Szerkesztővita:Gabru Beclean

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Gabru Beclean!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Pakos üzenet 2009. február 7., 18:50 (CET)Válasz


If you don't speak Hungarian, please click here.

Jódi zsidók[szerkesztés]

Kedves Gabru Beclean! Nem köztudott – és úgy látszik, te sem tudod – hogy a magyar népszámlálásokon 1880-tól fogva belső iránymutató írta elő a biztosoknak, hogy az adatfelvételkor nem vehetnek fel zsidó anyanyelvet: sem jiddist (amit egyébként még „zsargon”-nak hívtak a használói), sem hébert, sem judezhmót. Az északkeleti és északi vármegyék jiddis anyanyelvű lakóit a magyar statisztika német, a főként Boszniában élő (és a Bánátban nagyon kevés) ladinót beszélő szefárd zsidókat az osztrák spanyol anyanyelvűként vette föl. A máramarosi zsidóság ekkor családi körben túlnyomóan jiddisül beszélt. Jódon a mondott évben 410 zsidó vallású és 410 német anyanyelvű személyt írtak össze. Hogy alulfogalmazzak, hát, valószínűnek látszik, hogy a két szám nagyjából (+/- néhány fő) ugyanazt a halmazt írja le. Nézd meg más máramarosi falvak anyanyelvi adatait is. A zárójeles megjegyzést pont a mondottak miatt fűzöm hozzá. Természetesen ahol tudnivaló, hogy német (itt leginkább cipszer) közösség élt, ott ezt nem tüntetem fel. Üdvözlettel, – Auguste 2010. január 29., 20:25 (CET)Válasz

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Szép a fenyő télen-nyáron,
sose lepi dermedt álom:
míg az ágán jég szikrázik,
üde zöldje csak pompázik.

Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az új esztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik.
Weöres Sándor: Szép a fenyő

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Istvánka posta 2010. december 23., 13:39 (CET)Válasz

K.k.ü.![szerkesztés]

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.
Kosztolányi Dezső – Karácsony
Kellemes karácsonyi ünnepeket!--Istvánka posta 2011. december 24., 01:42 (CET)Válasz

Gyergyóditró[szerkesztés]

Szia!

Ennek a szerkesztésednek a kapcsán kérlek, hogy a jövőben a vitalapokon tartsd be az időrendi sorrendet, és ha új szakaszt nyitsz, az a már meglévő szakaszok alatt tedd. Ez megkönnyítit a vita követését. Köszönöm,

--Malatinszky vita 2014. július 2., 19:53 (CEST)Válasz

Ditró[szerkesztés]

Állj le! Az érvényes szabály szerint az utolsó hivatalos magyar nevet használjuk. A vitalapon érvelhetsz más megoldás mellett, de ne nevezgesd át önkényesen a cikket!!! --Peyerk vita 2014. július 3., 13:14 (CEST)Válasz

Logikátlanság. Akkor nevezzük át a Gyergyói-medence összes többi települését is, Gyergyó- előtagok nélkül! Ha 1918 előtt így hívták, és teljesen mindegy, hogy létezik mai hivatalos magyar elnevezés... Már erre nincs mit mondjak.

Valóban, úgy látom számos település nem a megfelelő néven szerepel. Ez azonban nem logikai kérdés, a helynevek jelzős vagy jelző nélküli használata egyszerűen döntés kérdése, amit a hivatalos név megállapítója dönt el. Peyerk vita 2014. július 3., 13:27 (CEST)Válasz

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[szerkesztés]

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[szerkesztés]

(Sorry to write in English)

Segíts a Wikipédia jobbá tételében egy rövid kérdőív kitöltésével![szerkesztés]

Kedves Gabru Beclean!

Azért kaptad ezt az üzenetet, mert a magyar Wikipédia aktív szerkesztője voltál, azonban egy ideje már nem szerkesztesz. A Wikimédia Magyarország Egyesület programot indított a Wikipédia szerkesztőinek megtartására. A program hangsúlyos része, hogy megpróbáljuk pontosabban megérteni a szerkesztők Wikipédiával kapcsolatos élményeit, problémáit, és azt, hogy mi vezet a szerkesztők megmaradásához, vagy ahhoz, hogy abbahagyják a szerkesztést.

Adataidat bizalmasan, adatvédelmi irányelveinkkel összhangban kezeljük, azokhoz kizárólag Samat, a kutatással kapcsolatban fér hozzá. A válaszokat nem hozzuk anonimizálás nélkül nyilvánosságra.

Kérjük, szánjál 5-10 percet a kérdőív kitöltésére!

Válaszaid segítenek abban, hogy a magyar Wikipédia a jövőben könnyebben megtarthassa önkéntes közreműködőit. Köszönjük!

Ha nem szeretnél többet ilyen üzenetet kapni, helyezd el a vitalapodon a [[Kategória:Tömeges üzenetküldésből kijelentkezettek]] karaktersort.

Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 4., 00:55 (CEST)Válasz