Szerkesztővita:Dorysboy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Dorysboy!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Vince blabla :-) 2007. június 17., 22:20 (CEST)

Képlicenc[szerkesztés]

Kedves Dorisboy! Sajnos attól, hogy az internet tele van képekkel, nem szereztünk még jogot arra, hogy használjuk is őket. Az általad felküldött képek bizonyára hamarosan törlődnek. Kérlek, olvasd el ezzel kapcsolatos irányelveinket: Wikipédia:Képhasználati irányelvek. Üdv: OsvátA Palackposta 2007. június 18., 12:32 (CEST)

Kizárólag a Wiki Commons-ból szoktam izlésesen bepakolni képeket a szócikkekbe. Dorysboy vita 2019. július 22., 00:46 (CEST)

Budapest lakótelepeinek listája[szerkesztés]

Szia, látom, hogy sok javításod volt a Budapest lakótelepeinek listája cikkben, de egyikhez sem adtál forrást. Én egyet néztem meg ellenőrzésképpen, a Kaszásdűlőit, de az pontatlan volt. Légy kedves nézz utána a többi javításnak is, lásd el forrással ezeket. Köszönöm, jó munkát, szia December vita 2010. június 2., 08:46 (CEST)

Szia, figyelj csak: kilenc év telt el, és még mindig nem adsz meg forrást, és még mindig rossz adatokat írsz bele. Mi lehet ennek az oka? Palotabarát vita 2019. június 24., 00:11 (CEST)

Nem vagyok programozó (Emiatt vagyok csóró, azonban ismeret és tudásbeli tőkével ennek ellenére más területen szerencsére bőven rendelkezem!) Próbálkoztam már vele többször is, azonban fogalmam sincs, hogyan lehet forrásokat bepakolni a szócikkekbe. Higgyétek el, sosem találomra, utánajárás nélkül írom és szerkesztem a szócikkeket, nem utolsósorban rengeteg energiát belefektetve! (dorys) 2019. július 23., 20:47 (CEST)

Szia! A forrásokat a ref tagek közé illesztve tudod megadni. Nem kell hozzá programozónak lenni, találsz egy csomó mintát ugyanabban a cikkben. Most megcsináltam a Kelenföldi lakótelepnél, legyen az a minta a további forrásoláshoz. Fontos, hoyg ne a szerkesztési összefoglalóban add meg a forrást, mert nincs az az ember, aki x év után vissza tudja keresni, hogy a sok javítgatás közt melyik az, amelyik az odaillő forrást tartalmazza. Ezért használjuk a ref tageket közvetlenül a megadott adat után. A forrásmegadásnál mindig megadjuk a szerző nevét, a mű címét, megjelenésének dátumát, elérhetőségét, vagyis nem elegendő csak egy linket beküldeni. Egyébként az 1979-et is te írtad be még 2011-ben, de nem adtál meg hozzá forrást, ezért most töröltem, mert a rendelkezésre álló információk szerint nem állt le az építkezés 1979-ben. Palotabarát vita 2019. december 11., 11:34 (CET)

Az újbudai önkormányzat eme cikkében 1965-ben kezdték el az Etele út 15. számú telken az első tömb összeállítását: https://ujbuda.hu/ujbuda/otveneves-az-elso-hazgyari-elemekbol-epult-panel (Óbudán a Kórház utca - Kerék utca Szentendrei úthoz közelebbi első sávháza rá három évre kezdett épülni, szintén a Szentendrei úti házgyár jól ismert elemeiből.) Ezen a listán 1979 a befejezés dátuma, a lábasházakkal és a Kelenföld Városközpont üzletházzal együtt. Nyolc darab, korábbi (talán monoblokkos) társasház kivételével, a Rátz László utca - Bikszádi utca - Albert Utca - Major utca közötti ötemeletesek épültek később, 81-83 között, már a Budafoki házgyár elemiből: https://hirkozpont.magyarorszag.hu/hatteranyagok/100lepes_lakotelepek.pdf (Ismerem a kerületet, hiszen itt nőttem fel.) 2019. december 12., 11:31 (CET)

Infobox javítások[szerkesztés]

Szia. Van vmi stratégia az infobox-javításaid mögött? Némely vasútvonalnál a megállóhelyeknél törlöd az „mh.” rövidítést, máskor nem (én személy szerint nem örülök a törlésnek, de felvetheted a Vasútműhely vitalap). A megszűnt és élő állomások megállóhelyek javításánál ajánlom figyelmedbe a VPE érvényes listáját (ugyanis elvileg ezen lista adatai alapján működik a magyar vasút), illetve tanulmányozd a vasutallomasok.hu adatbázisát. Próbáld meg minél kevesebb szerkesztéssel megoldani ezeket az apróbb változtatásokat, használd az előnézet megtekintést. Köszönöm (nem akartam tudálékos lenni) Joliet Jake vita 2010. július 6., 21:49 (CEST)

Megerősítés[szerkesztés]

Szia! Megerősített szerkesztő lettél, lásd: WP:BÜRÜ. További jó szerkesztést! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2010. július 11., 19:18 (CEST)

Köszönöm szépen! Megtiszteltetésnek veszem a bizalom eme fokát! :) Dorysboy vita 2019. július 22., 00:42 (CEST)

Palotanegyed[szerkesztés]

Szia! A Budapest VIII. kerülete cikk infoboxában, ahol beírtad a Palotanegyedet a városrészek közé, ott szerepelt egy önkormányzati határozat forrásként arra, mik a kerület városrészei. Szerintem ha a határozatban nem szerepel a Palotanegyed városrészként, akkor vagy itt se szerepeltessük, vagy ne ezt a forrást adjuk meg, mert ezzel azt állítjuk, a határozat szerint van ilyen városrész, közben meg nincs. Alensha 2010. október 2., 01:32 (CEST)

Magyarország kiemelése[szerkesztés]

Szia Dorysboy. A Magyarország szócikket kiemelté fejlesztjük az évszak végéig, mivel az a hazánk, ezért megérdemelné a kiemelté fejlesztést. Akkor sok sikert. ~~Proki~~ 2011. 03. 14. 18:08 (CET)

Ferihegy[szerkesztés]

Szia! Visszavontam a szerkesztésedet. Majd ha hivatalosan átnevezik, akkor lehet itt is. Tambo vita 2011. március 21., 14:15 (CET)

Zsidónegyed[szerkesztés]

A Belső-Erzsébetvárosnak már a "zsidónegyed" elnevezése is manipuláció. Nem akarok én elmerülni ebben, egyszerűen csak meggyomláltam a szöveget, a forrástalanságokat és a manipulatív, elfogult megfogalmazásokat.

Peyerk vita 2011. március 26., 13:00 (CET)

Aláírás[szerkesztés]

A wikikettnek megfelelően az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni (hosszadalmasan és fáradságosan), hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb. Segít minden résztvevőnek követni a hozzászólásokat és a dialógus megértését, ezért a Wikipédia-kommunikáció fontos része. A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:

Új aláírásgomb.jpg


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

 • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
 • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
 • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
 • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
 • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
 • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
 • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (windows alapú rendszereken), és
 • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (windows alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
 • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. július 9., 22:53 (CEST)

Nem is kell ehhez programozónak lenni, elég, ha mindig odaírod a ~~~~ jeleket. :-) A cikkekben nem! És ne állíts be semmilyen aláírást a beállításaidnál, akkor pont jó lesz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. július 9., 23:27 (CEST)

Belső link[szerkesztés]

Belső linket, ha ragozott forma, így csinálj: [[Kozma Orsolya|[Kozma Orsolyát]]. Különben soha nem lesz belőle énekes halott (=szócikk). Az infoboxod is visszaütött, de ahol a sablont lelted, pontosan szerepel, hogy a teendő. Üdv! OsvátA Palackposta 2011. augusztus 7., 14:17 (CEST)

Kvassay híd[szerkesztés]

Szia! Kérlek ne írj a cikkbe téves dátumokat. Az utolsó refnél megtalálsz mindent. Üdv. Tambo vita 2011. augusztus 16., 20:51 (CEST)

Micheller Myrtill[szerkesztés]

PDmaybe-icon.svg

Üdv! Az általad beírt szöveg (Micheller Myrtill szócikk) a http://zene.hu/micheller_myrtill címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

 1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:OTRS lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
 2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:OTRS lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
 3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! ~~~~

Már húszmillió[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztőtárs!

A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#HÚSZMILLIÓ FELETT! című fejezetében olvashatsz az újabb mérföldkő eléréséről. Ebben a fejezetben tettem néhány -remélem nem ünneprontó- javaslatot. Ha időd engedi kérlek látogass el a platformra és írd le véleményedet! Üdvözlettel: --Kispados vita 2011. október 26., 10:59 (CEST)

br[szerkesztés]

Szia! Kérlek a folyó szövegben mindig kerüld a <br> sortörés használatát! Nem tudom, használod-e még, de több cikkben is belefutottam és a laptörténet szerint te írtad bele (pl Kvassay híd) Ezeket most kitöröltem, de ahol még ilyet használtál és benne maradtak a cikkben, kérlek javítsd. „Br” helyett csak simán hagyj egy sort a két bekezdés közt. Köszi! --Vince blabla :-) 2012. október 31., 10:46 (CET)

LMBT-műhely[szerkesztés]

Köszi az LMBT témájú cikkeken végzett munkát. Nem szeretnél esetleg az LMBT-műhelyhez csatlakozni? Ezt megteheted, ha a műhely oldalán A műhely tagjai cím alá felviszed magad. Kösz.– tdombos vita 2015. november 11., 14:53 (CET)

Rendelkezem a témában bő hatéves aktivista tapasztalattal, szóval elfogadom a meghívást! :) Dorysboy vita 2019. július 22., 00:48 (CEST)

Helyesírás ellenőrzése[szerkesztés]

Szia!

Az elírásokat te magad is észreveheted a saját szövegedben, ha helyesírás-ellenőrzőt használsz a böngésződben (ha azzal szerkesztesz). Persze egy ilyen program sem ismer minden idegen szót, de nekem például aláhúzza pirossal, ha "prosztata" helyett "posztata" van a szövegben (legutóbbi módosításod a Prosztata szócikkben). Ezt az ember már beíráskor észreveszi és javíthatja. misibacsi*üzenet 2016. február 26., 17:37 (CET)

Apró a nem apró?[szerkesztés]

Szia! Miért jelölsz apró változtatásnak olyan szerkesztéseket, ami nem apró? Pl a szócikk bővítése nem számít annak. Lásd itt bővebben. – Neo vita 2016. december 15., 18:49 (CET)

Ünnepélyes meghajlás és gratuláció[szerkesztés]

Tíz éves csillag.png „Öreg róka” elismerés
A tíz éves kitartó szerkesztői munkáért, mellyel elhivatottságodat bizonyítottad a magyar kultúra és ismeretterjesztés terén.
A Wikipédia szerkesztő-közösség nevében: --Rodrigó 2017. december 27., 16:55 (CET)

Nagyon jól esik, csak a nicknevem légyszíves változtassátok végre át Dorys-ra! Köszönöm szépen ;) Dorysboy vita 2019. július 22., 00:44 (CEST)

Wiki Loves Pride[szerkesztés]

Szia, láttam, hogy szerkesztettél szócikkeket LMBTQ-témákban. Lesz egy Wikipédia-szerkesztési maraton a Pride keretében, erre szeretnélek meghívni: Facebook-esemény. Ha lenne kedved a szerkesztésen kívül segíteni a helyszínen a kezdőknek, az is nagy segítség lenne, ebben az esetben kérlek, dobj egy e-mailt: adamhrngzo@gmail.com. Köszönöm, és remélem, tudsz jönni! Üdv, – Adam Harangozó vita 2018. június 11., 22:01 (CEST)

Erdős Virág[szerkesztés]

@Dorysboy: Erdős Virág ellenzi fotója közzétételét. OsvátA Palackposta 2019. június 4., 12:22 (CEST)

Zsidó származású magyarok kategória[szerkesztés]

Biztos, hogy mindegyiknél szerencsés dolog külön megbeszélés nélkül betenni a Zsidó származású magyarok kategóriát? Apród vita 2019. július 22., 00:29 (CEST)

válasz: Ahol találok rá hiteles bizonyítékot vagy személyesen ismerem az illetőt. Nem célom a stigmaosztogatás! (dorys)

én is az vagyok, ahol problémás, természetesen igény esetén visszavonom! Dorysboy vita 2019. július 22., 00:41 (CEST)

Először is a kategória szövege: Csak olyan személyeket kategorizálj be ide, akikről a szócikkükben forrással alátámasztottan szerepel, hogy legalább egyik szülője zsidó volt.

Élő személyt csak akkor kategorizálj be, ha származása a munkásságában fontos szerepet játszik, vagy ha az illető maga nyilatkozik erről!

Most pedig egy példa: Olasz Ágnes. A szócikkben forrással alátámasztottan szerepel, hogy az egyik szülője zsidó volt? Nem. Származása a munkásságában fontos szerepet játszott, vagy az illető maga nyilatkozott erről? Kiderül ilyen dolog a szócikkből? Utóbbi kérdésre a válaszom nem. Lehet, hogy nem szerethető, amit mondok, de az előzetes bekategorizálásokat jobb lett volna a Wikipédia:Kategóriajavaslatok oldalon megvitatni. Nem pedig magányosan nekivágni ennek. Apród vita 2019. július 22., 00:58 (CEST)

Semmilyen „hiteles bizonyítékot” nem adtál meg a cikkekben. Az pedig, hogy kit ismersz személyesen nem tartozik ide, és nem is forrás. A szerkesztéseket visszavontam. Piraeus vita 2019. július 22., 02:02 (CEST)

Források ismét[szerkesztés]

Szia! Megint források nélkül szerkesztesz, tényeket, dátumokat írsz be úgy, mintha ezeket fejből tudnád. Sokadszor teszem szóvá: ez nem jó irány. Ugye nem lesz harag, ha visszavonom a szerkesztéseidet, ha nincs forrás és nem lehet ellenőrizni az adatokat? Palotabarát vita 2020. április 11., 22:33 (CEST)

Itt szerepel világosan a palotai blogon, hogy anno vidéki üzemek is beszálltak a főváros panelprogramjába: "Az 1970-es évek végén született egy párthatározat, hogy a vidéki házgyárak is vegyenek részt a budapesti lakótelepek építésében. Veszprém is így került képbe, egyszerűen kijelölték a feladatra. Weber János szerint a jelenség nem volt ritkaság, más fővárosi lakótelepet is terveztek, építettek vidéki tervezőirodák, építőipari vállalatok." -> https://bpxv.blog.hu/2013/07/22/karolyi_sandor_uti_lakotelep_ifjugarda_uti_lakotelep_rakospalota Érdemes figyelmesen megnézni a tömböket! Egyértelműen látni az épületeken összehasonlítva a számos azonos vonást a vidéki városok ugyanakkor épült telepeivel. (A GYÁÉV házakat a legkönnyebb megismerni. Pl.: Lépcsőház és erkély. Szemmel látható továbbá a tipikus veszprémi, szegedi vagy kecskeméti erkély is. A budapestiek esetében a dán panelek kivételével már nem olyan egyszerű beazonosítani, hogy a négy fővárosi házgyár elemei közül melyik XY jelű épület melyikben készülhetett. Nem is próbálkoztam vele. Totózni meg nem itt fogok!) Rengeteg munkát belenyomtam ezekbe, dolgozom vele naphosszat, a szemem gyakran belefájdul. Természetesen amikor találok megbízható forrást, mindig figyelmesen be szoktam illeszteni az adott szócikk szövegébe. Sajnos rendkívül kevés a rendelkezésre álló tervdokumentum, online meg főleg. A Lechner Tudásközpont szűkös adatai sem mindig kielégítőek. Bizony, néha előfordul, hogy egyéb lehetőség híján a Google Streetview-re kell hagyatkoznom. (Nem örülök neki, elhiheted!) Ahol nem találok a építéskori dátumokra vonatkozó adatot, abban az esetben vagy hagyom az előzőt vagy pedig üresen marad az a mező. Ugyanez vonatkozik az egyéb tematikájú szócikkere is. (Írhatnának a forrásokban gyakrabban dátumokat vagy ha írnak akkor is sokszor ambivalensen, ködös emlékezetből.) Nem szokásom random hülyeségeket, hamis állításokat begépelni, nem miattam fog a magyar Wikipédia hiteltelenné válni! Nem egyezem bele, hogy az alapos, akár napokon át elhúzódó szorgalmas (kutató)munkám eredménye közül bármelyik szerkesztésem is semmissé, a túlzott rendpártiság martalékává váljon! Ehelyett változatlanul a nicknevem megváltoztatását kérem a Wikipédia adminjaitól erre, anélkül hogy az bármilyen veszteséggel járjon: dorys (Köszönöm!) Dorysboy vita 2020. április 21., 00:36 (CEST)

Kategóriák[szerkesztés]

Üdv! Sajnos rosszul használtad néhány szócikkben a kategóriákat. Konkrétan a tévétornyos szócikkekre gondoltam. Ha egy szócikk beleillik egy kategóriába, és az a kategória benne van egy nagyobb kategóriában, akkor magát a szócikket mindig csak a szűkebb kategóriába kell beletenni, nem mindkettőbe. Tehát ha benne van a Magyarország tornyai kategóriában, akkor ne legyen benne a Tornyok kategóriában, mert a Magyarország tornyai az már része a Tornyok-nak. Ugyanígy ha benne van a Magyarország 20. századi építményei-ben, akkor nem kell külön a Magyarország építményei-be is beletenni, sőt, ha Budapesten található, akkor pedig legyen csak a legszűkebb, kategóriában, a Budapest 20. századi építményei-ben. Köszönöm (és nem csak én)! Zerind üzenőlap 2020. május 2., 07:08 (CEST)

Forrás - Kerepesi út[szerkesztés]

Kérlek írd oda a forrásodat is. A Rákosszentmihályt javítottam, mert te értelmezted félre a forrásod, vagy oda volt rosszul írva... Fauvirt vita 2020. október 12., 20:29 (CEST)

Szia! Hűha, ez egyre kuszább és a forrás még mindig nem tisztázott... (másik Wikipédia-cikk a Wikipédián nem forrás) Fauvirt vita 2020. október 13., 11:19 (CEST)

A rákosszentmihályi HÉVnél visszaállítottam a korábbi verziót. Ha szeretnél hozzáírni, kérlek, csaf forrással, a saját feltételezéseket ne a Wikipédián írd meg ("elvileg") és kerüld a "ma", "jelenleg" típusú megfogalmazást, ugyanis 10-20 év múlva, ha az úgy marad, már hamis információ lesz/lehet!