Szerkesztővita:C szabi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztővita:Focibiro.hu szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves C szabi!
English language.svg If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Books-aj.svg aj ashton 01f.svg A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Bible scroll template.svg Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
BildBenutzer.png Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Commons-logo-en.svg Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a OOUI JS signature icon LTR.svg gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2020. július 3., 09:06 (CEST)

MLSZ[szerkesztés]

Szia!

Az MLSZ nevének és a lap címének kérdésében hosszas eszmecsere zajlott, többször is, a cikk vitalapján. Az ottani érvek és indokok alapján volt az a cikk címe, ami (labdarúgó-szövetség), ezért ha át szeretnéd nevezni a lapot, mindenképp érdemes először a vitalapon, vagy a nyelvi kocsmafalon felvetni még egyszer a témát. A lapot egyelőre visszamozgattam az eredeti címére. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2020. július 5., 19:17 (CEST)

ÚGy gondolom ez nem vita kérdése, hiszen az MLSZ hivatalos nevéről van szó:
Alapszabály:
http://dokumentumtar.mlsz.hu/02_Szabalyzatok/01_Mukodesi_szabalyzatok/01_Altalanos_szabalyzatok/ASZ_1_2019_(20190510).pdf
Sporttörvény is így rendelkezik, hogy Magyar Labdarúgó Szövetség Focibiro.hu vita 2020. július 5., 19:23 (CEST)

Szerkesztések[szerkesztés]

Üdv! Az MLSZ elnevezéséről ahogyan fentebb írták, többször volt vita erről. Az MLSZ bevezetőjének módosítását visszaállítottam. Más: a szerkesztői lapodról légyszíves törölni a focibiro.hu oldalra vonatkozó reklámozó tartalmakat, a Wikipédia:Szerkesztői lap oldalán lévők szerint nem lehet a lapodon olyan önreklám vagy reklám, ami nem kapcsolódik a wikipédiás tevékenységedhez. A Vavika Ferenc cikkben tett módosításodban szerepel(t), hogy a játékvezetők kérésére leváltották (emberi tulajdonságai miatt). Felhívnám a figyelmedet a WP:ÉLŐ, WP:SN irányelvre, ez nagyjából azt jelenti, hogy a zárójeles megjegyzéseidnek a Wikipédián nincs helye, pláne forrás nélkül. Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2020. július 6., 04:39 (CEST)

milyen reklámozó tartalomról beszélsz? A focibiro.hu oldalról kerülnek a korábban megadott téves információk és ezért lett felvíve. A legtöbb oldalon fent van halott linkénk a hivatkozás már és azok lettek kijavítva? Pont azért regisztráltam az oldalra, mert sok játékvezető jelezte, hogy tévesek a mérkőzés és egyéb statisztikák z oldalon. Kérlek javasold, akkor, hogy milyen módon javítstam az oldalra munató linkeket (kapcsolódó oldal vagy forrás? Focibiro.hu vita 2020. július 6., 06:47 (CEST)

Csonka Bence[szerkesztés]

Szia! Légyszíves fejezd be a nem nevezetes focibírók ömlesztve való feltöltögetését! – Gerry89 vita 2020. július 29., 16:07 (CEST)

Milyen nem nevezetes játékvezetőkre gondolsz? Akik NB. I-es mérkőzéseket vezettek és most kerültek fel az élvonalba??
És milyen ömlesztve való feltöltögetésről?
A wikipédia magyar játékvezetők oldalán kb 40 olyan játékvezető van, aki életében nem vezett NB. I-es meccset és mégis ott van. Szökrény Lajos, Böröczi Zoltán, Fenyvesi Szabolcs, stb. Ők akkor maradhatnak?
A közel 50 játékvezető oldalán lévő téves adatok javítottam ki, amik teljesen valótlanok és/ vagy eláírások C_szabi vita 2020. július 29., 16:22 (CEST)

Sajnos korábban volt egy szerkesztő, aki ezeket a nevezetességi irányleveknek nem megfelelő játékvezetőek adatlapjait is feltöltötte. Ha a felsoroltak szerinted nem nevezetesek a Wikipédia számára, akkor kérlek jelöld őket törlésre. Valószínű, hogy te jobban át is látod ezt a dolgot. – Gerry89 vita 2020. július 29., 17:42 (CEST)

Igen, már közel 50 "nevesebb" NB. I-es játékvezető adatát kiajvítottam, de még nem lett engedélyezve a megjelenésük, mert csomót egyeztettem velük emailben az elírások miatt. Most az NB. II-eseket akarom átnézni, akik fontosabbak és a többi akkor törlésra fogom javasolni. Csak megvárnám, hogy az 50 már szerkesztett megjelenjen. Én az NB. I-es vezeténél húztam meg a határt. C_szabi vita 2020. július 29., 17:54 (CEST)
Szia! Ezt a bekezdést korábban nem láttam, de úgy tűnik más is észrevételezte már: szóval a Csonka Bence cikket törlésre jelöltem, itt találod az erről szóló megbeszélést: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Csonka Bence. Palotabarát vita 2020. augusztus 2., 11:48 (CEST)
Hogy tudom a "névtelen" játékvezetőket törlésre javasolni? Egyszerűen nem találtam meg seholt. Úgy gondolom a FIFA kerettagok és azok a játékvezetők maradhatnának, akik az élvonalban vezettek mérkőzést. Csomó helyen azonban pontatlan életrajzi adat van, azokat szeretném javítani mindenképpen. C_szabi vita 2020. augusztus 3., 08:54 (CEST)

Nb. 1-es játékvezető, FIFA kerettag. Akkor ő miért nem fér bele?? C_szabi vita 2020. augusztus 2., 11:52 (CEST)

Bogár Gergő szócikke hasonlóan semmitmondó. Beleteszed azokat a forrásokat is, amelyek alátámasztják a szócikkben szereplő állításokat is, vagy előbb ezt is törlésre kell jelölni, hogy szócikk-szintűre bővüljön? Melyik forrás támasztja alá pl., hogy Salgótarjánban született? Palotabarát vita 2020. augusztus 2., 12:35 (CEST)

Akkor belinkelem azt is. C_szabi vita 2020. augusztus 2., 12:41 (CEST)

Kösz a kiegészítést. Azt is látni kell, hogy a csonkszerű cikkekkel nincs előrébb a Wikipédia. Nem az a cél, hogy az internet egyik feléről átmásoljuk az internet másik felére az adatokat, hanem hogy szócikkekben foglaljuk össze azokat az információkat, adatokat, amik másutt megjelentek. Ez a Bogár Gergő és a Csonka Bence volt példa arra, hogy hogy ne írj meg egy szócikket.
NAGYON FONTOS, hogy az adatok forrását visszakereshető, ellenőrizhető formában adjuk meg. Ez az összes cikk összes adatára vonatkozik, erre vannak formai útmutatóink is. Most a születési dátumhoz belinkelted azt a forrást, amiből kiolvasható, de a többihez nem, csak egy ömlesztett linkfarmot kapunk. Ha valaki más később beletesz egy új információt, és szintén a legaljára bedug egy linket, nincs az az ember, aki szétválogatja majd, hogy melyik link melyik adatot támasztja alá. Az ilyen cikkeknél szoktuk elhelyezni az {{Azonosíthatatlan források}}(?) sablont, hogy jelezzük: nem tudjuk, hogy melyik forrás mit támaszt alá.
Más: a focibiro.hu oldal felépítése a források ellenőrizhetősége szempontjából nem szerencsés. Betöltődik az oldal, ahol egy csomó cikk kiadjánlója látható ömlesztve az adott személyről. Fent van egy menüsor, ahol külön le lehet kattintani az "Önéletrajz" menüpontot, ami azonban ide dob át, a Wikipédiára. Nekem nagysokára esett csak le, hogy legalulra - a cikkajánlások alá - kell tekerni ahhoz, hogy egy táblázatot találjon az ember, amiben megtalálja a releváns információkat. Azt nyilván nem tudjuk elérni, hogy a focibiro.hu oldal felhasználóbarátabb legyen, hiszen csak a Wikipédia érdeke, hogy az információkhoz hamar hozzá lehessen jutni, de azt kérem, hogy ha az adott információ másutt is megtalálható, ahol lehet közvetlenül linkelni rá, akkor inkább azt a másik forrást használd fel, a focibiro.hu-t csak akkor, ha kizárólag ott olvasható az adott információ, és sehol másutt nem található meg. Palotabarát vita 2020. augusztus 3., 10:39 (CEST)
Mindenestre mivel a focibiro.hu oldal amolyan hobbiadatbázis, én nem gondolnám, hogy forrásként felhasználható olyan adatokra, amelyek sehol máshol nem szerepelnek (kivéve ha azok interjúk, amiket az oldal csinál, ha csinál ilyesmit). Az viszont üdvözítő lenne, ha a Wikipédia:Bürokraták üzenőfala oldalon átneveztetnéd magad @Focibiro.hu valami olyan usernévre, ami nem kötődik a weboldalhoz, mert véleményem szerint beleütközik a Wikipédia:Azonosító irányelvünkbe, amennyiben nem hivatalos képviselője vagy a weboldalnak (másrészről pedig ebben a formában tkp. reklám, és a Wikipédia nem ingyen reklámfelület a weboldalnak). Xia Üzenő 2020. augusztus 3., 22:23 (CEST)
Az nevezést elindítottam, a regisztrációnál erre a gondra nem figyeltem oda. A többiben nem szeretnék veled vitatkozni, mert méltatlan lenne. A forrásként használt adatok (születési hely, idő, halálozás) hivatalos adatbázisból származik és amikor eltérést találtam a Wikipédia oldalon, akkor egyeztetve is lett az érintett személlyel. Az általam javított elírások és pontosítások azért születtek, hogy egy korábban feltöltő személy által nem hivatalos adatok ne legyenek kint- C_szabi vita 2020. augusztus 4., 06:47 (CEST)
Úgy szoktuk mondani, hogy a Wikipédiában nincsenek hivatalos és nem hivatalos adatok, csak forrásolt és forrásolatlan adatok. Tehát nem az számít, hogy egyeztettél-e az érintettel vagy sem, hanem hogy van-e rá forrás, vagy nincs. Ebből adódhatnak olyan fura helyzetek is, hogy egy pontatlan adat - ha van rá forrás - makacsul megjelenik a Wikipédián, miközben a jó (de forrásolatlan) adatot rendre eltüntetjük. Azt kell megérteni, hogy a Wikipédia az utolsó, ahol egy rossz adatot javítani kell. Azokon a helyeken kell elsődlegesen javítani, ahol rosszul jelent meg, és akkor előbb-utóbb bekerül a Wikipédiába is. Ha egy forrásban rosszul van valami feltüntetve, de nem javítják, akkor az az adat mindig vissza fog mászni a Wikipédia szócikkbe. Ezt csak arra írom, hogy ez az "érintettel egyeztetve" érv sajnos vajmi keveset számít: a forrás az érdekes. Egyébként arra persze van lehetőség, hogy az érintett személy közvetlenül az OTRS-hez fordulva javíttasson egy adatot, de ehhez meg nem kell közvetítő személy. Nem bántunk, csak a szócikkeid nagyon sok hibát tartalmaztak, nagyon pontatlanul forrásoltak voltak, és ezen muszáj a legelején javítani, különben a konfliktusok sorozata eszkalálódik. Palotabarát vita 2020. augusztus 5., 10:41 (CEST)
Persze köszi a segítséget még az elején. Több oldalnál már elkezdtük a játékvezetők adatainak pontosítását, az elírások miatt, mert számos helyen sajnos rosszul írták régebbi adatbázis hiba miatt. C_szabi vita 2020. augusztus 5., 10:51 (CEST)