD, az OTRS-rendszerről itt olvashatsz: WP:OTRS. Ha bármiben tudok segíteni, kérlek szólj! Nem mindenhez értek, mert 1-2 éve vagyok csak aktív, de legalább tudok segíteni, hogy mit hol kérdezz meg. :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 27., 12:32 (CEST)Válasz