Szerkesztő:Y 6/Ashan történelme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ashan világa, a Heroes of Might and Magic V és a Might & Magic Heroes VI helyszíne. Az írás feltalálása előtt, engedélyezett volt feljegyezni Ashan eseményeit, de ezek a hitelesített feljegyzések feledésbe merültek, és egyszerű tradíciókká váltak. A Modern kor előtt, két másik kor feltételezett.

Tehát Ashan történelmét három részre bonthatjuk:

  1. A Misztikus Kor
  2. A Ősi Kor
  3. A Modern Kor

A Misztikus Kor[szerkesztés]

Ezen kor Ashan teremtéséről szól, amikor "Az űrből születve, a Kozmikus Tojás megjelenik és kinyílik, szabadjára engedve a Rend és Káosz Sárkányait." Asha, a Rend Ősi Sárkánya, megteremti a világot, amit teremtője után Ashan-nak neveznek el. Asha hat Elementális Sárkányt hoz létre, hogy vezessék a világot. Megteremti Elrath-ot, a Fény Sárkányát; Malassa-t, a Sötétség Sárkányát; Shalassa-t, a Víz Sárkányát Sylanna-t, a Föld Sárkányát; (S)Ylalt-ot, a Levegő Sárkányát; és Arkath-ot, a Tűz Sárkányát.

Az Öreg Versenyek[szerkesztés]

Az Öreg Versenyek, az Ashan-on lévő népek (emberek, angyalok, elfek, arctalanok, törpék és nagák) választásáról szólt. Választaniuk kellett a Sárkányistenek ajándékai és védelemei között. Az emberek Ylath-ot, az angyalok Elrath-ot, az elfek Slyannát, az arctalanok Malassát, a törpék Arkathot, a nagák Shalassát választották.

A Démonok teremtése[szerkesztés]

Urgash, a Káosz Ősi Sárkánya, megteremti a démonokat és a hat Démonlordot, akik az Elementális Sárkányok torzított tükörképei. Féltékenységben szenved, nővére, Asha, sikerei miatt, ezért teremtette meg démonait. De Ashan fizikai törvényei által, a démonok, akik a káosz szülöttjei, nem maradhatnak a világ felszínén hosszan tartó ideig. A véres holdfogyatkozások alkalmával törhetnek ki börtönükből. Ashan történelmében eddig 6 darab holdfogyatkozás volt.

A Misztikus Kor vége, Az Ősi Ikrek Háborúja[szerkesztés]

A Misztikus Kor, a Sárkányikrek háborújával végződik. A Szélrózsa Kanyonban Asha és Urgash harcoltak a világért. Pontosan nem tudjuk, hogyan harcoltak, sajátmaguk voltak ott, vagy az Elementális Sárkányok harcoltak a Démonlordok ellen, vagy akár mindkettő. De Asha megsérült, legyengült és Ashan három holdja közül az egyikbe menekült, hogy gyógyuljon és pihenjen. De előtte még értékes "ajándékot" adott az Ashani népeknek. Asha Könnyei leestek Ashanra, Asha által. Asha Könnyeinek lelőhelyét csak a Holdlemez szilánkjaival lehet megtalálni.

Urgasht bezárták. De szolgái és követői szabadok, és sötét akaratait teljesítik, vezérük hiányában.

Az Ősi Kor[szerkesztés]

Az Ősi Kor az Ősi Háború-t írja le. Miként, az Angyalok keresztes hadjáratot indítottak az Arctalanok felett. A csaták hatalmasok voltak és nagy áruk volt. Ez az ár, az ősi civilizációk és a korai elf civilizációk (királyságok) pusztulása. Az Angyalok mindent megtettek, hogy egész Ashan-t megtisztítsák az Arctalanoktók és sötétségüktől.

Közben az Ősi Sárkányok mítoszokká váltak, majd feldésbe merültek, a vallás az Elementális Sárkányok felé tolódott el.

A démonok előnyükre használták az Ősi Háborúk által megviselt állapotot. A káosz erejét használva megvetették lábukat Ashan lakatlan területein, bujkálva e területeken lassan visszanyerik erejüket.

A Modern Kor, a Hetedik Sárkány évei[szerkesztés]

Fájl:Sar-Elam.jpg
Sar-Elam, a Hetedik Sárkány

A Modern Kor kronológiája sokkal részletesebb; a Hetedik Sárkány megjelenésével kezdve, egészen napjainkig, amikor Isabel királynő háborúja folyik. Az idő, a Hetedik Sárkány megjelenése után eltelt években számolt (Year of The Seventh Dragon, azaz YSD). A Modern Kor egészen eltart 0 YSD-től 989 YSD-ig. A majdnem 1000 éves történelem túl hosszú, de körülbelül ⅔-át a 900-as évek második fele tölti ki. Bár ez azért van, mert a legtöbb párbeszédet is dokumentálták.

A Kezdetek, 0 YSD - 104 YSD[szerkesztés]

0 YSD, A Hetedik Sárkány Megjelenése[szerkesztés]

Sar-Elam, a legelső varázsló, eljut a Rend Ősi Sárkányának tudati szintjére. A Rend Ősi Sárkánya megtanítja Sar-Elam-ot az anyag és lélek természetére. Tulajdonképpen egy az erőhöz vezető rejtett utat nyit meg előtte. Sar-Elam, felvilágosulva e tudás által, a Hetedik Sárkány lesz.

3 YSD, A Sólyom Birodalom Létrejötte[szerkesztés]

Az emberi királyságokat egyesítí a Sólyom Birodalom, melynek császár az uralkodója és Hercegségei vannak. Sar-Elam megjósolja, hogy amíg a világ létezik a Sólyom Birodalom is létezni fog.

28-40 YSD, A Tüzek Háborúja, A Hatalmas Démoninvázió[szerkesztés]

A lesben álló démonok megkezdik előrenyomulásukat a korai civilizációk felé. De Sar-Elam feláldozza magát, hogy véget vessen a háborúnak (ami gyakorlatilag el se kezdődött) és elűzze a démonokat. Megteremt egy börtöndimenziót, a démonok börtönét és "hazáját", Sheogh-ot. Sheogh kulcsa, Az Árnyékok Koponyája, az ő saját koponyája. A koponya, egy hatalmas és bonyolult varázslat része, mely engedélyezi, a dimenziók teremtését. Sar-Elam és tanítványai száműzik a démonokat, Sheoghba, és megakadályozzák visszatértüket. De volt egy repedés, egy nagyon apró repedés Sheogh burkán. Csupán egy mondat elmosódása, néhány rosszul kiejtett szó. Sar-Elam egyik tanítványa elárulta őt. Sar Shazzar, akit a démonok szálltak meg, szabotálta a rituálét. Repedéseket vágott a börtön falába, így a démonok egy-egy holdfogyatkozás ideje alatt, kitörhetnek börtönükből. A Véres Holdfogyatkozások megkezdődnek.

Szerencsére a rituálé befejeződött. A Tüzek Háborúja véget ért, a Koponyát, Asha követői, mélyen elrejtették, a figyelő szemek elől.

A Tüzek Háborúja alatt, az Angyalok kis híján kihaltak. Néhány túlélőjük a Sólyom Birodalomban talált menedéket. A Birodalom, az angyaloktól megfertőzve, elhagyta Ylathot, a Levegő Sárkányát, és Elrath dicsőséges fényéhez tértek át.

A háború után, nem sokat tudni az Elfekről. Utolsó vonalaikat védték, mikor Sar-Elam varázslata elkészült. Sok-sok nagyszerű tábornok és hadvezért veszett oda. Nem kétséges, hogy a Törpék is ugyanezen sorsra jutottak.

Asha mindezt látta, de semmit sem tudott ellene tenni.

Asha Könnyei újra leestek Ashanra, Asha által.
48 YSD A Sólyom Birodalom, Szent Sólyom Birodalommá válik[szerkesztés]

Brian Császár teljes hatalamt ad a Fény Sárkány Egyházának, a Birodalom a "Szent" előjelzést kapta meg, és ELrath személyesen adta át, egyet Asha Könnyeiből. Ylathnak, az angyalok parancsára, el kellett hagynia a Birodalom határait, de Ylath új társadalmat talált, a Kelet Szabad Városait.

50-260 YSD, Az Újjáépítés Korszaka, Irollan megalapítása[szerkesztés]

62 YSD, Sar-Elam egyházszakadása[szerkesztés]