Szerkesztővita:Arkol~huwiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hungarikusz Firkász 12 évvel ezelőtt a(z) Otto Ohlendorf (harmadszor) témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Arkol~huwiki!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Csigabiitt a házam 2011. június 30., 12:52 (CEST)Válasz


Szia! A nevem Csigabi, de sebaj. A szócikk, amit elkezdtél első szerkesztésre nem is volt rossz. Nézd meg, miket javítottam rajta, ezeket a következő szócikknél alkalmazhatod. Egy apró helyesírási dolog: a vessző után mindig hagyjál szóközt! Erről a fajról nem találtam képet a Wikipédián, ezért nem tudtam a szócikkbe beilleszteni. Feltölteni csak jogtiszta képet szabad, az interneten található képek általában nem ilyenek. De ha tudsz egy képet készíteni magad a lepkeagámáról, akkor szívesen elmagyarázom, hogyan kell feltölteni. Jó szerkesztést. Csigabiitt a házam 2011. június 30., 13:06 (CEST)Válasz


Kedves Csigabi.Örömmel hallgatlak téged.

A lap bal oldalán látható egy „Fájl feltöltése” menüpont. Ha rákattintasz, akkor a következő oldalon értelemszerűen töltsd ki a rovatokat. Feltétlenül töltsd ki a licensz szakaszt. Ügyelj arra, hogy csak jogtiszta képeket szabad feltölteni. Jó szerkesztést! Csigabiitt a házam 2011. július 3., 14:17 (CEST)Válasz

Fájl:Otto Ohlendorf profile.jpg[szerkesztés]

Hát a jogtiszta képfeltöltés sajnos nem sikerült. Ilyet légy szíves ne csinálj. Nem lehet google képkeresővel talált képre hasraütésszerűen odafirkantani, hogy "ezt valaki közkinccsé nyilvánította". Ez nem így működik. A kép akkkor közkincs, ha a fotós (és nem akármilyne könyv szerzője) azt írásban közkinccsé nyilvánította, vagy a fotós meghalt 70 éve (és ezt bizonyítani tudod). Egyébiránt az angol wikicikkben van Ohlendorfról olyna kép, ami itt is használható: Fájl:Bundesarchiv Bild 183-J08517, Otto Ohlendorf.jpg, tehát nem kell róla mindenféle képkeresővel talált jogvédett képet hamis licenccel feltöltögetni. Kérlek, hogy a Wikipédia:Felküldési útmutatóban leírtak szerint járj el, mert minden rosszul feltöltött, engedély nélküli jogvédett képet el fogunk távolítani, és ha többször előfordul, hogy jogvédett képet töltesz fel hasraütött licenccel, annak blokkolás is lehet a vége. Megértésed köszönöm. Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. július 6., 09:06 (CEST)Válasz


Kedves szialong.


1.Sajnálom ,hogy ide írok magának de az ön lapján nem találtam ,hogy hogyan írjak a vitalapjára.Remélem ezt elolvassa :)


2.Sajnálom de nem bírtam eléggé kitanulni ezeket a képeket úgyhogy léci segíts nekem.


3.Elnézését kérem a rossz képért.

Olehndorf másodszor[szerkesztés]

Szia! A szócikk fontos téma a Wikipédia számára. Azonban az nagyon fontos, hogy semmilyen forrásban található szöveget ne vegyél át szó szerint. A harmadik birodalom hóhérjai könyvet lehet használni forrásként, de az abban található szó szerinti felhasználás nem megengedett a Wikipédián, ugyanis ahhoz a szerző írásos beleegyezése szükséges. Ezért a szócikk végéről kivettem egy szövegrészt, amely a könyvből lett másolva. Valamint átméreteztem az általad berakott képet is. Ha kérdésed van, szívesen segítek/segítünk. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 6., 12:16 (CEST)Válasz

Továbbá megkérlek arra, hogy a szavak között és a mondatok végén használj szóközt. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 6., 12:24 (CEST)Válasz

Otto Ohlendorf[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg (Otto Ohlendorf szócikk) a [Kurt Rieder: A III. birodalom hóhérai Kurt Rieder: A III. birodalom hóhérai] címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 6., 12:31 (CEST)Válasz

Válaszok[szerkesztés]

Szia. Más szerkesztő vitalapjára az "új szakasz" gombbal írhatsz új üzenetet. Ne szerkesztésre nyisd meg, mert úgy pl. az én vitalapomon nem fog működni a dolog és nem kapok róla figyelmeztetést (sárga csíkot).

Az a helyzet, hogy bár szívesen mentorálnálak, fontold meg másik mentor választását, mert én kb 11 nap múlva Kínába utazom egy hónapra, és onnan nem valószínű, hogy napi szinten fogom tudni követni itt az eseményeket. természetesen addig is szívesen segítek, ha kérdésed akad. Üdv Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. július 16., 21:15 (CEST)Válasz

egy kis segítség: légy autodidakta, képezd magad[szerkesztés]

Hi Arkol!

Igaz, hogy Teemeah-ot kérdezed itt, de engedd meg hogy röviden segítsek, mert Teemeah 11 nap mulva már Kínában lesz és nyilván rengeteg a teendője a felkészülésben . Kattints a vitalapodon arra a linkre, amelyben személyes mentort kérsz magadnak és kapsz egy tapasztalt szerkesztőt, aki téged szíves-örömest fog támogatni. Méginkább javasolnám neked, hogy legyél autodidakta, mivel magam is csaknem mindent ilyen módon sajátítottam el. Ehhez az kell, hogy előveszel egy kiemelt cikket és megnyitod azt olvasásra. Ezután eltárolod a böngésződ menüjét felhasználva a teljes html lapot a saját adataid közé. Ezt követően megnyitod ugyanezt a cikket szerkesztésre, de pusztán csak azért, hogy a szerkesztői ablak teljes tartalmát bemásoljad a vágólapon keresztül a kedvenc szövegszerkesztődbe és eltárold magadnak. Most nyitsz a windowsban két ablakot egymás mellett: a baloldaliban legyen a html formátumú cikk, a jobboldaliban annak szerkesztési változata. A kettő összevetéséből minden szükséges, sőt haladó szintű szerkesztési fogást megismerhetsz és a Homokozóban kipróbálhatsz működés közben. Szívesen segítek tovább is neked, de a mentorálás még meghaladja a képességeimet.

A commonsban nagyon sok fényképet fogsz találni. A kérdésed elárulta, hogy még nem olvastad el a Segítség cím alatt található dolgokat. Itt kezdők és haladók egyaránt (többnyire) választ kaphatnak a kérdéseikre. Elsősorban a szerzői joggal kapcsolatos kérdéskört érdemes áttanulmányoznod. Ez most köztünk egy nagyon érzékeny ponttá vált a tavaly téli botrány miatt, melynek szomorú következményei voltak és csak rengeteg munkával lehetett menteni a mundérunk becsületét. Ezért kérlek e kérdéskört ismerd meg alaposan és feltétlenül tartsd be a szabályokat. Ezzel sok munkát takarítasz meg a járőröknek, akik amúgy is túlterheltek.

Várom a kérdéseidet és jó tanulást kívánok a két ablakos módszerrel.

Csinálj első lépésként magadnak egy Piszkozat nevű allapot a bemutatkozó lapodon így:

  • [[/Piszkozat]]

Ezen az allapodon bármit csinálhatsz, senki nem fogja bántani és minden szerkesztési fogást, eszközt kipróbálhatsz rajta. Olyan mintha a saját Homokozód lenne. Előnye: olykor többen egyszerre homokoznak, így egymást zavarhatják. Ettől megmenekülsz.

Az allap egy másik lap kiegészítéséül szolgáló, annak formálisan is alárendelt lap. Allapokból többszintűen lehet építkezni, hiszen egy allapnak is lehetnek allapjai. Így aztán valamennyi munkádat a Piszkozat allapod alá rendelhetsz és amikor kész vagy vele, átnevezed a lapodat, melynek eredménye a kész cikk a főnévtérben, amit már mások is szerkeszthetnek, míg magát az allapjaidat senki nem fogja bántani, mert illetlenség. Különben, ha nem akarod, hogy bántsák tedd a cikk elejére az Építkezés alatt vagy Tatarozás alatt sablont. Ezt megtalálod a Sablonok között, az oda vezető linkkel.

Az alárendeltséget tükrözi, hogy az allap neve két részből áll, először jön a fölérendelt lap neve, ezt pedig egy „/” (per) jel után az allapot megkülönböztető név követi.

Bemutatkozó lapodnak a Piszkozat nevű allapjára egy ilyen link vezet el:

Egyébként, ha erre a piros linkre itt és most rákattintasz, akkor máris megvan az allapod, írhatsz bele bármit, senki nem bántja.

Az allap nevében mindig van egy „/” jel. Ha az allapnak magának is vannak allapjai, akkor azok nevében több „/” jel is lesz, mert ezek választják el az egyes szinteket egymástól.

Az allapokat a Wikipédia szoftvere felismeri, és a lap címe alá az eggyel magasabb szintre mutató linket helyez el.

Jó munkát a mélyvízben. Az alapvető ismereteket azért meg kell tanulni, a saját érdekedben. Kicsit olyan, mintha előbb megtanulunk úszni és csak azután ugrunk bele a mélyvízbe.


--Klug Csaba Ferenc vita 2011. július 16., 22:19 (CEST)Válasz

Otto Ohlendorf[szerkesztés]

Szia!

Természetesen a saját szavaiddal megírhatod. Tulajdonképpen ez a Wikipédia lényege. A könyvet (bár Földi Pál könyvei nem mindig szerencsés választások forrásként, ha van esetleg megbízhatóbb) forrásként meghivatkozhatod. Ha kérdésed van keress nyugodtan. De kérlek legközelebb nagy kezdőbetűvel írjad a nickemet. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 17., 15:12 (CEST)Válasz

Heydrich[szerkesztés]

Szia!

Megnéztem és ellenőriztem is. A véleményem: A beírt szöveg szó szerinti másolat volt Kurt Rieder: A III. Birodalom hóhérai című könyvéből. Ennek bemásolása nem fedi a saját szavak definícióját. Ezeket a másolt részeket kiszedtem a szövegből.

Ha komolyan szeretnél hozzájárulni a Wikipédiához, akkor kérlek, kövesd az irányelveinket és fogadd meg a tanácsokat. Többszöri másolt szöveg felküldése akár blokkot is vonhat maga után, mert a Wikipédia egyik legfontosabb szabálya, hogy csak jogtiszta tartalmat tárol. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 18., 10:47 (CEST)Válasz

Otto Ohlendorf (harmadszor)[szerkesztés]

Sajnos ez megint másolmány. Attól nem lesz a saját szöveged, hogy egy-egy szót megváltoztatsz a szövegben. Kérlek, próbáld megérteni, hogy a Wikipédia számára ez így elfogadhatatlan. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 18., 11:04 (CEST)Válasz


Na akkor most idefigyelj rám.


1.Mástól kértem ERRe ellenőrzést és megint csak beleavatkozol.


2.A wikipédia inkább túl szigorú semmint ,hogy túl jó legyen


És 3.Te inkább ne mondj erre semmit mert elég embertől hallottam véleményt rólad.Tudnám sorolni ezrével. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Arkol (vitalap | szerkesztései)

A félreértések elkerülése végett azért csak nézzük a dolgokat:
  1. A Wikipédián nem lehetnek fent olyan szövegek, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. Hiába kértél Te mástól ellenőrzést, a jogsértésgyanús szövegeket az észleléskor ki kell venni. Mint járőrbittel rendelkező szerkesztőnek erre jogom van. Ha a felkért szerkesztő nehezményezi az eljárásomat, úgy azt jelzi velem, majd a megbeszéltek szerint eljár.
  2. A Wikipédia mindenkinek jó, aki képes belátni, hogy bizonyos szabályokat, irányelveket be kell tartani. A jogvédett szövegek felhasználásának tiltása pedig nem a Wikipédia szigorúságán múlik, hanem törvényileg van leszabályozva.
  3. Azt pedig, hogy mire válaszolok és mire nem, nem Te fogod eldönteni. Ha nem tetszenek az intézkedéseim, akkor jelezd a problémádat a megfelelő fórumon és majd a szerkesztői közösség eldönti, hogy kinek van igaza. Különben kíváncsian várom az „ezrével sorolt” véleményeket. Azoknak pedig, akiktől „hallottad” a véleményeket, üzenném, hogy ha valami problémájuk van velem, akkor face to face mondják el.

Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. július 18., 13:09 (CEST)Válasz

A felhasználóneved meg fog változni[szerkesztés]

2015. március 20., 08:21 (CET)

Átnevezve[szerkesztés]

2015. április 19., 10:22 (CEST)