Szerkesztővita:Centrifuga~huwiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 12 évvel ezelőtt a(z) Tipp: gombocskák felül témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Centrifuga~huwiki!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel:  Karmela posta 2011. augusztus 14., 19:04 (CEST)Válasz

A női tudás műhelye[szerkesztés]

Szerkesztő:Joeyline-t, mint a WT tagját cikktémákkal kerested meg, csakhogy az ilyesmi nem tartozik a Wikitanács feladatkörébe, ők az elmérgesedett vitákból keresik a kiutat és a problémás magatartású szerkesztőkkel foglalkoznak. Joeyline tanácsot kért az adminoktól, és mivel nekem volt a megoldásra ötletem, megkért, hogy tájékoztassalak, ezért kapod tőlem a választ.

Amikor a Wikipédián a szerkesztők összefüggéseiben szeretnének egy témakört felkarolni, akkor műhelyt alapítanak. Erről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Műhely.

Az adott esetben is azt javasolom, hogy alapíts egy „Női tudás” műhelyt, és fogalmazd meg a műhely ismertetőjében annak céljait. Segítőtársakat részben valamelyik kocsmafalon tudsz toborozni, részben pedig azoknak a cikkeknek a vitalapján, amik a műhely érdeklődési körébe esnek. Ha néhány gyakorlott szerkesztőt sikerül bevonnod, nyert ügyed van.

Nagy segítség lehet, ha tájékozódsz az angol vagy más Wikipédiában is, hogy hogyan fogják össze a téged érdeklő témákat.

Javasolom továbbá, hogy nézz meg és javíts fel néhány olyan már meglévő cikket, ami a témádba vág, az arra kapott reakciók érdekesek lesznek.

A Wikipédián nincs olyan központi szerv, amelyik előre engedélyezne vagy megtiltana valamilyen témát. Ha olyasmibe kezdesz, ami egy papíralapú enciklopédiában is helyet kapna, akkor senki sem fog akadályozni, hogy létrehozd a cikkeidet.

A létrehozott cikkek megmaradásának kulcskérdése a nevezetesség, erről a Wikipédiában sajátos jelentést nyert fogalomról itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Nevezetesség, továbbá a forrásokkal jól alátámasztott állítások és az objektív, kiegyensúlyozott és enciklopédikus hangú megfogalmazás.

Remélem, hogy segít amit írtam. Mivel az elképzeléseid egyelőre nem világosak a számomra, csak az általánosságok szintjén tudtam maradni. A lényeg: kezdj munkába, hozd létre a műhelyt, fogalmazd meg céljaidat, és ha ügyesen teszed, csatlakoznak majd hozzád.

 Karmela posta 2011. augusztus 14., 19:04 (CEST)Válasz

Mire is gondolok[szerkesztés]

Idemásoltam a vitalapomról, hogy minden egy helyen legyen.  Karmela posta 2011. augusztus 15., 19:00 (CEST)Válasz

Karmela, ezerhála, hogy válaszolsz.

Izgalmas a wiki és nyilvánvalóan hatékony demokratikus eszköz, technikailag azonban eltévedek a bőséges instrukciók között. Motivált vagyok és tanulgatom, a türelmedet kérem addig is, amíg érteni kezdem amit mondasz, igyexek:)

Próbálok szócikkekben és meghatározásokban gondolkodni, nem könnyű, de a napokban készítettem néhány jegyzetet egy regényhez, a jegyzetekben bőven hivatkozom a wikipédiára, és próbálom megtartani a 21. századi női szemléletet.

Idézek néhányat, talán te látni fogod ebből, mire is gondolok, kérlek, mi a véleményed?

Ezerüdv: Centrifuga

Példák:

 *Freud 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud A pszichoanalízis atyja a XIX-XX. században, kényszerneurózisa öngyógyításaként kokainnal kezelte magát, kitágított tudatállapota lehetővé tette, hogy meglássa, amit addig tilos volt: a szexualitás és a traumák szoros összefüggését.

Amikor Freud megírta A hisztéria kóroktana című analitikus pszichiátriai alapművét, hirtelen úgy érezte, minden férfi-nő viszonylat megrendítően átértelmeződött. Minden ivarérett férfi és nő orrára egy szemüveg nőtt: a tudattalanból kianalizált szexualitás hormon-szemüvege. Ami egyszerre láthatóvá tette az egymás ellen elkövetett lelkiismereti-szexuális vágyakat, bűnöket és manipulációkat. Freud maga is megrettent. Látomása a nemiségében meggyötört túlszabályozott férfi rémálma a szexualitásról és a nőről. Az Első Analitikus komolyan megszenvedte az együttérzés elsajátítását, fel kellett oldania saját pszichés falait és hárításait, hogy megélhessen valamit a nők érzéseiből.

Nőként érezni a legnagyobb trauma lehetett Freud életében, amit jól átadott mindenkinek, és Judith Herman szabadította meg ettől a traumától a fél világot.


 *Oláh Ibolya

Híres magyar megasztár, állami gondozott cigány őstehetség. Leghíresebb dala a Magyarország. Klipje a magyar-cigány identitás legszebb példája. http://www.indavideo.hu/video/Magyarorszag_reloaded http://hu.wikipedia.org/wiki/Ol%C3%A1h_Ibolya


 *Duálunió

A klasszikus pszichoanalitikusok valamenynyien egyetértenek abban, hogy az anya-magzat duálunió a legtökéletesebb egység, amelyre az egyén élete folyamán visszavágyik. A nagy magyar analitikus, Ferenczi Sándor korrigálja Freudot ebben a vonatkozásban. A személyiségfejlődésben az „anya-gyerek” kapcsolatot állítja a középpontba, felismeri a pszichoanalitikus folyamatban a kétszemélyes kapcsolat jelentőségét, és a viszontáttétel minden addiginál mélyebb átélésével eljut az együttérzésig. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ferenczi_S%C3%A1ndor


 *Darwin

1809-1882, angol természettudós, az evolúció elmélet felfedezője http://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin Darwin 200 éve a legtisztábban látó férfi a glóbuszon. A fajok eredete eltörölte a keresztény világképet és generációk gondolkodását változtatta meg. Darwin, a ’fajok eredetének’ ösvényeit tisztán látta, felfedezte és megmutatta, miközben egész életében nem vette észre a forrást. A fajok az anyaevolúcióban erednek, a folyamatos születésben.

 *sir David Attenborough és Richard Dawkins

Darwin eszmetársai, az anyaevolúció harsonái*. Attenborough (1926) író, műsorvezető, a róla elnevezett hangyászsün felfedezője, az Élet a Földön című BBC sorozat vezetője, az Élet egyenes adásban című életrajzi és könyv szerzője. Dawkins (1941) zoológus, etológus, memetikus, evolucionista és szkeptikus humanista. Könyvei: Az önző gén, A vak órás*, Az ős meséje

Mind a 3 kivételes angol férfiú* az anyakirálynőtől kapta küldetését, és a lehetőséget a fajok folytonosságának és végtelen változatosságának megtapasztalására és hirdetésére. Ilyen emberek és ebben a szellemben élik túl azoknak a férfiaknak az üldözését, akik tőkefelhalmozással és a gyarmatosítással bénítják az evolúciót.

Az evolúció harsonái nehezen ébredtek rá, hogy eszméjük, világnézetük és hitük az evolúció nem más, mint a folyamatos születés, és szülés. Ezzel a gondolattal J. Slonczevski egészítette ki a nagy férfiak művét. Az anyaevolúció a teremtés történetébe iktatott anyaság, világossá teszi az élet eredetét, változatosságát, és elvezet a világegyetem alapkötéséhez, a mindenkori szülő-születő, vagyis anya-gyerek duálunió energiaforrásához.

VakÓrás* József Etella költeménye az anyaevolúció elméletéről http://gordonagata.com/kecsketanc/vakoras.html

 *Lónyay Eliza

Psyché, a xx. század legnagyobb magyar női regényének hőse. Rangon aluli házasság gyümölcse, törvényen kívüli anya lánya a Lónyay családban, majd egy másik kultúrába követi anyját, aki megszökött egy cigányprímással. Társadalmi fesztávja óriási, grófkisasszonytól cigány rimáig minden szintet bejár már gyerekként. Bécsi élete is ilyen hullámvasút. Szépsége áldás és átok, az udvari világ megbolondul tőle, emeli, ejti, használja. Könnyű préda: nem erkölcsei, hanem köztes társadalmi helyzete miatt. Egy szép cigány nő Sátoraljaújhelyről: a térség adója az Udvarnak. Ő kimondja a saját vétkeit és kimondja az ellene elkövetetteket is. A személyiségét erkölcsi egyenessége tartja össze.

"Zedlitzné Lónyay Eliza. Őt nem aszalta szikárrá a buzgó önmegtartóztatás a sok imádságos térdeplés, talán nem is hitt Istenben. Erkölcse, mint a madaraké. Mégis akik láthaták őt, mosolyogva bár, de tisztelettel emlékeznek reá, s megemlegetik leggyakoribb mondását, ahányszor feslettségét szemére veték, többnyire azt felelte: "Fogadj el olyannak, amílyen vagyok, mert ha bármi mást vársz tőlem, folyton csalódnod kell bennem." S hallottam olyan hölgytől ki sok időt töltött együtt vele: "Egész életében piszokban hentergett, különös módon mégsem tudott bepiszkolódni. Fénylett, mint a csillag." Weöres Sándor: Psyché Egy hajdani költőnő írásai. Magvető Kiadó, Budapest, 1972


 *Sárga rózsa

sláger, Illés együttes, szövegíró: Bródy János, 1970. Sárga rózsa A pusztai romantika szép kisregénye, Jókai Mór, 1892.

 *Mária Terézia

(Bécs, 1717.május 13. –Bécs, 1780. november 29.) Mária Terézia magyar királynő, 16 gyermek anyja, az alpesi erdők úrnője, történelmünk egyetlen derűs időszakának uralkodónője. Hamarosan 300 éves. Mária Terézia igazi szenvedélye a népéről való gondoskodás és az erdőtelepítés volt. Fákat ültetett, népeket és erdőket telepíttetett, amelyek máig gyümölcsöznek. Legfontosabb nőtudatú törvényei: Urbárium, a Jezsuita rend feloszlatása, Ratio Educationis.


  • Boldoganya

Az ősmagyar mondák hét egében hét boldoganya uralkodott: Nagyboldogasszony, a leánya, Kisboldogasszony, Gyümölcsoltó, Sarlós, Havi, Eketiltó és Gyertyaszentelő boldogasszonyok. A boldoganya istenszülő. Feltűnő a hasonlóság a Kárpát-medencében már évezredek óta megfigyelhető Istenanya imádat, a kelta, ír, walesi földanya-istenanya kultusz, a Fekete Madonna, a Boldogasszony és a Szűzanya-hit között. A boldoganyák mai megtestesülései a hitújító, a világháló, az állatvédő, a szocmunkás, az evolúció, az együttműködő és az alkotmányozó anyaúrnők. Az ősi magyar hit európai szintézisének jelképe a három úrnő, az állandó újjászületés őrizői. http://elofolyoirat.blog.hu/2010/08/20/nagyboldogasszony_uzenete_augusztus_20_an

 *férfitörvény

Másképp ’úrszövetség’. A törvényről lásd József Etella kivonatát a Bibliából http://gordonagata.com/kecsketanc/kecskebiblia.html

 *Dame Jane Goodall

(London, 1934. április 3.) angol etológus, antropológus és primatológus, acsimpánzok szociális és családi életének egyik legjobb tudója, kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. http://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall A majmok elnevezése fontos lépés volt a felé a megközelítés felé, amit Goodall egy idő után természetesnek tartott, nevezetesen, hogy az állatoknak személyisége van. http://elofolyoirat.blog.hu/2011/05/07/vilag_tanitonoi_jane_goodall_es_a_csimpanzok

 *Turul

A Turul az ezer éve portyázó magyar nomád törzsek virtuális ragadozó madara, jellemzően konzervatív névadás a 21. században.

...

re Amire gondolok[szerkesztés]

Azt javasolom, hogy maradjunk a te üzenőlapodon, hogy minden egy helyen legyen. Felveszem a lapodat a figyelőlistámra, és valahányszor rákattintok felül, látni fogom, hogy valami megváltozott rajta. Ha mégsem reagálnék idejében, akkor kérlek szólj rám a saját vitalapomon, és akkor „rámcsörög” a sárga csík.

Tetszik, hogy egy kihívásnak tekinted a Wikipédia új közegét, és hogy igyekszel beleolvasni magad a tudnivalókba. Én is fogok neked szerkesztési tippeket adni, ha észreveszek valamit.

Itt az első tipp: alszakaszok[szerkesztés]

Ha a szakaszcímet nem két, hanem három egyenlőségjellel keretezel be, abból egy alszakasz lesz.

A négy egyenlőségjellel[szerkesztés]

Még kisebb alszakasz.

A második tipp: aláírás[szerkesztés]

A Wikipédiabeli automatizált aláírásod tartalmazza a Wikipédián használt neved egy kattintható linkkel a bemutatkozólapodra, egy linket oda is, ahol üzenni lehet neked, valamint a dátumot és időt.
Ennek automatizált előállításához az üzeneteid végére négy darab tildét (hullámvonalat) kell írni aláírás gyanánt. Az ötödik képecskére kattintva a szerkesztőablak fölött:
egy elválasztójel és négy hullámvonal keletkezik, de persze közvetlenül is beírhatod a tildéket: ~~~~.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat a speciális wikipédiás aláírásra.
 
A kocsmafalakon és a vitalapokon írunk csak így alá, a cikkek szerzőit ehelyett a laptörténet mutatja.
 
Egy link vastag fekete szövegként jelenik meg azon a Wikipédia-lapon, amire mutat, máshol kék (ha létezik a lap) vagy piros (ha még nem létezik).

Nagyjából sejtem[szerkesztés]

a jegyzeteidből kapott izelítőből, hogy milyen irányban szeretnél mozogni. Evvel kapcsolatban írok még, de most éppen abba kell hagynom.  Karmela posta 2011. augusztus 15., 19:00 (CEST)Válasz

Gondolom érdekel:Wikipedia:Wikipedia Signpost/2011-08-15/Women and Wikipedia  Karmela posta 2011. augusztus 16., 14:53 (CEST)Válasz


nehézségeim[szerkesztés]

Karmela, ezerhála a linkekért, és igen, kb így látom a helyzetet nőügyben, és jó érzés, hogy egy 'wikiwom'-hoz sok országban sokan csatlakoznának. (Sajnos egynyelvűként google fordítóval olvasok, így igazából csak erős sejtéseim vannak a link tartalmáról) A szerkesztési tippeket is köszönöm, a technikámra jellemző, hogy a billentyűim között pl nincsen nagy, szögletes zárójel..:) Ez most még kicsit hátráltat, de nem adom fel.

Lehet hogy arra is gondolsz, hogy a jegyzetekből máris próbálkozhatnék néhány szócikk megszerkesztésével? Centrifuga vita 2011. augusztus 17., 08:07 (CEST)--Válasz

re nehézségeim[szerkesztés]

  • Centrifuga, látom, az aláírás már prímán megy, örülök neki!

Egyelőre inkább azt ajánlom, hogy kiegészítéseket tegyél a már meglevő olyan cikkekben, amikből valami szerinted hiányzik, vagy amiket kiegyensúlyozatlannak találsz. Mindig add meg, hogy az illető információt milyen már publikált, és az illető szakma által elismert helyről veszed! Nem muszáj, hogy a közlés a szakma fő vonulatába essen, csak ilyenkor azt is világossá kell tenni, hogy egy a szakmában vitatott nézetről van szó. Vannak olyan témák is, amikben újságokból vett információk is elfogadhatóak.

A hivatkozások technikájában majd segítek, ha arra kerül a sor.

Könnyen lehet, hogy te azok közé tartozol, akik új meglátásaikat szeretnének itt közzé tenni vagy akik élénk, érdekes stílusban szeretnének írni. Bárhol máshol pozitív dolog, de sajnos egy enciklopédiába nem illene mindez.

Egyszer írtam egy cikket a Lopótökről. Érdemes megnézned azt a cikket abból a szempontból, hogy többen is határesetnek minősítették, éppen csak hogy belefér egy száraz enciklopédiába. Csaxólok :)

 Karmela posta 2011. augusztus 17., 21:32 (CEST)Válasz

Tipp: gombocskák felül[szerkesztés]

A szögletes zárójelek az én billentyűzetemen ott vannak, ahol az f és a g betű, az AltGr gombot nyomva kell tartani hozzá. De van más lehetőség is, mégpedig egy bizonyos szerkesztőablak fölötti gomb, az amelyiken földgömböt (külső link, szimpla szögletes zárójelpár), és amelyiken láncszemeket (belső link, dupla szögletes zárójelpár) látsz.

A leggyakoribb dolgokhoz egy sor gomb nyújt segítséget, ha megnyitsz egy szakaszt szerkesztésre, ott látod őket felül. Próbálgasd ki, hogy melyik mit csinál.

Amikor egy Wikipédiabeli lapra szeretnél linkelni („belső” link), akkor

  • válaszd ki a szerkesztőablakban az illető lap nevét, mondjuk úgy (sok módja van), hogy
  • az egeret odakattintod a szó elé,
  • nyomva tartod a Shift gombot, és
  • a jobb felé mutató pici nyilacskás billentyűre kattintgatva feketére fested a kiválasztott szavak hátterét;
  • majd kattints rá a szerkesztőablak fölötti gombsorban a negyedik gombra, és ezáltal keretezd be kettős szögletes zárójellel.


  • Az első gomb a vastagbetűsítésre,
  • a második a dőlt betűkhöz,
  • a harmadik a külső linkekhez,
  • a negyedik a belső linkekhez,
  • az ötödik képek beszúrásához,
  • a hatodik aláíráshoz való.

 Karmela posta 2011. augusztus 17., 21:32 (CEST)Válasz

A felhasználóneved meg fog változni[szerkesztés]

2015. március 20., 08:23 (CET)

Átnevezve[szerkesztés]

2015. április 19., 10:25 (CEST)