Szerkesztővita:195.176.238.195

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vitorla 10 évvel ezelőtt a(z) Törölt fényképek témában

Törölt fényképek[szerkesztés]

„ Kedves Vitorla,

Koszonom a segitseged. Kerlek, vedd figyelembe a kovetkezoket: Nekem egeszen egyszeruen nincs idom adminisztrativ bonyodalmakkal bajlodni. GYogyszerkutato biofizikus vagyok, napi 12-14 orakat dolgozom. A maradekban tarsadalmi munkakat vegzek, mint ez a kurtoskalacs dolog. Fizetek egy informatikust es egy forditot akik a honlapot szerkesztik. Ha valami komolyabban elakad, egeszen egyszeruen nincsen ra sem idom, sem kapacitasom hogy foglalkozzak vele, de penzem sincs a vegtelensegig hogy adminisztraiv cecok miatt sok oras munkakat fizessek. Sajnos azt kell mondanom, vagy megoldodik a problema a Commonsnak kuldott leveleinkkel, vagy igy marad, es tovabblepek. Azert van tobb IP cimem, mert harom kulonbozo laborbol +otthonrol lepek be. udv, Peter ”

Kedves Péter!
Írtál a vitalapomra (erről a Wikipédiába bejelentkezéskor azonnal tudomást szereztem, mert a Wikipédia értesítést küld a vitalap tulajdonosának, ha valaki üzenetet küldött neki). Most megpróbálok válaszolni a fentebb idézett üzenetedre.

Ki vegyen figyelembe kiket? Fordított az alapállásod!
A Wikipedia (így, ékezetek nélkül) egy hatalmas nemzetközi szervezet, magában foglalja a különböző nyelvi változatait is, köztük a magyar Wikipédiát - a magyar mellett még 265 nyelvi változata létezik. A mi Wikipédiánknak is - 2001-es megalakulásunk óta - több ezer szerkesztője van (a manapság aktívak száma: néhány száz). A teljes Wikipediának 35-40 millió regisztrált szerkesztője van. Ekkora tömegnek - hogy munkájuk egyöntetű, eredményes legyen - szervezetten, szabályok szerint kell dolgoznia. Akkor is, ha jó részük, akikben buzog tettvágy, a nap 24 órájából 25-ben képesek leterhelni magukat, nemcsak a Wikipediával (miként te is). E szabályok nélkül a Wikipedia - amíg össze nem omlana - a káosz birodalma lenne! Meg is teszik, pedig mindnyájan önkéntesek!
Végül is nem tudom, hogy elolvastad-e a leírást arról, hogyan kell fájlt/képet feltölteni, és ezen belül azt, hogy mi a teendő egy jogilag levédett anyag esetén: hogyan kell megszerezni és a Wikipédiával hivatalosan tudatni a jogtulajdonos engedélyét. Nem tudom értelmezni azokat a mondataidat, amelyben a Commonsnak küldött levelekről szólsz. Kinek címezted? Mit fog csinálni vele a címzett? A (nemzetközi) Wikipedianak nincs hivatásos apparátusa, talán százan vannak. A jogtulajdonos engedélyét a permissions-hu@wikimedia.org címre kell küldeni. (Mivel ilyen engedélyezési eljárást még soha nem vezettem végig, azért a részleteket nem tudom.)
Kedves Péter, ne veszítsd el a türelmedet! Ha ismered a Wikipédia szócikkeinek szerkesztési módszereit, akkor bizonyára tudsz az ún. laptörténetekről. Ezekbe belenézve, és belőlük tovább lépve a szócikkekbe, sokszor tanulságos lehet a szócikkek megírásának megtapasztalt története. Vannak szócikkek, amelyek megírása - mire befejezi valaki benne a nagy művét, a saját részét a szócikk átalakításában - hetekig-hónapokig készül!
Egy szurka az utolsó mondatra, a négy gépre: ha nem regisztrálsz, de (talán) fix IP-címűek a használt gépeid, akkor mikor olvasod el ezt az üzenetet, amiről csak a 195.176.238.195 IP-című gépen - bárkié, akár másé is, legyen - lehet tudomást szerezni?
vitorlavita 2014. január 18., 00:34 (CET)Válasz