Szerkesztő:Xia/vitalap2021

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Boldog Újévet!

Szia! Boldog Újévet kívánok neked! – TomFZ67 vita 2021. január 1., 12:10 (CET)

Köszönöm, viszont kívánom. Xia Üzenő 2021. január 1., 20:28 (CET)

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants, Jury members and Organizers,

Congratulations!

It's Wikipedia Asian Month's honor to have you all participated in Wikipedia Asian Month 2020, the sixth Wikipedia Asian Month. Your achievements were fabulous, and all the articles you created make the world can know more about Asia in different languages! Here we, the Wikipedia Asian Month International team, would like to say thank you for your contribution also cheer for you that you are eligible for the postcard of Wikipedia Asian Month 2020. Please kindly fill the form, let the postcard can send to you asap!

  • This form will be closed at February 15.
  • For tracking the progress of postcard delivery, please check this page.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01

Segítség kérés

Szia,

szeretnék segítséget kérni ehhez a cikkhez: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%BAlt_id%C5%91_(nyelv%C3%A9szet) Nyelvészeti múlt idő - nyelvész nem akar hozzászólni. A regiszter kifejezés bélerőltetését nem kell indokolni, és mivel egy tankönyvi példában szerepelt az a kifejezés, hogy "tegnap megyek", ezért az eltávolíthatatlan a cikkből.

Amikor én indoklom a munkámat, azt indokolatlannak minősítik, és lehet törölni.

A cikkben esetleges nyelvek múlt ideje van elemezve, véleményem szerint koncepciótlanul. Viszont az én munkámat az esetek nagy részében törlik, ezért nincs módom semmilyen változtatást véghez vinni.

Nagyon szeretnék segítséget kapni a megoldáshoz.– Áldáshozó vita 2021. január 5., 13:18 (CET)– 

@Áldáshozó Szia, nem tudom, miért engem keresel meg ezzel. Ha tartalmi vitád van a szócikkel kapcsolatosan, a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb) oldalon lehet mások véleményét kikérni. Üdv Xia Üzenő 2021. január 5., 14:43 (CET)

Azt már próbáltam. Kaptam olyan választ, hogy felkérnek egy nyelvészt az állásfoglalásra, de nem történt meg. Nem tudom, kihez fordulhatnék. Próbáltam olyan szerkesztőt találni, aki jelenleg aktív, a hozzászólásaiban nem lekezelő a hangneme és van itt múltja. Ezért írtam neked. – Áldáshozó vita 2021. január 5., 14:48 (CET)

Értem, de nem tudom, mivel tudok én segíteni, nem vagyok nyelvész. Xia Üzenő 2021. január 5., 14:52 (CET)

Ha a Kocsmafalon nem kapok segítséget, akkor mit tegyek? – Áldáshozó vita 2021. január 5., 14:58 (CET)

Semmit. Van, hogy az ember nem mindig tud minden problémát kielégítően rendezni, ez egy ilyen műfaj. Majd kicsit később újra lehet próbálkozni. Számos ilyen ügyünk van, ami nem rendeződik azonnal vagy épp soha nem rendeződik. Xia Üzenő 2021. január 5., 21:12 (CET)
Köszönöm a válaszaidat. Ez az ügy megoldódott. Áldáshozó vita 2021. január 7., 19:21 (CET)

Cüneyt Arkın

Szia! Csináltam egy cikket erről a színészről. Megnéznéd, ha akad valami esetleg hiba a neveket illetően? Doncseczvita 2021. január 5., 19:25 (CET)

@Doncsecz mit kellene pontosan ellenőrizni? A törökök latin betűvel írnak :) Viszont üdvözítő lenne, ha a szócikknek lennének forrásai, ugyanis elég komoly dolgokat is állít (alkoholizmus), és egy szál forrás sincs megnevezve. (Az imdb nem forrás, a hivatalos honlap meg nem független). Mi alapján írtad a cikket egyáltalán, ha nem tünteted fel a forrásokat? Xia Üzenő 2021. január 5., 21:06 (CET)
A többit az angol wikiről szedtem. A magánéletével kapcsolatban a török wikiről néztem le, ott megpillantottam az alkoholizmus szót, amit ők is kb. ugyanúgy mondanak. Doncseczvita 2021. január 5., 22:19 (CET)
De akkor a nevek írása helyes ezek szerint? Doncseczvita 2021. január 5., 22:20 (CET)
A nevekkel nincs semmi gond. De légyszi pótold a forrásokat! A török wikiben is forrásolva van. Xia Üzenő 2021. január 5., 22:55 (CET)

Kínai átírás

Szia

Megtennéd nekem, hogy a A világ legforgalmasabb repülőterei utasszám alapján lapon a kínai repülőterek nevét leellenőriznéd, hogy megfelelőek-e? – B.Zsolt vita 2021. január 6., 13:35 (CET)

Szia, hát megfelelőnek nem megfelelők, angolosan vannak, meg sok helyen a településnevek is. Felveszem majd a listámra. Xia Üzenő 2021. január 6., 16:31 (CET)

Köszönöm! Ha elkészülsz az átírással és az a pár hiányzó repülőtér is létrejön, a fordító segédeszközzel már a 2017-es és a 2019-es statisztikát is gyerekjáték lesz hozzáadni. – B.Zsolt vita 2021. január 6., 17:27 (CET)

Szia

Mindössze egy új versenyző jelent meg a kínai repülőterek közül, melyet még át kellene írni: a Chongqing Jiangbei nemzetközi repülőtér. Ezt az egyet még átírnád nekem? – B.Zsolt vita 2021. január 22., 00:20 (CET)

Hulahopp karika!

It is done. nyiffi 2021. január 7., 22:23 (CET)

@Nyiffi Pisztácia Xia Üzenő 2021. január 7., 22:25 (CET)

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for Wikipedia Asian Month postcard 15/02/2021 UTC 23:59. If you haven't filled the Google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01

Vass Gábor

Kedves Teemeah! Arra van forrás, hogy Vass Gábor január 13-án hunyt el, mert a jelenlegi forrás csak a közlés napja. Apród vita 2021. január 13., 13:35 (CET)

Ezúton köszönöm, hogy csatlakoztál a nem válaszolók népes táborához :). Még egyszer, csak ezúttal franciául: merci. Jó éjszakát kívánok! Apród vita 2021. január 16., 21:05 (CET)

@Apród Sajnos rengeteg dolgom volt, IRL és online is, nem mindig érek rá mindenre. Nyugodtan javíthatod, ha úgy gondolod, hogy rosszul van, ezen mit kell felkapni a vizet? Xia Üzenő 2021. január 17., 13:37 (CET)

A „Túrókaci tevékenysége” téma egy szeletéhez

Szia!

Bocs, nem tartozik egészen ide, de az Egyebek kocsmafalán már olyan hosszadalmas az eszmecsere, hogy ott nem szeretném szaporítani. Csak, még tavaly, egy kérdésem volt, és nem tudtam elrendezni magamban az ügyet, kérek egy kis segítséget hozzá. (Nem azóta gondolkozom rajta, csak fejre állt a rendszerem, és mostanra sikerült annyira összerakni, hogy működjön is, meg a lelkivilágom is a tengerszint fölött legyen.)

Az vetődött föl, ha jól fogalmazok, hogy egy katalógusból (pl. OSZK) lehet-e egy keresés nyomán eredmény URL-t menteni, vagy csak a keresést kezdeményező URL-link menthető.

Többen is hozzászóltatok, hogy nem lehet. Én pedig szoktam. Például az OSZK-nál próbaképpen rákerestem arra, hogy „EMG-666” (egy régi magyar számítógép) és kaptam 7 találatot. Ezekhez (egyenként) meg van adva, hogy hol lehet őket később megtalálni. (Teljes megjelenítés / Cool URI.) Ilyeneket ad:

http://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/1513737

http://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/1512634

...

http://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/492250

A Szabó Ervinnél talán még jobb a lehetőség (ehhez a funkcióhoz nem kell regisztrálni különben, csak ha pl. a saját kölcsönzéseim történetét akarom lekérdezni; azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam). Ott meg egy HTML-lista kérhető le. Például azt kerestem, hogy „latintanár”, erre ilyent adott:

https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=find&index0=ZUTY&text0=latintan%C3%A1r

(Én ebből inkább azt szoktam felhasználni, amit erre rákattintva ad. Maga a link, láthatóan megismétli a keresést minden felhasználása esetén, tehát az OSZK-val ellentétben nem statikus.)

Technikailag tehát én a legtöbb esetben látok lehetőséget ilyen bibliográfiai hivatkozási listák létrehozására. Ha csak nem értem félre az igényt. (Viszont őszintén szólva nem sok értelmét látom annak, hogy ilyesfajta adatokat egy szerkesztett szócikkbe beömlesszünk.)

Köszönöm, ha reagálsz. (Remélhetőleg a számítógépem is pozitívan áll hozzá.) Garamond vita 2021. január 16., 19:57 (CET)

@Garamond Szia, a fenti linkekkel az a gond, hogy egyetlen virtuális könyvtári kártyát tartalmaznak, ez nem keresőszó, hanem egy db. adatlap linkje, ami egy konkrét könyv adatlapjára visz, ezzel nincs megoldva a probléma, mert akkor meg linkfarm lesz a szócikkekből cite book farm helyett. A Szabó Ervinnek meg nem teljes az adatbázisa, mi alapján választunk ki egy db könyvtárat a sok közül? Nyilván a legnagyobb könyvtári adatbázisra lenne értelme a linkelésnek. Xia Üzenő 2021. január 17., 13:42 (CET)

Hát lehet. Egyiket sem tudom, miért lenne nagyon jó. Ha valamihez cikkíróként forrásokat keresek, akkor jó a módszerem. De nem publikálásra, hanem magamnak, otthonra. Ha viszont szerkesztőként szeretnék ajánlani szakirodalmat egy témához, akkor azokat tán el kéne olvasni, vagy legalább forrás kellene arra, hogy valaki elolvasta, és úgy gondolja, hogy rendben van. A Szabó Ervint csak példaként írom, az (legalábbis vírusmentes időkben) kényelmes kutatási lehetőséget ad. De nagyon nem teljes! Magam is feljegyeztem több könyvet, ami egyetlen fiókkönyvtárban sem található meg. (Rossz esetben pár éve még megvolt. Pechemre elég vén vagyok, hogy még emlékezzek ilyenekre.) Az OSZK sem csodaszer, hiszen az definíciószerűen magyar nemzeti könyvtár, nem egy univerzális információtár. Engedelmeddel én azt javasolnám, hogy ne linkeljünk egyikre sem. Köszönöm az észrevételeidet. – Garamond vita 2021. január 17., 17:58 (CET)

Áldozatok

Szia! Én feladom, hogy átlássam mi, minek az alkategóriája, milyen átfedésben vannak a különböző kategóriafák. Lehet az is rendben volt, hogy a Meggyilkolt és Kivégzett személyek egyszerre alkategóriái a főkategóriának és ugyanakkor a szintén a főkategóriában szereplő Áldozatoknak is alkategóriái. Ha jó volt, akkor vond vissza kérlek ezeket:

Köszi, JSoos vita 2021. január 17., 16:47 (CET)

nem tudom, személyesen miért nekem címzed ezt, egy vagyok a témához hozzászólók között a kocsmafalon és nem gondolom, hogy jó ötlet magánvitalapokra terelni a megbeszélést a közös helyett. Xia Üzenő 2021. január 17., 18:24 (CET)
Bocsánat, ha a kérésem terhes számodra. Mint a témához értő tapasztalt járőrként kértem tőled segítséget, hogy ellenőrizd a módosításaimat (A két módosítás nem kapcsolódik a politikusok halálokaihoz.) JSoos vita 2021. január 18., 12:19 (CET)

Flickr - Bodnár Gábor képek

Szia!

A minap olvastam hozzászólásodat itt.

"Persze ha a cserkészszöetség vállalja a felelősséget és ír egy levelet, hogy a szerzői jogot rájuk átruházták és jogukban áll PD alatt flickre tenni... akkor mi is nyugodtan használhatjuk a képeket."

Na ennek a lépéseit szeretném megkérdeni, hogy mi ennek az engedélyeztetésnek a menete? 8 képről van szó: Szerkesztő:Gbarta/próbalap Kitől kell engedélyt kérni, ha megvan az engedély, akkor itt hová kell betenni, stb.? Kérnék egy részletes leírást erről, mert ilyet még sosem csináltam. – Gbarta vita 2021. január 18., 14:15 (CET)

@Gbarta Szia! A Wikipédia:Engedélykérés oldalon minden le van írva. A cserkészszövetség csak akkor engedélyezheti a képeket, ha nyilatkoznak, hogy náluk van a képek szerzői joga. Ha büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy övék a szerzői jog és ők PD alá teszik a képeket, akkor rendben van, mi nem vagyunk hatóság, hogy ellenőrizzük, hogy tényleg így van-e, viszont lesz egy levelünk tőlük, amiben ők ezt kijelentik, innentől övék a felelősség. Xia Üzenő 2021. január 18., 14:35 (CET)
Minek a rövidítése a PD? Mind a nyolc képre külön-külön levél kell, vagy egy levélben engedélyezhető a 8 képengedély? A megkapott levelet itt hová kell feltölteni, vagy a képekhez kell csatolni az engedélyt? Gbarta vita 2021. január 18., 14:52 (CET)

(Szerkesztési ütközés után) @Gbarta: ha valóban küldenek engedélyt, ne úgymond közkinccsé tegyék a képeket, hanem {{cc-by-sa-4.0}} licenc alá, ahogyan a Teemeah által megadott szövegmintákban is szerepel. A közkincs túl általános fogalom. Ráteszem a képekre a {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont, innentől 30 nap áll rendelkezésre a szerzői jogok tisztázásáig, és az engedély beszerzéséig. – Regasterios vita 2021. január 18., 14:53 (CET)

Tehát a Flickr-ben kellene a 8 képnél {{cc-by-sa-4.0}}-re cserélni a licence-t és akkor minden OK? Gbarta vita 2021. január 18., 15:00 (CET)
Nem, a Wikipédia:Engedélykérés oldalon leírtakat kell megcsinálni, ott van lépésről-lépésre leírva. Küldeniük kell egy levelet az ott leírt címre. És majd az OTRS-kollégák eldöntik, hogy megfelelő-e, ha igen, akkor ráteszik a feltöltött képekre a sablont. Mindez le van írva a már belinkelt oldalon, csak jó lenne, ha el is olvasnád :) Xia Üzenő 2021. január 18., 16:18 (CET)
Wikipédia:Engedélykérés#Engedély képek használatára ezt a mintát kell visszaküldeniük értelemszerűen kitöltve. Xia Üzenő 2021. január 18., 16:19 (CET)

Édesburgonya

Szia! Bocsi, nem vettelek észre. Üdv. DenesFeri vita 2021. január 20., 09:36 (CET)

Szia! Csak a számokat akartam kijavítani a táblázatban, aztán meglódult a kezem :) Xia Üzenő 2021. január 20., 09:41 (CET)

OK. :) Ha van időd és kedved, kérlek néz rá erre Wikipédia:Kocsmafal_(javaslatok)#Szócikk_védelem és mond el a véleményedet. DenesFeri vita 2021. január 20., 10:10 (CET)

Wallenstein Zoltán

A szócikk a linken a Magyar zsidó lexikonból származik, ahogy többi rabbis szócikkem anyagának 90%-a. Ez a mű 1929-ben látott napvilágot, szerkesztője Újvári Péter (1869-1931) volt. Úgy tudom, már nem jogvédett mű. De ha nem szabad a linkes változatot használni fenn van a MEK-en, illetve megvan papír alapon is (maximum nem írom be a hivatkozást.) 12akd vita 2021. január 20., 12:11 (CET)

@12akd Köszönöm a jelzést, elnéztem és elnézést kérek. Xia Üzenő 2021. január 20., 12:27 (CET)

Akkor a zsidó lexikon szabad? Korábban mintha vita lett volna erről. Itt az idő, hogy ezt letisztázzuk. 12akd vita 2021. január 20., 12:28 (CET)

@12akd A szerző meghalt 1931-ben, közkincs, ugyanakkor a digitalizált verziónak lehet adatbázisjoga a Wesley János Lelkészképző Főiskolánál, amennyiben "adatbázis tartalmának megszerzése, ellenőrzése vagy megjelenítése jelentős (pénzbeli, anyagi és/vagy emberi) ráfordítást igényelt" ezért nem javasolnám, hogy egy az egyben az összes szócikket kimásold belőle. Adatbázis-védelem az EU-ban | Jogok - Your Europe (europa.eu) Xia Üzenő 2021. január 20., 13:07 (CET)

Értem, akkor nem linkelem be, csak a könyvet írom ki, ahol kapcsolódik az anyaghoz. 12akd vita 2021. január 20., 13:08 (CET)

Xia

Huh, teli van veled az FV, először azt hittem, vandálkodás. De miért? – Pagony foxhole 2021. január 22., 01:54 (CET)

Átneveztettem magam a metán, elkobozva egy már létező, de nem szerkesztő usernevet, és most neveztek át (egy hónap várakozási idő van, addig jelentkezhet a név tulaja). Xia Üzenő 2021. január 22., 09:04 (CET)
Üdvözöllek nálunk. :) Ha a redirekteket töröltetni szeretnéd, kérlek szólj, en masse letoljuk. – Burumbátor Súgd ide! 2021. január 22., 09:07 (CET)
@Burumbátor köszi, előbb végig fogom nézni az allapjaimat, mert van, amelyikre hivatkozik kocsmafali megbeszélés vagy szavazásos allap, ezeket előbb javítani kell. Xia Üzenő 2021. január 22., 09:14 (CET)

Elismerés

A nagy kottamentésért
Köszönettel azért, hogy megtaláltad a megoldást arra, hogy a fél éve letiltott kották újra láthatóak legyenek, ráadásul ezt a több, mint 500 érintett szócikkben végig is javítottad.  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2021. január 23., 00:13 (CET)

Köszönöm :) Xia Üzenő 2021. január 23., 00:17 (CET)

Allapjaid

Szia Xia! :-) Az allapjaid között jelenleg három zöld, vagyis redirekt a végleges helyére. Ha esetleg nem kellene, azt kérlek jelezd. – Burumbátor Súgd ide! 2021. január 23., 12:19 (CET)

@Burumbátor Ők maradhatnak, köszönöm Xia Üzenő 2021. január 23., 15:00 (CET)

Átírás

Szia! Ha időd engedi valamikor, ránéznél a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság szócikkbben lévő dél-koreai játékosok nevére? Nem sok, mert mindig csak a legeredményesebb góllövő van feltüntetve az adott mérkőzésnél. – Gerry89 vita 2021. január 29., 09:49 (CET)

@Gerry89 kész. A japánokat is javítani kellett. Általában ne az angol cikk címét vedd alapul, mert ott lehagyják a diakritikus jeleket, Yuto pl. Júto lesz, mert hepburnben ez Yūto. Ha van szócikke az illetőnek an enwikin, érdemes rákattintani és megnézni a név Hepburn átírását. Az u, o fölé vésett vonal hosszú hangot jelöl, ezek mindig ú illetve ó lesznek átírva. Persze ez nem mindig elérhető, így a tévedés lehetőségét nem tudjuk kizárni, de a japánok esetében is szólhatsz, annyit átírtam már, hogy nagyjából ráérzek, melyek a hosszú ó-ú-s nevek, illetve van gyarkorlatom a rákeresésben is. Üdv Xia Üzenő 2021. január 29., 10:25 (CET)
Figyelni fogok majd erre, köszi. Gerry89 vita 2021. január 29., 11:32 (CET)

Covid19

Szia! A {{Covid19}} sablont úgy módosítottam, hogy a navboxban található szócikkek ne kategorizálódjanak automatikusan a Kategória:Covid19-koronavírus-járványba, amelyikben a sablon ugye benne van. Mivel magában a navboxban össze vannak gyűjtve a betegséggel kapcsolatos szócikkek, felesleges őket külön kategóriában is összegyűjteni, legalábbis szerintem. De nem önmagában ezért írok neked, hanem mert a szócikkek megjelenése 1 óra elteltével sem akar frissülni az átnevezés előtti és utáni kategórianév alatt. Legalábbis nálam a Kategória:Covid19-koronavírus-járvány-ban látható továbbra is az a Csen Csiu-si, akinek nem kellene, vagy mondjuk a Moderna, a Kategória:2019–2020-as koronavírus-járvány pedig sehogysem akar kiürülni. Ilyen sok idő kell neki, vagy valamit rosszul csináltam? Ránézel? – Regasterios vita 2021. február 3., 15:38 (CET)

@Regasterios A sablonmódosítások kategória-átfutási ideje durva tud lenni. Pár óra múlva nézd meg újra. Xia Üzenő 2021. február 3., 16:07 (CET)
Ennél még a szakállam is hamarabb nő ki. :-) – Regasterios vita 2021. február 3., 17:45 (CET)

Egy kis segítség!

Üdvözletem!

A segítségedet szeretném kérni. Tegnap létrehoztam Hiroyuki Sanada szereplő cikkjét, de viszont átkéne magyarosítani a cikkekben a dolgokat, az a baj én nem tudom, hogy kell, ezért is kérném a segítségedet, köszönöm szépen előre is. Az átnevezését azt megcsináltam. Bandee0615 vita 2021. február 25., 10:17 (CEST)

@Bandee0615 Wikipédia:Japán nevek átírása alján van az átíró :) Xia Üzenő 2021. február 25., 10:38 (CET)
ezt google-lel fordítottad megint? "Eredetileg az akciószínészetnek tervezte a Shorinji Kempo tanulmányait," légy szíves olvasd már el, amit leírsz, ennek mi értelme van? Hiába írom át a neveket a szócikkben, ha értelmetlen az egész magyarul. szerintem már vagy ezerszer megkértelek, hogy ne fordíts angolból, ha nem beszéled a nyelvet. Xia Üzenő 2021. február 25., 10:46 (CET)
Mindjárt megnézem a mondatot és átjavítom. Köszönöm az útmutatót és az átírásokat. Bandee0615 vita 2021. február 25., 10:53 (CEST)

Szuper lett a Szanada, köszönöm. Még néhány dolgot átjavítgattam rajta. Akkor a Cary-Hiroyiku Tagawa cikk is problémás, nem? Mondjuk ezt még jóval régebben hoztam létre. Meg lenne még egy kérésem. Tegnap létre hoztam a 47 Ronin cikket, hogy az átírások jók-e. Előre is köszönöm, ha megnézed ezeket🙏 és kellemes napot kívánok! 🙂 Bandee0615 vita 2021. február 26., 11:52 (CET)

Cary-Hiroyuki Tagawa bocsánat. 😅 Bandee0615 vita 2021. február 26., 11:53 (CET)

Amerikai állampolgár, őt nem írjuk át. Xia Üzenő 2021. február 26., 12:03 (CET)
Szia megtennéd, hogy Szanada Hirojuki-t megnézed? Hogy ellenőrzőtt cikké váljon, ki vannak javítva a hibák, amik voltak. Köszönöm előre is és azt is, hogy sokat dolgoztál vele korábban. Bandee0615 vita 2021. március 25., 21:40 (CET)

Az év szócikke 2020 verseny eredménye

Az év szócikke 2020
A 2020-as Az év szócikke versenyen az Élősködők (film) című szócikked a Film, szórakozás, szabadidő kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálok! Dodi123 vita 2021. március 1., 11:01 (CET)

Köszönöm szépen :) Xia Üzenő 2021. március 1., 15:10 (CET)

Fülöp Erik (Mi Hazánk Mozgalom)

Szia, hogy vagy ? Ezt a Fülöp Erik cikket le kéne ellenőrizni. https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCl%C3%B6p_Erik Én egyszer szóltam már a járőröknek, de még senki nem ellenőrizte le. Ez a cikk Január 25-óta nincs le ellenőrizve, és már majdnem két hónapja így van. Pedig minden rendben van a cikkel, csak sajnos le kell ellenőrizni, az igaz hogy nem vagyok járőr, meg ellenőr, de van hozzá forrás a cikkhez, hogy Fülöp Erik kilépett a Mi Hazánk Mozgalom pártból. További szép napot, szia! – TomFZ67 vita 2021. március 1., 16:55 (CET)

Szia! Majd odaérnek a járőrök, amikor odaérnek. Sok szócikk van ellenőrizetlenül és egyik sem fontosabb a másiknál. van olyan szócikk is, ami 400 napja nincs ellenőrizve. Kevesen vagyunk. Xia Üzenő 2021. március 1., 17:05 (CET)

Igen sajnos, én is tudom, láttam. Ha én járőr lennék, én szívesen ellenőrizném, ha tudnám, de mivel én nem vagyok járőr, így sajnos nem tudom le ellenőrizni a cikket, és a többi cikket is. Te szoktál olvasni cikkeket amúgy ? Több honlap van, amin vannak források, és cikkek a politikusokról, a színészekről, és a sportolókról is, és a járművekről is. További szép napot, szia! – TomFZ67 vita 2021. március 1., 17:10 (CET)

Tungkuan

Szia!

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Tungkuan&diff=cur&oldid=19677099

Vélemény?

misibacsi*üzenet 2021. március 4., 17:40 (CET)

@Misibacsi passz, @Tao Kai-t kéne megkérdezni, én nem hiszem, hogy honosodott lenne ez a változat.... A honosodott nevek szoktak szerepelni pl. térképen. Esetleg meg lehet említeni, hogy XYZ forrás ilyen néven említi. Nekem nincs meg az említett könyv, "Stein Aurél kutatásai Ázsia szívében" meg nem forrás semmire, ha nem lehet linkelni/adatosítani... Xia Üzenő 2021. március 4., 17:51 (CET)
Ott van kínai jelekkel a város neve. Azt nem tudod értelmezni / átírni? misibacsi*üzenet 2021. március 4., 19:49 (CET)
@Misibacsi az rendesen át van írva a szócikkben: Tungkuan Xia Üzenő 2021. március 4., 20:04 (CET)
OK, kösz, visszavontam az ezzel ellentétes módosítást. misibacsi*üzenet 2021. március 4., 20:45 (CET)
Köszi, én meg írtam neki a vitalapjára. Xia Üzenő 2021. március 4., 20:57 (CET)

Avcılar térképen? + Isztambul környéke

Szia!

Mostanában kapcsolódom be a Térképészeti műhely munkájába, és észrevettem, hogy kérdéses volt Avcılar helyzete, mert lelógott a rendelkezésre álló Isztambul térképről. Mivel ez bőven benne van Isztambulban (közigazgatási értelemben), tehát jogos volt az igény, ezért kérdezem, hogy érdekelne-e egy ilyen nagyobb Isztambul térkép? (nem tudom ilyen szépen kiszínezni, csak egy sima térképről lenne szó).

Példa az enwikin itt jobbra:
Isztambul kerületei

Most csak a kiterjedést nézd, tehát hogy a -tól -ig méretek jók-e így. A hivatalos határokat nem tudom megállapítani, tehát annak beállítása "igény szerint" történhet, hogy mi kerüljön rá a térképre, és mi az, ami már nem kell, azaz lemaradhat. Persze ennél kisebbet is lehet. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 11:15 (CET)

@Misibacsi Szia! Úgy érted, hogy OSM-ből vágnád ki? Meg lehet próbálni, de valószínűleg nagyon kicsi lesz ahhoz, hogy olvashatók legyenek rajta a feliratok, gondolom ezért készült csak részleges korábban. Ha azt át lehet ültetni SVG-be és kipucolni róla a zavaró apró feliratokat (kb úgy mint azon, amit belinkeltél), akkor talán, de az nagyon sok meló lesz. Xia Üzenő 2021. március 7., 12:17 (CET)

Mivel bátor kezdő vagyok, nem ijedek meg. Nem tudom a térkép mitől lenne kicsi? SVG-be mentem, az meg bőven nagyítható és szépen olvasható lesz. Kevés feliratot látok rajta, szerintem pont azért, mert nagy területről van szó, és az OSM ezeket nagyítástól függően mutatja. Valóban tele lenne a települések felirataival, ha mindet mutatná. Azt nem próbáltam, hogy az összes feliratot tartalmazza-e a térkép, csak nem mutatja?? Majd kiderül. Mi legyen a neve, van valami hivatalos? pl. "Nagy-Isztambul"? misibacsi*üzenet 2021. március 7., 13:15 (CET)

Most jön az, hogy elvonulok egy időre és elmélkedni fogok. Készítettem egy térképet erről a térségről, ami lényegében jól jelenik meg, jól nagyítható, de a fájlméret borzasztó nagy (szerintem). Lehet, hogy a terület nagysága miatt. A megjelenítőmet eléggé belassította, és a 16 GB RAM is kezdett elfogyni...
5x nagyításban addig nem látható, apró (és fölösleges) részleteket kezdett mutatni a megjelenítő, de szerencsére nincsen feliratokkal elárasztva a térkép.
Találkoztam egy olyan problémával is, amiről majd egyeztetnünk kellene, ti. az autópályák v. autóutak jelzései is kezdtek megjelenni (ezeket sikerült kihagynom), amik letakarták egyes települések feliratait. Tehát el kellene dönteni, hogy egy-egy ilyen pozíciós térképen tételesen minek kell feltétlenül rajta lennie (és minden más elhagyható). A huwikin sok olyan pozíciós "vaktérkép" van, ami lényegében csak egy körvonalból áll, és azon belül egy szürke terület van, néhány főbb útvonallal. Nekem az ilyen megjelenítés nem tetszik, mert nem informatív. Ha olyan megyét látsz például, amit nem ismersz, akkor az sem biztos, hogy felismernéd, melyik megyéről van szó (ha nincs odaírva). Ezeken a minimalista térképeken semmilyen felirat nincs, az se sok infót ad. Ennyire nem akarnám leegyszerűsíteni. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 14:06 (CET)
@Misibacsi Én úgy gondolom, hogy ezeknek a térképeknek a huwikin nem feltétlen az a feladata, hogy utcára meg főútra pontosan mutassa a helyzetet, arra ott van a google térkép, senki sem a wiki statikus pozíciós térképét fogja navigációra használni. A nagy településeknél értelme sem nagyon lenne, hisz az infoboxban úgysem tud belenagyítani, ha kikattint belőle, akkor meg eltűnik a pozícióhatározó pötty, tehát úgysem fogja tudni rajta pontosan belőni a helyet. Ezelnek szerintem az a feladatuk, hogy nagyjából megmutassa, a város mely területén helyezkedik el az adott dolog, mondjuk pl. az adott palota Isztambul xy kerületében található, ami a Boszporusztól mondjuk délre van. A benagyítható, utcatérképes dolog a koordinátára kattintva amúgy is működik, ha a lapteteji koordinátára kattintasz avcilar szócikkében, akkor megkapod a teljes, nagyítható térképet Ilyet úgysem tudunk statikus pozíciós térképen megvalósítani. Nekem semmi bajom a sematikus térképekkel az infoboxban. Xia Üzenő 2021. március 7., 14:59 (CET)

Ehhez mit szólsz, jó lesz?

Pozíciós térkép Isztambul

misibacsi*üzenet 2021. március 7., 14:52 (CET)

@Misibacsi Erről is lemarad pl. Silivri és Catalca :) Xia Üzenő 2021. március 7., 15:01 (CET)
Módosítottam, nagyobb lett a terület nyugat felé (így már rajta van Silivri és Catalca), és levettem a szükségtelen részleteket (autópálya, stb). misibacsi*üzenet 2021. március 7., 15:25 (CET)
@Misibacsi Jónak tűnik, bár a feliratokkal az a probléma, hogy 250px méretben úgysem látszik, ki sem lehet olvasni (ezért mondtam, hogy kicsi lesz a térkép), másrészt, ha a pozíciós térképben még rákerül a pötty meg esetleg egy hosszú név is, akkor nagyon zavaróak lesznek a hangyányi betűs feliratok a háttérben. Én azt mondanám, hogy ekkora nagyban hagyjuk a térképet, akkor ne legyenek rajta a feliratok, az infoboxban meg nem szabad 450 px-eles pozíciós térképnek lenni, mert az egész infoboxot ugyanilyen szélesre duzzasztaná. Xia Üzenő 2021. március 7., 16:12 (CET)
Mi értelme van egy térképnek, ha nincsenek rajta feliratok? (még az sem, hogy "Istanbul"?). Megoldás lehet, ha függőlegesen kettévágjuk a képet, akkor mind a kettőn nagyobbak a feliratok, ugyanakkor a kép nem lenne túl széles (mint most). Az nem jó? Tehát lenne az a jobb oldali (keleti rész), ami eddig is volt. Ez a két nyugati terület(?), Silivri és Catalca is Isztambulhoz tartozik? Egyébként mi ennek a neve, "Isztambul térség"? Vagy "körzet"? Silivri és Catalca nekem elég üresnek tűnik, ezek szerintem jobbak lennének a saját térképükön, ha szükség lesz rá.
Kezd olyan benyomásom lenni, hogy ez a térkép nem is szükséges igazán, csak mintha én erőltetném, hogy legyen. Ha ennyire nem kell, akkor nem foglalkozom vele tovább, áttérek más terület megrajzolására. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 16:45 (CET)
de mi értelme a feliratoknak, ha az infoboxban úgysem látszanak, mert hangyaméretűek? :) Ahogy itt is, fentebb, egyetlen kerület nevét sem tudom kivenni. Ez Isztambul térképe, a városé. A tartomány és a város területe gyakorlatilag megegyezik (+/- pár apró falu az agglomerációban). Ha levágjuk Silivrit és Catalcát, akkor gyakorlatilag ugyanott vagyunk, mint a mostani térkép, tehát felesleges vele vacakolni akkor :) Xia Üzenő 2021. március 7., 17:07 (CET)
Akkor összefoglalom, hogy jól értem-e, hogy ezt kéred?
  • A (mostani legutolsó) térkép mérete jó, mert minden szükséges terület rajta van
  • Feliratokat leszedni, csak "Istanbul" maradjon rajta
  • Kérdés: hogyan nevezzem el a területet? Ez azért érdekes, mert már létezik egy szűkebb Isztambult tartalmazó térkép, és sok szócikk használja. Jelenleg ütközik a két fájl elnevezése. misibacsi*üzenet 2021. március 7., 18:19 (CET)
@Misibacsi Szerintem a Map of Istanbul (complete).svg is jó lehetne. Xia Üzenő 2021. március 7., 20:12 (CET)
Az átnevezés folyamatban van, a feliratokat eltüntettem. Az itt lévő térkép a friss állapotot mutatja. misibacsi*üzenet 2021. március 8., 13:03 (CET)
Szuper! :) Xia Üzenő 2021. március 8., 15:41 (CET)

AWM

Szia! A Fájl:StQuentin.jpg képnek megtaláltam az eredeti forrását, az AWM (Ausztrália) oldaláról származik. Jobban a mondva a kép alján valami olyasmi olvasható, hogy a potsdami Deutsche Reichsarchiv birtokában van a fotó. A copyright szerint a kép közkincs, de az a bizonyos mondat mintha azt írná, hogy mégsem egészen az. Ehhez a weboldalhoz van külön licencsablon a Commonsban, a {{commons:PD-AWM}}. Összeraknád nekem a nyelvtudásoddal, hogy akkor ez a kép most tényleg közkincs, és minden további nélkül felhasználható-e, vagy annyira mégsem? Köszönöm előre is a segítséget. – Regasterios vita 2021. március 7., 16:33 (CET)

A megjegyzés a lap alján erre vonatkozik: "A high quality reproduction of this collection item may be purchased from the Australian War Memorial's eSales Unit. In this case, a user fee may apply to your intended use of the reproduction. In addition, Conditions of use will apply to all high quality reproductions supplied by the eSales Unit." , vagyis ha a fenti képet megrendeled HQ nyomtatott formában tőlük, akkor rá kell nyomtatniuk azt a szöveget és azt a képet nem használhatod fel akárhogy (gondolom erre vonatkozna a z a kitétel a copyrightban,, hogy ha nagy meló/sokba kerül egy fotó reprodukálása [pl. HQ verzióban előállítani], akkor az már védelemre jogosult. Ez a kis méretű, nem túl jó minőségű eredeti fotó már közkincs. Xia Üzenő 2021. március 7., 17:14 (CET)

Wikimedia CEE Spring 2021/Structure/Ukraine

Üzenő добрый день! В свое время вы активно писали об Украине во время Евровесны 2019 года, не хотите повторить опыт и написать статьи из предложенного списка на украинскую тематику https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2021/Structure/Ukraine . Окончательный вариант списка оформится на след. неделе, но все предлагаемые и сейчас статьи важны. Могу подобрать важные статьи о музыке.--– Yasnodark vita 2021. március 20., 16:00 (CET)

Привет. Посмотрю, будет ли у меня время. Xia Üzenő 2021. március 20., 16:05 (CET)
Спасибо за быстрый ответ, искренне надеюсь, что найдётся, ведь конкурс длинный.– Yasnodark vita 2021. március 20., 16:20 (CET)

Nagyfejűk vagy nagyfejűek?

Először én is úgy írtam, hogy nagyfejűek, de aztán gondolkodtam, és arra jutottam, hogy szerintem jobb úgy, hogy nagyfejűk. Méghozzá azért, mert úgy érzem, ez már itt főnévként viselkedik, nem melléknévként, mert nem arról van szó, hogy felvonulnak valakik, akinek a leglényegesebb tulajdonsága az, hogy nagy a fejük, hanem arról, hogy felvonul ez az 5 konkrét báb (akik egyébként, csak úgy mellesleg régen arról kapták a nevüket, hogy nagy a fejük). Én úgy érzem, ez olyasmi, mint az óriás. Az óriás szót is már főnévként használjuk. Ha mondjuk az lenne a rendezvény lényege, hogy azok a városlakók, akik úgy érzik, hogy nekik nagy a fejük, felvonulnak, vagy ha mondjuk a világ minden tájáról a legkülönfélébb nagyfejű bábok vonulnának fel, akkor jobb lenne a nagyfejűek felvonulása, de így, hogy mindig ez az 5, már a 19. század óta, így szerintem nagyfejűk. Nem érzed így, ha elkezdesz rajta gondolkodni? Zerind üzenőlap 2021. március 23., 19:59 (CET)

@Zerind: Nekem nagyon furin hangzik az, hogy nagyfejűk. Futtasd meg nyelvi kocsmán, ha gondolod, de szerintem a jelentésmódosuláshoz nem társul a többes szám megnyirbálása is. Vö. százlábú - százlábúak, ugyanez a koncepció, ez is főnév. Xia Üzenő 2021. március 23., 20:20 (CET)
[1]. Pagony foxhole 2021. március 23., 20:42 (CET)
Pagony, köszönöm, így már egyértelmű. Nekem különben az orrszarvú jutott eszembe, annak utánanéztem, és azt olvastam, hogy ott mondják úgy is, hogy orrszarvúak, meg úgy is, hogy orrszarvúk, és mindkettő helyes, de az utóbbit gyakrabban használják. Úgy látszik, ez a nagyfejűs ez más eset. (A százlábúnak különben nem néztem utána, de én azt is úgy mondanám, hogy százlábúk.) Zerind üzenőlap 2021. március 24., 07:55 (CET)

Sűrített tartalomjegyzék

Kedves Xia, mint sablonszakértőhöz fordulók hozzád. A Magyar könyvsorozatok listája c. lap tartalomjegyzékét nem lehet valahogyan összesűríteni (több oszlopba/hosszabb sorokba rendezni), hogy ne foglaljon annyi helyet felül? 12akd vita 2021. március 25., 08:03 (CET)

@12akd nem tudok róla, a sablon:Ábc mintájára lehet csinálni egy évszámos sablont felülre, ami vízszintesen sorolja fel az éveket, és az automata tartalomjegyzéket meg kilőni. Xia Üzenő 2021. március 25., 09:02 (CET)

@Xia: Köszönöm. (Ez lett volna a másik gondolatom nekem is.) 12akd vita 2021. március 25., 09:05 (CET)

Sikertelen

Szia! A szőnyeg sikertelen lett, hála munkásságotoknak. Látom, most rengeteg dolgod van, de ha esetleg egy kicsit ráérnél, kérlek mutasd már meg nekem, hogy hol van a "kiemelési szabályzat". Illetve, arra is megkérlek, hogy informálj arról, honnan gondoltad, hogy akár én, akár Beaujolais olyasmit írt vagy mondott volna, hogy más nyelvű Wikipédia-cikk forrás volna. Egyáltalán, hogy vetődhetett fel benned, hogy ilyesmit gondolunk? – Burumbátor Súgd ide! 2021. március 25., 10:23 (CET)

@Burumbátor Wikipédia:Kiemelt szócikk, Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Anatóliai szőnyeg#Források (a lenyitható sablonban), idézem:
"Az állítások és a források egymáshoz rendelése világos. A cikk minden állításához hozzá van rendelve egy vagy több forrás, és ezek a forrásmegadások elég részletesek ahhoz, hogy egy ellenőrzést lehetővé tegyenek." (kiemelés tőlem).
Te magad írtad a kiemelési lapon, ott áll feketén-fehéren: "Szerintem a cikk megfelelően forrásolt, valamint le van írva, hogy a fordításra kiszemelt oldal tartalmazza az eredeti forrásokat." (kiemelés tőlem)
Légy szíves vegyél vissza a hangnemedből, a kiemelési eljárás feltételei mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. A forrásokkal kapcsolatos gondot időben felvetettük, ahelyett, hogy javítottad volna, nekünk estél. Ezek után az ÉN hibám, hogy nem lett kiemelt a cikk? Ne haragudj, de a szabályok rád is ugyanúgy vonatkoznak, és minimálisan elvárható, hogy ha felvetnek egy problémát, azzal a jelölő foglalkozzon. A kiemelés nem úgy működik, hogy felteszed, aztán a többiek Feri bácsi módszerével látatlanban végigtanúzzák, mert XY írta. Lehet egyet nem érteni a kiemelési szabályokkal, de amíg ezek a szabályok vannak, addig ezeknek kell megfelelni a szócikknek, mindegyiknek, amit jelölnek és nem teszünk kivételt, csak mert te azt mondod, hogy szerinted ez így jól van. Annyit kellett volna neked vagy Beaujolaisnak tenni, hogy leforrásoljátok az adott szakaszokat és ment volna tovább a kiemelés. Nem tettétek meg. Ennyi a történet. Xia Üzenő 2021. március 25., 11:23 (CET)

Hát, ha ez így van, akkor borzasztó. "Minden állításához"? ezen majd dolgoznunk kell. A szabályok vonatkozásáról nem vitatkozunk, azt én is úgy gondolom. Itt azonban én nem látok "szabályzatot". De biztos csak rosszul nézem. Végül, kérlek mutasd meg, hogy hol "estem nektek". Egyébként köszönöm segítő jellegű, kioktatási hangnemtől mentes válaszodat. – Burumbátor Súgd ide! 2021. március 25., 11:56 (CET)

@Burumbátor Ott van belinkelve a szabályzat, ahol az oldalsó sablonban az összes alszabályzat és az útmutatók is szerepelnek, ezeket a szabályokat megszavazta és elfogadta a közösség. Ha neked ez nem tetszik, az sajnos a te egyéni problémád, ettől még a kiemelésen továbbra is ezek a szabályok vannak és maradnak érvényben, amíg a közösség erről szavazással másképp nem dönt. Ezek nem új szabályok, évek óta ezekkel dolgozunk a kiemelésen, mégis úgy teszel, mintha neked újdonság lenne, hogy az állításokhoz hozzárendelhetőnek kell lenniük a forrásoknak... 2010 óta ez a kiemelés menete (amire egyébként te is igennel szavaztál, a jelölő szerkesztő kötelességeivel kapcsolatban, ahol mindezekleírva szerepelnek). Xia Üzenő 2021. március 25., 12:35 (CET)

Köszönöm

Köszönöm a karbantartóverseny szervezését! Én most nagyon szerény mértékben vettem részt, röstellem is, így külön kösz a barnstart. Palotabarát vita 2021. március 25., 11:10 (CET)

Bolgár–török

Szia! Ha van időd és kedved, leellenőriznéd a Bolgár–török határ cikkben a bolgár földrajzi nevek átírását? – Hkoala 2021. március 27., 11:58 (CET)

@Hkoala szia, belenyúltam, szerintem a http://ligeti.comagna.net/atir.html átíró egész jól működik bolgárra, Szvilengrádban nem vagyok biztos, hogy kell-e az [á], meghonosodott városnévnek tekintjük? Xia Üzenő 2021. március 27., 13:02 (CET)
Köszönöm szépen! (Nem tudom, hogy meghonosodott-e; először a-val akartam, aztán a wikidatán megláttam á-val és elbizonytalanodtam.) Hkoala 2021. március 27., 13:06 (CET)
A Cartographia Földrajzi Világatlaszban Szvilengrad alakban van írva. misibacsi*üzenet 2021. március 27., 14:53 (CET)
Köszi! Xia Üzenő 2021. március 27., 15:06 (CET)

Felülírt módosításaid pótlása

Szia! Ne haragudj, a csajokamotoron.hu szócikkben ütköztek a módosításaink, és mivel én nagyon nagy átalakításokat végeztem benne, nehéz volt kibogozni, ezért egyszerűbbnek láttam felülírni a te korábbi módosításaidat, amelyeket később azonban pótoltam. – Dodi123 vita 2021. március 29., 12:54 (CEST)

Csak nyugodtan :) Xia Üzenő 2021. március 29., 13:13 (CEST)

Showtimebudapest.hu capture

Ez pontosan miről tájékoztat Brády Márton szócikkében? Lehet, hogy hülye a kérdésem és nem tudom jó helyen érdeklődök-e, emiatt nem töröltem a linket. Egyáltalán nem derül ki belőle ugyanis, hogy március 20-án hunyt volna el, mint ahogy Brády Márton szócikkében van feltüntetve.

Ezt muszáj tisztáznom, mert most a halálozási listában március 22 szerepel közlési napként, a szócikk pedig határozottan írja, hogy március 20 volt az elhalálozás időpontja. Apród vita 2021. április 2., 17:54 (CEST)

@Apród de kiderül, ha megnyitod az oldalon a pdf-et. A showtime hivatalos oldalán a halála napján feltették a hírt, ami azóta lekerült és sajnos archive.org nem őrizte meg, google cache viszont igen. csak így tudtam megörökíteni a google cache-verziót, mert az pár nap múlva ki fog ürülni. Xia Üzenő 2021. április 2., 18:52 (CEST)

Most, hogy mondtad, hogy a pdf-et kell megnyitni, így már tényleg látom. Akkor átteszem a pdf-et a halálozási listába, remélve, hogyha halott linkké válik, akkor valamilyen megoldást mégis ki lehet rá találni. Apród vita 2021. április 2., 20:13 (CEST)

WD

Köszi tudom, s azért is kösz hogy X év után végre tudom hogy kell egyszerűen létrehozni a wd adatlapot (nem nagy kunszt, csak az általad küldött linken el kellett olvasni, s bekapcsolni egy segédeszközt). A baj csak az, h nekem az egyes állítások bevitele még mindig túl körülményesnek tűnik, bizonyára van ennek gyors változata vlmi segédeszköz formájában, de én leragadtam ezen a szinten. Arról nem is beszélve h kéri minden egyes állítás forrását, ami amúgy jogos, de mivel pl. egy születés/ halálozás nem mindig forrásolható releváns forrással (mert h ez egy lexikon szócikkben másodlagos adat, tehát akár hibás is lehet. Releváns forrás nekem egy anyakönyv v kivonata, ill. egy gyászjelentés lenne) így ennek beillesztését sem végeztem el. Szóval összegezve lusta vagyok ehhez. Hasznosnak vélem az infoboxokat, de mivel alapjában véve nem ad hozzá semmi pluszt, így a szócikk szempontjából lényegtelen, nekem pedig az a fontos, nem más szempontok. Az én szempontomból, mivel ismerem a szerkesztők hozzáállását, vlkinek ez húzza a szemét, vlkit egy átirányítás zavar, engem speciel más dolgok, az lenne a legjobb megoldás, ha az infobox sablont (mivel amúgy így üresek) nem raknám bele a szócikk létrehozásának elején. De ezen meg már túl vagyok, ahol látom h nincs oda berakom, akkor meg miért csinálnék ilyen felesleges munkát másnak (pl. magamnak, ha vlki veszi a fáradságot és létrehozza a WD adatlapot is). Vagy a sablon/ WD elem nélküli szócikkeket gyűjtitek vlhol? Bocs a felesleges ömlengésemért... Taz vita 2021. április 10., 00:16 (CEST)

@Taz egy wd-adatlap létrehozása alap infókkal kb 2 perc. Én nem gondolom, hogy akkora erőfeszítés lenne, de azt sem, hogy elvárhatod mástól, hogy helyetted létrehozza minden egyes szócikkedhez. A szül-hal dátumok forrásolása a sima szócikkben is követelmény... Ha nem pontos a szócikkben sem, mert azt írod, hogy nincs "anyakönyvi kivonat" hozzá, akkor miért írod bele a szócikkbe? :) ha a szócikkbe beleírod, akkor viszont a wd-be is ugyanúgy bele lehet írni a meglévő forrásokkal, ahogy a szócikkben tetted... Nekem ezek csak kifogásoknak tűnnek, hogy ne kelljen foglalkozni a wikidatával, ami szíved joga, nyilván, de így ezek a szócikkek nem kerülnek bele a globális adatbázisba. Az infoboxok lényege a gyors összefoglalás, ami alapján a szócikk machine-readable is, pl. a Google-kereső jobb oldalon megjelenő összefoglalója is a Wikidatát használja. Xia Üzenő 2021. április 10., 16:01 (CEST)
1) Nem várom el, még magamtól sem. Azon sem rökönyödöm meg, hogy egy rakás személynek vlki megcsinálja a wd cikkét, de a szócikkben magában nem helyezi el az infobox sablont. 2) A szócikknek mint egésznek van forrása, míg egy állításnak pl. pontos születés ez szerintem nem elég. Vagy például hogy az illető egy mókus volt, ki szerint? Egy konkrét állításnak megbízható releváns forrása kell legyen, de ezen nem fogunk vitázni, mert nincs értelme. Ha másként gondolod, nem dől össze a világ. 3) A wikidatának egy értelmét látom, hogy az adatbázis, amivel más rendszerek is tudnak dolgozni, míg a különböző nyelvű, ne adj Isten egymásnak ellentmondó adatokkal rendelkező szócikekkel, magukkal valószínűleg nem. De nekem ez személy szerint egyáltalán nem fontos, a szócikk megvan, ha van akinek ez fontos hát megcsinálja, vagy írnak rá egy adatkiszedő programot. A szócikkben meglévő adatokat külön táblázatban mutató infoboxnak valójában a szócikkben nem látom értelmét. S ha szerinted kifogás, hát jó, most összeomlottam. Taz vita 2021. április 10., 20:56 (CEST)

kínai átírás

Szia

Próbaképpen létrehoztam egy kínai vasútállomás cikket és azt vettem észre, hogy a benne szereplő zh sablon nem működik itt a magyar wikin, sőt, átirányítás a sablon:kínaiul-ra. Elég nagy a kavarodás a két nyelv között, a segítségedet szeretném kérni, hogy az interwikik rendben legyenek.

  • Az angolon a zh sablon átirányít a lang-zh sablonra
    • a lang-zh sablonnak nem volt magyar megfelelője
  • magyaron a zh sablon átirányít a kínaiul sablonra
    • a (zh) sablon is a kínaiul sablonra irányított át, de nem volt használva, most ideiglenesen ez lett az angol lang-zh párja, felülírtam a tartalmát. Így végül is az angol zh sablon magyar megfelelője a (zh) lett. Interwiki kapcsolat még nincs létrehozva.

Most hogy így leírtam és átgondoltam, úgy érzem, ezt az angolok rontották el, a zh-nak nem volna szabad átirányítani a lang-zh-ra.

Létrejött továbbá egy új gyűjtőkategória is kategória:Articles containing simplified Chinese-language text néven. Kell ez nekünk? Ha igen, mi legyen a magyar neve? – B.Zsolt vita 2021. április 11., 11:02 (CEST)

Mi nem használjuk ezt a sablont, és neked sem kellene. A szócikk bevezetőjében a {{kínai}}(?) váltósablont kell használni. Valamint nagyon szépen kérlek, ne hozz létre tömegesen kínai vasútállomásokról szócikkeket, mert hogy én nem fogok utánad menni és több ezer szócikket manuálisan átjavítani magyaros átírásra, az is biztos, viszont ha tömegesen pinjinben hozod létre a szócikkeket, fel fogom vetni a dolgot a kocsmafalon, mert az irányelv szerint a kínai neveknek magyarosan kell szerepelniük a szócikkcímben is, és ha valai tömegesen pinjiben hoz létre ilyet, az teljes szembemenetel az elfogadott irányelvvel. Szerintem van elég ország, ahonnan válogathatsz, légyszi ne az átírós nyelveken gyakorolj a bottal. Köszönöm. Xia Üzenő 2021. április 11., 11:42 (CEST)

Infobox

Szia! Gondolkoztam, hogy tegyek-e infoboxot a Vilina Vlas cikkbe. Az angolban dedikált infobox van a fogolytáborok számára, de nálunk nincs ilyen. Megnéztem a koncentrációs táborokat, azokon {{hely}}(?) infobox van, kivéve Auschwitzot, mert az a Világörökség része. Szerinted érdemes lenne áthozni az angol sablont? – Hkoala 2021. április 12., 07:03 (CEST)

@Hkoala akkor érdemes, ha van mivel kitölteni, ha csak egy-kettőnél van elég adat hozzá, akkor elég lehet a hely infobox is, ennél az épületet láttam jobbnak, mivel nem tábor volt, legalább tesz be egy pozíciós térképet, ami segít kicsit térben elhelyezni a dolgot. Xia Üzenő 2021. április 12., 08:34 (CEST)
OK, akkor így hagyom. Hkoala 2021. április 12., 13:25 (CEST)

Beiratkozás a CEE Tavaszra

Szia! Nem tudom, hogyan iratkozzak be a versenyen részt vevők táblázatába. Előre is köszönöm a segítséget. Amator linguarum vita 2021. április 12., 13:24 (CEST)

@Amator linguarum megnyitod a táblázatot szerkesztésre ("A verseny keretében létrehozott szócikkek a Magyar Wikipédián" szakaszcím mellett ott a [szerkesztés] gomb) és a megadott minta alapján beírod a szócikket, a vonatkozó országot és a többi adatot.
:|- :| XXX. || [[minta]] || {{Szlovákia}} || új || [[Szerkesztő:Minta|Minta]] || 2021. 04. 11. :|- : Xia Üzenő 2021. április 12., 13:30 (CEST)
Kösz! Hülye vagyok. Nem láttam a megfelelő gombot, csak a „Résztvevők” mellettit. Amator linguarum vita 2021. április 12., 14:01 (CEST)
előferdül néha, hogy nem veszünk észre dolgokat, ne aggódj emiatt :) Xia Üzenő 2021. április 12., 14:12 (CEST)

Ószlávság

A tematikus vitalapon már nem akartam cakkozni, mert kezd félprivátba átmenni. Családi barátnőnk behavazás miatt csak májusban lesz elérhető. Ahogy a temperamentumodat ismerem, addigra bőven elkészülnek az ebből a szempontból érdekes szócikkek. (Legalábbis valószínűsítem, hogy amire közben rálátást szerzel, mondjuk pont az Óegyházi szláv nyelv, abba is belejavítasz.) De utólag is lektorálhatja a felmerült kérdéseket. Esetleg még a gót, ófelnémet és hasonló problémákat is gyűjteni lehet, arra is érvényes a diplomája. – Garamond vita 2021. április 13., 18:21 (CEST)

Köszi :) nem tudom, végzek-e májusig a szócikkel, most sok a dolgom IRL is, meg a verseny adminisztrálásával is, így lassan haladok a szócikkel, de ami késik nem múlik. Xia Üzenő 2021. április 13., 18:27 (CEST)

Barátság ide, barátság oda: mivel mégis csak én kérek tőle szívességet, úgy gondoltam, nem sürgetem. De nem jár le a lehetőség. Akkor addig csak gondolkozzunk (magunkban, meg hangosan is). – Garamond vita 2021. április 14., 01:23 (CEST)

Próbáltam beelőzni Eszter (a „szakértőm”) állásfoglalását. Előfordulhat ugyanis, hogy azt fogja szerénykedni, hogy régen foglalkozott vele, ki tudja, azóta is ugyanaz-e a szokás.
Nekiálltam tehát friss forrásokat keresni (és ezeket meg is adom számodra).
A Szláv satöbbi Intézet linkjeinek tetemes része (például a Bolgár irodalom) sajnálatosan valamilyen átalakítás áldozatává vált, de itt egy működő: webarchive link, meg persze több más, hasonló hivatkozás is megtalálható ugyanott.
Olvasom továbbá Vig István írását (2006), mely ugyan nem bolgár vonatkozású, de a régi szláv viszonyok szempontjából ez pont mindegy. A bennünket érdeklő fonémákat magyar nyelvi szövegkörnyezetben ь és ъ betűvel írja. A részletezésből nekem az jött le, hogy pont azért nem írja át valamilyen más jellel, mert ezek kiejtésének története van, és bármilyen átírás egyúttal állásfoglalás is arról, hogy az adott időszakban hogy hangozhatott. (Például megtörtént-e már egy redukált hang kiesése.)
2020-as cikk, Zoltán András, ismerteti Trubeckoj (herceg) (1890–1938) elméletét. Ami egyébként érdekes, de itt most annyiból számít, hogy egyrészt eközben ugyancsak aggály nélkül használja ezeket a közismertnek nem tekinthető cirill betűket a latinok közé biggyesztve, másrészt azt írja, hogy úgy tűnik, a 10–11. században ъ (jer) rövid u-nak, a ь (jer’) pedig rövid i-nek hangzott. Körülbelül.
Doktori értekezés (2014) Említi a (kikövetkeztetett) ősszláv *tъrt,*tьrt, *tъlt, *tьlt hangkapcsolatokat. Itt is latin betűkkel együtt jelennek meg.
Ez pedig például azt mondja: „Külön problémát vetnek fel a redukált magánhangzók, amelyek az ősszlávban az ĭ és ŭ még rövidebbé és nyíltabbá válásával jöttek létre.” (De további szakmai részletkérdésekkel is foglalkozik.)
Különösebben nem mélyedtem el benne, mert az „О писмєньхъ” korábbi, mint a nyelvfejlődés tárgyalt folyamatai.
* * *
Akkor, ha jól értem, továbbra is valami olyan a cél, hogy egy (adott) műcímre meg lehessen adni egy, a szókapcsolat korabeli hangzására utaló magyar betűsorozatot, hogy valahogy ki tudja mondani az átlagolvasó. Továbbá esetleg a szlavisztikai szokás szerinti modern átírást, ha valaki utánanézne. Ezt fogom megkérdezni. (Ha nem mondasz mást.) – Garamond vita 2021. április 30., 19:20 (CEST)
Szuper, köszi, a Szláv intézet bolgár irodalom szócikkét én is megtaláltam, már használom forrásként a szócikkben :) Xia Üzenő 2021. április 30., 21:35 (CEST)

Kínai rendező

Szia! A Luise Fleck cikkben egy kínai rendezőre van hivatkozás: en:Fei Mu. Ránéznél, kérlek, hogyan kell írni a nevét? – Hkoala 2021. április 15., 13:41 (CEST)

Városnegyed

Szia! Ezt nem értem, a városrészeket eddig nem szoktuk betenni a településekhez, vagy igen? – Hkoala 2021. április 16., 11:14 (CEST)

szerintem az is település, a kategorizálásnál pedig törekedni kell minél beljebb helyezni, én nem tartom jónak azt, hogy egy szócikk az ország kategóriájában legyen, amikor bentebb is lehetne. Xia Üzenő 2021. április 16., 11:30 (CEST)

Lidija Andrejevna Ruszlanova

Szia, miért nem Ligyija? – Pagony foxhole 2021. április 18., 23:37 (CEST)

@Pagony de az, csak már nem fog az agyam. :) Xia Üzenő 2021. április 18., 23:47 (CEST)
Akkor aludj! :) Pagony foxhole 2021. április 18., 23:48 (CEST)
az lesz... :) Xia Üzenő 2021. április 18., 23:54 (CEST)

Mortal Kombat

Szia!

Légyszíves megnéznéd a Mortal Kombat cikkemet, hogy ellenőrzötté váljon? Sok-sok szerkesztés volt már rajta, hamarosan el is készül végleg majd. Meg olyan kérdésem van, hogy van egy karakter benne, a neve Hanzo Hasashi, ugye ezt magyarra át kell írni Hanzo Haszasi-ra? Meg a Shirai Ryu hogy hangzik magyarra átírva? Bandee0615 vita 2021. április 19., 23:09 (CEST)

Kösz, hogy ilyen segítőkész vagy!!😕😕😕😕 Bandee0615 vita 2021. április 20., 14:11 (CEST)

Bocsi, nem érek rá mindennel egyszerre foglalkozni, majd ha lesz időm, megnézem. Xia Üzenő 2021. április 20., 15:33 (CEST)

Ne haragudj, rendben. Köszönöm Xia. Bandee0615 vita 2021. április 20., 19:05 (CEST)

Ma akkor nézz rá kérlek! Meg amiket feltettem kérdéseket nem rég (Hasashi, Shirai), arra is szeretnék választ kapni, köszi. Bandee0615 vita 2021. április 21., 13:56 (CEST)

Azt gondolom, hogy az ázsiai színészek nevét mindenképp át kell írni, de a karaktereket nem kell, ez egy amerikai videójáték, így szerintem nem kell a nevekkel foglalkozni benne, pláne hogy sokszor kitalálni sem lehet, hogy az adott karakternév melyik nemzetiséghez tartozik, van ami kínaias hangzású, de valójában csak hasra ütött, szóval szerintem maradjon, ahogy van. Xia Üzenő 2021. április 21., 18:33 (CEST)

Akkor jó. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Szép napot 🙂 Bandee0615 vita 2021. április 21., 18:50 (CEST)

Szia! Nemtudom megkaptad-e a válasz üzenetet, sajnálom, hogy indulatos voltam, tudom csak jót akarsz, próbálok változni, valóban nem jó a googlefordító tudom. El ia hagytam már. Topszótárt használok egy ideje. Annyit még esetleg megtudnál tenni, hogy ezt a négy cikkemet megnézed? Hogy ellenőrötté váljon. Wesley Snipes, Chris Rock, Salma Hayek és Luke Evans.Köszönöm előre és bocsánat még egyszer, szép napot! Bandee0615 vita 2021. május 28., 13:32 (CEST)

Szerkesztett szöveg átszerkesztése

Szia! Van egy szerkesztésem, ami tavaly óta nem nyert elfogadást, mivel kapott egy 'rajongó' sablont, és elvileg át kellene szerkeszteni a szöveget. A közzétett és ellenőrzött szócikk változata nem csupán rövid, de tartalmilag nagyon hiányos, emiatt került sor (sok hetes kutatómunka és olvasás után) annak változatására. Alapvetően tanácstalan vagyok, mihez kezdjek most. Várjak másokra, illetve kérjem más szerkesztők ellenőrzését és segítségét a szerkesztésben a Kocsmafalon, vagy ugorjak neki az átszerkesztésnek én magam. Mi ilyenkor a javasolt lépés? A szócikk: Adnan Polat. Nem tudom, hogy esetleg az ellenőrzéshez, átszerkesztéshez kérhetem-e a segítséged... Előre is köszönöm a választ. – Solarage vita 2021. április 22., 14:31 (CEST)

@Solarage én most ellenőriztem a hozzátett szöveget, de egyetértek a rajongó sablonnal, sajos ez nem objektív és elfogulatlan szöveg, ilyen mondatokkal mint " A holding lakások és irodák ezreit építette fel a Polat márkanév alatt a török ingatlanpiacon, a 65 éves tapasztalatra és szakértelemre alapozva a Polat vállalatok fő törekvése, hogy minden érdekeltnek és érintettnek hozzáadott értéket teremtsenek projektjeikkel." -- ez nulla enciklopédikus tartalom pl, ellenben 100% marketingrizsa. Xia Üzenő 2021. április 22., 14:41 (CEST)
Valamint szerintem a szöveg jó részének semmi keresnivalója egy életrajzban, ez tkp. a vállalat működésének leírása, és nem Adnan Polat életrajza és tevékenységei. Nem kellene keverni az életrajzot a vállalat és leányvállalatai profiljával. Xia Üzenő 2021. április 22., 14:47 (CEST)
Oké. Teljesen világos. Nagyon köszönöm az ellenőrzést @Xia. Bevallom, számomra elég nehéz az ő személyét leválasztani a holdingéról, mivel az gyakorlatilag ő maga. Sok intejúban beszél arról, mit tett/tettek 65 év alatt. Igyekeztem objektíven leírni ezeket, mindenféle részrehajlás nélkül. Ettől függetlenül értem, miért a rajongó sablon. De akkor most mit tehetek? Csak várjak, amíg mások átszerkesztik valamikor? Kérjek segítséget az átszerkesztéshez a Kocsmafalon? Vagy essek neki újra, s írjam át az egészet? – Solarage vita Solarage vita 2021. április 23., 09:45 (CEST)
Szerintem magad is érzed, hogy hol hibázik a szöveg, át kell írni, a szócikkben csak az életrajz maradjon, a Polat Holdingnak lehet külön szócikke, ha a források megfelelőek hozzá (elegendő számú független, megbízható forrás) Xia Üzenő 2021. április 23., 09:53 (CEST)
Nagyon köszönöm a választ és a hasznos javaslatot. Solarage vita 2021. május 3., 12:34 (CEST)

CEE Tavasz

Semmi gond, nem azért csinálom, de azért megjegyezném h ez a megfogalmazás így sántít. Ha valóban ez a kiírás akkor beleillik, ugyanis a kisebbségi kultúra az adott ország kultúrájának (is) része. Amire te gondolsz az a nemzeti kultúra, s még ezzel is lehetne vitázni, de ezzel nem akarok. Ha a kiírás az országra vonatkozik, akkor az adott ország kisebbségeinek kultúrája abba beletartozik. Taz vita 2021. április 24., 00:06 (CEST)

Az már csak hab a tortán, hogy ki dönti el h egy személy melyik kultúrkörbe tartozik? Tartjuk magunkat ahhoz, amit mi állítunk? Merth pl. Biringer Ferencet (is) a szlovákok (finoman fogalmazva) simán csak a magukénak érzik, így az ő szempontjukból nézve Te egy "szlovákot" zártál ki a "versenyből", mégha mi megengedően nem is skatulyázhatunk be így senkit, hiszen ennek sem ez a kritériuma. Taz vita 2021. április 24., 03:36 (CEST)
Bár nem nekem címezted a kiírásbeli nem egyértelműségből származó problémáidat, a személyekről szóló szócikkek generálják amúgy is a legtöbb vitát (és sajnos nem mindig a szócikkminőség építésének javítása irányába). A nemzetiségi hovatartozás életük során is változhat egyes embereknél így, amennyiben ez lehetséges még kényesebb/nehezebben kategorizálható téma, mint amennyire esetlegesen egy ilyen kérdésekben személyesen is érintett forrásmunkát író/szerkesztő embernél lehet. A másik hasonlóan érzékeny és (helyesen) nem annyira firtatott téma a vallási felekezethez tartozás, amire pl. zenészeknél szokott sok kategorizálási kérdés előjönni, amik nem feltétlenül lendítik előre a diskurzust a tényszerű és ellenőrizhető állításokkal alátámasztott szócikkíráshoz. Mugli Visszajelzés 2021. április 24., 14:07 (CEST)
Ha ilyen kérdésekről szeretnél magyarázkodni, akkor keress rá vevő partnert! A versenyben való más munkátokkal nincs gond, s nem lenne igazságos azt ez alapján megítélni (mintha lenne hozzá másnak joga), nekem is van benne elég tapasztalatom, tehát értem hogy nem esik jól és ha esetleg úgy érzed nehéz v nincs jó döntés. Csakhogy ezzel itt nagyon vékony jégre tévedtetek, s a nevezések kapcsán hozott e döntésetek nem válik a verseny előnyére. Egyébként szerintem a kiírás egyértelmű, csak azt épp ti értitek végzetesen félre. Taz vita 2021. április 25., 04:07 (CEST)

Vitalapra kattintás

Szia!

Van egy érdekesség. Próbáltam Az E-mail küldése ennek a felhasználónak linkednél rákattintani az általad kialakított Új üzenet küldése a vitalapomra lehetőségre. (Mivel megmagyaráztad, hogy nem nagyon szereted az emaileket.) De úgy látszik, ilyenkor nem működik az átirányítás! (A Teemeah vitalapot próbálja használni.) Ha érted, hogy miért, akkor mondjad el, mert érdekel. Ha nem érted, vagy nincs kedved egy ilyen n-edrendű dologgal foglalkozni, akkor csak azt javaslom, hogy itt írd bele fixen a Xia-t.

A dolog annál érdekesebb, mert, ha egy ilyesféle link (szerkesztővita) fölé mozgatom az egeret, akkor mutatja a buborékban az átirányítást. De végrehajtani nem hajtja végre. Nem tudja a bal kéz, hová linkel a jobb. – Garamond vita 2021. április 28., 18:09 (CEST)

Köszi, hogy szóltál :) pár hónapja átneveztek, de ezt a hivatkozást nem javítottam, bevallom, eszembe sem jutott, hogy ott is van link a vitalapra. Xia Üzenő 2021. április 28., 18:40 (CEST)
Nekem meg az nem jutott volna eszembe, hogy kipróbáljam, vajon ebben a speciális esetben is hatékony-e az átnevezés. Mert ki az ördög nézi meg az ilyesmit.
És azon nem törted agyon a fejedet, hogy valószínűleg nem azért akartam oda kattintani, hogy értesítselek, nem lehet oda kattintani? Mert ebben így van egy kis scifi. Vagy legalábbis végtelen ciklus. :) – Garamond vita 2021. április 28., 19:31 (CEST)
Hát gondolatolvasó nem vagyok, nem fogom megtudni, amíg le nem írod. :) Xia Üzenő 2021. április 28., 20:41 (CEST)

Kihalt állatok a holocén kategóriákban

Ha akarod nézd meg ezt [2] és szólj hozzá. Üdv. DenesFeri vita 2021. április 29., 12:59 (CEST)

Sablon:ASN Accident

Akkor ez a fordítás így rossz volt? Apród vita 2021. május 4., 22:27 (CEST)

nem volt rossz, de néhol bele kellett nyúlni :) Xia Üzenő 2021. május 4., 22:44 (CEST)

Dzsungária, nevek

Szia! Megint kellene segítség kínai és mongol nevek kapcsán. Összeállítottam a Dzsungár Kánság című szócikket, de lehet, hogy több név hibásan van írva. Doncsecz vita 2021. május 6., 20:37 (CEST)

@Doncsecz a mongolhoz nem értek, viszont nagyon jó lenne, ha feltüntetnéd a forrásaidat, méghozzá pontosan, a a szócikk végére vetett irodalomlista nem segít semmilyen ellenőrzésben, újra meg újra meglepődöm azon, hogy ennyi év után is szólni kell neked a forrásolás fontosságáról, és a lábjegyzetek használatáról... :-( Xia Üzenő 2021. május 6., 20:44 (CEST)

A karate 20 alapelve

Szia! A Funakosi Gicsin, a Sótókan karate cikkben, valamint a Fájl:Funakoshi Gichin a karate 20 alapelve.jpg-ben is teljes egészében olvasható a karate 20 alapelve, amely a képfájl szerint az 1957-ben elhunyt Funakositól származik. Szerinted jogszerű ezt a szöveget szó szerint idézni akár képfájlban, akár szócikkben? – Regasterios vita 2021. május 14., 15:50 (CEST)

A en:Nijū kun szócikkben is szerepel, szerintem ez bőven belefér az idézésbe, a The Twenty Guiding Principles of Karate című könyvben jelent meg először így, a könyv meg nyilván nem csak ennyiből áll. Xia Üzenő 2021. május 14., 18:00 (CEST)

Értem, köszönöm. Szerintem azt fogom tenni akkor, hogy ebből a cikkből átmásolom a japán karaktereket a magyar cikkbe, a képet meg törlöm, felesleges. Hiszen nem közkincs egyelőre, ellentétben azzal, amit az enwikin látható kép licence állít. – Regasterios vita 2021. május 14., 18:33 (CEST)

Re:F1 2020

Szia! Nem értem, szóval nem attól lesz gépi fordítás egy cikk és törlendő, hogy értelmetlen mondatok vannak benne, hanem hogy a cikk "írója" (azaz gugli fordítóba bemásolója, aki azóta nem is szerkesztett) kap-e erről másfél hónap elteltével értesítést? Nem sok értelmét látom a dolognak. De nekem mindegy, én csak jeleztem hogy értelmetlen a cikk, ha marad, tőlem maradjon. – XXLVenom999 vita 2021. május 28., 11:54 (CEST)

Oké, legközelebb megpróbálok figyelni erre (bár esélyesebb hogy inkább nem sablonozom fel a cikket, nagyon nem szeretek értesítéseket írkálni, és talán egy önkéntes projektben nem is elvárható). Üdv, – XXLVenom999 vita 2021. május 28., 12:10 (CEST)

Szerintem azért nem elvárható semmi senkitől, mert nem fizetett, szerződésben álló alkalmazottak vagyunk, hanem önkéntesek. Sem tőled, sem tőlem, sem semelyik másik szerkesztőtől/járőrtől/admintól nem lehet kötelezően elvárni semmit.

Illetve igen, én is örülnék ha értesítenének ha törlésire kerül egy cikkem, csak az a különbség, hogy én nem gyártok sem gépi fordítást, sem szubcsonkot, sem jogsértő szövegeket nem másolgatok be és így tovább. Aki ilyen minőségben dolgozik, az szerintem tisztában van vele hogy az irománya amúgy is törölve lesz rövid úton. De, mint mondtam, akkor a TMB-k után ettől is visszalépek, legalább több időm lesz másra. Hogy miért zavar mások értesítése, arra őszintén szólva nem tudok egyenes választ adni, egyszerűen irritál, nem szeretem csinálni, ennyi. – XXLVenom999 vita 2021. május 28., 12:53 (CEST)

Az azóta küldött másik üzenetedre válaszolva, köszönöm hogy megtetted helyettem, és biztosítalak nem fog még egyszer előfordulni, mert mint fentebb is írtam, TMB után mostantól egyszerűsítettre se fogok jelölni semmit. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. További szép napot, – XXLVenom999 vita 2021. május 28., 12:55 (CEST)

Re:Wikidata

Szia! Köszönöm a tippet, szerencsére gyorsan megoldódott a probléma. nekem az volt a gondom vele hogy a képet illetve az adatokat nemc sak beírták, hanem a helyes változatot cserélték le hülyeségre, így egy olyan gomb kellett volna mint itt a korábbi változat ahová vissza lehet állítani. Kézzel kicsit macerás lett volna nekem minden adatot visszafejteni. Ettől függetlenül köszönöm a tippet! Üdv, – XXLVenom999 vita 2021. június 4., 11:50 (CEST)

Pieces of a Woman

Eddig jutottam: Szerkesztő:Apród/Pieces of a Woman. Apród vita 2021. június 4., 21:40 (CEST)

Remek, csak forrásokkal lenne igazi :) Xia Üzenő 2021. június 5., 19:19 (CEST)

Óbolgár irodalom

Szia! Lezártam a jócikk-jelöléseket, újabb remek munka, gratulálok! Megkapta a státuszt. – Gerry89 vita 2021. június 9., 12:08 (CEST)

Köszönöm! Xia Üzenő 2021. június 9., 16:21 (CEST)

Kezdőlap érdekességei

Szia,

lenne egy szerény javaslatom, de magam nem akarok belekontárkodni:

...a magyar légierő a Tanácsköztársaság idején jelentős katonai erőt képviselt, soraiban harcolt többek között Endresz György is?

Engem legalábbis megleptek az ezekben a forrásokban olvasottak, talán másnak is érdekes lehet a cikk.

Üdv – Szilas vita 2021. június 11., 11:44 (CEST)

Szia, fel kell vésni a táblázatba, csak a mintát kell követni 🙂 Xia Üzenő 2021. június 12., 19:24 (CEST)

Utódlási sablon

Szia! Ezeket miért rakjuk vissza? Úgy értem, a múltban azon ment a munka, hogy ezeknek a hevenyészett dobozoknak a tartalma bekerüljön az infoboxba, ahol ráadásul pontos dátumok szerepelnek stb., és például az albán politikusok cikkeiből is épp ezért kikerültek a dobozok 8nagy részéből legalábbis). Pasztilla 2021. június 14., 16:21 (CEST)

@Pasztilla Több szócikkben találtam csúnya táblázatos formában, csak lecseréltem a sablonra ezeket, aztán láttam, hogy más szócikkeken meg egyáltalán nincs ott, elkezdtem hát pótolni, de ha nem kell, akkor mindegyikből ki kéne venni (viszont több miniszterelnök szócikkében sem vezető infobox van, csak sima alap személy infobox, amiben nincs utódlás funkció). Xia Üzenő 2021. június 14., 16:24 (CEST)
Az albán szócikkek infoboxában ezek ott vannak, egy hiány lehet, hogy a min.eln.-lista nincs belinkelve, de az könnyedén orvosolható. Ha megnézed a belinkelt Përmeti-cikket, te ott látsz ókot az utódlási dobozok benntartására? Pasztilla 2021. június 14., 16:28 (CEST)
Sylejman Delvina szócikkében például tök renbden van, mert ott az infobox még felkészítetlen. Pasztilla 2021. június 14., 16:29 (CEST)
nekem mindegy.... a ronda táblázatokat akartam lecserélni egységes sablonra. Ha nem kell, akkor szedd ki. Xia Üzenő 2021. június 14., 16:34 (CEST)
A ronda doboz lecserélését elsőre is megértettem, csak azt akartam itt több körben megérteni, mi volt az ösztönző a doboz beszúrásához ott, ahol ugyanezek az infók nagyobb pontossággal az infoboxban már megtalálhatóak. A “neked mindegy” arra utal, hogy ilyen nem volt. Pasztilla 2021. június 14., 18:12 (CEST)
az volt az ösztönző, hogy ha már egyes szócikkeken van, akkor legyen az összesen egységesen. Xia Üzenő 2021. június 14., 19:06 (CEST)

Helyszíni szemle

Szia! Tudom, hogy a filmeknél úgy szókás a bevezetőt megfogalmazni, amilyenre változtattad. Az én megfogalmazásommal arra akartam utalni, hogy, ha nem tévedek, nem „helyszíni szemlének” hívják azt, ami a filmben történik, hanem „helyszíni újrajátszásnak” vagy „helyszíni rekonstruálásnak”. De mindegy, nem lényeges. Amator linguarum vita 2021. június 18., 13:42 (CEST)

Suggestion

Hello! It's just a suggestion, but I created a page for Oneness M in English and I will create a page for Ai to Chowa and Truth? later. Since Sugizo's biography is a good article here on Hungarian Wikipedia, it would be nice to add these articles! Thanks in advance :) Keijuu vita 2021. június 24., 09:52 (CEST)

@Keijuu Thank you for the suggestion, I will translate it later on. Xia Üzenő 2021. június 24., 11:53 (CEST)

Közkincs-e egy szabadalmi leírás

Szia! A Fájl:Moór-kút, szabadalmi leírás ábrái.png-ről kérdezném a véleményedet. Az Szjt. 1. § (4) alapján lett közkincsként feltöltve, de én kérdésesnek tartom, hogy egy szabadalmi leírás, amelynek pont az a lényege, hogy körülírja a szabadalom által védetté tett eljárást, ötletet stb., közkincsnek tekinthető. A szabdalom egyébként az 1981-ben elhunyt Moór János nevéhez fűződik. – Regasterios vita 2021. július 2., 16:45 (CEST)

@Regasterios "Valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek.", talán ez vonatkozhat rá. A szabadalom és a szerzői jog nem ugyanaz, a szabadalom azt biztosítja, hogy más ne gyárthassa le ugyanazt az engedélyed nélkül. A szabadalom e szerint az oldal szerint 20 évig véd (bejelentéstől). Xia Üzenő 2021. július 2., 20:55 (CEST)

Azt értem, hogy az ötlet önmagában nem jogvédett, és e szerint a szabadalmi jog is 20 évig védte csak, de magát a rajzot nem a szerző halálától számított 70 évig védi a szerzői jog? Másképpen fogalmazva: a szabadalmi leírások kivétel nélkül az 1. § (4) hatálya alá esnek, és ha letelik a 20 év, nemcsak az ötlet, hanem a leírás és a hozzá csatolt képek is bárki által használhatóvá, közkinccsé válnak? – Regasterios vita 2021. július 2., 21:59 (CEST)

szerintem igen, amennyiben nem különösen kreatív dologról van szó, de ha szeretnéd, futtasd meg a kérdést @Tgrnél is. Xia Üzenő 2021. július 2., 22:09 (CEST)

Au angol Wikipédiának van erről egy szócikke: Copyright on the content of patents and in the context of patent prosecution. Hogy Magyarországon a "hatósági vagy más hivatalos közlemények és ügyiratok" vonatkozna-e a szabadalmakra, az csak egy bírósági vagy SZJSZT döntésből derülne ki, de annak hiányában védhető feltételezés. (Mindenesetre érdemes lenne egy specifikusabb licencsablont használni rá. A {{közkincs-nemjogosult}}(?) általában nem egy szerencsés sablon szerintem, túl sok túl különböző dolgot fog egybe.) --Tgrvita 2021. július 4., 12:57 (CEST)

Rendben, köszönöm a válaszokat. – Regasterios vita 2021. július 5., 18:41 (CEST)

Díj

Szia! Kösz az értesítést! A díjat nem fogom átvenni, hanem, mint egy másik, már nem tudom melyik díjam esetében, kérem adományként a Wikimédiához juttatni. Amator linguarum vita 2021. július 21., 09:20 (CEST)

Szia! Magunknak nem igen tudunk adományozni, max azt tudjuk tenni, hogy akkor a te díjad összege a kasszában marad. Xia Üzenő 2021. július 21., 09:44 (CEST)

Szia! Tökéletes megoldás! Kösz a meghívást, de sajnos nem mehetek el. Minden jót! Amator linguarum vita 2021. július 23., 10:24 (CEST)

Szia! Köszönöm a díjat. Külföldön vagyok..az összeget én is a kasszában hagyom. Így egyszerűbb nekem. Üdv. – Tulipanos vita 2021. július 23., 19:05 (CEST)

(Félig) meglévő link archiválása

Szia!

Azért fordulok hozzád, mert emlékszem, hogy egyszer segítettél valamilyen forrásnál, ami nem volt (megfelelően?) archiválva. Van egy forrásom, egy két részes írás, aminek az első, nekem kevésbé fontos fele megfelelően el lett mentve, a második részét viszont valahol elszúrták, csak a folyóiratszám kisebb részét sikerült megőrizniük, a maradék nincs meg. Találtam viszont egy érdekelttől származó privát másolatot; lásd a lábjegyzet végén. (Sajnos a képeknél ez a példány a sikertelen mentésre hivatkozik, ezek ennélfogva nincsenek meg.)

Itt lehet megnézni, miről beszélek: Szerkesztő:Garamond/Hutter Ottó (TKI) (a legutolsó lábjegyzet). A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Fórum nevű hivatalos lapjának 2006. évi 1. és 2. számában jelent meg eredetileg az írás. A saját szerverükön a címoldal meg is van: 2006. 2. sz. Azonban a kattintható címek közül csak az első néhány létezik ténylegesen, az engem érdeklő Állami díjas obsitosok II. rész című cikk (és sok másik) például már nem. Ha segítenél, hogy hogyan is lehetett menteni a mentetlent, akkor Gerlits Péter példányát szeretném megőriztetni. (Mert a fennmaradása legalábbis kétesélyes.) És megpróbálom megérteni a módját és megjegyezni, hogy máskor magam is rendezni tudjam.

Köszönöm előre is. – Garamond vita 2021. július 22., 15:21 (CEST)

@Garamond Sajnos nem lehet ebben az esetben semmit sem tenni, az archive.org egyszerűen nem mentette le az összes linket arról az oldalról. Esetleg lehetne érdeklődni az utódintézménynél, hogy nem tartották-e meg valahol a tartalmat. Xia Üzenő 2021. július 23., 09:22 (CEST)

Nem valószínű, Xia, hogy még valahol megőrizték volna. Ugyanis láthatólag úgy gondolták (lásd az EPA, linket is), hogy EZ az archivált számok tárolóhelye. És ezt mindketten meg is találtuk. Valamint azt is észleltük, hogy az inkriminált helyen hiányos. De nem is arra gondoltam, hogy lehet-e csodát művelni, hanem, hogy – bár a képek nélkül – archiváltatni lehet-e az ebből tulajdonképpen véletlenül készült tükrözést, a Gerlits-féle memoár anyagát, mert ez bármikor elveszhet az Internetről. (Ha ez lenne az életcélom, akkor feltehetőleg a képeket is elő tudnám hozzá keríteni, mert a cikk szerzőjének van a Széchényi Könyvtárban egy 200 példányban megjelent könyve Huszonöt év nyugállományban címmel, és ebben szerepel egy Állami díjas obsitosok fejezet. De nem ez az életcélom, hiszen akinek az anyagát gyűjtöttem, civil villamosmérnök volt, csak szakmai kollégája azoknak a katonáknak, akikről itt szó van, a kapcsolatuk eseti. Bár nem súlytalan: Állami díjat kaptak együtt.) – Garamond vita 2021. július 23., 12:26 (CEST)

@Garamond Nekem ez az atw.hu-s link sajnos nem működik, és archiválni sem tudom, hibaüzenetet ír ki az arhive.org rá. Ha neked működik, akkor a https://web.archive.org/save oldalon lehet lementetni automatikusan. A képek mentése nem mindig szokott sikerülni (néha csak üres kockák jelennek meg helyettük), ha nem sikerül, akkor a weboldalról készíts képernyőképet, ehhez Chrome alatt egy beépülő segédeszközre (bővítmény) lesz szükség, én a FireShotot használom: getforeshot.com, ami képes hosszú weboldalakat is egyben képként lefényképezni, nem kell minden görgetésről új képet csinálni. Miután a kép kész van, a https://web.archive.org/ oldalon a Sign up-ra kattintasz, csinálsz egy accountot, innentől kezdve feltölthetsz pdf-et és képfájlokat is az archívumba az Upload menünk keresztül, és ezek linkjét tudod használni forrásként. Xia Üzenő 2021. július 23., 12:37 (CEST)

Hogy neked nem működik, azt nem értem, mert nálam simán. Vajon mi lehet a különbség? Talán mások a biztonsági beállításaid, mert nekem is nyüszögött, hogy nem is biztonságos. Viszont a mentést sikeresnek látom: (persze képek nélkül). A képeket nem most nem hozza elő, hanem azokat Gerlits másolta a saját oldalára ügyetlenül, úgy, hogy az eredeti helyükre hivatkoznak. Például amikor azt mondja, hogy Szőnyi István ezredes a Parlamentben átveszi az Állami Díját, akkor ehhez a "http://www.zmne.hu/Forum/kepek/masodik06/obsitos1.jpg" helyről hozná a fotót, az meg nem létezik.

Köszönöm szépen, ez akkor mostantól meg van mentve. :) – Garamond vita 2021. július 23., 14:13 (CEST)

Korea

Szia! Találtam egy érdekes témát és a saját tudásom és képességeim szerint lefordítottam: Pokoli Csoszon. Ránézhetnél, ha van kedved és időd. Valóban ennyire rossz Dél-Koreában a helyzet? – B.Zsolt vita 2021. augusztus 6., 00:50 (CEST)

@B.Zsolt jó lenne, ha a WP:KOREAI be lenne tartva ezeknél a szócikkeknél, erre is vonatkozik az átírási irányelv.... Xia Üzenő 2021. augusztus 8., 14:59 (CEST)
Később átnézem rendesen, egyelőre el vagyok foglalva az olimpiai átírásokkal Xia Üzenő 2021. augusztus 8., 21:13 (CEST)

Köszönöm. Kíváncsian várom a pontosításokat. Átírni talán csak néhány személynevet kell majd. – B.Zsolt vita 2021. augusztus 8., 23:25 (CEST)

Infoboxok

  • Kedves Xia, a személy infoboxok nagyon szépek, de az {{Egyházi személy infobox}}(?) teljesen fehér, semmiféle eltérő színe nincs az elkülönítő soroknak (Életrajzi adatok, munkássága stb.). Nem tudnál esetleg valamit beállítani, hogy jobban rendszerhető legyen olvasásnál a megfelelő információcsoport?
  • Más: a {{Vezető infobox}}(?) ciánszínű, azonban ha – az újabb gyakorlatnak megfelelően – az általánosabb {{Személy infobox}}(?)-ot használja az ember, és csak beilleszti, mint tisztséget alsablonként a Vezető infoboxot, és beállítja a típusnál is ezt, nem lesz ciánszínű a sablon. Mi lehet az oka? Példa: Kolosváry-Borcsa Mihály. Köszönettel: 12akd vita 2021. augusztus 6., 11:29 (CEST)
    @12akd egyszerűen az az oka, hogy nem kéne minden sablont színezgetni, a vezető infobox jelenegi színe szörnyű, és nagyon nem szeretném, ha a személy infoboxot is ilyen nenon színekben pompáztatnánk. Az egyházi személy infobox szándékosan fehér: ez ugyanis a keresztény sablonok színe. Xia Üzenő 2021. augusztus 8., 14:56 (CEST)

Értem. A vezetőnek azért valamilyen halványt színt be lehetne tenni/betehetnék? (megkülönböztetésként). 12akd vita 2021. augusztus 9., 07:45 (CEST)

@12akd Én erről nem szeretnék önkéntesen dönteni, mert akkor meg az lesz, hogy miért nyúlok bele. Xia Üzenő 2021. augusztus 9., 08:53 (CEST)

Pedig te vagy a sablonszakértő év(tizedek) óta, és el szokták fogadni a döntéseidet, de jó, akkor most nem erőltetem. 12akd vita 2021. augusztus 9., 09:07 (CEST)

sok szócikket érint, ilyenkor érdemesebb feldobni kocsmán. Xia Üzenő 2021. augusztus 9., 09:19 (CEST)

Köszönöm a tanácsot, el fogadtam, ezért mégis kitettem a Wikipédia-vita:Sablonműhelyre (de lehet, a műszaki falra kellett volna). 12akd vita 2021. augusztus 10., 08:09 (CEST)

Fájl:Krudy02.JPG

Szia! Erre a képre te helyezted ki évekkel ezelőtt Commonsba másolható sablont. Nem tekinthető jogvédettnek ez az alkotás, ha más nem, legalább a hintó és rajta a kis figura? – Regasterios vita 2021. augusztus 11., 16:49 (CEST)

@Regasterios lehet, frankly, nem emlékszem erre a képre. Talán a suli megmondhatná, hogy ki készítette és ha él még, akkor lehetne engedélyt kérni a kisplasztika készítőjétől. Xia Üzenő 2021. augusztus 11., 17:02 (CEST)

Köszönöm a választ. Írok a feltöltőnek, hátha olvassa, és ha igen, rákérdez legfeljebb. – Regasterios vita 2021. augusztus 11., 17:07 (CEST)

CEE Tavasz 2021 pontozásos verseny - 9. helyezés -- díj átvétele

Szia! Sajnos a CEE Tavasz 2021 pontozásos verseny díj átadásán nem tudtam jelen lenni. Jelenleg is külföldön vagyok. Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan tudnék a díjhoz hozzájutni, csak személyesen vehető át? - Gnagyrobi vita 2021. augusztus 12., 14:04 (CEST)

@Gnagyrobi Ki fogjuk küldeni emailben, szervezés alatt van. Xia Üzenő 2021. augusztus 12., 14:10 (CEST)
Köszi! - Gnagyrobi vita 2021. augusztus 12., 14:16 (CEST)

Takada Kenzó - visszavonás, mi az indok?

Szia!

A japán stílusú épületnél a visszavonás még valamennyire érthető, hogy "felesleges", de a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja (Franciaország, 1984) esetén mivel indoklod, hogy levetted a Fr.o-ról a linket?

Nem közismert, hogy ez a díj Fr.o-hoz kötődik, és a linkek pont a plusz információkra valók. A legtöbb linkre rá lehet fogni, hogy "fölösleges", ha "közismert" dologról van szó, de ezt erre az esetre csak erőltetetten lehetne ráfogni. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 14., 20:25 (CEST)

Nem kell ilyeneket linkelni bele, csak ami a szöveghez releváns és fontos. Hihetetlen, hogy ennyi év wikizés után még be kell ezt linkelnem: Wikipédia:Hivatkozások#Milyen szavakhoz helyezz hivatkozást, milyenekhez ne? Xia Üzenő 2021. augusztus 15., 10:03 (CEST)
Ennyi év gyakorlata után még mindig nem tudsz észszerűen érvelni és logikusan indokolni, csak kioktatni? misibacsi*üzenet 2021. augusztus 15., 11:03 (CEST)

Ellenőrzés

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a Nagy Dániel Viktor színművész oldalán időrendi sorrendet javítottam és a szinkron adatbázisból hozzáírtam a jelenlegi szinkron munkáit. Ezt te le tudod ellenőrizni, hogy megjelenjen a frissített változat az oldalán! Köszönöm, Klári Nemethklari71 vita 2021. augusztus 19., 16:33 (CEST)

@Nemethklari71 a járőrök idővel oda fognak érni, rengeteg munkánk van és egy szócikk sem fontosabb másoknál. Megértésed köszönöm. Xia Üzenő 2021. augusztus 20., 11:11 (CEST)

Köszönöm szépen, teljesen igazad van, csak új wikis vagyok, és most tanulom, hogy mi, hogyan működik. Köszönöm a segítséget és a választ :) Nemethklari71 vita 2021. augusztus 20., 12:53 (CEST)

Androgün

Forrás: https://www.divatesstilus.hu/androgun.html De tökmindegy. Üdv! OsvátA vita 2021. augusztus 24., 20:03 (CEST)

@OsvátA hát ja, mert ez egy faszság, amit ez az oldal ír, már bocs. Megírtam a szócikket, normális forrásokkal. Xia Üzenő 2021. augusztus 24., 20:12 (CEST)
Remek! OsvátA vita 2021. augusztus 24., 20:16 (CEST)

Irány – Szociáldemokrácia név változtatása

Szia, hogy vagy ? A Kocsmafal (egyéb) cikkbe bele írtam, hogy az Irány – Szociáldemokrácia név változtatása, és szerintem át kéne nevezni a párt nevét. Még senki nem írt a Kocsmafalra, gondoltam megkérdezek valakit, hátha tud segíteni ebben. Ezt a pártot Robert Fico vezeti, és átnevezte a pártját, és új logója van. Elég gyakran fordul elő, hogy a pártok megváltoztatják a nevüket, és új logót tesznek oda. További szép napot, szia! – TomFZ67 vita 2021. szeptember 4., 14:38 (CEST)

szia, nem tudom, miért uservitalapra hozod ezt, majd a kocsmafalon eldől. :) Xia Üzenő 2021. szeptember 4., 19:21 (CEST)

@Xia: Sajnos még senki nem írt nekem oda. :( Gondoltam hátha te tudsz segíteni nekem. :) @Apród: Apródnak biztos hogy sok dolga van, és emiatt nem ér rá. – TomFZ67 vita 2021. szeptember 4., 19:55 (CEST)

Kínai nevek - Mulan (film, 2020)

Szia!

Mulan (film, 2020)

Rá tudnál nézni, hogy a kínai nevek jól legyenek írva? Gyakorlatilag nem csak "ránézni", hanem lektorálni kellene. Én csak a "Cselekmény" részt írtam meg, ott is van pár név, pl. a boszorkány neve, ami az enwikiből lett változatlan formában átmásolva.

A "Szereplők" szakaszban is jó lenne megnézni a neveket.

Köszönjük előre is! misibacsi*üzenet 2021. szeptember 9., 08:18 (CEST)

@Misibacsi szia, persze megcsinálom. Xia Üzenő 2021. szeptember 12., 23:13 (CEST)
Köszönöm, nem is figyeltem, hogy elkészítetted! misibacsi*üzenet 2021. október 1., 14:33 (CEST)

Ázsia

Szia! Lesz idén Ázsia témájú szócikkíró verseny? Ogodej vitalap 2021. szeptember 9., 09:00 (CEST)

@Ogodej igen, a novemberi Ázsia-hónap. Xia Üzenő 2021. szeptember 12., 23:06 (CEST)

szia!

Egy hónapja írtál a vitalapomra, aztán beszéltünk elementen, azt hiszem, ezt a lépést kihagytam (hogy írjak a lapodra egy hellót), úgyhogy most bepótlom: helló:) – Hanna Tardos vita 2021. szeptember 13., 10:49 (CEST)

Piros keret

Szia!
Ha jól tudom/emlékszem te foglalkozol a képekkel! Az egyik készülő szócikkemmel kapcsolatban rá kellett néznem a Fedőneve: Donnie Brasco szócikkre, és ha lehet hinni ennek a funkciónak, akkor a képpel lehet hogy valami gáz van, ugyanis nálam piros keretben mutatja. Ha ven kedved (és persze időd), légy szíves nézz majd rá. Köszi!
pablo_el_ciclista  correo 2021. szeptember 18., 00:47 (CEST)

@Pablo el ciclista szia, én nem látok semmilyen piros keretet... Se a szócikkben, se akkor, ha rákattintok a képre. (Kérlek, ha valakinek a vitalapjára írsz, az Új téma nyitása gombot használd, mert így megtévesztő, olyan, mintha az előző témához tartozna a mondanivaló, így később is nehzés visszakeresni. Köszi!) Xia Üzenő 2021. szeptember 18., 01:07 (CEST)
Az új téma nyitását használtam, csak véletlen nem írtam címet.
Egyébként akkor fogalmam sincs miért mutat nekem piros keretet a kép körül :O Íme: [3]
pablo_el_ciclista  correo 2021. szeptember 18., 01:15 (CEST)
Létezik egy segédeszköz a beállításoknál, mely a képeket piros szegéllyel körbekeretezi, ha a kép nem commonsos. Ez csak azoknál látszik így, akiknek a segédeszköz be van kapcsolva. B.Zsolt vita 2021. szeptember 18., 01:20 (CEST)
@Pablo el ciclista valóban, ez eszembe sem jutot, amit B.Zsolt írt. A Beállítások > Segédeszközök > Fejlesztés alatt álló eszközök alatt be van neked kapcsolva a Nem szabad képek jelzése piros kerettel. Xia Üzenő 2021. szeptember 18., 16:32 (CEST)
Tudom. Éppen ezért írtam neked. :) pablo_el_ciclista  correo 2021. szeptember 18., 19:00 (CEST)
@Pablo el ciclista A piros keret nem azt jelenti, hogy gond van a képpel, annyit jelent, hogy nem szabad licencű a kép. Olvasgatnivaló: WP:NEMSZABAD Xia Üzenő 2021. szeptember 18., 19:14 (CEST)
Értem már! A beállításoknál a leírás nem volt ilyen egyértelmű. :) 𝖕𝖆𝖇𝖑𝖔_𝖊𝖑_𝖈𝖎𝖈𝖑𝖎𝖘𝖙𝖆  correo 2021. szeptember 22., 02:22 (CEST)

Düki‎törés

Nem reagál a forráskérésre, de lehet, hogy most majd dükitörése lesz. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. szeptember 19., 01:43 (CEST)

lol Xia Üzenő 2021. szeptember 19., 12:17 (CEST)

Világörökség

Szia, az átalakított világörökséges cikkek összes, az UNESCO honlapjára vezető külső hivatkozása rossz helyre mutat. A konkrét helyszín helyett az 1000+ elemű listára. Még szerencse, hogy nincs sok cikk átalakítva, mert ezek szerint ezt senki nem ellenőrizte... :-( Ezt így nem kellene, személy szerint nem látom értelmét az egész átalakításnak csak azért mert valaki esetleg máshogy folytatja, amit megtehet akkor is ha táblázat van benne és akkor is, ha sablon. Így meg főleg nem, hogy elkezdjük lebutítani, egy csomó munkám van benne, hogy ezek a cikkek szépek legyenek és "működjenek" is. Üdv : Ritadumcsizzunk ! 2021. szeptember 19., 18:09 (CEST)

@Rita Köszi, hogy szóltál, ez csupán tesztüzem, pont azért, hogy az esetleges hibákat időben fel lehessen fedezni. Programozási hiba történt, azonosító helyett a program hivatkozás paramétert írt a sablonba, egyszerűen megoldottam, most már mindenhol működnek a linkek. Xia Üzenő 2021. szeptember 19., 20:34 (CEST)

Egy cikk!

Szia!

Létrehoztam egy dél-koreai személy cikkét, nem tudom, hogy a nevét átkelle magyarosítani vagy sem, ránéznél kérlek? Köszi előre is. Itt a cikk: Soon-Yi Previn Bandee0615 vita 2021. szeptember 19., 22:35 (CEST)

@Bandee0615 Mivel amerikai állampolgár, nem kell koreaiul lenni a nevének, kivéve a születési nevét. Viszont továbbra is azt látom, hogy nem használsz szótárat. Gondolhatnád, hogy a jogi kifejezéseket nem szó szerint kell értelmezni, üsd már fel néha azt a nyomorult szótárat, könyörögve kérlek. private bill=képviselői magánindítvány, a sponsor ebben a szövegkörnyezetben azt jelenti, indítványozni, a special education különleges nevelési igényűekkel foglalkozó pedagógia, nem pedig különleges oktatás. Mindez kiderülhetett volna a számodra is, ha rászánsz kettő percet a szótárazásra. https://www.szotar.net/ Évi 5000 forintba kerül a hozzáférés a teljes angol nagyszótár-csomaghoz. Xia Üzenő 2021. szeptember 19., 23:06 (CEST)
Ja, ahogy nézem ez Deepl-lel lett fordítva, hát gratulálok a copy-paste-hez. Attól, hogy a Deepl jobban fordít, mint a google, nem jelenti azt, hogy képes felismerni a szövegkörnyezetet és egy az egyben ide lehet csesszinteni, amit kidob. Az, hogy hozzáadsz pár linket, meg megformázod, az nem szócikkírás így. Xia Üzenő 2021. szeptember 19., 23:10 (CEST)
Rendben, köszi a javításokat. Én erről a DeepL-ről jókat hallottam, hogy megbízható, de megnézem ezt a szótárat is, amit ajánlottál. Bandee0615 vita 2021. szeptember 19., 23:12 (CEST)
Hol lehet kipróbálnia ezeket a nagyszótárokat, Timi? Pagony foxhole 2021. szeptember 20., 18:14 (CEST)
@Pagony A szotar.net-en vannak, bejelentkezés után két órás időablakban lehet kipróbálni a fizetőseket. Ha rákeresel egy szóra, oldalt a sávban kihozza az összes szótárban a találatot, ami piros, az a fizetős, ha rákattintasz, kéri, hogy vedd meg vagy próbáld ki. A csomagokat itt lehet megnézni https://www.szotar.net/info nekem az angol csomag van meg + az angol műszaki szótár külön. Xia Üzenő 2021. szeptember 21., 10:02 (CEST)

Építészet / ácsmunka

Üdv! Korábban segítséget kértél a fenti témák szakkifejezéseiben. Nem biztos, hogy tudok segíteni, de némileg kompetensnek érzem magam, így gondoltam teszek egy próbát, hátha mégis tudok. – Vander Jtömb 2021. szeptember 22., 13:48 (CEST)

@Vander Szia, köszi a felajánlást, megkérdezhetem, hogy miben áll a kompetenciád? Mármint, mennyire értesz a témához? Köszi Xia Üzenő 2021. szeptember 22., 19:32 (CEST)
Hogy az átlagnál talán jobban képes vagyok valaszolni rá, mert foglalkoztam a témával. De tedd fel a kérdéseidet, és meglátjuk.:) – Vander Jtömb 2021. szeptember 22., 21:10 (CEST)

Xia, szerintem Zoli esélyesen tud segíteni: Szerkesztő:PZoli#Amit magamról el szoktam árulni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2021. szeptember 22., 21:49 (CEST)

Köszi! Xia Üzenő 2021. szeptember 23., 00:47 (CEST)

Első transzkontinentális vasútvonal

Szia

Éppen próbálom lefordítani az Első_transzkontinentális_vasútvonal cikket és elakadtam egy helyen: A Első_transzkontinentális_vasútvonal#Munkaerő_és_bérek szakaszban van néhány kifejezés linkelve, de még az angol cikket tanulmányozva se sikerült meggyőződnöm róla, hogy jó helyre mutatnak a linkek. A kérdéses linkek a kínaiak és a Kanton. – B.Zsolt vita 2021. szeptember 22., 22:15 (CEST)

javítottam. Kanton a város, Kuangtung a tartomány. Sokkal valószínűbb, hogy nem csak a városban toboroztak, hanem a teljes tartományban, és az enwikiben is a tartomány van linkelve. Xia Üzenő 2021. szeptember 23., 00:46 (CEST)

Még egy ázsiai cikk

Szia Timi!

Nem rég létrehoztam a Kőgazdag ázsiaiak filmcikket, légyszíves nézz már rá, mert szerintem át kell írni a neveket magyarosítva, ha készen van, utána ezalapján megírja Misibácsi a cselekmény részét. Ezer köszönet. Bandee0615 vita 2021. október 1., 13:20 (CEST)

@Bandee0615 Szia! A színészeket nem kell átírni, angolosított művésznevet használnak vagy Amerikában/Angliában felnőtt, ottani állampolgárok. A kínai szereplők nevét kéne át1rni, ahol nem angol keresztnevek vannak, pl. Goh Peik Lin, de ehhez ki kell bányászni a kínai írásjegyeket zhwikiről, majd megcsinálom később. Xia Üzenő 2021. október 1., 15:58 (CEST)

Szia, a segítségedre lenne ismét szükségem Shu Qi cikknél (átnevezés, személyek magyaros átírása), köszönöm. Bandee0615 vita 2021. október 7., 23:28 (CEST)

Szia, a Nagy zűr kis Kínában cikkben kínai személyeket észleltem. Át kellene írni magyarosítva a neveket. Köszönöm. Bandee0615 vita 2021. november 3., 21:21 (CEST)

@Bandee0615 szerintem nincs rá szükség, a történet Amerikában játszódik, a színészek kínai-amerikaiak. Xia Üzenő 2021. november 3., 21:44 (CET)
Szia Xia! Ennél a színésznél is kellene egy kis segítség az átírásokban: Tiger Chen, köszönöm előre is. Bandee0615 vita 2021. november 21., 23:00 (CEST)
@Bandee0615 kész. Nagyon szeretném, ha a forrásokat is átvennéd, mert ez így nem okés. Miért hagyod ki az angol szócikk forráshivatkozásait? Plusz említettem már, hogy olvasd át a szöveget! Megint tiszta magyartalanok voltak a mondatok. Xia Üzenő 2021. november 22., 09:07 (CET)

Köszi, hogy megcsináltad. Igazából azt a szakaszt nem én csináltam (kisebb javítást végeztem rajta tegnap), legalább is úgy emlékszem, hogy régebben azt a részt kihagytam, egyedül a filmográfiáját csináltam meg. Én mindig szoktam forrásolni mindent, anélkül semmit nem ér az egész. Este megcsinálom a forrásokat. Bandee0615 vita 2021. november 22., 11:25 (CET)

A két születési dátumát a (? –) sablonnal mutta, ezért gondoltam, hogy mindkettőt odamásolom. Bandee0615 vita 2021. november 22., 11:28 (CET)

Wikipedia Asian Month 2021

Hi Wikipedia Asian Month organizers and participants! Hope you are all doing well! Now is the time to sign up for Wikipedia Asian Month 2021, which will take place in this November.

For organizers:

Here are the basic guidance and regulations for organizers. Please remember to:

  1. use Fountain tool (you can find the usage guidance easily on meta page), or else you and your participants' will not be able to receive the prize from Wikipedia Asian Month team.
  2. Add your language projects and organizer list to the meta page before October 29th, 2021.
  3. Inform your community members Wikipedia Asian Month 2021 is coming soon!!!
  4. If you want Wikipedia Asian Month team to share your event information on Facebook / Twitter, or you want to share your Wikipedia Asian Month experience / achievements on our blog, feel free to send an email to info@asianmonth.wiki or PM us via Facebook.

If you want to hold a thematic event that is related to Wikipedia Asian Month, a.k.a. Wikipedia Asian Month sub-contest. The process is the same as the language one.

For participants:

Here are the event regulations and Q&A information. Just join us! Let's edit articles and win the prizes!

Here are some updates from Wikipedia Asian Month team:

  1. Due to the COVID-19 pandemic, this year we hope all the Edit-a-thons are online not physical ones.
  2. The international postal systems are not stable enough at the moment, Wikipedia Asian Month team have decided to send all the qualified participants/ organizers extra digital postcards/ certifications. (You will still get the paper ones!)
  3. Our team has created a meta page so that everyone tracking the progress and the delivery status.

If you have any suggestions or thoughts, feel free to reach out the Wikipedia Asian Month team via emailing info@asianmonth.wiki or discuss on the meta talk page. If it's urgent, please contact the leader directly (jamie@asianmonth.wiki).

Hope you all have fun in Wikipedia Asian Month 2021

Sincerely yours,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.10

Pénznem

Szia! Szerintem az amerikai 50 centes pénzérme nem amerikai pénznem. Ez nem önálló pénznem, hanem az amerikai dollár váltópénzének, a centnek egy eleme. Szerintem nem való a pénznemes kategóriába. De Te tudod. Üdv, – Burumbátor Súgd ide! 2021. október 13., 11:07 (CEST)

@Burumbátor Nyugodtan helyezd át, ahova gondolod, nem találtam neki jobb helyet, ami a dollárhoz kötné a kategóriafában. Xia Üzenő 2021. október 13., 11:11 (CEST)

Bocs, hogy nyaggatlak, kicsit rendezkedtem a kategóriában, és ezt találtam: Kennedy-féldolláros. Nem tudom, hogy ez ugyanaz-e. – Burumbátor Súgd ide! 2021. október 13., 14:42 (CEST)

Egyszerűsített törlés

A következőt írtad az egyszerűsített törlési sablonba: „…szubcsonknak is kevés infóval…” Ha szubcsonknak is kevés, akkor arra van az {{az}} sablon. Alfa-ketosav vita 2021. október 13., 16:21 (CEST)

@Alfa-ketosav nem találtam azonnalira érdemesnek. Xia Üzenő 2021. október 13., 18:36 (CEST)

Fájl:Zhang Yimou.ogg

Szia! Tudod pótolni ezt a hangfájlt szabad hanganyaggal? Elvben nincs semmi akadálya, így most már nem használható. Az enwikin is törölték már egyébként. – Regasterios vita 2021. október 13., 19:15 (CEST)

@Regasterios nem, nem tudom, ehhez kínai beszélő kéne. Xia Üzenő 2021. október 14., 10:27 (CEST)

A Commonsban szerintem szívesen segítene bármelyik kínai anyanyelvű szerkesztő. – Regasterios vita 2021. október 14., 13:25 (CEST)

Svg-s térképek

Helló Teemeah! Szeretnék ide – Magyarország repülőtereinek listája – beledisznókodni egy Magyarország térképet, amin fel vannak pöttyözve a repterek, különböző színű pöttyökkel, státuszuktól függően. Megcsinálhatnám png-ben (mondjuk irfanview-val) és feltölteném, de az túl egyszerű lenne. A sablonosdi ügyesebb megoldás mint mondjuk Ausztriánál van. Tudsz erre technikát (vagy olyat, akit tud :-) ), vagy használjam például ezt a „sógoros” megoldást? --Gyantusz vita 2021. október 15., 08:53 (CEST)

@Gyantusz szia! Attól függ, mit szeretnél. Ha kattintható linkeket szeretnél, akkor a sablonos térképmeggoldás jobb, ha csak a térkép maga elég, akkor lehet svg-ben, Inkscape-pel. Xia Üzenő 2021. október 15., 09:55 (CEST)
(Bocs, hogy belebeszélek más vitalapjába, de itt merült fel a probléma.) @Gyantusz: mi lenne, ha felvennéd a kapcsolatot Milei.vencel kollégánkkal, az osztrák térképet, úgy látom, ő cicomázta. Biztos megvan hozzá a módszertana. A png (svg) azért kevésbé szimpatikus megoldás, mert bezárnak egy apró repteret, ellenben megnyitnak két újat, és lehet átrajzolni a térképet, félévente. – Garamond vita 2021. október 18., 10:45 (CEST)
Hátööö... ezt lenne hivatott kiküszöbölni/magyarázni a pötty színe és/vagy alakja. Annyira gyorsan azért hála istennek nem halad gyorsan a reptérnyitogatás, -bezárás. Nyilván a képfájl típusa csak egy ötlet volt, és kösz mindkettőtöknek a választ! --Gyantusz vita 2021. október 18., 14:32 (CEST)

Lua

Szia!

Tudom, hogy foglalkozol Lua-ügyekkel. Nincs kedved belejavítani az Authority control modulba? Én nem értek hozzá, hogy hogyan lehetne, csak, hogy mit.

A következőről van szó. A szócikkekhez időnként szoktunk csatolni katalógus-elérhetőségeket. Ennek kapcsán bukott ki.

A Petőfi Irodalmi Múzeum adatbázisa nem úgy kezeli az azonosítókat, ahogyan számítunk rá. A Wikipédia feltételezése az volt, hogy a paramétert úgy kell megadni, hogy PIM=223767, és ezt aztán https://resolver.pim.hu/auth/223767 formába kell feloldani. Valójában azonban (nem tudom, mióta) a Petőfi Irodalmi Múzeumban azt gondolják, hogy az azonosító formája PIM=PIM223767 kell legyen! Ha ezt adom meg, akkor hasonlóképpen generálja a linket, és előáll, hogy https://resolver.pim.hu/auth/PIM223767. De ezt el is fogadja a rendszer. Igaz, rögtön átirányítja arra, hogy https://opac-nevter.pim.hu/record/-/record/PIM223767, de ez a felhasználónak érdektelen. A lényeg, hogy így megtalálja a keresett adatot.

Végig lehet próbálni: a 223737, a 46444 vagy a 68647 azonosítóra "Not found" válasz jön, viszont PIM223737, PIM46444 illetve PIM68647 megadásával szépen hozza a PIM opac-szervere azokat az adatokat, amikre számítunk (Zákonyi Sándor, Berceli Tibor, Rátonyi Róbert rekordja). (Kipróbáltam, a múzeum adatbázisa kisbetű-nagybetű érzékeny, pim vagy Pim nem tetszett neki. Azt nem tudom, számjegyeken kívül használnak-e mást, de hogy mind 5, mind 6 számjegyű kód lehetséges, azt látom.)

Ahogy megfigyeltem, vannak a magyar Wikin PIM nélkül megadott azonosítók is, de jó pár olyan is, ahol a szerkesztő – nyilván tapasztalva ezt a viselkedést – beleírta a szám elé a PIM-et. Azt javaslom, a kompatibilitás kedvéért, hogy ha olyan paramétert kap a modul, ami nem úgy kezdődik, hogy PIM, akkor tegye hozzá elöl ezt a három betűt. (Azt nem néztem meg, hogy amikor wikidatából veszi elő a paramétert, ott hogyan vannak megadva, PIM-mel, vagy anélkül, vagy így is, úgy is. Végső soron a wd használata lenne a megcélzott működésmód, a kézi paraméterezés a kivételes. De képzelem.)

A probléma valódi megoldása természetesen az lehetne, ha szólnánk a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, hogy ne változtatgassák az elérési módot, mert az nem magánügy, akárhány szoftverbe beépíthették jóhiszeműen. Valamint, ha mégis így teszik, akkor fogadják már el a régi és az új módi szerint is. Mivel azonban (sokkal egyszerűbb ügyben) tárgyaltam a PIM illetékesével és nyilvánvalóan nem kívánják zavartatni magukat külső akadékoskodóktól, nem próbálkozom ismét. Itt nálunk Turokaci szerkesztő van – laza – kapcsolatban a PIM-mel, de szerinte ő sem tudja előmozdítani a dolgokat.

Tartalmilag a szóban forgó azonosító most is használható, hiszen én magam is egyszerűen hozzáírtam a három betűt. Csak éppen, úgy gondolom, nem szép így. A {{Nemzetközi katalógusok}} sablonban a kérdéses adat úgy jelenik meg, hogy PIM: PIM223767. Ez az egy ilyen, a többi elegánsabb, ORCID: 0000-0002-2003-6188, VIAF: 30347689 stb.

Mit gondolsz? – Garamond vita 2021. október 16., 17:37 (CEST)

@Garamond: szia, rosszul emlékszel, én sajnos nem értek a Luához, ezt át kellene tenned a sablonműhely vitalapjára, ott tudnak majd segíteni, akik tudnak programozni luában. Xia Üzenő 2021. október 17., 19:11 (CEST)

Ezer bocs. Határozottan emlékeztem arra, hogy valakinek azt említetted, hogy még nem vagy teljesen jó a Luában (de ez azt is jelenti, hogy kezdő sem). Nem tudom, mit álmodtam akkor. Már megyek is a sablonosokhoz. – Garamond vita 2021. október 18., 11:13 (CEST)

@Garamond Csak annyit írtam, hogy elkezdtem vele ismerkedni, azért egy programozási nyelvet elsajátítani valakinek, aki még soha nem programozott, nem két nap :) Ráadásul most kezdem az autósiskolát, így biztosan nem fogok tudni sokat haladni a luatanulással. :) Xia Üzenő 2021. október 18., 11:19 (CEST)

Uh. Hát igen. Akkor csak annyit: vezess bátran. :-)Garamond vita 2021. október 18., 12:39 (CEST)

Translation request

Hello.

Can you translate and upload the article en:Baku railway station in Hungarian Wikipedia?

Yours sincerely, Menikure vita 2021. október 17., 20:11 (CEST)

@Menikure Hi, I'm really sorry but I am not taking translation requests, I have a lot of things to work on online and IRL as well, I can't even keep up with the articles I myself want to write. Xia Üzenő 2021. október 18., 10:58 (CEST)
Hello. I understand. Thank you for the reply. Menikure vita 2021. október 19., 14:58 (CEST)

Magyar Teqball Szövetség

Szia! A Magyar Teqball Szövetség szócikkét többször aktualizáltam már, de még mindig az általad jóváhagyott májusi változat olvasható csak. Tudnál segíteni és ellenőrizni, majd ellenőrzötté tenni a szócikket? Előre is köszi. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Teqhungary (vitalap | szerkesztései)

@Teqhungary: ellenőriztem, de kérlek, ha üzenetet hagysz vitalapon, írd alá az aláírás gombbal (szerkesztőmenü balról harmadik gombja) vagy négy hullámvonallal, hogy tudjuk kitől és mikor jött az üzenet és ne a laptöriben kelljen kikutatni. Jó lenne, ha kicsit formába ráznád a szócikket, mert így elég összecsapottnak néz ki. Forrásokat inkább lábjegyzetként szoktunk adni, mert így csak ömlesztett linkfarm az egész, nem lehet levezetni a szócikk tartalmát a forrásokból, mindegyikre egyenként rá kell kattintani és keresgetni benne. Nézz meg más szócikkeket, hogy épülnek fel, a Wikipédia:Jó szócikkek listája#Sport oldalon találsz jó minősítésű, sporttal kapcsolatos szócikkeket mintának, a Wikipédia:Jegyzeteléstechnika ref elemekkel pedig segítséget a lábjegyzeteléshez. A forrásokat jó lenne sablonokkal kialakítani, mert a pucér url-ek nem segítenek nekünk, ha elhalálozik a link, hogy másik forrást keressünk helyette, vagy hogy archive.org-on a megfelelő változatot keressük meg. Üdv Xia Üzenő 2021. október 18., 10:56 (CEST)

Fájl:Rıfat Ilgaz.gif

Szia! Ezt a képet az enwikiről törölték forráshiány miatt, így a magyar verzióra is rátettem a sablont. – Regasterios vita 2021. október 29., 20:28 (CEST)

Képekhez engedély.

Szervusz Kedves Xia!
Úgy emlékszem te különösen jártas vagy a Wikin a képekkel kapcsolatos dolgokban. Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulnék hozzád, hogy amennyiben akad rá elegendő időd, légy szíves magyarázd el nekem, hogy hogyan kell képek használatára engedélyt kérni. Illetve az elküldendő mintákat már megtaláltam, de engem az érdekelne, hogy hogyan tudhatom meg egy "neten talált" képről, hogy ki a készítője? Van ennek valami titokzatos eljárása vagy csak szimplán hosszú-hosszú guglizgatást igényel? Ugyanis szeretnék több Magyar bűnözőhöz képet "szerezni", többek közt Portik Tamás, Jozef Rohác, és ha sikerül akkor sok másik cikkhez is. Ugyanis engem nagyon zavar ha egy infoboxban nincs kép. Nagyon megköszönném ha valami hasznos infóval tudnál szolgálni ezzel kapcsolatban, (de ha nem hasznos az sem baj. hihi :)) Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 12., 23:24 (CET)

@Pablo el ciclista Szia! Hát ez egy jó kérdés. Ha a kép alatt nincs feltüntetve a szerző, akkor nehezebb kinyomozni a kép készítőjének kilétét. Engedélyt csak a szerzői jog tulajdonosa adhat, tehát pl. nem feltétlen az újság az, ami leközölte, de ha újságban láttad a képet, akkor meg lehet kérdezni az újság szerkesztőségét. Azt nem tudom, hogy a rendőrség által készített mugshot képeknek mi a jogállása, de a magyar államot ismerve valszeg nem közkincs, és nem használható szabadon, ezt még megtudakolom. Xia Üzenő 2021. november 13., 08:58 (CET)
Köszönöm szépen a választ! Konkrétan nem "mugshot" érdekel, hanem pl a pestisrácok.hu és hasonló a témával gyakran foglalkozó oldalakon található képekre gondoltam. De akkor minden esetre érdeklődni fogok én is, mert a képek beszerzését (természetesen engedély mellett) szintén hasznos és fontos dolognak tartom, és szívesen foglalkoznék ezzel is, és nem csak a bűnözőkkel kapcsolatban hanem bármivel, ahol nincs kép az infoboxban. ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 13., 09:07 (CET)
(Én személy szerint hanyagolnám a pestrisrácok.hu oldalt, de nem tudom, milyen képekről beszélsz ott. Attól, hogy ők valamit leközölnek, nem biztos, hogy azt engedéllyel teszik... Max olyan képre adhatnak engedélyt, amelyet ők maguk készítettek) Xia Üzenő 2021. november 13., 09:54 (CET)
Általában feltüntetik a kép vagy a cikk alatt, hogy mely másik oldalról származik a kép, vagy a borító, stb. Nekem pedig csak az kell, hogy rátaláljak arra aki készítette, nem a PS-től akarok engedélyt kérni, nem vagyok naív :) ᑭᗩᗷᒪO_Eᒪ_ᑕIᑕᒪIᔕTᗩ  dɐlɐʇıʌ 2021. november 13., 10:00 (CET)
Szervusz Xia! Azt hogyan, illetve mikor tudom meg ha valaki engedélyezte egy bizonyos kép használatát? Mindent elküldtem neki, azt a mintát is ahová az engedélyezést meg kell neki írni. Ugyanis emailezek egy szlovák sráccal aki pedig elmondása szerint felhívta a főnökét (a SITA ügynökséget) akinek készült a kép. (Jozef Rohác egyik képéről van szó) De semmi használható infóval nem szolgált még. Lehetséges, hogy a főnöke idő közben elküldte az engedélyt a megadott címre? Mert én ezt nem tudom ellenőrizni. Gnomelogo.svg𝙥𝙖𝙗𝙡𝙤_𝙚𝙡_𝙘𝙞𝙘𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖𝓭𝓸𝓵𝓬𝓮 𝓥𝓘𝓣𝓐 2021. november 17., 22:35 (CET)
@Pablo el ciclista ha a kép fel van töltve a wikire, akkor az engedélyt az OTRS-kollégák ráteszik (már ha megfelelő az engedély), ha nincs felküldve, de csatolva van a levélhez, fel szokták tölteni a commonsra. Ha nem raktak copyba, akkor nem tudom, honnan fogod tudni, hogy sikerült-e, rá kell majd kérdezned egy idő után. A Wikipédia:OTRS-üzenőfalon tudod elérni a kezelőket. Xia Üzenő 2021. november 18., 10:38 (CET)
@Xia Rendicsek. Közben írt a srác, hogy írjak az ügynökségnek. Tehát valószínűleg még nincs engedély :) Majd elmagyarázom nekik, hogy csatolják a képet is az esetleges engedélyhez. :) Gnomelogo.svg𝙥𝙖𝙗𝙡𝙤_𝙚𝙡_𝙘𝙞𝙘𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖𝓭𝓸𝓵𝓬𝓮 𝓥𝓘𝓣𝓐 2021. november 20., 02:57 (CET)

Bocsánat!

Szia! Bocsánat a kellemetlen incidensért! A Kocsmafal (egyéb) írtam, hogy elnézést a kellemetlenségért. Én ezt részemről megbeszéltem, úgy hogy legközelebb nem fogok egy botrányos cikket tenni a politikusok cikkébe. Legyen neked is szép éjszakád, és álmodj szépeket. :) Ezt megbeszéltem veled is, azért köszönöm, hogy szóltál nekem, hogy a Wikipédia nem bulvárcikk, és nem politikai szócső. Jó éjszakát! – TomFZ67 vita 2021. november 15., 23:11 (CET)

Japán jen

Kedves Xia! Szerinted milyen további elemeket adjak hozzá a Japán százjenes érme szócikkemhez, hogy elérje a 300 szót? Továbbá miért írja ki a Fountain azt hogy "ERROR 500"? Köszönöm ha válaszolsz, Gábor – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Molnár Gábor Dávid (vitalap | szerkesztései)

@Molnár Gábor Dávid: Szia, először is, kérlek használd az aláírás gombot (szerkesztőablakban balról a harmadik) vagy négy tildét, és írd alá az üzeneteidet, hogy ne a laptöriből kelljen vadászni, ki és mikor küldte. Hát, hogy mihez lehet 300 szót írni, neked kéne tudnod, elvégre te írod a szócikket. Története mondjuk, mit tudom én. Olvass utána. :) A tűáblázat és a felsorolás nem számít bele a 300 szóba. Az oldal azért ad 500-as hibát, mert valami baja van, nyilván, majd a fejlesztő javítja :) Xia Üzenő 2021. november 24., 19:25 (CET)

Személy adatlapja

Máris bejegyeztem egyet. Lányi Sarolta [4] nincs indexelve, vagy tévesen írták be. Ezért nem hivatkozik rá ID. MZ/X vita 2021. december 3., 21:23 (CET)

Covid-értelmezés

Szia, nem kötözködni akarok, meg végeredményben a Kóbor-cikkben is tökmindegy, de az nagyon nem igaz, hogy koronavírus-fertőzésben nem halnak meg, csak a következményeiben. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy influenzában se hal meg senki, csak a magas lázban, amit az okoz. Épp tegnap nézegettem a covid-halálozások listáját, ahol ijesztően sok 40-50-es embert láttam, akiknek semmiféle ismert egyéb betegsége nem volt. Akiknek volt, annak is a többsége csak magas vérnyomásban szenvedett, azzal meg jó sokáig el lehet éldegélni covidmentes időkben. Szóval az én véleményem szerint a covidfertőzés során elhunytak a covidban haltak meg, a többi csak maszatolása a ténynek. – LApankuš 2021. december 6., 14:30 (CET)

Kóbor János

Ha koronavírusban nem hal meg senki, akkor kérlek, ezt is írd át: Kategória: Covid19-ben elhunyt személyek, linkeltem Kóbor János szócikkéhez.

Saját véleményem szerint igaz, helyesen fogalmazott mondat volt. Köszönöm!!

Nyárizápor vita 2021. december 6., 15:07 (CET)

@Nyárizápor A Covid19 "vírusos légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okoz", tehát nem koronavírus-megbetegedésben hunyt el, hanem SARS-cov2 által okozott egyéb megbetegedésben. Ha már enciklopédia vagyunk, ne fogalmazzunk konyhanyelven. Az, hogy az átlagember nem tudja, hogy a koronavírus egy vírus-alcsalád, a Covid19 pedig egy bizonyos faj által okozott betegség, mi legyünk már némileg pontosabbak, mint az átlagember, meg az átlag bulvársajtó. Xia Üzenő 2021. december 6., 15:16 (CET)
Én nem azt írtam, hogy koronavírus-megbetegedésben hunyt el, hanem hogy koronavírus-fertőzésben. Ez pedig igaz. Főleg hogy semmit nem tudunk az esetleges olyan alapbetegségeiről, amik befolyásolhatták a lefolyását. Egyébként légúti és légzőszervi megbetegedésben simán meg lehet halni, lásd influenza, illetve amit fentebb írtam. – LApankuš 2021. december 6., 15:20 (CET)
@Laszlovszky András, a fertőzés következtében hunyt el. Nem a koronavírusba magába halsz bele. Xia Üzenő 2021. december 6., 15:56 (CET)

A ,,fertőzést követően hunyt el,, hiányos, mert ahogy azt írtad is, SARS-cov2 által okozott egyéb megbetegedésben hunyt el, tehát mégiscsak ,,ben,, a vége. Ha megfelelően van befejezve a mondat, akkor igy is jó, és úgy is. Most azonban felmerül a kérdéás, hogy ...követően..miben hunyt el? De lépjünk túl, igaz, ugyanezt olvasom felettem is, értelmezési hiba.

A kategóriát írd át, kérlek, mert 1 éve ezt használja mindegyik szerkesztőnk. Köszönöm, vagy a szócikket javítsd.

Nyárizápor vita

Mijazaki Cutomu

Szervusz Xia!
Arra szeretnélek majd kérni, mint a keleti nyelvekhez tőlem mérföldekkel jobban értő szerkesztőt, hogy a Mijazaki Cutomu cikket, légy szíves nézd majd át a keleti írások, nevek stb javítása miatt, ugyanis én nem értek hozzá. :-) Semmiképp sem azonnal, mert még próbálok valami értelmes cikket "varázsolni" belőle, csak azért szólok, most, hogy nyoma legyen, ha később elfelejtenék szólni emiatt.
Köszönettel: 🇪🇦 𝙥𝙖𝙗𝙡𝙤_𝙚𝙡_𝙘𝙞𝙘𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖®️ 2021. december 7., 13:06 (CET)

Hát majd szólj rám később is, mert én is el fogom felejteni :) Xia Üzenő 2021. december 7., 13:15 (CET)
@Xia A nevekhez már nem nyúlok, szóval szabad az út. Már csak a többin javítok majd ezt azt. 🇪🇦 𝙥𝙖𝙗𝙡𝙤_𝙚𝙡_𝙘𝙞𝙘𝙡𝙞𝙨𝙩𝙖®️ 2021. december 7., 16:48 (CET)

BRODYN kérdése (2021. december 9., 12:56)

Szia! Nagyon szeretném szerkeszteni a születési évemet. Hogyan tudom ezt megtenni? BRODYN --BRODYN vita 2021. december 9., 12:56 (CET)

Tiangong space station/Tienkung űrállomás

Szia! Kész van a Tienkung űrállomás cikkünk, ahogy kérted és ahogy ígértem. És akkor ahogy írtad, fuss végig légyszi a neveken, mert szerintem az nagyon esetleges lett (a laikusnál is laikusabb vagyok a kínai „névtérben”). Moonwalkr vita 2021. december 13., 11:38 (CET)

Köszönöm szépen, megnézem! Xia Üzenő 2021. december 13., 11:58 (CET)

Illetve lenne még két kérdésem. Az egyik, hogy alul csináltam egy olyan fejezetet, hogy Fordítás, mert az angol és a kínai cikk vázára húztam fel a magyar szócikket. De a kínai cikkre képtelen vagyok rájönni, hogy kell linkelni. Segítesz? A másik, hogy van az angol és a kínai cikkben is egy-egy ábra, az egyik a most kiépítendő konfiguráció ábrája, a másik a lehetséges teljes kiépítéséé. Ezeket én nem tudom megcsinálni, mert nem táblázatosak, hanem valamiféle sablon, amihez nem értek. Viszont nagyon jók az ábrák. Hogyan lehetne átülteni? Moonwalkr vita 2021. december 13., 12:03 (CET)

@Moonwalkr az ábrát a en:template:Tree chart sablonnal hozzák létre, ez luában íródott, az átvételéhez kéne valaki, aki ért luául. Xia Üzenő 2021. december 13., 12:15 (CET)
Hosszú idő lesz átnézni az átírást. Ilyenkor jobb, ha angolosan hagyod, akkor pikkpakk megvan, de így most muszáj összenézni az angol szócikkel, és nem is mindent találok meg benne, úgyhogy el fog tartani egy ideig. Egyébként biztosan szükség van a kínai űrrepülés történetére ebben a szócikkben? Elég lenne az űrállomás közvetlen története, szerintem. Xia Üzenő 2021. december 13., 14:16 (CET)

Re: Ázsia-hónap 2021

Szia! Köszönöm szépen az üzeneted és a zsüri munkáját, és jól esik az elismerés. Értékelem az egyesület ösztönző igyekezetét is, de - tisztelettel- díjat nem fogadok el. Kérem megértéseteket. Szia! – Vadaro vita 2021. december 13., 12:25 (CET)

Értem, köszönöm. Xia Üzenő 2021. december 13., 13:55 (CET)

Kistext

Köszönöm a segítségedet a Kistext egyértelműségi lappal kapcsolatban.– Elkágyé vita 2021. december 15., 09:12 (CET)

Nincs mit! Xia Üzenő 2021. december 15., 09:39 (CET)

Fairgusson kérdése (2021. december 20., 11:20)

Szia Xia!

A segítségedet szeretném kérni, két kérdésem lenne.

Az egyik, hogy ma korrigáltam pár információt az egyik szócikkben, illetve elláttam hivatkozásokkal is. Hogyan történik ilyenkor a jóváhagyás? Te meg tudod csinálni, vagy erre várni kell valakire, aki random megnézni majd?

A másik, hogy olyan információ áll egy korábbi, jóváhagyásra váró szerkesztésben, aminek nincs forrás megjelölése és így megkérdőjelezhető a valódisága. Ezt én valahogyan el tudom utasítani, vagy ehhez még "kezdőként", nincs jogsultságom? Illetve ezt te meg tudod nézni és elutasítani?

Köszönöm előre is a válaszodat, segítségedet!

Üdv: Fairgusson --Fairgusson vita 2021. december 20., 11:20 (CET)

You are my mentor?

Hello,

I received this notification:

Xia‬ is your new mentor

Reason: Nyiffi retired from mentorship.

Would you be able to elaborate on what this means? I have never been active on the Hungarian language pages so it is a bit puzzling.

Thank you Bigar vita 2021. december 20., 13:39 (CET)

Jeleztem itt: T298070 Tgr (WMF) vita 2021. december 21., 04:12 (CET)
@Tgr (WMF) Köszi Tgr! Xia Üzenő 2021. december 21., 19:47 (CET)

mentorált

Helló Xia! Új vagyok a Wikin, köszönöm a mentorálást! Megalkottam az első cikkemet, elég sokat bogarásztam a szabályokat, remélem jól csináltam. Ha nem, várom okításod/tanításod.– Pelle-Szabó Józsi vita 2021. december 21., 19:53 (CET)

Napképe/2022-02-10 (hu) képaláírása

Légy szíves vess egy pillantást erre a képaláírásra, hogy szerinted jól írtam-e a falu és a megye nevét! Köszönöm! Kellemes Ünnepeket! -- ato vita 2021. december 22., 15:13 (CET)

Kész. Neked is kellemes ünnepeket! Xia Üzenő 2021. december 22., 18:40 (CET)

Tóth Polett kérdése a(z) Wikipédia:Hogyan lehet új lapot írni? lapról (2021. december 25., 15:54)

Hogyan tudok lapot kesziteni a wikipediaban? --Tóth Polett vita 2021. december 25., 15:54 (CET)

Naomi Devil / hivatkozások

Szia Xia,

A Naomi Devil oldalon megadtam a hivatkozásokat, ahogy kérted. A kitüntetéseket kivettem az infoboxból, és az oldalon külön szakaszba tettem, mert az újabb kitüntetésekkel hosszabb lett a sor. Ezekhez is füztem hivatkozásokat. Tudnád ellenörizni és levenni a sablont, hogy nincsen elegendö hivatkozás az ellenörizhetöséghez? Nagyon köszönöm elöre is! Üdvözöllek és szép napot kívánok!Mirabella vita 2021. december 29., 10:36 (CET)

Kérdés

Irtad, hogy a tanulmányoknál adjak meg forrást. Olyan cikkek vannak, ahol a művész nyilatkozik erről, de legautentikusabb lenne az akadémia archivjából belinkelni a diplomamunkáját, amit megtaláltam a második diplomára vonatkozóan, csak egy probléma van, hogy a keresőbe be kell irni a nevét ebben a formában: Noémi Anna Ördög, és be kell állitani, hogy öt képet mutasson, mert annyi van, de alapállásban esetleg csak kettőt mutat. Az egyik igazából video. Ilyenkor hogyan adjuk meg a linket, ha tennivaló is van, amikor ki akarod nyerni az információt? Sajnos kifejezetten a diplomamunkára linkelés nem működik.

A link http://archive.collectedworks.eu/dieangewandte/

Egy másik akadémiai oldalon meg leragadtak 2008-nál, így a második diploma ott nem látható, de a salzburgi kurzusok és az első diploma igen. A Technische Universitäten meg járt 3 vagy 4 évet, de nem fejezte be, erről nem lesz akkor az egyetem oldalán nyom, mert nincsen diplomamunka. Tehát itt tényleg olyan intézmények állitásaira kell hagyatkozni, akik kiállították a munkáit, és megemlítik a tanulmányait. Esetleg próbálhatok egyetemi építészeti projektjét keresni a neten.

Az elfogultságról elolvastam a linket, amit küldtél, de az ott felsorolt pontok egyike se vonatkozik ide. Annyit tudok tenni, hogy alátámasztom az állításokat. Esetleg, ha pontosabban megfogalmazod, melyik résszel van gondod, akkor azt megpróbálom tárgyilagosabban megírni. Egy film, amihez digitális betéteket csinált ott van a videok közt. Egy bécsi kurátori tevékenységének a katalógusa online van, és az utolsó oldalon ott van, hogy kurátora a kiállításnak. Ezt be tudom linkelni. Más olyat nem látok, ami nincsen alátámasztva, de várom a visszajelzésed.

By the way, fantasztikus a nyelvtudásod. Congrats :-) Mirabella vita 2021. december 29., 20:07 (CET)

P.S.: Ok, találtam közben olyan egyetemi munkáját, ami a bécsi TU-n készült: https://www.blurb.de/books/860248-emoticon Mirabella vita 2021. december 29., 20:17 (CET)

Köszönöm szépen

Köszönöm szépen Xia a segítséget! Belinkelem akkor az adatbázist, ahogy írtad. Elég sokat gyűjtöttem az anyagot. Közben találtam olyan galéria meghívót is, ahova ebből a Wikipedia cikkelyből vették ki a szöveget, mivel jóval későbbi, mint ahogy ez megjelent a Wikipédián, így pl. az nem megbizható forrás a tanulmányokra :-) Teljesen általános a másolgatás ezen a téren. Sok szövegben vannak azonos részletek.

Találtam Középiskolai Matematikai Lapok pontversenyállást is, amiben szerepel Ördög Noémi, meg többször nyilatkozta is, hogy sokat matekozott, de kiveszem akkor azt a mondatot. Mindent úgysem lehet leírni, nem is kell.

Az idézetes résznél éppen azt akartam elkerülni, hogy úgy tűnjön szubjektiv véleményt irok le. Egylőre nem láttam negatív kritikát, de idővel biztosan lesz olyan is. Ezen a pályán sok a vadász, kevés a fóka. Néhány gyűjtőre sok művész jut. Minél előrébb van valaki a pályán, annál nehezebb lesz a terep. Talán a Bécs - Budapest közötti ingázás, a távolság teszi, hogy eddig pozitiv a média viszhang. Itt az értékítélet nagymértékben izlés kérdése. Aki az absztrakt művészetet szereti, annak kevésbé tetszik talán, de a piacon megférnek egymás mellett, így eddig nem volt negativ viszhang, vagy én nem találtam. Mirabella vita 2021. december 30., 13:59 (CET)

Wikidata

Köszönöm szépen a sgítséget Xia! A wikidata adatokat ott kell kitölteni? Megtaláltam a múltkoriban, de nem tudtam, hogy kerülnek oda be az adatok. Azt sem tudom, hogyan linkelődnek össze a különböző nyelvű verziói egy cikknek. Mirabella vita 2021. december 30., 15:42 (CET)

Hello @Mirabella
re: "Azt sem tudom, hogyan linkelődnek össze a különböző nyelvű verziói egy cikknek."
Go to the sidebar and click "Add links" or "Edit links" (under 'Languages', in the language of that wiki). Enter "en" as the language of the wiki you got the content from, and the title of the page you translated, then click "Link with page".
forras: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translate_us#Handmade Anne with an F vita 2022. január 2., 16:56 (CET)
Köszönöm szépen a segítséget Anne with an F :-)! Mirabella vita 2022. január 2., 19:45 (CET)

Polgárék, Hungarikonok, Schöffer

Másik kérdésem is lenne, ha nem zavarlak vele. Kárpáti Tamás (újságíró) oldalán találtam több hibát. Javítottam valamit rajta, de látom, hogy piros a szövegben a 'Polgár család' és a 'Hungarikon-gyűjtemény' is. A család tagjairól van információ külön-külön éppen elég, de valóban előfordulhat máskor is, hogy valaki így keres rájuk, és gondoltam, hogy célszerű lenne egy rövid lap, amely összefoglalja dióhéjban, miért ismertek, és elirányít az egyes lapokra. Írtam is egy szöveget, előkészitettem egy lapot, de megkérdezlek, hogy az ötlet elfogadható-e. Ebben inkább röviden a nevelési módszert említem, mert a sakkról tényleg felesleges még beszélni, annyira ismert a téma. A Hungarikon-gyűjteményől tudnék irni egy cikket. Ez elég komoly gyűjtemény.

Schöffer Miklós oldalán azt láttam, hogy nagy valószinüséggel Aknai Tamás könyvéből van másolva. Ezt újra tudnám irni alaposabban, mert Schöffer volt a diplomatémám az építész szakon. Kb. 200 oldalt irtam róla. Persze ehhez azért kell idő így is nekem is. Nem akarlak nagyon terhelni, úgyhogy nem kell sietned a válasszal. Majd, ha idöd engedi. Üdv: Mirabella vita 2021. december 30., 15:42 (CET)

@Mirabella szia, nyugodtan íhatsz bármi olyasmiről,a mi független forrásokkal alátámasztható. Ha a Hungarikonok-gyűjteményhez vannak megbízható, független források, akkor semmi akadálya, hogy legyen szócikke. Schöffer Miklós szócikkét nagyon jó lenne feljavítani, sajnos 10 éve van rajta a másolmány sablon :( A szócikk írója sajnos már meghalt, így őt nem tudjuk erről megkérdezni. Ha úgy gondolod, hogy sokáig tartana feljavítani, egy szerkesztői allapon is megírhatod, aztán ha kész van, bemásolod a szócikkbe. Ha pár nap alatt megcsinálható, akkor a szócikk tetejére kitehetsz egy {{tataroz}}(?) sablont, az majd jelzi a járőröknek, hogy több napos átalakítás zajlik. Xia Üzenő 2021. december 30., 16:25 (CET)

Szia, alapos munkához biztosan idő kell, de a nagyrészét előbb össszeállítom, mielőtt a Wikipédián hozzáfogok. A saját irásomat is át kell olvasni Schöfferről, mivel azért telt el idő a diplomamunka óta. A terjedelem is más volt, azt kivonatolni kell.

A Hungarikon-gyűjteményről írtak sok cikket, van anyag bőven. Kárpáti Tamás pedig könyveket írt róla, mivel több algyűjteményböl áll. Most az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban volt kiállítva néhány darabja. Talán még nem ért véget a kiállítás. Mirabella vita 2021. december 30., 17:56 (CET)