Szerkesztővita:Florofill

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 7 évvel ezelőtt a(z) Túlfeszültség témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Florofill!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Rodrigó 2015. december 10., 08:14 (CET)Válasz

Wikipédia - szerkesztőségi munka áttekintése[szerkesztés]

Kedves Flórián, mivel mostanra a Wikipédia tudástár hatalmasra nőtt, rengeteg megbeszélés zajlik és zajlott, hasznos egy egységes felület ahol nyomon lehet követni hogy mi zajlik. Erre találtuk ki a "Friss változtatások" lapot, amit mindig megtalálsz a bal oldali menüben, 4. sor. Nézd végig a lapon hogy mennyi féle szemszögből nézheted és szűrheted az itteni tevékenységet és archívumot, hogy folytathasd a megkezdett folyamatokat, bekapcsolódj megbeszélésekbe, illetve ha nem találsz valamiről infót, megkérdezhesd (Kocsmafalak).

A modernebb szerkesztési felületen minden úgy látszódik, ahogy a lapon megjelenítésre kerül. Az eredeti forráskódos szerkesztési menüben a külön sorok a szöveg (és a beillesztett kódok) áttekintését könnyítik, az új bekezdés dupla sorral indítható. --Rodrigó 2015. december 11., 11:07 (CET)Válasz

Alap szerkesztések[szerkesztés]

A próbalapomnak az a célja, hogy az aktuális cikket, amit éppen olvasok, ott szerkesszem meg? A próbalap mindenki számára látható?

  • Alapszabály: amit titkosan akarsz kezelni, azt ne tedd fel az internetre. Tárold a saját számítógépeden. Részletek: Wikipédia:próbalap. A próbalapot akárki megnézheti, de nem fogja érdekelni, és nem fog beleszerkeszteni senki rajtad kívül, csak a kérésedre.

Ha nem a próbalap való egy éppen készülő cikk "tárolására", akkor mi? Hogyan "rejtsem el" a cikket addig, amíg el nem készülök vele?

  • Nem kell elrejteni, mert nem jelenik meg a keresési találatok között, és a nevében is látszik, hogy egy szerkesztői fiókhoz tartozik. Emiatt nyugodtam adhatsz akármilyen nevet, pl. Szerkesztő:Florofill/Műszaki témák

Egy lap kategorizálására az egy megfelelő módszer, hogy megnézem, hogy más hasonló témájú lapok milyen kategóriákba vannak besorolva. Van-e esetleg egy csoportosított felsorolás a kategóriákról, ahol megnézhetem pl. az összes műszaki témakörbe tartozó kategóriát, és amelyikbe beletartozónak találom a lapom, abba besorolom?

Egy cikk kategóriáit a cikk Lásd még részének utolsó sorában/soraiban kell megadnom?

  • Igen. Ha több van, akkor egymás alatt javasolt.

Ki készíthet, ki szerkeszthet és ki törölhet sablonokat?

  • Nincs lényeges megkötés, de csak azután javaslom, hogy gyakorlatot szereztél a szócikkek szerkesztésében. A Próbalapodon a sablonokkal is kísérletezhetsz.

A WP:Sablonok lap szerint a }-et AltGr+M-mel lehet írni, szerintem viszont AltGr+N-nel (bár lehet, hogy csak én néztem be valamit)

  • Igazad van, javítsd ki ha ráérsz :)

--Rodrigó 2015. december 13., 14:31 (CET)Válasz

Karácsony[szerkesztés]

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2015. december 25., 22:27 (CET)Válasz

Állásszög[szerkesztés]

Szia!

Szerintem a te szöveged bővebb, és igényesnek tűnik, tehát megteheted, hogy megnyitod szerkesztésre egyszerre mindkét lapot (a meglévő "Állásszög" lapot és a saját próbalapodat), töröld ki a meglévő cikk szövegét, és másold be oda a saját verziódat, majd mentsd el az oldalt (előtte az "Előnézet megtekintésével" láthatod hogyan fog kinézni).

Egy fontos dolog viszont hiányzik, és ez a forrásmunkák feltüntetése. Jó volna ezt pótolni. misibacsi*üzenet 2016. január 31., 08:25 (CET)Válasz

Szia!

meghallgatott előadás: ez sajnos nem jó, mivel ezt mások nem tudják utólag "meghallgatni" (hacsak nincs rögzítve és feltéve az internetre, mert akkor elfogadható lenne). Jó lenne írásbeli forrásnak bármilyen nyilvánosan elérhető publikáció: könyv, egyetemi jegyzet, intézet honlapja, stb. Idegen nyelvű irodalom is jó. Mindenképpen olyan szakirodalmat kell felhajtani és a cikk végén megadni, amiben legalább részben megtalálható a cikkben lévő információ, tehát forrásnak több linket is meg lehet adni. misibacsi*üzenet 2016. január 31., 12:35 (CET)Válasz

Kiindulásnak jó, hogy a címek már megvannak. Kellenek hozzá az egyéb adatok: megjelenés helye, kiadó, évszám, ISBN-szám. misibacsi*üzenet 2016. január 31., 15:57 (CET)Válasz

Ezekkel az adatokkal már elfogadhatók a források, mehetnek a cikkbe! Más, hasonló esetben is így csináld és minden rendben lesz. misibacsi*üzenet 2016. január 31., 18:29 (CET)Válasz

Wikilinkek[szerkesztés]

Szia! A belső wikilinkek formája szerencsésebb rövidebb alakban, így kevesebb karakter, átláthatóbb lenne, ha így linkelnéd ezeket. Üdv és köszi, nyiffi üzenj! 2016. április 24., 13:32 (CEST)Válasz

Köszi @Nyiffi a javaslatot, figyelni fogok rá! Florofill vita 2016. április 24., 22:42 (CEST)Válasz

Túlfeszültség[szerkesztés]

Szia!

Ezt írtad: "Két pont között nem alakulhat ki feszültségkülönbség, csak feszültség"

Ebben a tárgyban sajnos tévedsz, éppenséggel csak feszültségkülönbségről beszélhetünk, aminek speciális esete, amikor azt mondjuk: "feszültség", akkor többnyire hozzá kell tenni, hogy "mihez képest" beszélünk feszültségről, például valamilyen kitüntetett nulla-potenciál szokott ez lenni a hétköznapokban, amihez viszonyítjuk a szóban forgó feszültséget, vagyis a két potenciál különbségét vesszük.

Mivel a bemutatkozó lapod üres, ezért nem tudom hogyan magyarázzam a dolgot. Például ha van két elektromos vezeték a levegőben valamilyen szigetelő anyaggal rögzítve és mindkét vezeték 10 ezer volt potenciálon van (a földhöz képest), akkor a két vezetékre egyszerre rálépő madarat nem éri áramütés, mert a két vezeték elektromos potenciálkülönbsége nulla. Ha viszont valaki a földről egy létráról eléri valamelyik vezetéket egy hosszú rúddal, azt sajnos súlyos áramütés fogja érni, mert a földhöz képest a potenciálkülönbség, azaz feszültség 10 ezer volt, ami nagyfeszültségnek számít.

A túlfeszültség hasonlóképpen két feszültség különbségeként értelmezendő: ha egy áramköri lap a földhöz képest 100 Volt feszültségen van, és a mellette lévő vezető anyag 90 Volton, akkor csak 10 Volt a kettő közötti különbség. Ha a berendezést 20 Voltos különbség elviselésére tervezték, akkor a 10 Voltos különbséget ki fogja bírni. Ha viszont a második vezető feszültségszintje 60 Volt, akkor a 100 Voltos szinthez képest a különbség 40 Volt, tehát 2x akkora túlfeszültség lép fel, mint amire a berendezés tervezve lett, vagyis jó eséllyel tönkre fog menni.

misibacsi*üzenet 2016. július 13., 22:39 (CEST)Válasz

Ha nem értesz a témához, és nem vagy tisztában az alapfogalmakkal, akkor minek szerkeszted? misibacsi*üzenet 2016. szeptember 28., 17:11 (CEST)Válasz

Kérlek jelezd felém, ha ez a mondat hibás: "Elektromos feszültség (azaz potenciálkülönbség) csak két pont között alakulhat ki, mivel a feszültség két test/pont eltérő elektromos állapotából (töltöttségéből) származik."

A fenti mondat megfogalmazása szerintem rendben van.

Ha te azt mondod, feszültségkülönbség, akkor több, mint két pontnak (legalább 3-nak) kell lennie, hiszen két feszültségértékről beszélünk.

Ebben tévedsz, illetve a harmadik pont az nem egyenrangú pont a másik kettővel, mivel a harmadik pontot definíció szerint nullának vesszük.

Itt van két (egyen)feszültség szintje, a bal oldali legszélső pontot nulla feszültségnek vesszük (az a harmadik pont, ha úgy tetszik!):

|-------------------------> 25 Volt |----------------------------------------> 40 Volt

Szerinted milyen feszültséget kapsz, ha a 25 voltos és a 40 voltos pont között megméred a feszültséget?

Szerintem ezt kapod: >---------------> 15 Volt

Ha jól mérsz, akkor 40 - 25 = 15 Volt lesz az eredmény. Ez a feszültségkülönbség a két szóban forgó pont között. Ráadásul ez nem a nullához képest értendő, hanem egymáshoz képest.

Ha mindenáron ragazkodsz a "feszültségkülönbség"-hez a "feszültség" vagy "(elektromos) potenciálkülönbség" helyett, akkor viszont úgy helyes a mondat, hogy "...a berendezés három pontja között a tervezettnél nagyobb feszültségkülönbség alakul ki."

Ha megérted a fenti rajzos példát, akkor rájössz, hogy nem. Három pont között amúgy hogyan értelmezed a "különbséget"? Elemi matematikai fogalom az összeg és a különbség, amit két mennyiség között értelmezünk. Az elsőben összeadjuk a két mennyiséget, a másodikban kivonjuk egymásból. Erről csak hallottál valahol. misibacsi*üzenet 2016. október 4., 18:38 (CEST)Válasz

Engedély képekhez[szerkesztés]

Szia! Az általad feltöltött Fájl:Glider icon.png kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Amennyiben tudsz engedélyt szerezni, kérlek, jelezd ezt a kép oldalán a ==Licenc== fejléc alatt az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablon kirakásával (a képfeltöltéseid listáját megtalálod a „Közreműködéseim” menüben). A Wikipédia:Engedélykérés oldalon találsz mintákat szabad licences engedély kéréséhez. Az engedélyeket minden esetben a permissions-hu@wikimedia.org címre küldesd! Ne felejtsd el feljegyezni az engedélykérést a folyamatban lévő engedélykérések oldalra. Képekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bizalommal a kocsmafal képszekciójához. Képek feltöltése előtt kérlek, tanulmányozd a felküldési útmutatót. Köszönöm a figyelmed, Regasterios vita 2016. július 14., 10:00 (CEST) @Regasterios: Kedves Regasterios! Köszönöm a figyelmeztetést, ámbár nem tudom, a helyzetemben mi a teendő. Ezt a képet az internetről töltöttem le, a feltöltésnél meg is adtam a linket, hogy honnan. Kitől szerezzek engedélyt? Mi a teendő?Válasz

Előre is köszönöm a segítséget:

Florofill vita 2016. július 15., 02:50 (CEST)Válasz

Felhasználói nevek[szerkesztés]

Szia!

Jól látom, hogy egyszerre kétféle felhasználó nevet használsz a Wiki szerkesztésére? A másik Szerkesztő:Florofill. misibacsi*üzenet 2016. július 14., 17:16 (CEST)Válasz

@Misibacsi:

Nem, csak felhasználónevet változtattam. Láttam, hogy kevesen használják a valódi nevüket, és hosszúnak is tűnt.

Florofill vita 2016. július 15., 02:55 (CEST)Válasz

Értem, köszönöm a választ. misibacsi*üzenet 2016. július 15., 16:03 (CEST)Válasz