Szerkesztővita:Klippiti/Archívum 1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztővita:BluesD/Archívum 1 szócikkből átirányítva)
Legutóbb hozzászólt Alensha 15 évvel ezelőtt a(z) Képek témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Klippiti/Archívum 1!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Diabypaláver 2008. április 15., 20:27 (CEST)

id Tech

Hali. Csak ezzel a sablonnal lehet elérni, hogy a cím (id Tech) kicsi „i”-vel kezdődjön. A wiki szoftvere másképpen nem engedi. Más cikkeknél is van ilyen, pl.: iPhoneRaziel szóbuborék 2008. február 7., 12:29 (CET)

Azzal amit beraktam a szócikk elejére: {{rosszcím}}(?). Van egy másik is, gyakorlatilag ugyanazt csinálják {{kisbetűscím}}(?). → Raziel szóbuborék 2008. február 7., 12:37 (CET)
A rosszcím javascriptet használ, nekem egyszerűen kisbetűvel kezdi a cikk címét, más nem ír ki. Engedélyezd a javascriptet a bőngésződben, vagy lecseréld le a „rosszcím” sablont a „kisbetűscím” sablonra. Ahhoz elvileg nem kell javascript. → Raziel szóbuborék 2008. február 7., 12:43 (CET)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Jogsértő képek

Szia! Az általad feltöltött kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Az ilyen képeket a Wikipédia szabályai szerint nem lehet feltölteni. Kérlek, hogy képfeltöltés előtt tájékozódj a felküldési útmutató elolvasásával, mert jogvédett kép ismételt feltöltése szankcionálható. Kérlek, hogy csak bizonyíthatóan szabad licencű vagy saját készítésű képeket tölts fel. Megértésed köszönöm, további jó szerkesztést kívánok, ~~~~– Beyond silence 2008. február 24., 14:29 (CET)

Szia! Most takarítottam ki az általad feltöltött képek közt. Kérlek olasd el ezt: Wikipédia:Képek licenceinek megadása. ezután légyszíves megfelelő forrásmegadással és licenccel töltsd fel a képeket, ne kelljen őket törölni. Köszi! Pilgab üzenet 2008. április 23., 22:06 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Re:Doom

Ne érts félre, nem akartam a neveket magyarosítani, csak azért írtam oda, mert legtöbbjének van magyarul is jelentése. Ott van a Mancubus vagy Arachnotron szörny, amit nem lehet magyarra lefordítani, ha mégis találna ki valaki neki valamiféle magyar nevet, szerintem inkább az magyarosítás. De ha így áll a dolog, tégy ahogy jónak látod, mindenesetre mondjuk a náci katonát az ellenfelek soraiból azért ne hagyjuk ki. [törölt kép] Doncsecz Pošta 2008. május 18., 09:51 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Doom sablon

Átneveztem {{Doom-sorozat}} névre a sablonodat (arra törekszünk, hogy kifejezőbb sablonneveink legyenek). Üdv. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. június 15., 13:45 (CEST)

European Mantra

Helló, ezt a cikket át kellene fogalmazni, hogy ne sérüljön a wikipédia semlegességi irányelve. A szócikk jelenleg úgy néz ki, mint egy újságcikk, nem mint egy lexikoncikk. "elmeháborodott zenészeket keresett és talált", "zseniális gitáros" - ezek stílusban nem lexikonba illő kifejezések, mindkettő elfogultságot türköz. És ez csak néhány példa. "Magyarország legkeresettebb ritmusszekciója" - az ilyen jellegű kijelentésekre forrást kell hozni. Hol és ki mondott ilyet? melyik zenei kritikustól származik ez a kijelentés? melyik újsában írták? Kérlek, hogy olvasd át a cikket és kérdezd meg magadtól, ha egy együttesről (bármelyikről) ehhez hasonló írás jelenne meg mondjuk a Nagy Magyar Lexikonban vagy egy zenei lexikonban, akkor nem húznád-e föl rá a szemöldököd, hogy mit keresnek ilyen mondatok egy lexikonban. Nos, a wikipédia is lexikon. Kérlek olvasd el, hogy mi nem a Wikipédiába való. Megnézheted a Wikipédia:Kiemelt szócikkek oldalt, ahol találsz zenei témájú kiemelt cikkeket is, összehasonlításképp érdemes megnézni, hogy hogyan is kell kinéznie egy együttesről szóló cikknek. Köszönöm. – Timiş Volkan+Rüstü... üzcsi 2008. június 22., 12:15 (CEST)

Szia, egy rendkívül jó példa a Queen együttes szócikke, érdemes elolvasni a bevezetőjét, így kellene kinéznie minden zenei szócikknek, minden lényegi állításra hoz megbízható forrást (az együttes saját honlapja nem tartozik ezek közé, mert független forrásnak kell lennie, újságnak, zenei magazinnak stb.) Ha segítség kell, vagy valami nem tiszta, szólj nyugodtan. Üdv, – Timiş Volkan+Rüstü... üzcsi 2008. június 22., 12:19 (CEST)
Szia, köszönöm, hogy átfogalmaztad. Még javítottam rajta pár dolgot, volt még benne néhny rizikós szó, illetve a zenészek említésekor nem igazán a becenevüket szoktuk használni, ezeket cseréltem, és levettem a NPOV sablont. További jó szerkesztést, üdv, – Timiş Volkan+Rüstü... üzcsi 2008. június 22., 12:47 (CEST)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

DirectX

Ez rendben, csak nincs arra forrás, hogy pont a Doom miatt jött létre. Szerintem ittt két, egymástól független egyidejű dologról van szó:

  1. Abban az időben a Microsoft felismerte, hogy a W95-nek játékplatformnak is kell lennie. Nekikezdtek a DX megalkotásának.
  2. Népszerű lett a Doom.

Nézd meg az angol WP-t: Sem a DX cikkében nem írja, hogy a Doomnak köze lenne hozzá, valamint a Doom cikkében sem, hogy a Dx-nek köze lenne hozzá. Itt Boro tud rosszul valamit. (Plusz megjegyzendő, hogy az iD elég keményen OpenGL párti még ma is. Ha a két szép szemükért készült volna a Dx, nem így lenne.) VT???!!! 2008. július 5., 10:08 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Doom

Szia!

A Doom cikkben átírtam a motorról szóló részt, gondolom ezt észrevetted. Egy kérdés: az angol cikk Continued legacy része le van valahol fordítva? Mert ezt nem találom egyben, egyes infói viszont már benne vannak a cikkben. VT???!!! 2008. július 14., 13:54 (CEST)

Akkor 1-2 eddig hiányzó mondatot átveszek belőle. Ha kijön belőle egy külön fejezet, akkor lesz, de szerintem nem. VT???!!! 2008. július 14., 14:03 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Kiemelés

Szia!

Részemről megoldódott az összes felvetésem, így kihúztam az ellenző szavazatomat. Azt viszont szeretném, ha valaki friss szemmel átolvasná a cikket. Ha ez megvan, támogatom. Több szem többet lát, és sokszor előfordul, hogy amit te vagy én egy kicsavart mondattal fogalmazunk meg - és sehogy sem sikerül átírni - más fél perc alatt kijavítja.

Nemrég visszanéztem a laptörténetben - mit mondjak, kevés cikknek volt ilyen változatos élettörténete. Gratulálok az eddigi munkádhoz, szépen feljavítottad. A kiemelési szavazás kezdete óta is sokat javult. Szerintem most már egyenes az út a csillaghoz. VT???!!! 2008. július 14., 18:57 (CEST)

Rendben, csak Szajci közben lezárta a szavazást (Pedig lett volna még néhány nap!). Írtam neki, hogy nyissa meg újra. VT???!!! 2008. július 14., 21:53 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Gratulálok, kiemelt lett a Doom!
VT???!!! 2008. július 17., 15:29 (CEST)

RE:Half-Life sablon

Helló! Rendben. :) --Horsee (会話) 2008. július 22., 06:52 (CEST)

Kép:Fehér Géza - 2007.05.01 - Tabán.JPG

nézd meg Kép:Fehér Géza - 2007.05.01 - Tabán.JPGBeyond silence Üz 2008. augusztus 16., 12:29 (CEST)

HOBO

Szia! Tapasztalatból is tudom, hogy a Hobo Blues Band-nek a kezdetekben a MOM Kultúrház-ban volt klubja, ezt számtalan forrás is alátámasztja. Én az FMH-ra nem emlékszem, ettől még lehetett. Sokszor előfordul azonban, hogy az FMH-t és a MOM-ot oda-vissza keverik. A blues-os cikkeidhez gratulálok. Üdv.Kispados vita 2008. szeptember 12., 15:16 (CEST)

Források

Szia! Küldök -szerintem- forrásértékű linkeket.

Egyébként én a legendás MOM-ot MOM Kultúrház néven tettem a wikibe. A "XII-kerületi Művelődési Központ" az Isten tudja miért nem vállalja fel ezt a betűszót. Az me, zavarja Őket, hogy nemcsak a visszaemlékezők, de az új műsor ajánók is így említik a házat. Itt jeleztem illetve mutatok az új névre, de még nem csináltak szócikket. Üdv. Szép Napot! Kispados vita 2008. szeptember 13., 16:09 (CEST)

Új bejegyzés

Szia! Kérted adjak hivatkozást a HOBO - MOM Kultúrház kapcsolatra. Küldtem többet is. Nem reagáltál azt hittem meggyőző volt. Ennek ellenére úgy látom törölted ezt, mivel volt előtte kontaktusunk talán közölhetnéd, miért nem tartod a szócikkbe valónak. Üdv. Szép napot!Kispados vita 2008. szeptember 15., 17:51 (CEST)

PATT

Szia! Patt helyzet!:) A koncertnaptár szerint az FMH-ban sem lépetek fel túl sűrűn. Mivel a MOM-mal foglalkozom részletesen, lehet, hogy a kezembe kerül még valami erősebb dokumentum is. Akkor jelentkezem. Üdv.Kispados vita 2008. szeptember 15., 22:22 (CEST)

jogvédett képek

Szia! Az általad feltöltött kép egy szerzői jogvédelem alatt álló alkotás. Az ilyen képeket a Wikipédia szabályai szerint nem lehet feltölteni. Kérlek, hogy képfeltöltés előtt tájékozódj a felküldési útmutató elolvasásával, mert jogvédett kép ismételt feltöltése szankcionálható. Kérlek, hogy csak bizonyíthatóan szabad licencű vagy saját készítésű képeket tölts fel. Megértésed köszönöm, további jó szerkesztést kívánok, ~~~~– Beyond silence Üz 2008. október 13., 23:03 (CEST)

K. L. B.

Szia! Beyond Silence tette rá a sablont, valami gond lehetett a licenccel. Vele beszéld meg, mi volt, az, én csak törlöm, ami a licenctelen képek kategóriában van. Gondolom, ha az engedélykérő levelet és a választ, amit kaptál, bemásolod a kép vitalapjára, akkor maradhat. ~ Alensha  hö? 2008. október 31., 00:16 (CET)

Tipp: aláírás

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Ha például te MintaMarcsa vagy, és a képecskét, valamint a #FFE4E1 és a #CFC színeket szeretnéd az aláírásodban látni, így:

Marcsikaposta

akkor ezt így érheted el:

  1. rákattintasz a lap tetején a Beállításaim linkre;
  2. rákattintasz a lap tetején a Szerkesztői adatok fülre;
  3. az Aláírás szakaszban bemásolod „Aláírás:” c. mezőbe a következőt:
    [[Szerkesztő:MintaMarcsa|Marcsika]]<span style="background-color:#FFE4E1;"><sup><span style="background-color:#CFC;">[[Szerkesztővita:MintaMarcsa|posta]]</span></sup></span>
  4. Az „Az aláírás wikiszöveg (nem lesz automatikusan hivatkozásba rakva)” négyszöget kipipálod. Erre figyelj, ezt sokan elfelejtik!
  5. Rákattintasz a Mentés gombra.

Ne lepődj meg azon, ha a saját vitaoldaladon az aláírásodban a vitalink fekete lesz. Mindenhol máshol igazi kék linkké lesz az.

Megjegyzések:

  • Színeket a HTML-színkódok cikkből tudsz választani magadnak.
  • A Commons képeiből válogathatsz.
  • Ha a style lehetőségeit ismered, akkor a színekhez hasonló módon a betűtípust (font-family) is, meg más egyebeket is meg tudsz változtatni.
Bővebben: Színezés, betűtípusok és -méretek módosítása.
  • Ha az aláírásod esetleg nem magyar betűket vagy jeleket tartalmaz, akkor érdemes magyar betűkkel is beleírni azt, mert ha valaki nem tudja kijelezni a speciális jeleket, akkor neki minden ilyen név üres kockákként, vagy szóközökként fog „látszani”.
  • Sablonokat ne használj az aláírásodban, mert technikai problémákat okozhatnak.

Karmelaüzenőlap 2008. december 8., 22:40 (CET)

Barnstar

A wikicsillag adományozásának nincsen hivatalos útja-módja. Az egyik szerkesztő úgy érzi, hogy te érdemes vagy rá, és felhasznál egy már kialakított régebbi barnstart, vagy saját maga gyárt egyet, és beilleszti a lapodra. Akik észreveszik ezt, és úgy érzik, hogy tényleg kiérdemelted, odagyűlnek, és aláírják.

Másként van ez a Kiváló Wikipédista díjjal: ez előtt titokban, e-mail-en keresztül kérdeznek meg jópár szerkesztőt, és így választják ki a díjazottat.

Ha rákattintasz ebben a szövegben a kék linkekre, többet is megtudhatsz ezekről.

Karmelaüzenőlap 2008. december 8., 22:53 (CET)

megtekintett lapváltozat

üdv. láttam, h szerkesztgeted a Deák Billes cikket. kérlek, mikor mentesz, utána mindig mindig értékeld is a cikket, mert így nem jelennek meg a változtatásaid a be nem jelentkezetteknek! így mindig meg kell kérnem egy járőrt, h ellenőrizze visszamelőleg is! kérlek, mostantól ügyelj erre, ha meg nem vagy megerősített, a WP:BÜRÜ oldalon kérheted! üdv – Mdönci MSG me! 2009. február 2., 12:36 (CET)

csak egyszerűen átnézed a cikket, a laptörténetet is, h nincs-e benne vandálkodás, és a cikk alján értékeled a cikket (Wikipédia:Jelölt lapváltozatok). üdv – Mdönci MSG me! 2009. február 2., 20:42 (CET)

Képek

Szia! Bocs, de törölt cikknek a képeit is törölni szoktuk. Nem úgy tűnik, hogy bármilyen másik lap használná a képeket. Visszaállítottam őket egyelőre, hogy lementhesd, ha kell, de szerintem törölve lesznek, ha nincs hozzájuk cikk. – Alensha sms 2009. február 4., 15:15 (CET)