Szerkesztővita:Czezar Csongor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pilgab 16 évvel ezelőtt a(z) Mentorálás vége (?) témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Czezar Csongor!

Üdvözlünk!

Ha a cikkekben próbáltál meg valaminek utánanézni, de nem találtad, akkor a Tudakozóban teheted fel a kérdésedet.

Szerkesztési problémáidról a Kocsmafalra írhatsz kérdéseket, aki tudja a választ, ugyanott fogja megválaszolni.

Személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide.

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a Wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Marci1994 vita 2008. január 12., 19:13 (CET)Válasz

-Marci1994 vita 2008. január 12., 19:13 (CET)Válasz

Mentorálás[szerkesztés]

Szia!

Mentort kerestél magadnak, mindent megteszek, hogy a segítségedre legyek.

Először jöjjön egy kis gyorstalpaló. Ez az üzenet mindig itt marad és ha valamit elfelejtettél a segítségedre lesz. Ha egy szó kék színnel van írva, ott rákattintva további információhoz juthatsz. A böngésződ „vissza” gombjával tudsz visszatérni erre az oldalra.

Üzenetek és aláírás[szerkesztés]

Ahol most vagyunk az a te vitalapod, ezt használjuk, hogy érintkezésbe lépjünk Veled. Az összes szerkesztőnek van egy ilyen lapja, ahol üzeneteket tud fogadni. Általánosan elmondható, hogy legegyszerűbben az egyes szerkesztők aláírásának utolsó szavára kattintva juthatsz el a másik vitalapjára. Ezért kérlek te is állítsd be ezt az aláírási módot, amit úgy tehetsz meg, hogy a következő szöveget:

[[User:Regisztrált Userneved|Beceneved]]<sup>[[User_vita:Regisztrált Userneved|vita]]</sup>

bemásolod a beállításaidnál a aláírásokban használni kívánt névformád mögött található beviteli mezőbe. Természetesen a te adataiddal behelyettesítve. Mielőtt elmented az új beállításaidat, az Aláírás automatikus hivatkozás nélkül opciót pipáld ki. (Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!) Ne lepődj meg azon, ha a saját vitalapodon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi, kék linkké lesz.

Mások vitalapján a lap tetején található szerkesztés gombbal tudsz üzenetet hagyni. Ha egy vitalapon vagy a közösségi oldalakon új témát nyitsz, akkor ne az előtte található szakasz linkjére kattintva tedd. Jobb, ha a lap tetején arra a fülre kattintasz, amiben egy + jel található. Ezzel egy új szakaszt nyitsz, a témának adj valami kifejező nevet.

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Névterek[szerkesztés]

A wikipédia lényege, a szócikkek a szócikk névtérben találhatóak. Mivel ez a legáltalánosabb hely nincs is külön jelölve, ez tekinthető alapértelmezettnek.

A speciális névtereknek színes hátterük van, így könnyen megkülönböztethetőek a szócikkektől, amelyek háttere fehér. Minden speciális névtérbeli lap tetején szerepel, hogy melyik névtérhez tartozik. Ezek számodra, kezdő szerkesztő számára még nem jelentősek, idővel úgyis megtudod melyik mire való. Részletesen róluk itt olvashatsz:Wikipédia:Névtér

A már megismert vitalapokhoz hasonlóan minden regisztrált felhasználóhoz tartozik egy úgynevezett userlap is. A userlapok a speciális névterek egyikében, a user névtérben helyzekednek el, erre utal a userlapok tetején a User:xxx cím. A sajátodat leggyorsabban úgy éred el, ha a jobb felső sarokban a nevedre kattintasz. A userlapokat arra szoktuk használni, hogy minden szerkesztő itt adhasson meg magáról fontosnak tartott információkat. Ha gondolod írj te is magadról pár sort! Mások userlapjának szerkesztése nagyon nagy udvariatlanságnak számít, kérlek tartózkodj tőle!

Új cikk írása[szerkesztés]

Akkor lássuk amiért itt vagyunk: a szócikkek írását.

Itt az új lap létrehozása nagyon részletesen le van írva: Wikipédia:Hogyan írj új lapot. Röviden: keress rá a bal oldali keresést használva, ha nincs olyan szócikk akkor meg fog jelenni a keresett címszó az új ablak bal felső sarkában pirossal írva. Ez itt a wikipédiában mindig az olyan belső hivatkozásokra utal amelyekhez még nincsnek meg a cikkek. Amikor új cikket hozol létre fokozottan ügyelj a helyesírásra, az elgépelésekre! A már létező szócikkek kékkel vannak jelölve a szövegekben. pl: Magyarország.

Szócikkre linket létrehozni úgy tudsz hogy a nevét két szögletes zárójel közé teszed: Így: [[Magyarország]]=Magyarország. A belső hivatkozások készítéséről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Az első lépések (belső hivatkozások)

A cikkek formázásáról itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Az első lépések (formázás)

Forrásmegjelölés[szerkesztés]

Fontos, hogy mindig ellenőrízhető információkat írj!

Alapjában véve kétféle forrásmegjelölés van, amelyek céljukban és formájukban különböznek:

  1. Külső hivatkozásokat használunk, ha szócikk megírásához nagyon sok információt szereztünk az adott forrásból, vagy ha a cikk egész témáját átöleli. Ilyenkor a szócikk végére el kell helyezned, hogy:
==Külső hivatkozások==
*[http://www.valami.hu A megjelenítendő név (pl: Linkgyűjtemény a zebrák csíkjairól)]
A külső hivatkozásokról bővebben itt olvashatsz: Wikipédia:Az első lépések (külső hivatkozások)
  1. A lábjegyzeteket akkor használjuk, ha a hivatkozni kívánt forrásból csak rövidebb terjedelmű (egy-két mondat, bekezdés) állítást, információt veszel át. Ilyenkor első lépésként a szócikk végére el kell helyezned, hogy:
==Lábjegyzetek==
<references/>
Itt fognak megjelenni a lábjegyzetek. A szövegben kell létrehozni a lábjegyzetek másik részét, ahova beírod magát a tartalmát is. Erre a <ref>Hivatkozás szövegének helye</ref> használandó. A hivatkozás szövegének helyére kell beírni a hivatkozott forrást. Ugyanúgy, ahogy a Külső hivatkozásoknál láttuk. Ha internetes forrásra hivatkozunk szokás, hogy odaírjuk a hivatkozás lezárta után, de még a </ref> elé, hogy (Elérés:dátum). A dátum azt az időpontot jelöli, amikor biztos elérhető volt az oldal. Gyakorlatban ez azt az időpontot jelenti, amikor írtad a cikket vagy anyagot gyűjtöttél hozzá.


Ha további kérdéseid lennének fordulj nyugodtam hozzám: (annyit kell tenned hogy megnyitod ezt a lapot szerkesztésre, és új sorba beírod amit szeretnél, figyelni fogom és ahogy tudok válaszolok) Pilgab üzenet 2008. január 15., 21:23 (CET)Válasz

E-mailben küldött segítség idemásolva[szerkesztés]

Szervusz, úgy látom Pilgab nevű szerkesztő is már igyekezett segíteni neked.

Fontos információ: A wikpédia weboldalon, a lapok tetején vannak ilyen feliratok "vitalap" szerkesztés" "laptörténet".

A vitalap-ra kattintva egy olyan oldal jelenik meg, ahol nyugodtan tehetsz fel kérdéseket. minnél pontosabban kérdezel, annál pontosabb válaszokat tudunk adni a problémáidra.

Szóval minden szócikknek van vitalapja, és minden szerkesztőnek is. A szerkesztők bemutatkozó lapját a nevükre kattintva éred el, és akkor a vitalapjuk is megjelenik felül, ahova "szerkesztés" nézetben, alulra írhatsz.

Az általad elkezdett cikket egy picit formáztam, a szerkesztési nézetben láthatod, hogyan lehet ezeket csinálni. Itt a lap:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Aubrey_de_Grey

A forrásokhoz légyszives írd be, hogy honnan vetted a beírt információkat!

Ha tudsz idegen nyelven, más wikipédiákból is átvehetsz információkat, pl. angolból:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aubrey_de_Grey

További segítséget nyugodtan kérj Pilgab-tól, ő vállalta hogy segít neked, ezen a lapon tudsz neki üzenni:

http://hu.wikipedia.org/wiki/User_vita:Pilgab

A saját oldaladra írhatsz kis bemutatkozót: http://hu.wikipedia.org/wiki/User:Czezar_Csongor


Nekem ide írhatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/User_vita:Rodrigo

Végül kérlek, a helyesírásra próbálj ügyelni, mert elég sok hibát vétesz.

Jó munkát: – Rodrigó 2008. január 16., 14:37 (CET)Válasz

Belső hivatkozások[szerkesztés]

Félövérrel kiemelni csak akkor szoktunk szót, amikor az szócikk első mondatában a szócikk címét jelöli.

Belső hivatkozást akkor érdemes, ha az logikailag helyes, előreláthatólag a témában érdeklődő felhasználó arra szócikkre továbblépne. Pl: Ha egy közigazgatási témájú cikket írsz, akkor érdemes belinkelni az országot, de ha pl. egy sportolóról írod azt hogy az ország legjobb sportolója, akkor ott felesleges. Szokás a dátumokat is belinkelni,ilyen formában: [[2008]]. [[január 15]].. Az is szokás, hogy egy szóra kb monitoroldalanként legyen egy-egy hivatkozás, fölösleges egy ismétlődő szót újra ésújra belinkelni.

Angol wikiről mindent átvehetsz, ezzel szemben nincsnek megkötések. Annyi, hogy az ottani forráshivatkozásokat is hozd át a magyar cikkbe. Pilgab üzenet 2008. január 16., 20:18 (CET)Válasz

Kép[szerkesztés]

Három dolgot tudunk csinálni:

1. Mondd meg a nevét, ahogy feltöltötted és én utánanézek mi történt vele, mert így sajnos képtelenség megtalálni a pár millió kép közt a commonson.

2. Küld fel ide a magyar Wikire.

3. Küldd el nekem emailben és én felteszem commonsba.


Igen, jó helyre hírsz, így kell.Pilgab üzenet 2008. január 17., 10:06 (CET)Válasz

Ide kerül a képaláírás

Szia! Commonson nincsen fenn tényleg. Most így hirtelen arra udok gondolni, hogy oda nem regisztráltál vagy nem voltál belépve, anélkül nem lehet oda feltölteni semmit.

Képet beszúrni így tudsz: [[Kép:Dugóhúzó.JPG|thumb|right|200px|Ide kerül a képaláírás]]

Ebből lesz oldalt látható kép. Az első pipe ( | ) elé kell beírnod a kép nevét, esetedben majd a Aubrey_de_Grey_photo_authorized.jpg-t.

Én azt javaslom, hogyha nem a bejelentkezéssel volt a gond a commonson, akkor tölsd fel ide a magyar wikire, innen majd áttöltjük a commonsra.

Pilgab üzenet 2008. január 17., 20:40 (CET)Válasz

Feltöltöttem, itt találod: Kép:Aubrey de Grey photo authorized.jpg. A cikkbe is betettem, ott majd elrendezed, ahogy gondolod. Ha előbb mondod, hogy az angol wikiben is fenn van, kkor sokkal könnyebb dolgunk lett volna :) Pilgab üzenet 2008. január 19., 11:23 (CET)Válasz

Képfeltöltés[szerkesztés]

Szia! A képfeltöltés a következőképpen megy:

  1. Rákattintasz a bal oldaon található Fájl feltöltés linkre.
  2. Bejön egy új ablak, először mindenképp olvasd el az ott leírtakat. Ha magadévá tetted tetted mehetünk tovább. Kérlek figyelj ezekre az irányelvekre a továbbiakban is, mert előbb-utóbbb kiderül, ha nem tartod be őket!
  3. A tallózás gombra kattintva meg kell keresned a saját számítógépeden a feltölteni kívánt fájlt (esetünkben képet).
  4. Ha a fájl neve nem megfelelő, pl: nem jelzi egész pontosan mi van a képen átírhatod a Célmédiafájl neve mögötti beviteli mezőben.
  5. Az Összefoglaló néven jelzett rész értelemszerűen kell kitöltened.
Leírás

Ide rövid leírást kell adni a képről, ami alapján a rákeresők is megtalálhatják.

Forrás

Ha saját magad fényképezezted/rajzoltad anyit kell írnod, hogy saját kép/rajz, ha vhonan letöltötted vagy bemásoltad a forrás pontos elérhetőségét kll megadnod

Dátum

értelemszerűen a kép előállításának dátumát add meg, ha nem tudod, ide a feltöltés idejét írd be

Helyszín

opcionális, ha tudod hol készült a kép, beírhatod

Szerző

id, ha a saját a képed magadat írd, ha nem akkor azt aki fényképezte/rajzolta

Engedély

ide innen:Wikipédia:Képek licenceinek megadása válassz egy megfelelő sablont az első oszlopból. Ha megvan {{}} közé téve kell beírnod, pl {{ketttős licenc}}

Ezután a licenc legördülő menüben kiválasztod azt a licencet, amit az engedély sorban mér megadtál. Utolsó lépésként a fájl felküldése gombrs katintva felküldöd a fájlt. Ezután a Célmédiafájl neve mögötti beviteli mezőben megadott névre hivatkozva a bármikor , bárhol be tudod linkelni a képet. Ehhez ezt a formát kell használnod:

Fájl:Célmédiafájl neve mögötti beviteli mezőben megadott név

Pilgab üzenet 2008. január 24., 03:12 (CET)Válasz

Mentorálás vége (?)[szerkesztés]

Szia!

Mostanában nem nagyon kerestél, úgy gondolom nincs már rám szükséged. Ha nem így lenne szólj! :) Ha 3 napon belül nem felelsz erre az üzire, akkor a mentorálási folyamatot befejezettnek tekintem. Pilgab üzenet 2008. február 17., 11:35 (CET)Válasz


Koszi a segitseged.Egyelore befejeztem a cikket. Csongi

Elvégeztem a papírmunkát. Pilgab üzenet 2008. február 18., 20:37 (CET)Válasz